web analytics

Review AKG N5005 in-ear

Voordelen

 • Perfecte klankeigenschappen
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Draagcomfort
 • Zeer complete levering

Nadelen

 • Geen meegeleverde Jack-verloop voor hifi-sets
 • Klinken potentieel beter dan de meeste smartphones kunnen leveren
  • Prijs: € 999,99

   Bouwkwaliteit
   Prijs
   Comfort
   Levering
   Weergave
   AKG N5005

   Geluidskwaliteit

   Het valt ons al bij de eerste klanken op dat de in-ears van AKG veel minder kleuren dan de hoofdtelefoons waarnaar we gewend zijn te luisteren. Geen nadrukkelijk aangedikt laag, geen enorme dippen in het muzikale spectrum waardoor het overgrote deel van de muzikale informatie ontbreekt, of zodanig wordt gekleurd dat instrumenten te groot of te klein worden neergezet in het muzikale geheel.

   De weergave via de Bluetooth-dongle/headset en iPhone is feilloos. Via Bluetooth speelt de N5005 niet extreem luid, maar dit zien wij meer als een veiligheidsfeature dan een tekortkoming. De Bluetooth connectie is stabiel en we ervaren nergens storende bijgeluiden of digitale rafeltjes. De remote van de headset is geschikt voor zowel IOS als Android, de ontvangst van de microfoon is gevoelig en is onder alle geteste condities prima verstaanbaar.

   Klankbalans

   In het trebble-gebied klinkt de N5005 levendig, zonder over-gedetailleerd of scherp te worden. Het stemgebied, het meest belangrijke gebied in geluidsweergave, is zeer neutraal en de definitie is perfect. In het allerlaagste laag ervaren we een heerlijke geluidsdruk, die we zelfs niet bij alle over-ear headphones ervaren. Juist dit voelbare laag brengt niet alleen een flinke dosis rust, maar laat ons tevens proeven van de atmosfeer tijdens de opname van het muziekstuk.

   Het midlaag en het laag zijn perfect in balans met de rest van het hoorbare spectrum. Juist in dit gebied wordt het laag bij een hoofdtelefoon maar al te vaak flink aangezet om het gebrek in sublaag te verbloemen en dit gaat op langere termijn vaak vermoeiend werken. Bij de AKG N5005 ervaren we zelfs bij langdurig gebruik geen luistermoeheid.

   Geluidsbeeld

   Live opgenomen muziek en speciale Dolby Digital of binaural opnames klinken heerlijk holografisch. Alle muzikale elementen staan daar waar we ze verwachten. Of we nu bekabeld luisteren of via Bluetooth, het geluidsbeeld blijft in beide gevallen overeind, wat duidt op een uitstekend fasegedrag.

   De AKG N5005 is gevoelig en laat heel veel horen. Subtiele details die thuishoren in de achtergrond zijn overduidelijk waarneembaar, maar blijven wel keurig in de achtergrond. In het middengebied ervaren we een hoge mate van precisie en  transparantie. Oude(re) opnames kunnen hierdoor soms wel wat rauw klinken en bij sommige muziekstukken beluisteren we soms een oversturing ergens in het opname- of masteringproces. Tja, een goede weergever laat ook wel eens zaken horen die we liever niet willen horen.

   Gefilterd

   Ondanks we helemaal in onze nopjes zijn met de uitmuntende klankbalans van de AKG N5005 met ‘reference’ filters, worden we toch verleid om de verschillende filters te proberen. Hoe simpel het principe van de filtering ook is, we kunnen u verklappen dat het resultaat van een filter-wissel verbluffend is. Welke dan beter klinkt? Dit is erg smaak gebonden. Wij zijn geneigd de ‘reference’ filters te verkiezen boven de andere varianten.

   Gerelateerde berichten

   Review Bowers & Wilkins C5 in ear

   Geluidskwaliteit Inhoud 1. Inleiding2. Harman Target Curve3. Look & Feel4. Geluidskwaliteit5. Eindoordeel6. Specificaties AKG N5005ReactiesGoede in-ears zijn er genoeg. Zeker in de prijsklasse tot ?199. Waarom gaat B&W dan óók een in-ear hoofdtelefoontje maken? Omdat ze denken dat ze het beter kunnen: simple as that!  Terug naar: Inleiding

   Geef een reactie