web analytics

Purifi Eigentakt EVAL1 VS NAD C298 – Twee keer überklasse D

Prijs: € 1400 - 2000

Inleiding

Inhoud

Het is een review die hoog op het wensenlijstje van onze lezers staat: de Purifi EVAL1 zelfbouw versterker (stereo) tegenover de NAD C298. Ook een Eigentakt eindversterker. Nu hadden we deze veel eerder willen doen, maar ja: tijd enzo. Daarbij staat de EVAL-1 bij uw auteur thuis te draaien, net als de NAD C298 (onlangs twee van aangeschaft). Dus reviewen gaat iets minder gemakkelijk dan op kantoor in de luisterruimte. Maar nu is het er dan eindelijk van gekomen: twee keer Eigentakt… De Purifi EVAL1 tegenover de NAD C298; uiteraard in stereomodus. Let’s roll!

We snappen wel dat veel mensen een vergelijk willen tussen deze twee versterkers. De Purifi zelfbouwversterker – hier een tutorial met video – kost ongeveer 1300 euro aan onderdelen om te maken. Dan is het ongeveer 4 uur werk om hem netjes in elkaar te zetten. Complex is het niet, maar u moet wel een beetje handig zijn en het durven. Echter: het scheelt direct 600 euro met de NAD C298. En als ze dan toch gelijk zijn… dan is de keuze wellicht snel gemaakt.

De directe verschillen

Er zijn echter een paar directe verschillen tussen de Purifi EVAL1 en de NAD C298. En dat heeft uw auteur er ook toe gezet om toch voor de NAD te gaan als privé-upgrade in de installatie thuis. De NAD is in stereo of mono te gebruiken. Daarnaast heeft deze versterker XLR én single ended in, een loop voor het doorlussen naar bijvoorbeeld een subwoofer, en een fixed of een variabele gain. Toch handig.

Buiten deze iets flexibelere opzet van de NAD ten opzichte van de Purifi EVAL1, heeft NAD natuurlijk zijn eigen voeding en input stage toegepast. De eigentakt-modules zijn verder identiek aan elkaar.

Het testsysteem

We hebben deze twee versterker op het privésysteem geëvalueerd. Dat bestaat uit:

Koop de NAD C298 hier

Hifi Klubben

Koop de Purifi Eigentakt onderdelen hier

Purifi EVAL module

Hypex voeding

Ghent Audio case + kabels

Winkels die NAD verkopen

[wpsl_map category="nad" height="300"]

16 reacties

 1. Interessante ontwikkeling op het klasse D gebied. Na de lovende reviews van de Purify de NAD M33 een paar weken op proef gehad. Had de laatste tijd aardig wat verstekers uitgeprobeerd mat o.a een Luxman L507 en op aanraden ook de Musical Fidelity M8xi. Beide versterkers zeer goed waarbij mijn voorkeur uitging naar de M8xi welke zeer muzikaal is en alles met alle gemak van de wereld weer kan geven en vooral met een goede externe DAC. Maar ik was wel heel nieuwsgierig naar de M33. Na een aantal dagen spelen ben ik er is goed voor gaan zitten, apparaat was volgens de dealer al ingespeeld. Na geruime tijd luisteren kan het me allemaal niet echt bekoren…het hoog vind ik niet prettig en het middengebied komt wat mager over waardoor het tonaal allemaal wat uit balans klinkt. Het laag klinkt prima maar de MF-M8xi bracht dit toch wel veel fraaier. Wellicht geen match met mijn speakers en wellicht in andere combinaties kan de M33 een prima prestatie leveren maar ik was zelf niet onder de indruk.

 2. Hoi Jaap, leuke test. Ga zeker zelf nog een keer luisteren. Wat me opvalt is dat de meningen over de NAD in hifi-land niet unaniem enthousiast zijn. Bijv. 10Audio. Inmiddels is er ook al een gemodificeerde versie van de Purifi versterker op de markt, waar 10audio wel enthousiast over is. Zie: http://www.10audio.com/evs-vtv.htm
  Misschien leuk als jullie daar ook een keer je hand op kunnen leggen. Ben heel benieuwd of jullie die ook beter vinden klinken.

 3. Misschien is het ook interessant om hem ééns te vergelijken met de NAD M22 met de
  voorgaande Hypex Ncore hybride technologie.

  Ben ook benieuwd of er in de NAD Master Serie een eindversterker komt met
  Purifi Eigentakt technologie.

 4. Duidelijk verhaal, zeg aangekocht, onverslaanbaar voor de prijs, purifi eigentakt boven klasse A. Toch maar dat spaarvarken kapot slaan, keuze is alleen nu, zelfbouw of niet.. leuke keuze! Al wil ik nog steeds weten waar de Arcam SA30 staat klank technisch in verhouding tot dit verhaal want ja die dirac live is toch wel nodig voor mijn huiskamer ruimte… en er zijn weinig budget streaming+dac oplossingen met dirac live erop wat dan weer op de arcam SA30 erbij in zit. Keuzes! Wat ga je met jullie zelfbouw eigentakt doen Jaap?

  1. Dag Wouter,

   Ja, keuzes, keuzes, keuzes…Die kan ik niet voor je maken. Beide zijn echt super-deals. NAD past beter bij mijn profiel en gebruik.

   SA30 zal binnenkort wel op de redactie zijn. Wordt dus vervolgd!

   1. Hallo Jaap,
    ik zou ook wel eens een vergelijking willen zien tussen de NAD en de Nuprime amg sta.Ik vind deze versterkers qua prijs en mogelijkheden wel vergelijkbaar.De Nuprime krijgt net als de NAD ook lovende kritieken.Het is een minder bekend merk,en misschien daardoor ook minder gereviewd.

Geef een antwoord