web analytics

Review AKG N90 Hoofdtelefoon

Prijs: € 1499

Afwerking
Comfort
Weergave
Prijs
AKG N90

De sound

Prima. Comfort is goed, de techniek is indrukwekkend. En de Noise Cancelling is uitstekend. Maar kan niet uit… Hoe zit het met de geluidskwaliteit?

We hebben daar gemengde gevoelens over. Want: mag je absolute top-kwaliteit verwachten van een Noise-Cancelling hoofdtelefoon? Is de focus absolute, sublieme weergavekwaliteit? Immers: de DSP gaat antigolven produceren die omgevingsruis moeten tegengaan. En als een unit zaken gaat weergeven die niet in de muziek zitten… gaat dat altijd ten koste van het muzieksignaal. In dat licht gaan we twee waarderingen geven: hoe presteert de AKG N90 in muzikale zin. En daarnaast: hoe presteert de AKG N90 als model voor onderweg.

We hebben de N90 zowel digitaal via een tablet en smartphone als analoog getest op een smartphone en Astell & Kern AK100 draagbare speler. De verschillen zijn hoorbaar: digitaal klinkt beter – schoner en detailrijker – dan analoog. Ook hebben we de drie sound-stages en equalizer geprobeerd.

De drie verschillende sound-stage profielen zijn: Studio (neutraal), en twee 3D profielen. Ze zijn te wisselen met de TrueNote knop. Het is een grappig effect. De equalizer kent ook drie stappen en is te wisselen met de draaischijf links op de oorschelp. Het verschil is subtiel, maar absoluut hoorbaar. Er is een neutraal stand en een stand die wat frisser en warmer is. Afhankelijk van de muziek hebben we voor iets meer hoog of neutraal gekozen.

Als absolute muziekweergever

Zoals we al uitleggen in de alinea hierboven gaat Noise Cancelling altijd ten koste van het muzikale signaal: er gaat toch wat informatie verloren. En dat merken we ook hier. Hoewel de inmeting van de oren leuke dingen doet – het is écht hoorbaar in positieve zin – merken we dat de muziek wat afgevlakt wordt door Noise Cancelling. Hoe weten we dat het aan de ruisonderdrukking ligt? Simpel: hoe meer omgevingsgeluid, hoe meer er verloren gaat. In het vliegtuig is de rust van de onderdrukking gewoon prettig, maar de muziek is vlakker dan in het stille kantoor. Daar zullen ook de drukverschillen meespelen, maar toch.

De conclusie van dit stuk is eenvoudig: zoekt u de beste weergever in de prijsklasse rond 1500 euro? Ga dan voor een model zonder actieve ruisonderdrukking. Er zijn talloze modellen die in pure zin beter klinken dan de N90. Ook bij AKG zelf.

Als partner onder het reizen

Hier bekijken we andere aspecten en gaat het om compromissen sluiten tussen rust, draagbaarheid en natuurlijk muziek. Hier scoort de AKG N90 wel hoog. Want draagcomfort is prima, er zit een indrukwekkende lading kabels én een accupack bij, de ruisonderdrukking is uitstekend en binnen zijn segment klinkt hij goed. Mede door TrueTone die de nodige verbeteringen brengt.

Is hij muzikaal gezien perfect? Nee: we denken dat er nog wel een paar DSP-verbeteringen kunnen komen (hopelijk met firmware updates). Met name voor een stukje extra transparantie en sprankeling. De tijd zal het leren hoe AKG dit model support op gebied van software.

Gerelateerde berichten

Sony MDR-EX700LP

De sound InhoudSony heeft een nieuw juweeltje voor kritische muzieklliefhebbers: de EX700LP hoofdtelefoon. Een pure high-end in-ear hoofdtelefoon die niets verbloemd. Een goede bron is dus wel een vereiste!

AudioQuest DragonFlies dubbeltest

Dubbeltest AudioQuest DragonFly Black en Red

De sound InhoudHet voortdurende succes van de in 2012 geïntroduceerde DragonFly USB DAC is een goed voorbeeld van de wijze waarop AudioQuest kijkt en luistert naar haar klanten. Hierbij lijken ze zichzelf telkens weer hetzelfde vraagstuk voor te leggen, namelijk: ‘blijkt er behoefte aan en ruimte voor verbetering, dan springen wij daar op in’.

4 reacties

  1. Ik ben het absoluut niet eens met ruisonderdrukking effectiviteit(misschien dat ze tgoen nog niet op de markt waren; ik hoorde een verkoop medewerker praten van 10m afstand bij wifimedia. Het is niet te vergelijken qc 35 of mdr-1000x. ook maakt de ruisonderdrukking ruis. het kan liggen aan mijn warme voorkeur maar ik vond p9 beter klinken. de ruisonderdrukking is niety eens zo goed als een goed isolerende hoofdtelefoon. Ik weet niet voor welk doel er geen betere optie bestaat voor minder geld.(ook al heb ik weining erwaring med high end hoofdetefoons boven de 500 euro)

Geef een reactie