Review AKG N90 Hoofdtelefoon

Voordelen

 • Erg mooi gemaakt
 • Compleet geleverd
 • Zéér effectieve ruisonderdrukking

Nadelen

 • Niet meest muzikaal
 • Prijs
 • Prijs: € 1499

  Afwerking
  Comfort
  Weergave
  Prijs
  AKG N90

  Inleiding

  Inhoud

  Hoewel het bijzonder leuk is om te doen, zit er een gigantische uitdaging aan het testen van (ultra) high-end audio apparatuur. Allereerst is het veelal een statement van de fabrikant waar gigantisch veel tijd en geld in zit om te ontwikkelen. Daarnaast: het gaat vaak niet alleen meer om geluid, maar ook om design. Denk aan die bizarre platenspeler van meer dan 100.000 euro op shows. Veelal in bladgoud afgewerkt. Dat klinkt niet beter… Maar het geeft wel aan waar het om gaat. Bij de AKG N90 speelt dat ook een beetje. We gaan eens kijken wat voor vlees we in de kuip hebben. 

  De AKG N90 is een noise-cancelling over-ear hoofdtelefoon. Het is een actief model, wat in dit geval wil zeggen dat er versterking én een dac met dsp in zit. Als u de hoofdtelefoon analoog aansluit, zal de N90 het binnenkomende signaal éérst digitaliseren. Het heeft dus voordelen gewoon digitaal te spelen. Wij hebben op beide manieren getest.

  Paar cijfertjes

  De AKG N90 beschikt over 52mm drivers die volgens de specificaties geheel nieuw zijn ontwikkeld. Ze bestaan niet uit een mylar-membraan, maar uit papier. De units staan niet precies in het midden maar uit het midden om precies goed in lijn te staan met het oorkanaal. Dat hebben we vaker gezien bij hogere segment hoofdtelefoons. Het frequentiebereik is volgens de specificaties 10 tot 30 kHz. We vinden het maf dat er geen sticker met High Res op de doos zit. Immers: de N90 geeft meer dan cd-kwaliteit weer. Via usb is 24 bit audio mogelijk. Wellicht dat er iets met de DSP aan de hand is? Verwerkt deze wellicht niet meer dan 16 bit / 44,1 kHz? Lijkt ons onwaarschijnlijk. Dus waarom geen sticker?

  Verder zien we natuurlijk de DSP-technieken: Auto Calibration, Noise Cancelling en TrueNote. TrueNote is een verzameling van technieken, waaronder Auto Calibration. Dit systeem meet het oor en past intern daar de equalizer op aan. Dit is een kwestie van een knopje indrukken en klaar is Kees. De AKG N90 gooit een tweetal sweeps door de units heen en meet de respons. Aan de hand van die data (onder meer reflectie en absorptie van het oor) past het de dsp-waardes aan.

  Tevens bevat TrueNote ook de nieuwe drivers die dus papier gebruiken en ‘off axis’ staan. Daarnaast zien we dat ze nieuwe ear-cups van speciaal foam gebruiken. Deze zitten niet alleen lekker, maar sluiten ook goed af, waardoor er weinig geluid kan lekken.

  Tenslotte Noise Cancelling: we hebben deze op straat, in de supermarkt én in het vliegtuig op weg naar Munchen gebruikt. Ja: het werkt als een trein. Volgens AKG dempt het zo’n 20 dB. En dat is veel. AKG zegt echter dat het ook vervorming ín de unit druk omdat het intermodulatie-vervorming drukt. Daarover later meer.

   
   

  4 reacties

  1. Ik ben het absoluut niet eens met ruisonderdrukking effectiviteit(misschien dat ze tgoen nog niet op de markt waren; ik hoorde een verkoop medewerker praten van 10m afstand bij wifimedia. Het is niet te vergelijken qc 35 of mdr-1000x. ook maakt de ruisonderdrukking ruis. het kan liggen aan mijn warme voorkeur maar ik vond p9 beter klinken. de ruisonderdrukking is niety eens zo goed als een goed isolerende hoofdtelefoon. Ik weet niet voor welk doel er geen betere optie bestaat voor minder geld.(ook al heb ik weining erwaring med high end hoofdetefoons boven de 500 euro)

  Geef een antwoord