Review AMI Musik DS5

Prijs: € ?490

AMI Musik DS5

Soms heb je van die parels. Apparaten die goed ogen, alle inputs bieden die je nodig hebt én wat extra in huis hebben. De AMI Musik DS5 is zo’n parel. Een merk waar we nog nooit van gehoord hadden…! Deste liever introduceren we het bij u. 

Een dac, hoofdtelefoonversterker en voorversterker in één (mooi) doosje. En dat voor ?490. Dat kan toch niet veel zijn? Dat is in ieder geval onze eerste mening. Want voor dat geld kan een bedrijf simpelweg niet alles op hoog niveau leveren. Het is veelal óf een goede dac, óf een goede hoofdtelefoonversterker óf een goede voorversterker. Of er moet in ieder geval bezuinigd worden op de behuizing, toch?

Verrassend

Nou, in geval van de AMI Musik is er in ieder geval niet bezuinigd op de behuizing. Die is van prachtig aluminium. Hij is klein, dat klopt. Maar dat is tegenwoordig wel vaker zo. De grote, ‘lompe’ DIN-maat kasten zijn vaak verleden tijd. Niet altijd prettig, want wie een custom systeem wil samenstellen, heeft vaak een ratjetoe aan maten in de kast staan. En dat oogt simpelweg niet zo netjes. Maar goed: we dwalen af. De behuizing is dus netjes: degelijk in elkaar geschroefd. Keurig aluminium. Nette knopjes en een degelijke draaiknop die tevens de AMI Musik aan- en uitzet (lang indrukken).

Intern oogt het ook allemaal keurig. Een Wolfson WM8804 input receiver, Texas hoofdtelefoonversterker, Cirrus-dac (Crystal CS4398), Muses8820 opamps en een DSD-compatible usb-input. Jazeker: DSD bij een apparaatje van ?490. En gelukkig is in dit geval niet alleen de input DSD-compatible, maar ook de dac, want de CS4398 is een DSD-dac.

De voeding heeft AMI Musik extern gehouden. Helaas een beetje een standaard smps (schakelende voeding). Maar wie interesse heeft in een upgrade, kan bij squeeze upgrade terecht.

Keurige usb-kabel

Waar AMI zeker niet op heeft bezuinigd bij de DS5, is de usb-kabel. Dit is een keurige kabel van Clicktronic. Geen ultra-high-end (is ook niet nodig), maar wel een zeer degelijke kabel die u gewoon bij dit apparaat krijgt. Een opvallend en positief detail waar meer fabrikanten aan mogen denken.

Bediening

AMI Musik DS5
Ziet er erg goed uit! Mooi aluminium, mooie knoppen en degelijk in elkaar geschroefd.

De bediening van de AMI Musik is vrij duidelijk, maar er zijn wel wat dingen om uit te zoeken. Zo is de volumeindicatie niet altijd zichtbaar. Pas als u draait, ziet u hoe hard de DS5 staat. Dit gebeurt met de witte ledjes die ook de samplingrate aangeven: 44,1 kHz tot en met DSD 128. Met de twee knopjes rechts van de volumeknop schakelt u van ingang en tussen de lijnuitgang en hoofdtelefoonuitgang. De volumecontrole is losgekoppeld: dus de lijnuitgang is apart regelbaar van de hoofdtelefoonuitgang. Erg prettig.

Als dac

Als dac is de AMI Musik een ware parel. We hebben zowel via een Sonos Connect als via de Alpha HTPC / USB gespeeld. De voorversterker is een Dion Audio T92 buizen voorversterker. Als eindversterker een SD60 en als luidsprekers Bowers & Wilkins PM1. Alle energie komt uit een Kemp Powerstrip 8 Plus. De Connect klaart enorm op van de DS5. Het verschil is zeer gemakkelijk hoorbaar. Meer body, (veel) minder scherpte en met name meer rust.

De USB-ingang van de AMI Musik DS5 is ook zeer geslaagd. Met Xbmc als software en de output op wasapi speelt de dac rijk, vol en zonder enige scherpte. Zowel 44,1 kHz als high-res klinkt als een klok. Als we als vergelijk Muse 2nd Law in 44,1 en 96 kHz spelen, horen we bij de 96 kHz-versie meer openheid, meer laagdruk en vooral meer rust. De 44,1 kHz-versie (zelf geript vanaf de originele cd) komt scherp en vervormd over. De 24 bit / 96 kHz download van HDTracks is zonder twijfel een betere opname en de DS5 laat dat ook goed horen.

AMI Musik DS5
Nette componenten intern! En mooi afgewerkt. De voeding is extern. Wie écht het maximale uit de dac wil halen, zou een lineaire voeding kunnen overwegen.

Dan DSD (Direct Stream Digital). Dat is wat lastig te testen, omdat er maar bar weinig opnames zijn. Daarbij speelt lang niet alle software DSD-bestanden. Ook is een driver vereist. Die zit netjes bij de AMI Musik DS5, dus maakt u zich daarover maar geen zorgen. Gelukkig hebben wij een sampler van Channel Classics met DSD-bestanden. Echter: vergelijken gaat niet, want we hebben niet de PCM-versies. Omzetten is niet eerlijk, want zo komt het de studio niet uit. Maar goed: we kunnen wel een idee krijgen.

We pakken Foobar en stellen het pakket in. Daarna kunnen we DSD spelen. (Ja, het is nog een gedoe, maar dat komt nog wel goed.). Opvallend is hoe vloeiend DSD kan klinken. Zowel via een goede SACD-speler als via de PC met de juiste software en dac. DSD heeft toch altijd iets magisch. Vrij van stress, hardheid en vervorming. Toch voelt het soms ook wel iets té soft. Ook nu missen we de ‘punch’ van PCM… het is een kwestie van smaak, gokken we.

Als voortrap

AMI Musik DS5
USB, optisch en coaxiaal. Wat hebt u nog meer nodig?

We moeten dit even opsplitsen, want de AMI Musik DS5 kan zowel een hoofdtelefoon aansturen als een eindversterker. Als versterker voor een hoofdtelefoon is de DS5 zonder twijfel geschikt. En hij is dan ook echt plug and play. Gewoon een bron erin, output op headphone en spelen maar. Dat klinkt gewoon lekker: zéér detailrijk, in balans, krachtig, vol, open en eerlijk. We hebben getest met de Bowers & Wilkins P7 en de NAD Viso HP50 en in beide gevallen gaat het uitstekend. Veel beter dan via bijvoorbeeld de Asus Xonar Essence STX. En eigenlijk ook beter dan via de Astell & Kern AK100. Auw… dat doet een beetje pijn. Ook opvallend hoe goed de DS5 de karakterverschillen tussen deze hoofdtelefoons laat horen.

Als voortrap voor een eindversterker vinden we de DS5 iets minder geschikt. Waarom? In geval van de combinatie met de Dion Audio SD60 en Bowers & Wilkins PM1 missen we wat body en energie. Body en energie die wel in het hart van deze dac zit. Dit komt naar onze mening door de digitale volumeregeling. Als we de DS5 opengooien en via de T92 van Dion Audio laten lopen, horen we toch meer openheid, kracht en enthousiasme. Het loont dus zeker om een aparte voortrap te gebruiken bij deze dac.

 
 

26 reacties

 1. Geachte Jaap

  Ik ben sinds gisteren in het bezit van een AMI Musik DS5 dac en stuit meteen al op een probleem.
  Ik heb de dac via de meegeleverde usb kabel aangesloten op de pc en met een stereo interlink op mijn marantz reciever sr7005 aangesloten en kwam gelijk tot de ontdekking dat er telkens plop geluiden te horen zijn tijdens het afspelen van muziek.
  Ik heb de bijgeleverde drivers geïnstalleerd en speel mijn muziek bestanden af met Winamp.
  Op forums kom ik niet echt verder, misschien dat jij me verder kan helpen??

  Groet, Edsco

   1. Oké en wat zijn de verschillen dan……….en kan ik dan beter een upgrade naar de octave maken als ik dit geluid goed vind klinken?

    Groeten kees

 2. Beste mensen,

  Ik heb deze nu al een paar weken in gebruik. Ik heb mijn ds5 gekocht bij soronity via marktplaats. Ik heb ook meteen een lineaire voeding van squeezebox-upgrade bij gekocht.
  Echt onder de indruk van het geluidsbeleving van deze DAC, tenminste zolang het goed gaat. Wat mij tot nu toe opgevallen is (ik heb deze Dac via diverse systemen beluisterd en de bron is daphile audio player op een nettop:
  1) hoog ruisniveau bij alles wat ik hem aanbied. Hoe hoger de sampling freq hoe meer ruis en dsd is meer ruis dan muziek. Ik ga dit nog controleren met de originele voeding.
  2) volgens de advertentietekst (zowel hier en op andere sites) zou je via een ipad met cck als bron moet kunnen spelen. De ipad klaagt echter meteen dat het gevraagde wattage te hoog is, dus dat werkt niet zonder bijvoorbeeld een Powered usb hub.

  Ik vind dat laatste geen show stopper maar wat ik aan ruis tot nu toe hoor is niet acceptabel. Ik ga nog wat testen met de originele voeding en de DAC eens aansturen met een andere pc of laptop.
  Mocht de ruis blijven dan gaat hij terug. Het kan natuurlijk ook het exemplaar zijn dat ik heb

  Gr

  1. Beste Harold,

   Ik heb absoluut geen last gehad van ruis bij de DS5. Dus of uw model is defect, of de nettop is niet 100% functioneel. Ik zou eerst even een laptop pakken om te kijken of de ruis blijft. Als dat het geval is ook even met de andere voeding, zoals u al voor hebt gesteld. Als de ruis blijft, toch even een andere DS5 proberen, want dit hoort absoluut niet.

 3. Beste Jaap,
  Ik vond de Mydac op mijn Magnat MA800 hybride buizen amp niet genoeg detail en/of bite geven. Wellicht inherent aan het buizen pre-amp gedeelte?
  Geeft de Ami meer detail door en is deze pittiger dan de Mydac?
  Hoe is de soundstage van de Ami t.o.v. de Mydac?
  Ik ben nl aan het twijfelen tussen de Ami DS5 en de Audio GD NFB-1P (Sabre DAC)

  1. De DS5 is een behoorlijke stap ten opzichte van de Mydac (die in zijn klasse zeker goed presteert). De DS5 heeft zeker meer punch. Nu ken ik de GD NFB-1P niet, maar Sabre heeft doorgaans een ritmisch en snel karakter met punch in het laag.

 4. Beste Jaap,

  Je was niet gecharmeerd van de digitale voorversterker. Hoe heb je die gebypassed? Moet je daarvoor het apparaat “opengooien”, of zit er een aparte analoge uitgang op waar je mee naar een externe voorversterker kunt? Was mij niet duidelijk..

  1. Beste Peter,

   Klopt: ik vind de volumeregeling niet op niveau van de dac zelf. Omzeilen is eenvoudig: volume openhouden en een goede voorversterker gebruiken. De line-out is geregeld via de volumeregeling, maar als die op 100 procent staat, is er geen probleem.

   1. Mooi dat ‘ie goed bevalt als DAC, vind de voorzijde ook zeer functioneel. Zelf geef ik toch de voorkeur aan die andere van AMI, de DDH1. 😉

    Mag ik even inhaken op die volumecontrol vraag?
    Ik vond hierover de volgende gegevens (en ook wat uit de 6Moons review)…
    * Dual line output mode support pure DAC mode (fixed gain) and preamp mode (variable gain, digital volume control).
    * My only question left was the digital volume control. On what chip did it live and was it 24 or 32-bit math? “We directly control the CS4398 converter’s on-chip digital volume. That’s a 24-bit solution.”
    “We also implemented a final firmware upgrade which improves the headphone output’s sound quality by changing the digital volume.
    Originally our volume knob linked both line and headphone outputs. Now we separated these operations and then also optimized the headphone amp’s IC chip controller.”

   2. dus…… bij dit model géén ‘fixed gain’ line output? = vreemd eigenlijk.
    Op die DDH1 is wel een keuze, d.m.v. schakelaartje achterop.

    1. Dag Wilco,

     Ik heb geen fixed mode kunnen vinden. Jammer inderdaad. De hoofdtelefoonuitgang klinkt wel erg goed. Als voortrap voor een fatsoenlijke set vind ik de DS5 dus nét niet geschikt. Maar als dac… poe. Erg goed hoor!

   3. Beste Jaap,

    In de handleiding staat op pagina 4 beschreven hoe je de DAC op fixed mode kunt instellen. In die mode werkt de volumeregeling alleen voor de kopteledoon,

    http://amimuse.com/download/manual/DS5-Manual(E).pdf

    1) Turn off the device by pushing the volume knob
    2) Push the in/out button simultaneously.
    ? 44.1 LED blinking: Fixed mode
    ? 48 LED blinking: Variable mode
    3) Turn on the device by pushing the volume knob.

   4. Aaaahh, RTFM! 😉
    Had ‘t kunnen weten, vaak hebben de huidige moderne apparaatjes van die leuke toets-combi’s om instellingen aantepassen.
    (= voordeel van FPGA’s?)
    Goed, weten we ook weer.

  1. Beste Hans,

   Gezien de prijsklasse niet gek, maar dit is een forse stap boven de Mydac. Het is op niveau van de V1 en vooral anders dan de M51. Mooier? Dat weet ik niet. De M51 focusseert iets strakker dan de DS5. En de M51 is iets minder warm en wat sneller dan de DS5. Maar om te zeggen dat de M51 muzikaal gezien veel beter is… nee. Dat wil ik niet direct zeggen.

Geef een antwoord