Review AKG N90 Hoofdtelefoon

Voordelen

 • Erg mooi gemaakt
 • Compleet geleverd
 • Zéér effectieve ruisonderdrukking

Nadelen

 • Niet meest muzikaal
 • Prijs
 • Prijs: € 1499

  Afwerking
  Comfort
  Weergave
  Prijs
  AKG N90

  Hoewel het bijzonder leuk is om te doen, zit er een gigantische uitdaging aan het testen van (ultra) high-end audio apparatuur. Allereerst is het veelal een statement van de fabrikant waar gigantisch veel tijd en geld in zit om te ontwikkelen. Daarnaast: het gaat vaak niet alleen meer om geluid, maar ook om design. Denk aan die bizarre platenspeler van meer dan 100.000 euro op shows. Veelal in bladgoud afgewerkt. Dat klinkt niet beter… Maar het geeft wel aan waar het om gaat. Bij de AKG N90 speelt dat ook een beetje. We gaan eens kijken wat voor vlees we in de kuip hebben. 

  De AKG N90 is een noise-cancelling over-ear hoofdtelefoon. Het is een actief model, wat in dit geval wil zeggen dat er versterking én een dac met dsp in zit. Als u de hoofdtelefoon analoog aansluit, zal de N90 het binnenkomende signaal éérst digitaliseren. Het heeft dus voordelen gewoon digitaal te spelen. Wij hebben op beide manieren getest.

  Paar cijfertjes

  De AKG N90 beschikt over 52mm drivers die volgens de specificaties geheel nieuw zijn ontwikkeld. Ze bestaan niet uit een mylar-membraan, maar uit papier. De units staan niet precies in het midden maar uit het midden om precies goed in lijn te staan met het oorkanaal. Dat hebben we vaker gezien bij hogere segment hoofdtelefoons. Het frequentiebereik is volgens de specificaties 10 tot 30 kHz. We vinden het maf dat er geen sticker met High Res op de doos zit. Immers: de N90 geeft meer dan cd-kwaliteit weer. Via usb is 24 bit audio mogelijk. Wellicht dat er iets met de DSP aan de hand is? Verwerkt deze wellicht niet meer dan 16 bit / 44,1 kHz? Lijkt ons onwaarschijnlijk. Dus waarom geen sticker?

  Verder zien we natuurlijk de DSP-technieken: Auto Calibration, Noise Cancelling en TrueNote. TrueNote is een verzameling van technieken, waaronder Auto Calibration. Dit systeem meet het oor en past intern daar de equalizer op aan. Dit is een kwestie van een knopje indrukken en klaar is Kees. De AKG N90 gooit een tweetal sweeps door de units heen en meet de respons. Aan de hand van die data (onder meer reflectie en absorptie van het oor) past het de dsp-waardes aan.

  Tevens bevat TrueNote ook de nieuwe drivers die dus papier gebruiken en ‘off axis’ staan. Daarnaast zien we dat ze nieuwe ear-cups van speciaal foam gebruiken. Deze zitten niet alleen lekker, maar sluiten ook goed af, waardoor er weinig geluid kan lekken.

  Tenslotte Noise Cancelling: we hebben deze op straat, in de supermarkt én in het vliegtuig op weg naar Munchen gebruikt. Ja: het werkt als een trein. Volgens AKG dempt het zo’n 20 dB. En dat is veel. AKG zegt echter dat het ook vervorming ín de unit druk omdat het intermodulatie-vervorming drukt. Daarover later meer.

  [nextpage title=”Grote doos”]

  AKG N90 hoofdtelefoon

  Als we verpakking openen van de AKG, treffen we een gigantische, metalen kist aan. Uiteraard strak afgewerkt in goud met een grote Q bovenop. Redacteur Quintijn zal dat wel leuk vinden. En ja: het oogt ook indrukwekkend. Je hebt als consument in ieder geval het gevoel iets bijzonders in handen te hebben.

  In de kist – die tevens als oplader kan fungeren! – ligt de N90 netjes in een doekje. De binnenkant ziet er opgeruimd uit. Zoals het hoort. In de lege ruimte rond de hoofdband, zien we een kuipje. Daarin zitten alle kabels. En dat zijn er veel. Talloze analoge kabels met microfoon, zonder microfoon, Apple, Android… etc. Ook zien we usb-versies. Het enige wat nu nog mist is een usb-C kabel voor nieuwere telefoons. Die moet nog komen.

  Onder in de opbergdoos ligt nog een battery-pack. Een welkome accessoire hebben we gemerkt op weg terug uit Munchen. De accu gaat lang mee van de deze N90. Maar niets is eeuwig. Kortom: we moeten op de weg terug toch even de accu opladen! Slim bedacht van AKG dit gewoon mee te leveren!

  Comfort

  AKG gaat prat op het nieuwe Memory-Foam. En terecht, want het zit gewoon erg fijn. Het is zacht, vormt goed en sluit goed af. Goed genoeg voor redacteur in kwestie om geen Noise Cancelling aan te zetten. Maar dat kan helaas niet: de N90 werkt niet passief. Ook wel logisch aangezien het hele concept rondom TrueTone draait en daar dus DSP-technieken bij komen kijken.

  Maar terug naar comfort. De N90 is niet heel licht met 460 gram. Door de goede klem en zachte kussens voelt hij echter lichter. Maar na een uurtje of drie spelletjes spelen op de pc – we hebben ook een leven naast audio – voelen we de N90 wel. Met name óp het hoofd; de hoofdband gaat dan wel wat drukken. Puntje van aandacht. Warmte is geen probleem geweest. Tevens is de ergonomie van de draaischijven voor volume en equalizer dik in orde.

  Er is één ergonomisch puntje waar we achter zijn gekomen onder het reizen: de hoofdtelefoon kan je niet om de nek dragen. Tenzij je van wurggevoelens houdt. Zowel redacteur in kwestie als auteur Yung hebben geconcludeerd dat het gewoon niet past. Maf. En een tikkie onhandig, want hij past ook niet in de zak, binnenzak of waar dan ook. En los in de rugzak? Dat doen we liever niet met zulke kostbare spullen.

  [nextpage title=”De sound”]

  Prima. Comfort is goed, de techniek is indrukwekkend. En de Noise Cancelling is uitstekend. Maar kan niet uit… Hoe zit het met de geluidskwaliteit?

  We hebben daar gemengde gevoelens over. Want: mag je absolute top-kwaliteit verwachten van een Noise-Cancelling hoofdtelefoon? Is de focus absolute, sublieme weergavekwaliteit? Immers: de DSP gaat antigolven produceren die omgevingsruis moeten tegengaan. En als een unit zaken gaat weergeven die niet in de muziek zitten… gaat dat altijd ten koste van het muzieksignaal. In dat licht gaan we twee waarderingen geven: hoe presteert de AKG N90 in muzikale zin. En daarnaast: hoe presteert de AKG N90 als model voor onderweg.

  We hebben de N90 zowel digitaal via een tablet en smartphone als analoog getest op een smartphone en Astell & Kern AK100 draagbare speler. De verschillen zijn hoorbaar: digitaal klinkt beter – schoner en detailrijker – dan analoog. Ook hebben we de drie sound-stages en equalizer geprobeerd.

  De drie verschillende sound-stage profielen zijn: Studio (neutraal), en twee 3D profielen. Ze zijn te wisselen met de TrueNote knop. Het is een grappig effect. De equalizer kent ook drie stappen en is te wisselen met de draaischijf links op de oorschelp. Het verschil is subtiel, maar absoluut hoorbaar. Er is een neutraal stand en een stand die wat frisser en warmer is. Afhankelijk van de muziek hebben we voor iets meer hoog of neutraal gekozen.

  Als absolute muziekweergever

  Zoals we al uitleggen in de alinea hierboven gaat Noise Cancelling altijd ten koste van het muzikale signaal: er gaat toch wat informatie verloren. En dat merken we ook hier. Hoewel de inmeting van de oren leuke dingen doet – het is écht hoorbaar in positieve zin – merken we dat de muziek wat afgevlakt wordt door Noise Cancelling. Hoe weten we dat het aan de ruisonderdrukking ligt? Simpel: hoe meer omgevingsgeluid, hoe meer er verloren gaat. In het vliegtuig is de rust van de onderdrukking gewoon prettig, maar de muziek is vlakker dan in het stille kantoor. Daar zullen ook de drukverschillen meespelen, maar toch.

  De conclusie van dit stuk is eenvoudig: zoekt u de beste weergever in de prijsklasse rond 1500 euro? Ga dan voor een model zonder actieve ruisonderdrukking. Er zijn talloze modellen die in pure zin beter klinken dan de N90. Ook bij AKG zelf.

  Als partner onder het reizen

  Hier bekijken we andere aspecten en gaat het om compromissen sluiten tussen rust, draagbaarheid en natuurlijk muziek. Hier scoort de AKG N90 wel hoog. Want draagcomfort is prima, er zit een indrukwekkende lading kabels én een accupack bij, de ruisonderdrukking is uitstekend en binnen zijn segment klinkt hij goed. Mede door TrueTone die de nodige verbeteringen brengt.

  Is hij muzikaal gezien perfect? Nee: we denken dat er nog wel een paar DSP-verbeteringen kunnen komen (hopelijk met firmware updates). Met name voor een stukje extra transparantie en sprankeling. De tijd zal het leren hoe AKG dit model support op gebied van software.

  [nextpage title=”Specificaties”]

  Prijs: 1499 euro
  Frequentierespons 10 Hz – 30 kHz
  Weerstand 32 Ohm
  Max ingangsvermogen 100 mW
  Gevoeligheid 110 dB / 1 kHz / 100 mV
  Gewicht 460 gram
  Kabellengte 1,2 – 3 meter (afhankelijk van kabel)
  Connectors Minijack en verloop naar jack

   

  4 reacties

  1. Ik ben het absoluut niet eens met ruisonderdrukking effectiviteit(misschien dat ze tgoen nog niet op de markt waren; ik hoorde een verkoop medewerker praten van 10m afstand bij wifimedia. Het is niet te vergelijken qc 35 of mdr-1000x. ook maakt de ruisonderdrukking ruis. het kan liggen aan mijn warme voorkeur maar ik vond p9 beter klinken. de ruisonderdrukking is niety eens zo goed als een goed isolerende hoofdtelefoon. Ik weet niet voor welk doel er geen betere optie bestaat voor minder geld.(ook al heb ik weining erwaring med high end hoofdetefoons boven de 500 euro)

  Geef een antwoord