Home Review AKG N60 NC hoofdtelefoon

Review AKG N60 NC hoofdtelefoon

9

Voordelen

  • uitstekende noise cancelling met omgevings-‘awareness’
  • prima geluid
  • licht en opvouwbaar
  • prijs/kwaliteit

Nadelen

  • geen oplader meegeleverd
  • Gekke laadkabel

Prijs: € 209

Bouwkwaliteit
Featureset
Comfort
Prijs
Weergave
AKG N60 NC

Inleiding

Bij noise cancelling strijden twee tegenstrijdige belangen om de gunst; enerzijds wilt u zoveel mogelijk omgevingsgeluid wegfilteren en anderzijds wenst u een optimale geluidskwaliteit. Tot voor kort waren hoofdtelefoons met noise cancelling kostbare toestellen; u moest op minstens 350 euro rekenen. De laatste tijd verschijnen er steeds meer prijsvriendelijke modellen op de markt, waarvan sommige de 100 euro naderen. Wij testen een model van AKG dat er qua prijs tussenin zit, de AKG N60 NC.

De AKG N60 NC is een compacte hoofdtelefoon, volgens het on-ear principe. De oorschelp zit op uw oor en niet er overheen. Met een gewicht van 150 gram en geheel inklapbaar is het handig onderweg. Het draagcomfort is prima; de band is goed in te stellen en de oorschelp zit bij verschillende hoofd-formaten prima (niet te strak, niet te los). De impedantie is 32 Ohm (dus gemakkelijk aan te sturen) en het frequentiebereik is volgens AKG 10Hz-22kHz, waarover later meer.

De AKG N60 NC heeft één 2,5 mm ingang die zowel voor de muziek is, als voor het opladen. AKG levert er een kabel bij met microfoon voor aansluiting op uw telefoon, en een 2,5 mm naar USB-kabel om de ingebouwde batterij van de N60 NC op te laden. Dat opladen kan via de USB-uitgang op uw computer of via een standaard USB-oplader. Die oplader levert AKG er overigens niet bij, wat wel een beetje jammer is. Tevens is dat kabeltje toch wel bijzonder onhandig. Want wat als deze kwijtraakt?

Helaas geeft AKG niet aan welke driver precies is gebruikt, maar op grond van wat zoeken op het www, levert een opdracht waarbij we impedantie en mylar combineren een resultaat op dat het wel een vrij standaard 40mm mylar-unit moet zijn. Niets mis mee, want het gaat om de uiteindelijke prestaties.

Verder treffen we geen Bluetooth-functie aan. Alles gaat gewoon via het kabeltje. Wij vinden dat wel prettig. Nog een prettig puntje: u kunt de hoofdtelefoon zonder noise cancelling gebruiken als ‘gewone’ headset en met een knopje schakelt u het in.

9 REACTIES

  1. Op de vraag in de review wat te doen als het oplaad kabeltje kwijt raakt luidt het antwoord: schaf een nieuw kabeltje aan. Navraag bij AKG had dat duidelijk kunnen maken. Het is in Nederland verkrijgbaar via de webshop van CE Repair Services in Mijdrecht op http://www.cerepair.nl/ voor € 16,12 excl. orderkosten, verzendkosten (gratis afhalen) en BTW. Ook de audiokabel kan daar besteld worden.

  2. OK, bij een gesloten over ear koptelefoon zijn comfort en veiligheid blijkbaar geen onderwerpen meer 🙂
    Helaas geven fabrikanten (ondanks mijn herhaalde verzoeken daartoe) geen informatie over de mate van demping van passieve NC koptelefoons. (in decibels, bedoel ik). Het enige dat ik soms bij gesloten hoofdtelefoons lees is: sluit geluiden van buiten uitstekend af… of dat soort weinig zeggende kwalificaties.
    Tips voor een 25 decibel isolerend model?

    • Dag Niek,

      Ik snap je frustratie wel, maar hoe moeten wij iets anders zeggen dan ‘sluit erg goed af’. We hebben meetapparatuur voor over- en on-ears. Maar ik zou niet zo 1-2-3 weten hoe ik de demping moet meten. Kan wel iets verzinnen, maar je bent de eerste die hier om vraagt. Als er meer zijn die dat interessant vinden, wil ik weleens gaan kijken of ik het meetbaar kan maken.

  3. Wat is dat toch met die noise cancelling… “stemmen of een gesprek kunt u gewoon verstaan”. Laat ik dat nou net niet willen! Ik wacht nog steeds (maar voorlopig absoluut tevergeefs) op de echte stilte in mijn oren. Ik wil géén stemmen, gesprekken, krijsende buurkinderen, nee zelfs geen sirenes horen als ik de noise cancelling aanzet. Maar onder het mom van “veiligheid” of “sociaal contact” wordt mij voortdurend de zwakte van het principe en de werking van NC letterlijk verkocht: NC werkt alleen met “voorspelbare” of continue geluiden (motorgeluiden in de auto, het vliegtuig of de trein).
    Noise cancelling kan geen “tegengeluid” produceren tegen plotselinge of onverwachte geluiden als: kassapiepjes, piepjes van de magnetron, schreeuwende of luid pratende collega’s en ga zo maar door. Daar werkt alleen een goede gehoorbeschermer (passieve NC) tegen. Ik heb daarom zelf goede luidsprekertjes ingebouwd in oorkappen zoals die in de bouw of in timmerwerkplaatsen worden gebruikt. Als een echte koptelefoonfabrikant dat idee nu eens zou overnemen en een goed klinkende, maar ook uitstekend isolerende koptelefoon zou maken, zou mijn droom werkelijkheid worden. Als ik iets wil horen of een gesprek wil voeren, schuif ik gewoon één oorschelp een stukje naar beneden.

    • De reden dat ze het niet helemaal stil maken is veiligheid en comfort. Het is voor veel mensen ongelooflijk onprettig helemaal afgesloten te zijn. Daarnaast zou dat een gigantische impact hebben op de muzikale weergave als dat actief gebeurt. De oplossing voor mensen die wél absolute stilte willen is simpel: kies voor in-ears of ga voor een gesloten over-ear systeem met goede passieve NC.

×