web analytics

Review Acelec Model One

Voordelen

 • Zeer precies
 • Eerlijke presentatie
 • Prachtig gemaakt

Nadelen

 • Spreiding van de AMT
 • Prijs: € 6500

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Acelec One

  Inleiding

  Inhoud

  Wie aan Cees Ruijtenberg denkt, denkt aan Metrum Acoustics. En wie aan Metrum Acoustics denkt, denkt aan d/a-converters. En wellicht de Ambre en Baby Ambre. Weet echter dat Ruijtenberg ook luidsprekers heeft ontworpen. Sterker nog: daar ligt een groot deel van zijn passie. Niet geheel verwonderlijk dat in zijn nieuwe bedrijf: Acelec een luidspreker te vinden is in het productaanbod. Maak kennis met de Acelec Model One.

  De Acelec Model One is een zeer compacte monitor luidspreker. We zeggen hier zeer bewust monitor, omdat de ‘roots’ in de studio zitten. Deze luidspreker is ontworpen en getest en getuned in de studio.

  De kast is van dik aluminium – 15mm; verkrijgbaar in zwart en zilver. Dit dikke aluminium heeft als voordeel dat resonanties geen kans krijgen. Ruijtenberg heeft tests gedaan met mdf en aluminium en is tot de conclusie gekomen dat aluminium gewoon veel schoner klinkt. Er is eigenlijk geen weg meer terug… ondanks dat aluminium significant duurder is.

  Units en crossover

  In de kast zitten twee units: een ScanSpeak Revelator voor het midden en laag en een Mundorf AMT voor het hoog. Het crossover is een dual slope ontwerp. Deze heeft in feite twee knikpunten. Het gedraagt zich als een eerste order filter op de wisselfrequentie die op 1800 Hz ligt. Verderop zit nog een tweede ‘knik’. Daar is dus nog een overgang van tweeter naar woofer. Deze tweede overgang is gunstig voor het fasegedrag van de luidspreker. Samen komen de units tot een bereik van 45 Hz tot 35 kHz +/- 2.5 dB.

  Verzorgd

  De Acelec Model One zit er al met al erg verzorgd uit. Geen dikke naden, overtollige schroeven of gekke hoeken. De aansluiting achterop zit ook lekker stevig in de kast en laat alle soorten kabels toe. Puik werk.

  De afmetingen zijn maar 285 x 195 x 300mm. Maar het gewicht is een ‘whopping’ 17kg! Vergis u niet: dit is serieus spul! Mag ook wel voor 6500 euro per paar.

  Gerelateerde berichten

  Audiolab 6000A

  Review Audiolab 6000a versterker

  Inleiding InhoudDe voorbije maanden hebben we enkele fijne betaalbare geïntegreerde versterkers over de vloer gekregen. Denk aan de Ps Audio Sprout 100, Arcam SA10 en Rega Brio. Drie versterkers in dezelfde prijsklasse, elk met hun specifieke kwaliteiten. Vandaag bespreken we een versterker die perfect in dat rijtje past; de gloednieuwe Audiolab 6000a geïntegreerde versterker. Let’s […]

  Telegärtner M12 Switch Magic

  Review JPlay Telegärtner M12 Switch Magic

  Inleiding InhoudEr zijn van die zaken waar je even over moet nadenken. Zoals het beluisteren, cq testen, van een netwerk-switch van zo’n 2550 euro. Immers: wat een geld voor een doosje dat data doorzet van de bron naar in ons geval de streamer. En wat moet het doen? Datapakketjes doorzetten. Eéntjes en 0’lletjes. Dat kan […]

  3 reacties

  Geef een reactie