web analytics

Review Acoustic Energy AE509 vloerstaanders

Voordelen

 • Bloedmooi laag
 • Snelle, verfijnde weergave
 • Makkelijk te integreren
 • Makkelijk aan te sturen
 • Afwerking
 • Prijs

Nadelen

 • Geen
 • Prijs: € 2800 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Acoustic Energy AE509

  Geluid

  Onze testlijst levert een paar interessante zaken op. Allereerst zijn we verrast door de snelheid van deze luidsprekers. Vloerstaanders in deze prijsklasse leveren zelden dit soort strak, punchy laag dat zelfs tijdens complexe passages overeind blijft. Het laag is echt bloedmooi en behoorlijk verslavend. Dit zagen we niet aankomen. Er zit geen bultje in en het midlaag zit vol kwaliteit en informatie. Het sublaag heeft dan weer impact en resoneert heerlijk lang na.

  Het middengebied is rustig, beheerst en stemmen staan ietsje naar voor.  En die carbon tweeter dan? Behoorlijk verfijnd, nooit scherp en voldoende detail. Deze speaker forceert niets maar je hoort wel degelijk alles. De weergave is in balans, natuurlijk en muzikaal. Je kan urenlang naar deze luidspreker luisteren zonder hoofdpijn te krijgen. 

  Door zijn snelheid is de AE509 ook een dynamische luidspreker vol energie en een hoge funfactor. Het best passende adjectief kwam pas bij ons op tijdens het luisteren naar Prince. De Acoustic Energy AE509 zijn funky luidsprekers! Beter kunnen we het niet omschrijven. Je beleeft enorm veel plezier aan deze speakers. Muziek komt mooi los, bijna zoals bij een bookshelf en de soundstage is lekker breed, overzichtelijk en behoorlijk 3D in onze ruimte. Helemaal niet slecht.

  Luisteren

  Wat doe je als je een bijzondere luidspreker over de vloer krijgt? Juist, je haalt je beste platen of in ons geval cd’s uit de kast. Wil je weten of uw systeem op punt staat dan moet je “The bends” van Radiohead opzetten. Als je het langer dan drie tracks volhoudt dan zit je goed. Dat ligt niet aan de nummers zelf maar aan de opnamekwaliteit. Die is soms redelijk maar meestal bedroevend. Door de AE509 is het hele album niet alleen beluisterbaar maar genieten van begin tot eind.

  Het album “The love symbol” van Prince and the New Power Generation is dan weer uitmuntend opgenomen en klinkt zelfs door een JBL soundbar geweldig. Maar door de AE509 wordt het een beleving. Je wordt ondergedompeld in de muziek en je hebt geen nanoseconde de neiging om de boel te analyseren. Je verlangt gewoon naar het volgende nummer, en het volgende en het volgende. Ja, het lijkt alsof het hoog wat afgerond is en dat de detaillering niet berylliumhelder klinkt maar wees gerust alle details komen mooi door.

  Nick Cave and the Bad Seeds dan met “The best of Nick Cave and the Bad Seeds”. Nick Cave is een genie en wordt net als een goeie Bordeaux beter met de jaren. Dit compilatie-album uit 1998 zit vol pareltjes, de ene al beter opgenomen dan de andere. Dat ‘Where the wild roses grow’ met Kylie Minoque er op staat zegt iets over hoe snel de tijd voorbij vliegt. Het lijkt pas gisteren dat we de videoclip op MTV zagen. Een gevoel van nostalgie en heimwee bekruipt ons. 

  Deus met “A bar under the sea” is een album met een vlekkeloze productie, Elk nummer begint rustig en wordt naar het einde toe drukker, een beproefd recept bij deze Belgische topband. Opnieuw klopt het plaatje en opnieuw stellen we vast dat de AE509 geen moeite heeft met drukke passages. Door zijn snelheid zeilt hij moeiteloos door de zware gitaarpartijen en blijft alles overzichtelijk en open. 

  Een laatste terugblik met “Dummy”, het debuut van Portishead. De beats op ‘It could be sweet’ zijn wonderlijk maar niet eenvoudig om goed te krijgen. De AE509 brengt deze  triphop met diepgang en muzikaliteit. De beats klinken geweldig en de engelenstem van Beth Gibbons wordt niet overdreven scherp. Hun live optreden enkele jaren geleden was ontluisterend mooi en benaderde was wat ons betreft de perfectie. Gibbons zalft en slaat zoals alleen zij dat kan maar nergens wordt het scherp. Wat blijft dit toch een geweldig album. Tijdloos!

  Popmuziek, electronica en jazz gaan geweldig goed op deze luidsprekers en zelfs klassieke muziek werkt uitstekend. De AE509 is een echte all-rounder. 

  Winkels met Acoustic Energy

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  11 reacties

  1. Hey Geoffrey,
   Mooie review, Ik heb ook interesse in de AE520,gaan jullie die ook testen?
   De bouten van de spikes zijn die M14, de Isoacoustics Gia2 kunnen die er onder gemonteerd worden?

   1. Dag Franky,

    Ik denk niet dat we de AE520 gaan testen maar zoals Molenaar zegt de collega’s van hifi.nl hebben die net getest. Wat ik hoor is dat de AE520 nog wat verfijnder is en rustiger en de AE509 wat meer fun en wat sneller.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  2. Leuk verhaal, merci!
   en voor de liefhebbers…….in HIFI.NL staat vandaag een review van de Acoustic Energy AE520………ook een enthousiast verhaal!

   Muzikale groet!

  Geef een antwoord