Home Multitest – Vier bijzondere, top, d-a-converters

Multitest – Vier bijzondere, top, d-a-converters

0

Prijs: € Wisselt

Luisteren

Inhoud

Denafrips Venus II

We beginnen het event met de Denafrips Venus II. Een dac van 3000 euro. Denafrips is Chinees en is hard in opkomst. Mede door de goede kwaliteit en de schappelijke prijs. En dat is bij de Venus II niet anders. We zien een discrete ladder, veel ingangen, waaronder dual-aes waardoor 24/384 kHz mogelijk is, I2S via hdmi, et cetera. We gaan nog een complete review schrijven over de Terminator Plus, dus detais over aansturing van de ladder en de talloze features die Denafrips biedt, komen daar aan bod.

We hebben alle dacs via AES aangesloten, dus ook deze Denafrips. Als eerste track zetten we de opname op. Wat opvalt is de vloei en de gloed die de Denafrips laat horen. Het is rond, vol en gul. Je zou het ook als warm kunne bestempelen. De kast van de gitaar van Sam is goed hoorbaar in deze liveopname. Iets wat bij de andere dacs wat neutraler wordt neergezet. Denafrips kiest voor de sfeer van een romantisch diner: kaarslicht, wijntje, openhaard…

Als we naar Earth, Wind & Fire gaan horen we een iets meer up-beat karakter. Logisch: het is een beetje een funky nummer. Toch blijft het geheel wat lief in vergelijking met de Sonnet die hierna aan bod komt. En dat is prima: er zijn ladingen mensen die van dit karakter houden. Als laatste is Jacques Loussier aan bod. We krijgen een heerlijke stage en een gulle weergave van de ‘double bass’. Maar de ferme kick is minder krachtig en puntig dan bij bijvoorbeeld de Sonnet. Die nog eens overtroffen wordt door de Rockna Wavelight die Koning Kracht is gebleken in deze live-stream.

Al met al is de Denafrips Venus II een converter voor wie een dac zoekt die veel mogelijkheden zoekt, wil kunnen doorgroeien én een gulle weergave wenst. Het is een converter die mooi gebouwd heeft, karakter toont en flexibiliteit biedt. Voor 3000 euro zeker een degelijk product!

Lossless Samples

Sonnet Morpheus

Sonnet komt van de hand van Cees Ruijtenberg die ook Metrum Acoustics heeft opgericht ̩n achter de designs zit van de custom dac-chips (NOS-dacs). Sonnet pakt zaken anders aan dan anderen. De dac-modules hebben 4 ladders onder de kap. Dus de vier modules hebben 16 dacs in totaal. Nu haalt Sonnet Рen Metrum Рeen truuk uit. Twee 16-bit dacs worden samengevoegd tot ̩̩n 24 bit dac. De onderste 4 bits worden niet gebruikt, wat de lineairiteit bevordert ̩n de ruisvloer drukt. Kortom; de dac speelt neutraler en rustiger.

Met name het neutrale karakter valt direct op. De Sonnet Morpheus laat meer horen wat er live gebeurt ten opzichte van de Denafrips. De kleuring van de kast is weg, waardoor we toch meer de gitaar horen dan bij de voorganger. Ook kleine nuances vallen meer op. Dat melden Sam & Julia ook als we ze om feedback vragen. Daarbij lijkt plaatsing wat preciezer, al is dat lastiger te beoordelen in deze setting. Dynamiek lijkt wat rustiger.

Deze trend zet zich door in de nummers van Earth, Wind & Fire ̩n Jacques Loussier die zijn kracht in de bass-kick terug krijgt. De scheiding is wat duidelijker en de warme kleuring is verdwenen, waardoor instrumenten ook wat meer lucht meekrijgen. Wie dat zoekt, kan in de klasse rond de 3000 Р3500 euro dus beter naar Sonnet kijken dan Denafrips. U krijgt voor 500 euro m̩̩r weliswaar een minder mooi kastje en minder ingangen Рen geen dual aes Рmaar w̩l een volumeregeling en een afstandsbediening. Kortom: geen pre-amp meer nodig.

Al met al een topspeler in deze klasse. Zeker meenemen in de shortlist!

Lossless samples

Bryston BDA3

Een bekende bij Alpha (net als de Sonnet). Collega Harro Tillema had de BDA3 al getest. En goed beoordeeld. Bijzonder aan de Bryston BDA3 zijn niet zozeer de twee AKM AK4490EQ dacs – één per kanaal – die onder de kap zitten. Die zitten in meer high-end dacs. Het is meer wat Bryston ermee heeft gedaan. Én de hdmi-ingangen die de Canadezen ook hebben geïmplementeerd. Dat is een handige feature die we bijna nooit zien.

De Bryston BDA3 klinkt ontzettend rustig, gecontroleerd en gebalanceerd. Alles klopt gewoon. Is het de meest dynamische van het stel? Nee. Is het de meest detailrijke van het stel? Nee. Is het de mooiste om te zien? Nee… Maar alles is in balans bij deze converter. Het plaatje klopt. We beginnen die trend wel meer te zien bij producten van deze Canadees. De 4B SST3 heeft dat ook: het is niet de meest verfijnde, detailrijke of luchtige versterker. Maar zaken zijn wel in balans.

Nu is de Bryston een dac met AKM-chips. Geen NOS/R2R dac. En dat horen we óók. Het is anders. Wellicht iets gepolijster en minder puntig dan de Sonnet. Het cruciale middengebied komt anders binnen, maar zeker niet minder prettig of beter. Het is gewoon anders. Ook qua plaatsing, wat wellicht hoorbaar is via de samples de we hebben gepost.

De Bryston BDA3 is één van de meest veelzijdige. Het mist echter wel een volumeregeling ten opzichte van de Sonnet Morpheus en Rockna Wavelight. U krijgt echter wel een complete centrale hub mét hdmi-inputs (met 4K passthrough) voor 4400 euro.

Lossless samples

Rockna Wavelight

We hebben niet vaak producten uit Roemenie. Maar nu dus wel. Rockna is op vele vlakken een bijzonder merk. Het doet ons een beetje denken aan MSB qua design. En ook Rockna maakt gebruik van R2R-dacs. Aangestuurd door een fpga die in talloze modi te zetten is. Ook de dac-filters zijn aan te passen. Denk aan lineair phase, slow roll-off, sharp, et cetera. Fraai spul. Ow: de Wavelight lust zowel DSD als (high-res) PCM. Wij hebben in deze ronde overduidelijk niet alles kunnen proberen; wellicht komt dat nog.

De Rockna Wavelight Р4900 euro Рmaakt direct indruk als we op play drukken. De kracht en overtuiging waarmee het speelt, maakt het dat muziek ̩cht binnenkomt. De dynamiek zuigt je in de muziek. De bass-kick bij Jacques Loussier zet je weer recht op de bank. Prachtig. Echter lijkt de Bryston wel wat meer balans te brengen in het geheel. De Rockna Рbij onze settings Рlineair phase / NOS Рlijkt meer gericht op spektakel (wat erg gaaf is natuurlijk!) dan op een reproductie van de werkelijkheid. Nu hebben we maar ̩̩n setting gebruikt, dus hecht hier nog niet teveel waarde aan. Andere filters en modi maken veel verschil.

Als we de laatste track hebben afgerond zijn we het eens dat Rockna een degelijk product heeft neergezet. Een product dat veel biedt. Zowel op gebied van plezier als bouwkwaliteit én inzetbaarheid. Een merk om in de gaten te houden! Wij willen graag nog eens dieper induiken op diverse modi.

Lossless samples

Afrondend

Het was weer een gezellige ochtend. Een leerzame twee uur. Vier dacs, vier verschillende interpretaties. Vier mooie producten. En dat moet ook in deze klasse van 3000 – 4900 euro. Het is en blijft veel geld wat u uitgeeft aan een luxeproduct.

Wat leerzaam was, is dat de verschillen uitstekend hoorbaar zijn. Zowel op gebied van kleuring als op gebied van dynamiek en transiënten. Nu lijkt dat logisch, maar we kunnen ons nog levendig een tijd herinneren waarin mensen verkondigden dat alle dacs gelijk zijn. Digitaal is digitaal; een één is een één en een nul een nul. Kortom: er is geen verschil. Nou… luistert u zelf maar!

De Live stream

Download hier de lossless files

Download hier de lossless tracks van Sam & Julia

Spotify link van Sam & Julia

 

Conclusie

Vier waanzinnig mooie d/a-converters. Kiezen kan niet zomaar. We hebben u een voorproefje kunnen geven in de live-stream. En met de samples. Het zijn vier verschillende producten met andere kwaliteiten. Denafrips is smooth en gul. Sonnet is neutraal en puristisch. Bryston biedt veel connecties en een indrukwekkende balans van kwaliteiten. En Rockna zet u direct recht op de stoel met een tour de force. Aan u om te bepalen wat bij uw smaak en in uw systeem past. Sterkte!