Polk Audio Reserve R700 vloerstaander – Big is Beautiful

Voordelen

 • Ruime sweetspot
 • Technologie
 • Plaatsing
 • Fun
 • Prijs

Nadelen

 • Matching is belangrijk
 • Midden tikkie braaf
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Hadden we de R200 monitor niet aangevraagd is het eerste wat door ons hoofd schiet wanneer we de gigantische vloerstaanders uit de vrachtwagen zien verschijnen? Even ons mailverkeer nakijken: “Als de R200 niet vrij is mag het ook de Reserve R700 zijn”. Be careful what you wish for zeggen ze dan. De Polk Audio Reserve R700 is namelijk de grootste vloerstaander in de nieuwe Reserve serie en dat hebben we geweten. Of hij ook een beetje klinkt verneemt u in onderstaand verhaal. Enjoy!

  Polk Audio is Amerikaans en gekend voor zijn straffe prijs/kwaliteit verhouding en het moet gezegd ook hier krijgt u veel speaker voor het geld. Polk Audio zet de laatste jaren weer vaste voet aan Europese grond en doet dit met ambitie. Importeur Sound United is een uitstekende partner en wil het merk weer volop onder de aandacht brengen. Wij gaan graag in op hun vraag om de nieuwe Reserve reeks te testen. Die is bijzonder interessant want er is heel wat technologie uit de topreeks doorgesijpeld. Daar willen we het fijne van weten. 

  Bouw en uiterlijk

  Snel bekomen sleuren we de grote dozen naar binnen en halen de luidsprekers uit de verpakking. Hoewel ze best groot en zwaar zijn (36kg) gaat het allemaal vlotter dan verwacht. We zetten ze op een doek en schuiven ze op de juiste plek. Eitje. Wel even opletten dat u de doos langs de juiste kant opent, staat mooi vermeld, of het uitpakken wordt een pak omslachtiger. In onze ruimte valt hun aanwezigheid nog goed mee. De Polk Audio Reserve R700 zijn echter een pak breder en dieper dan onze Acoustic Energy AE509 maar het gaat nog.

  Niet al te bombastisch dus ondanks hun toch aanzienlijke afmetingen. Met een hoogte van 114 cm kan u er uiteraard niet naast kijken en met een breedte van 32 cm en diepte van maar liefst 43 cm hebben ze wel wat plaats nodig. Maar dankzij hun vernieuwde ‘Power Port 2.0’, de poort zit onderaan, valt de plaatsing in onze relatief beperkte ruimte erg goed mee. Een plus in ons boek. De Polk Audio Reserve R700 ziet er erg netjes uit en de zwarte, lichtjes gespikkelde uitvoering zal in heel wat woonkamers passen. Als we mochten kiezen gingen we voor het recent beschikbare wit. Er is ook nog een versie in walnoot voor wie een eerder landelijke look verkiest. Een speciale vermelding gaat naar de voet met kunstoffen pootjes die uitstekend dempen en geen enkele ondervloer beschadigen. Fijn!

  Trickle down

  Zo’n grote vloerstaander zit natuurlijk vol onderdelen dus laten we alles eens rustig overlopen. Te beginnen met de ‘Pinnacle Ring Radiator’ tweeter. Een hele mond vol maar het komt er op neer dat Polk vooral een grote sweetspot wil garanderen dit d.m.v. een bijzondere waveguide. Een aparte achterkamer zorgt voor een ruime spreiding van het geluid zonder kleuring toe te voegen. Deze tweeter, volledig door Polk ontwikkeld, komt uit de prestigieuze Legend reeks en is voor het eerst beschikbaar in de goedkopere Reserve serie. 

  Onder de tweeter van de Polk Audio Reserve R700 zit een zogenaamde ‘Turbine Cone’ mid-driver, heerlijk toch al die namen, die opnieuw volledig door Polk werd ontwikkeld. Deze mid-driver zit stevig vast in de klankkast om stijfheid te garanderen en speciaal foam zorgt voor de noodzakelijke demping. Tegelijkertijd zorgt deze bijzondere driver voor een mix van stijfheid en soepelheid die vooral de dynamiek ten goede moet komen. Deze mid-driver heeft een bijzondere look en feel en zorgt voor dat tikkeltje exclusiviteit. En net zoals bij de tweeter is deze driver nu voor het eerst in de Reserve serie verwerkt. 

  Prijs/kwaliteit

  Dit trickle down principe wordt vaker toegepast en is de ideale manier om de kosten bij de ontwikkeling van duurdere technologie te recuperen. Onder de mid-driver zitten nog twee serieuze 20 cm grote polypropyleen woofers die alles onder de 50Hz weergeven. Polk geeft een frequentiebereik aan van 38 Hz tot 35 kHz bij -3db. De gevoeligheid van 88db is wat aan de lage kant maar zegt in dit geval niet zo veel. Het is vooral zaak om een goeie ‘match’ te vinden.

  De Reserve serie situeert zich in het middensegment tussen de goedkopere Signature en duurdere Legend series in. De Reserve familie is best uitgebreid. Zo zijn er nog twee vloerstaanders, de R500 en R600 en twee monitors, de R100 en R200. Een optionele hoogtemodule (R900) voor een optimale filmbeleving en maar liefst drie centerspeakers vervolledigen het rijtje. Polk Audio voorziet dus alles voor een complete home-cinema beleving en heeft alles in huis om liefhebbers van surround tevreden te stellen. Er is een ’60 dagen niet tevreden geld terug’ formule en bij aankoop krijgt u vijf jaar garantie op de onderdelen. Prima. 

  11 reacties

  1. Dag Obi,

   Dat probeer ik al de hele tijd te zeggen. De R700 is een heel andere speaker dan de R500 en R600. Door de woofers een heel andere crossover. Ze staan hier nog steeds en ze klinken niet scherp hoor. Zeker eens proberen!

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

   1. Hoi Geoffrey,

    Dat wil ik ook. Moet alleen nog goed afspreken met het bedrijf wanneer ze toch terug zouden moeten.

    Anders pak ik denk ik toch de Kef R500. Heb ook de Wharfedale Linton gehoord en kan niet meegaan in de jubel recensies. Vond het echt niets. De Evo 4.4, fraai uiterlijk, niet gehoord. Maar van wat ik lees beetje gemengde recensies. Door de AMT tweeter waarschijnlijk toch geen speaker voor mij.

    Alweer hele tijd geleden een Tannoy XT8f gehoord. Werkelijk fenomenaal. Fantastische bass en soundstage. Maar dat hoog! Verschrikkelijk. En veel harde S-klanken. Doodzonde. Anders was dat mijn speaker.

   2. Hoever moeten ze van de achterwand? Heb hier de Tannoy xt8f gehad en dat ging verder prima maar deze zijn nog dieper.
    Zie dat de R700 2x zo duur zijn als de inmiddels oudere Kef R500 die nieuw nog 1100,– kost.

   3. Voor mijn kritische gehoor, ervaar heel gauw scherpte, wil ik deze in mijn woonruimte proberen. IK heb hier de Tannoy xt8f gehad. Formidabel laag en soundstage. Nog geen speaker gehoord die ook maar in de buurt kwam (in deze prijsklasse). Helaas de tweeter; scherp, bright, teveel forward en sibliance. Anders perfect. Maar had ze op 25 cm van de achtermuur. Ging prima, maar was ook baspoort onder.

    Ik heb een MF M5si versterker. Gaat dat samen met deze speaker?

  2. Luister maar eens naar de cd’s van nightwish. Schandalig slecht opgenomen. Was altijd fan van nightwish met zangeres Tarja. De CD Once b.v. zware compressie

   Dus dan toch de r700. Dan valt denk ik de kef r500 ook af

  3. Is dit een goede speaker voor symfonisch metal? Is meestal niet denderend opgenomen en klinkt op meeste speakers te bright. Monitor audio, tannoy, Dali, wharfedale EVO en Linton allemaal ongeschikt.
   De R 700 is misschien te groot. Hoe groot moet de ruimte zijn? R600 misschien dan

   1. Hangt er weer vanaf wat je aan appatuur hebt staan….versterking, bron. Akoestiek heeft de grootste invloed. Metal incl. al z’n subgenres kan nogal een lastig ding zijn om goed uit je speakers te krijgen. Het enige dat je kan doen is een speaker op proef in huis halen……

    Noem eens een album? Ik draai met name black en death metal. Aangevuld met hiphop/trap. Muziek vanaf een pc, foobar. Top om lekker gebruik te maken van vst’s/ dsp. Er gaat een wereld voor je open als je een album met wat simpele aanpassingen opeens meer genietbaar kan maken.

   2. Hallo Obi,

    Ik heb vooral Megadeth en Metallica opgelegd tijdens de testperiode en dat ging best goed. De R600 is een heel andere speaker met alleen mid-drivers en geen echte woofers zoals op de R700. In mijn ruimte, 4x4m, met een open deel waren er geen problemen. Ik zou de R700 zeker eens proberen.

    Groeten
    Geoffrey

    1. Hoi Geoffrey; Acoustic Energy 509 is bij mij afgevallen. Kun je het verschil aangeven tussen de dynaudio emit 50 en deze Polk? En dan met symphonic metal. Heeft deze polk een metal dome? Dan valt die al af voor mij. Kan nog steeds geen dealer vinden op acceptable afstand waar ik die kan beluisteren.

  Geef een antwoord