web analytics

Review Acelec Model One

Voordelen

 • Zeer precies
 • Eerlijke presentatie
 • Prachtig gemaakt

Nadelen

 • Spreiding van de AMT
 • Prijs: € 6500

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Acelec One

  Inleiding

  Inhoud

  Wie aan Cees Ruijtenberg denkt, denkt aan Metrum Acoustics. En wie aan Metrum Acoustics denkt, denkt aan d/a-converters. En wellicht de Ambre en Baby Ambre. Weet echter dat Ruijtenberg ook luidsprekers heeft ontworpen. Sterker nog: daar ligt een groot deel van zijn passie. Niet geheel verwonderlijk dat in zijn nieuwe bedrijf: Acelec een luidspreker te vinden is in het productaanbod. Maak kennis met de Acelec Model One.

  De Acelec Model One is een zeer compacte monitor luidspreker. We zeggen hier zeer bewust monitor, omdat de ‘roots’ in de studio zitten. Deze luidspreker is ontworpen en getest en getuned in de studio.

  De kast is van dik aluminium – 15mm; verkrijgbaar in zwart en zilver. Dit dikke aluminium heeft als voordeel dat resonanties geen kans krijgen. Ruijtenberg heeft tests gedaan met mdf en aluminium en is tot de conclusie gekomen dat aluminium gewoon veel schoner klinkt. Er is eigenlijk geen weg meer terug… ondanks dat aluminium significant duurder is.

  Units en crossover

  In de kast zitten twee units: een ScanSpeak Revelator voor het midden en laag en een Mundorf AMT voor het hoog. Het crossover is een dual slope ontwerp. Deze heeft in feite twee knikpunten. Het gedraagt zich als een eerste order filter op de wisselfrequentie die op 1800 Hz ligt. Verderop zit nog een tweede ‘knik’. Daar is dus nog een overgang van tweeter naar woofer. Deze tweede overgang is gunstig voor het fasegedrag van de luidspreker. Samen komen de units tot een bereik van 45 Hz tot 35 kHz +/- 2.5 dB.

  Verzorgd

  De Acelec Model One zit er al met al erg verzorgd uit. Geen dikke naden, overtollige schroeven of gekke hoeken. De aansluiting achterop zit ook lekker stevig in de kast en laat alle soorten kabels toe. Puik werk.

  De afmetingen zijn maar 285 x 195 x 300mm. Maar het gewicht is een ‘whopping’ 17kg! Vergis u niet: dit is serieus spul! Mag ook wel voor 6500 euro per paar.

  3 reacties

  1. Over een “whopping” gewicht van alu luidsprekers gesproken. Een Magico Q7 MkII doet 340 kilo schoon aan de haak. Maar ja, da’s dan ook geen studio monitor. 🙂

    1. Sterker nog, de meeste panden/huizen hebben een vloerbelasting van rond de 100 kg per m2. Kortom bouwkundige aanpassingen (of schade) zijn niet uit te sluiten bij plaatsing van deze luidsprekers!

  Geef een antwoord