Home Reveel hoofdtelefoon booster

Reveel hoofdtelefoon booster

8

Prijs: € 120 dollar

Reveel

Tips van lezers vinden we altijd leuk. Dro wees ons op de Reveel, een controversieel apparaatje wat het geluid van elke hoofdtelefoon moet verbeteren. Een video legt uit dat het zorgt voor meer detail, meer openheid en meer beleving. Wij hebben hem aangevraagd en getest.

Meer detail, meer beleving… betere kwaliteit. Dat is nogal wat. En we vragen ons een beetje af hoe Reveel het doet. De man in de video legt uit dat Reveel alleen maar discrete componenten gebruikt. Geen dsp’s of andersoortige processoren.

Opamps

Als we de Reveel aansluiten op onze Astell & Kern met een B&W P7 en C5, merken we dat het vooral harder is. Ook lijkt er een stukje compressie toegepast te worden, waardoor de zachte passages wat beter hoorbaar zijn. Nu zullen sommige luisteraars dit wel prettig vinden. Zeker in rumoerige omgevingen.

Maar wat ook opvalt, is dat er een vreemd kanaalverschil is. Links lijkt harder dan rechts. Mede daardoor lijkt er meer ruimte in de beeldvorming, maar het geeft ook onrust, omdat vocalen niet meer in het midden staan en één oor ‘verstopt’ lijkt.

Als we het doosje openen, zien we aan één zijde de accu zitten. Deze moet het ruim een dag uithouden. Verder zien we drie naar het lijkt opampjes van het type V9141 en een serie weerstandjes, diodes en een tweetal schakelaars. That’s it. Nu is de V9141 niet te vinden online, maar we kunnen niets anders verzinnen dan dat het opamps zijn die het signaal een duw geven.

Meer detail? Filosofie

Als we even nadenken over de filosofie van Reveel, kunnen we niet anders concluderen dan dat het onzin is. Er kan niet meer detail weergegeven worden dan de bronspeler. In ons geval een Astell & Kern AK100. Aangezien deze alleen een analoge verbinding kan maken met de Reveel, zijn we afhankelijk van de dac en opamps van de AK100. Zodra het signaal analoog is, kan het niet meer beter worden dan dat. Kortom: er komt een extra schakel in de analoge keten met het bijbehorende verlies wat daarmee gepaard gaat.

Metingen

Met reveel aan - White Noise
Duidelijk een kanaalverschil zichtbaar in de metingen. Dit is erg goed hoorbaar en bijzonder irritant.

We hebben de Reveel even aan onze testopstelling gehangen. De metingen zeggen genoeg. Er is sprake van een boost in signaal. Zoveel dat we de lijningang van onze Asus Xonar Essence STX oversturen. We hebben voor de metingen dus even het lijn-in signaal wat gedempt om versturing te voorkomen.

We zien bij een directe loop een white-noise meting zoals we gewend zijn: Gemiddeld genomen recht met wat piekjes en daaltjes. Gemiddeld zo’n 43,5 dB. De meting met Reveel laat allereest een kanaalverschil zien van 1,5 dB en een boost van ongeveer 2 dB.

De vervormingsmeting laat zien dat er sprake is van zo’n 0,2 procent extra vervorming in het laag. Niet direct hoorbaar gokken we, maar het laat zien dat het apparaatje de weergave simpelweg niet beter maakt.

Duur

We kunnen wel concluderen dat dit niet een extraatje is voor de purist en muziekliefhebber. Daarbij komt dat het apparaat zo’n 120 dollar kost, wat betekent dat het 120 euro in Nederland gaat kosten. Voor dat geld haalt u ongeveer zeven cd’s in huis, of een uitstekende hoofdtelefoon. Kortom: laat dit maar lekker liggen en ga voor een andere upgrade als u daar op uit bent.

8 REACTIES

  1. Het proces dat QOL gebruikt is zeer waarschijnlijk stereo shuffling (zie http://www.audiosignal.co.uk/Resources/Stereo_shuffling_A4.pdf). Maar zo te zien erg slecht uitgevoerd in het geteste apparaat.
    Je kan dit zelf uitproberen in JRiver met 2 VST plugins. Vebruik een VOXENGA MSED waarbij de side gain op 1.6(18) db gezet wordt en modus inline. Voor het echte shuffle werk gebruik je deze plugin 2x om van L-R naar M-S te gaan, dan een equalizer op het M of S kanaal en nogmaals de MSED om weer van M-S naar L-R te gaan.

×