Nad C 658 BluOS Streaming Dac

Voordelen

 • Degelijk geluid
 • Multifunctioneel
 • Dirac 
 • Modulair
 • BluOs app
 • Roon Ready

Nadelen

 • Preamp moet ‘matchen’
 • Dac niet 'upgradable' 
 • Nogal groot
 • Prijs: € 1699

  Bouwkwaliteit
  Weergave
  Inzetbaarheid
  Prijs
  NAD C658

  Inleiding

  De laatste jaren zien we steeds vaker all-in-one toestellen op de markt verschijnen en hoewel er aanvankelijk werd neergekeken op deze volgepropte doosjes lijken die vandaag, anno 2020, de toekomst van de audiowereld te bepalen. Zo zagen we de jongste maanden o.a. de geboorte van de Nad M10, Hegel H120, Arcam SA30 en Linn Klimax om er maar een paar te noemen. Zelfs high-end fabrikant DCS sprong op de kar met de geweldige Bartók. Deze all-in-one toestellen 2.0 klinken niet alleen beter dan ooit, ze verminderen ook drastisch het aantal doosjes, maken een hifi-rack overbodig en zien er vaak erg stijlvol uit. What’s not to like, de prijs misschien? Tijd voor de NAD C 658.

  Na de test van de bijzondere Nad M10 is het vandaag de beurt aan de budgetvriendelijke Nad C658 BluOS Streaming Dac. Een hele mond vol en daarom hebben we het vanaf nu, om het leesbaar te houden, over de Nad C 658. Toch zegt de naam veel over hoe we dit toestel moeten bekijken. Een d/a converter waarmee je kan streamen. Een andere insteek dus dan de M10 en vooral een andere prijsklasse. Maar wel eentje met bijna evenveel mogelijkheden en met Dirac Live Room Correction! 

  Veelzijdig

  De dac die Nad in de C 658 heeft geïmplementeerd is gebaseerd op een 32-bit ESS Sabre chip (type niet bekend) die PCM, DSD en MQA afspeelt en alles tot 192kHz verwerkt. De BluOS streaming module is een doorontwikkelde Node die Roon Ready is maar ook gewoon via de geweldige BluOS-app kan bestuurd worden. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je het toestel ook als preamp gebruiken. Hiervoor gebruikt Nad de digitale volumeregeling uit de Masters series. 

  Als u een betere voorversterker heeft kan u die aansluiten maar dan voegt u doosjes toe en dat is hier niet echt de bedoeling. Maar het kan. Wij vermoeden dat de meest gebruikte configuraties het toevoegen van een (Nad) eindversterker zullen zijn of het direct aansluiten op actieve speakers. Dit toestel lijkt ons ook ideaal om naast een televisie te plaatsen. Lekker Netflix kijken of games spelen want werkelijk alles kan op de dac aangesloten worden.

   
   

  Winkels met NAD

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  19 reacties

  1. Heb nu een T758 V3 met een Vincent sp331 eindversterker en zoek een upgrade naar stereo met behoud van Bluesound en Dirac. Hoeveel meer brengt deze C658 dan en wat wordt er precies bedoelt met “moet matchen met de rest van de set”?

    1. Kan jij wat zeggen over de match van de C658 en de ATC SCM40A? Ik ben nu nl op het punt van de keuze van deze combi óf de combi Luxman L100(geïntegreerd, 110 Wpc) en de 40passief.
     Kan jij er iets zinnigs over zeggen?

  2. Dag Geoffrey en/of lezers,

   Wellicht een stomme vraag maar ik probeer mee te gaan in deze nieuwe techniek en daarom twee vragen.
   – de bijgeleverde microfoon bij de Nad is voor mij ongebruikelijk. Moet je deze microfoon horizontaal of verticaal gebruiken?
   – de plug van microfoon moet in de nad of de pc. In welke ingang?
   Alvast bedankt voor antwoorden.

  3. Apart dat de bluesound app zo goed wordt bevonden. Als ik naar de reviews kijk in de appstore lees ik alleen maar negatieve berichten, en dat niet alleen vandaag maar al heel lang. Heb zelf geen ervaring, wel met de auralic mini die echt een goede heeft, maar ik kijk wel eens verder voor als de mini de geest geeft en dan is nad of bluesound een optie. Moet wel de app goed zijn.

   1. Ik begrijp de negatieve berichten totaal niet. Ik heb Bluesound al sinds dag-1 in de review-omgeving (en thuis in bepaalde ruimtes). Ja: er zijn weleens issues met de App. Maar dat heeft elke fabrikant. Toen ik thuis op Roon overstapte, kreeg ik klachten van de vrouw thuis. Die vindt de Bluesound-app gewoon fijner. En dat zegt wel wat.

    1. Hallo Geoffrey,

     Bedankt voor je reactie! Heb je nog andere directe concurenten die ik zou kunnen overwegen in de shortlist:-)

     Roon en Dirac zijn voor mij geen harde eisen. Een fijne app en goede geluids/bouwkwaliteit wel.

     groet.

  4. Mooi verhaal maar voor mij geen Nad meer en zeker geen multifunctioneel apparaat. Ik heb zelf een multidisk speler M55 gehad die voorwaar niet bepaald goedkoop was, maar in de 6 jaar gebruik 4 keer heb moeten laten repareren en daarna gaf het ding helemaal de geest! Het woord NAD alleen al geeft mij een nare smaak in de mond en ben nieuwsgierig hoe en vooral hoe lang ze nu storingvrij werken?!

   1. Hallo Jose,

    Bedankt voor de feedback. Ik ben blij dat u het in elk geval een fijn verhaal vond:). Ik snap dat u teleurgesteld bent want een product uit de Master Series moet gewoon feilloos functioneren. Ik ga u niet kunnen overtuigen om Nad nog eens een kans te geven maar wil wel graag meegeven dat onze M50 streamer na 7 jaar nog steeds probleemloos speelt en nog steeds updates doorkrijgt.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

   2. Dag Jose,

    Wat vervelend. Ik heb andere ervaringen. Heb zelf een M50, M51 én M12 gehad. Allemaal probleemloos. Maar goed: elk merk heeft wel een minder goede serie. Dat is voor beide partijen – klant én fabrikant – niet prettig. Immers: klant heeft veel geld uitgegeven en geen goed product. En voor de fabrikant is het niet prettig, want het kost klanten (en negatieve feedback).

    Maar goed: gelukkig is er keuze! En ik ben blij te lezen dat u niet de hoop in de hobby hebt opgegeven.

  Geef een antwoord