web analytics

Review AKG N5005 in-ear

Prijs: € 999,99

Bouwkwaliteit
Prijs
Comfort
Levering
Weergave
AKG N5005

Look & Feel

De gebruikers van headphones zijn in verschillende doelgroepen te categoriseren. En elk van deze doelgroepen stelt andere eisen aan een hoofdtelefoon. AKG is een van die fabrikanten die elke fase van personal audio heeft meegemaakt en dan weet je als fabrikant ondertussen wel wat de consument beweegt, hoe deze zich beweegt en bovenal hoe een product hier het best bij aansluit.

De AKG N5005 is vooral bedoeld voor gebruik onderweg. Hierom heeft AKG de behuizing en elementen in de bekabeling uitgevoerd in loeisterk keramisch materiaal. Alle aansluitingen zijn zodanig geconstrueerd dat deze spatwaterdicht zijn. Sporters hoeven dus niet bang te zijn dat zweet de kostbare headphones zullen aantasten, dat deze halverwege de ronde uitvallen of dat deze – mochten ze vallen – direct onherstelbaar beschadigen.

Draagcomfort

De pasvorm en vormfactor zijn ook zodanig naar wens aan te passen dat de oortjes uitstekend in de gehoorgang worden geklemd, maar niet zo sterk dat dit na verloop van tijd gaat irriteren. Wij hebben veelvuldig en vooral langdurig met de AKG N5005 rondgelopen; na enige tijd vergaten we dat we de oortjes überhaupt in hadden.

Ondanks het een in-ear is, behouden we tijdens het gebruik ervan altijd het contact met onze omgeving. Het omgevingsgeluid wordt op een passieve manier onderdrukt, zonder dat we belangrijke signalen van buitenaf missen. We hebben dus nooit het gevoel met ons hoofd in een denkbeeldige ‘bubbel’ te lopen. Dergelijke kleine details in comfort geven een gevoel van vrijheid zonder onze alertheid te verliezen. Ongeacht de omgeving waarin we de N5005 gebruiken.

Exclusief

Om het highend karakter van de AKG N5005 te benadrukken, wordt elke set uitgeleverd voorzien van een uniek serienummer. Dit serienummer is behalve in de retailbox ook op de beschermende reistas geplaatst, zodat de gebruiker er telkens aan herinnerd wordt aan het exclusieve karakter van de N5005. Want hoe lekker de AKG N5005 headphones ook zitten, er komt een moment dat ze weer uit gaan en vervolgens ook veilig kunnen worden opgeborgen.

Testprocedure

Voordat we de hoofdtelefoon op klank kunnen beoordelen laten we de AKG N5005 eerst een week 24/7 inspelen. Hierna reviewen we de in-ears op dezelfde manier waarop we doorgaans onze highend componenten reviewen. Als streaming bron gebruiken we onze BDP3 referentiespeler van Bryston.

Nu zouden we gebruik kunnen maken van een jack-naar-mini-jack verloop om de headphones te reviewen via onze referentie voorversterker, maar een hoofdtelefoonuitgang op een hifi-versterker vraagt doorgaans een hoofdtelefoon met een impedantie van meer dan 50 Ohm. Het zomaar aansluiten van gevoelige in-ear headphones met een lagere impedantie dan door de versterkerfabrikant is voorgeschreven kan de weergavekwaliteit dan ook nadelig beïnvloeden.

Deze AKG N5005 headphones zijn primair ontwikkeld voor gebruik met een zogenaamde ‘low-output’ versterker. Deze versterkers hebben veelal een uitgangsimpedantie van zo’n 10 tot 24 Ohm. Om eventuele klankverschillen en ruis door impedantie mismatches te voorkomen, maken we tijdens onze beoordeling gebruik van een Audioquest DragonFly USB headphones DAC welke speciaal is ontworpen voor headphones met een impedantie tussen de 20 en 300 Ohm. De impedantie van de AKG N5005 bedraagt 18 Ohm en vormt hiermee een prima match.

We maken tijdens deze review uitsluitend gebruik van de meest neutrale ‘reference’ filters. Als streaming platform kiezen we voor Roon. Deze werkt immers bitperfect samen met de Bryston BDP3 en de BDP3 werkt op zijn beurt weer bitperfect met de Audioquest DragonFly Red.

Gerelateerde berichten

Pioneer SE-Monitor5

Review Pioneer SE-Monitor5 hoofdtelefoon

Look & Feel InhoudHet is een bizarre markt aan het worden: hoofdtelefoons. Of personal audio in het algemeen. Komt het door de individualisering in de maatschappij? Of is het een kwestie van bang for the buck? Want laten we eerlijk zijn: een hoofdtelefoon van 1000 euro speelt elke speakerset van 1000 euro de hoek in […]

Mytek Brooklyn Bridge

Review Mytek Brooklyn Bridge

Look & Feel InhoudMytek weet pro-audio en consumenten-electronica op een fraaie manier te combineren. Het is vooral het design van de frontjes in een ‘dimple’-structuur die het verschil maken met gewone pro-audio apparatuur. Ook bij de Mytek Brooklyn Bridge die we nu bekijken.

Geef een reactie