web analytics

Review AKG N5005 in-ear

Voordelen

 • Perfecte klankeigenschappen
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Draagcomfort
 • Zeer complete levering

Nadelen

 • Geen meegeleverde Jack-verloop voor hifi-sets
 • Klinken potentieel beter dan de meeste smartphones kunnen leveren
  • Prijs: € 999,99

   Bouwkwaliteit
   Prijs
   Comfort
   Levering
   Weergave
   AKG N5005

   Harman Target Curve

   Dr. Olive heeft samen met zijn team luisterpanels samengesteld bestaande uit groepen van onafhankelijke luisteraars met een diverse achtergrond, variërend van ongeoefend tot zeer geoefend luisteraar. Dus niet alleen beroepsmuzikanten en geluidstechnici, maar ook ongetrainde luisteraars zonder enige affiniteit met hoogwaardige hificomponenten. Elk van deze individuen heeft tijdens deze (blinde) onderzoeken zijn of haar persoonlijke (dus subjectieve) mening gegeven over een bepaalde luisterervaring met een bepaald merk en model headphones.

   Dr. Olive en zijn team bemerkten dat er, ondanks de subjectieve meningen en persoonlijke smaakvoorkeuren, bepaalde parallellen waren in deze individuele ervaringen. Er vormden zich zogenaamde trends en op basis van deze trends heeft het team een frequentieverloop vastgesteld die een gemiddelde van al deze subjectieve individuele smaken vertegenwoordigde. Dit heeft geresulteerd in de zogenaamde ‘Harman Target Curve’. Meer specifiek: de Harman Headphones Target Curve.

   Implementatie

   Maar het vaststellen van de ideale curve is slechts een deel van het proces. Deze curve moet vervolgens bij de ontwikkeling van nieuwe producten in het ontwerp en prototype worden geïmplementeerd, geverifieerd en verder doorontwikkeld. Dit is bij de ingenieurs van een ervaren hoofdtelefoonfabrikant als AKG echter in goede handen.

   De onderstaande grafiek geeft de het ideale verloop van de Harman Target curve in het rood en de dunnere lijntjes zijn de resultaten van verschillende metingen. Bij de blauwe lijn is een piek in de metingen zichtbaar. Deze wordt echter veroorzaakt door een resonantie in de meetopstelling. Deze treed uitsluitend op in deze meetopstellen en treedt buiten deze opstelling niet op. Het theoretisch verloop van de Target Curve en de gemeten frequentiecurve van de AKG N5005 productiemodellen komen dus heel mooi met elkaar overeen.Meting AKG N5005

    

   Techniek

   De AKG N5005 is het huidige topmodel in de zogenaamde ‘studio on-the-go range’ die bestaat uit de N20 en N20LT instappers, de N25, N30, N40 Hi-Res in-ears en de highend N5005. De AKG N5005 volgt dezelfde filosofie als die van haar voorloper, de AKG K3003. Ten opzichte van de 3-weg aluminium K3003 heeft de N5005 een keramische behuizing en een 5-weg(!) luidsprekersysteem, bestaande uit een woofer voor de allerlaagste tonen in het muzikale spectrum, een hybride driver voor de weergave in het laag- en midden en een hybride driver door de midrange en hoge tonen.

   Deze drivers zijn zodanig geconstrueerd dat er geen scheidingsfilter nodig is. En het ontbreken hiervan heeft enkel voordelen. Niet alleen kan de bouwwijze veel compacter blijven, het draagt tevens bij aan een lagere vervorming, een beter impedantieverloop en een beter fasegedrag. Net als bij de K3003 levert AKG verschillende oordopjes en filtertjes mee, waarmee deze geheel op het gehoor van de gebruiker kunnen worden afgestemd. De AKG N5005 wordt echter een stuk completer uitgeleverd dan zijn voorganger.

   Levering

   De AKG N5005 wordt geleverd met een uitgebreid assortiment aan extra’s. Voor normaal bekabeld gebruik levert AKG twee dubbel getwiste snoertjes mee. Een van de ‘conventionele’ kabels is voorzien van een remote met ingebouwde microfoon en een 3,5mm jack plug de andere kabel heeft een 2,5mm jack en hierbij ontbreekt de headsetfunctie.

   Waar de vorige AKG K3003 het uitsluitend moest stellen met ‘conventionele’ bekabeling, wordt de N5005 geleverd met een extra kabelset voorzien van Bluetooth dongle en een headsetfunctie welke zowel geschikt is voor IOS als voor Android. Hiermee komt AKG al diegenen tegemoet die een ‘innovatieve’ smartphone telefoon hebben aangeschaft zonder hoofdtelefoonaansluiting.

   Uiteraard levert AKG ook een USB kabeltje mee om de ingebouwde accu van de Bluetooth ontvanger op te laden. Het opladen neemt niet meer dan een uur of twee in beslag. Onze ervaring leert dat de accuduur niet zelden langer meegaat dan de voorgeschreven acht uur.

   Verder wordt de N5005 geleverd met een brede collectie aan oordopjes van verschillend materiaal en met een verschillende pasvorm. Om de oordopjes hygiënisch te houden levert de fabrikant een cleaning-tooltje mee en bovendien levert AKG ook een flight adapter mee waarmee de headphones ook kunnen worden gebruikt bij sommige luchtvaartmaatschappijen.

   Filters

   AKG levert een viertal passieve filters mee om de klankbalans af te stemmen op de smaak van de luisteraar. Deze filtertjes zijn niet meer dan roostertjes voorzien van een schotje met een grotere of kleinere doorlaat waardoor er meer of minder aan hoge tonen van de hybride midden-hoog driver wordt weergelaten. Hierbij wordt de intensiteit van de lage tonen niet beïnvloed. Een simpele, doch slimme constructie.

   Voor geoefende luisteraars met goede oren zullen de ‘reference’ filters de meest natuurgetrouwe weergave bieden. Voor diegenen die een tekort aan laag, of juist een tekort aan hoog ervaren, kunnen altijd kiezen voor de ‘bass boost’ en ‘high boost’ filters. Voor diegenen die bij gebruik van de ‘reference’ filters een gebrek aan midden ervaren in een of beide oren kunnen juist weer kiezen voor de ‘mid high boost’ filters.

   De ‘mid high boost’ filters laten in het frequentiebereik tussen de 2 tot 4kHz meer door dan de ‘reference’ filters. Juist dit frequentiegebied wordt doorgaans het eerst aangetast bij gehoorschade. Muziekliefhebbers met (beginnende) doofheid zouden met deze filters een significante verbetering in de weergave –kunnen- ervaren.

   Gerelateerde berichten

   AudioQuest DragonFlies dubbeltest

   Dubbeltest AudioQuest DragonFly Black en Red

   Harman Target Curve Inhoud 1. Inleiding2. Harman Target Curve3. Look & Feel4. Geluidskwaliteit5. Eindoordeel6. Specificaties AKG N5005ReactiesHet voortdurende succes van de in 2012 geïntroduceerde DragonFly USB DAC is een goed voorbeeld van de wijze waarop AudioQuest kijkt en luistert naar haar klanten. Hierbij lijken ze zichzelf telkens weer hetzelfde vraagstuk voor te leggen, namelijk: ‘blijkt […]

   Teufel Aureol Real

   Review Teufel Aureol Real

   Harman Target Curve Inhoud 1. Inleiding2. Harman Target Curve3. Look & Feel4. Geluidskwaliteit5. Eindoordeel6. Specificaties AKG N5005ReactiesHoofdtelefoons zijn bijna populairder dan smartphones. Tenminste: zo lijkt het. Iedere fabrikant heeft wel een paar modellen in het productgamma. En als grote luidsprekerfabrikant, kan Teufel niet ontbreken. Wij testen de nieuwe Aureol Real. Een open model met een […]

   Geef een reactie