web analytics

Multitest Multiroom Audio

Multitest Multiroom Audio

Samsung

Samsung 360 wireless audio

Wie aan Samsung denkt, denkt niet direct aan audio-apparatuur. Meer aan telefoons en tv’s. Beeld- en computergerichte elektronica. Maar audio? Nee. Wij ook niet eerlijk gezegd. Toch maken ze al een tijdje multiroom audioproducten. We hebben eerder kennis gemaakt met de M7-serie. Die was gewoon slecht: veel te veel bas, matige synchronisatie en een heel slechte app. Nu hebben we de 360 wireless audio-serie op proef. We zijn benieuwd!

Installatie

 

Laten we direct maar positief beginnen, want de installatie is echt een fluitje van een cent. We pakken de speakers uit, duwen de stekkers in het stopcontact en pakken de app erbij: Wireless Audio – Multiroom heet deze. Niet heel duidelijk, maar goed: we hebben hem gevonden.

De App vraagt na een korte rondleiding door de app, of het moet gaan zoeken naar speakers. “Prima”, denken we. En ja hoor: daar zien we een speaker. Even het wachtwoord van de wifi ingeven en klaar is Kees. “Nog ééntje zoeken?”, vraagt de app. “Doe maar!”… En één voor één komen de speakers voorbij. Conclusie: het werkt als een tierelier. Daar kunnen heel veel fabrikanten een puntje aan zuigen.

Wie denkt: wifi? Waarom gaat Alpha met wifi klooien? Nou… er kan geen kabelverbinding worden gemaakt met deze speakers. Het Samsung-systeem kan alleen draadloos aangesloten worden. Wel jammer, want wie een matig wifinetwerk heeft, of gewoon in een soort kooi van Faraday woont, heeft pech.

In gebruik

De app werkt voor een handige gebruiker gewoon goed. Niet alles voelt even intuïtief, maar wij zijn er zonder problemen uitgekomen.

Samsung werkt op basis van UPnP, dus het installeren van een netwerkshare is niet nodig: de App vindt alle servers zonder problemen. Wel voelt het geheel bij sommige servers wat traag. Met name als er cover art bij komt kijken. De standaard Synology-share is snel. Net als de Netgear mediaserver en onze Kodi share. Veel processorkracht helpt dus in dit geval.

Pairen van speakers gaat vrij gemakkelijk. U gaat eerst naar het menu met de speakers: het knopje helemaal linksboven. Pairen gaat vervolgens een beetje op de Sonos-manier, met eerst een druk op de knop “Groep” en daarna vinkjes bij de speakers die u wilt combineren. Je kan alles in mono laten spelen, maar ook stereo of surround groepen maken met de knop Surround. Alle speakers zijn zo te combineren; ze hoeven niet uit dezelfde serie te zijn.

U vindt alle muziek door rechts op de drie streepjes te tikken – bij Android – of op de al gekozen server eronder, en de bron te kiezen. Prettig of niet: dit scherm onthoudt waar u was. Dus de eerstvolgende keer komt u uit waar u was gebleven.

Geluidskwaliteit

Hier verrast het systeem behoorlijk. De omni-speakers klinken verrassend prettig. Geen opgeblazen laag, voldoende middengebied en een vrij zacht hoog. Wellicht niet zo open en sprankelend als bepaalde andere concurrenten, maar het geheel klopt heel aardig. En het is geschikt voor talloze genres.

Het slimme van Samsung is dat ze gekozen hebben voor een omni-speaker. Daardoor klinken ze veel groter dan gewone alles-in-één oplossingen. En bij een oplossing als een alles-in-één speaker valt daar veel voor te zeggen. Ja, je mist zonder meer wat definitie. En nee: het is geen stereo in één doos. Maar is dat ook een doel bij een tafel-speaker? Die moet toch gewoon lekker spelen en de ruimte vullen? En daarbij: je kan er twee pairen en dan klinkt het wel degelijk als stereo. Met een behoorlijk groot beeld.

We hebben helaas niet alle speakers kunnen testen, omdat er een adapter en adapter-aansluiting defect was – sommige reviewers zijn lompe boeren en duwen gewoon door – maar de R3 en R5 presteren zonder twijfel op niveau van – of beter dan – de concurrenten. Sterker nog: er is gemakkelijk lekker lang naar te luisteren. De weergave is niet vermoeiend, waardoor ze uitermate geschikt zijn als oplossing in de keuken of werkkamer. Lekker op de achtergrond wat muziek.

Waardering

We zijn blijf verrast door dit systeem van Samsung. De installatie is gemakkelijk, de sound is prettig en we vinden het slim en flexibel dat alle speakers te pairen zijn. Onafhankelijk van het model. Kortom: verrassing van deze test.

Overzicht

Samsung
R1 199 euro
R3 299 euro
R5 399 euro
R6 399 euro
R7 499 euro

Gerelateerde berichten

Sonos S5

Samsung Inhoud 1. Inleiding2. Bluesound3. Bose4. HEOS5. Raumfeld6. Samsung7. Sonos8. Yamaha9. Conclusie multitest10. OverzichtstabelReactiesSonos heeft inmiddels een erg gedegen reputatie opgebouwd als het gaat om streaming audio systemen. Het merk dat in California gevestigd is en zijn design gebaseerd heeft op een opwarmplaat ? dit is geen grap ? heeft nu een ?stand alone? luidspreker […]

Multitest Multiroom Audio

Voorbeschouwing Multitest Multiroom Audio

Samsung Inhoud 1. Inleiding2. Bluesound3. Bose4. HEOS5. Raumfeld6. Samsung7. Sonos8. Yamaha9. Conclusie multitest10. OverzichtstabelReactiesWe hebben alle sets binnen voor onze multitest Multiroom Audio. Kortom: we kunnen gaan beginnen met deze monsterlijke taak: zeven multiroom audio systemen testen op allerhande factoren! We doen het graag voor u!  Post navigationTerug naar: Inleiding

11 reacties

 1. Ik heb zelf zojuist de Bluesound Powernode 2 aangeschaft. Met mijn gehele CD verzameling op de NAS in ALAC formaat, en met een Tidal HiFi abonnement, ben ik op zoek gegaan naar een vervanging van mijn Focal Bird systeem. De nieuwe Naim Mu-so was zeer aantrekkelijk, zowel qua geluidsweergave als vormgeving, en zo ook de nieuwe Cambridge Audio CX series. Maar na een lange overweging is de keus gevallen op de Powernode 2. Klein van formaat, zeer goede geluidsweergave, direkt toegang tot Tidal in de app, en gereed voor eventuele multi-room uitbreiding. Stuurt op dit moment nog een paar oude Heco Victa 700 speakers aan, maar de nieuwe Q Acoustics 3050s zijn besteld!

 2. Leuk en informatief om te lezen, alben ik persoonlijk iets meer geïnteresseerd in de duurdere exoten zoals Emiel het mooi noemt. Wellicht nog een keer een vervolg artikel met de Naim Muso en QB, de B&W Zeppelin, de Dynaudio Xeo’s en Devialet Silver Phantoms?

  1. De Naim Mu-so is een prachtig apparaat, en heb het kunnen beluisteren in een speciaalzaak. Stond op het punt de Mu-so te kopen, maar koos uiteindelijk voor de Powernode 2 met traditionele 2.1 set-up voor betere stereo weergave (Powernode 2 en Q Acoustics 3050s). Qua prijs ligt de Mu-so niet ver boven de Powernode 2 (hier in Zwitserland een verschil van pakweg 200 Euro), maar met de Powernode heb je natuurlijk een set speakers nodig.

   1. Dit is ongeveer gelijk aan mijn motivatie, waarbij ik uitkwam op de Raumfeld Stereo L. Deze staat bekabeld op het netwerk en speelt van mijn NAS en Tidal.

    Daarnaast in inmiddels een One S die de badkamer prima vult…

 3. Een klant van ons heeft een Sonos en daar heb ik een draaitafel op aangesloten samen met Transrotor phonostage. Resultaat is een hoorbare hoge piep op zo’n 14 kHz. Ondertussen het apparaat geaard via een cinch ingang maar behalve dat het toestel stiller is blijft de pieptoon aanwezig. Ik hoop het met een scheidingstrafo in orde te krijgen. In elk geval knap vervelend en de schuldige is overduidelijk de Sonos. Toch niet zo goed ontworpen ?

 4. Wat een super artikel! Half uurtje lezen en je bent helemaal bij op streaming gebied, de duurdere exoten daar gelaten. Cabasse vind ik echter wel schitteren door afwezigheid… Met name de stream amp 100 klinkt zeer goed! App (Awox) was ten tijde van mijn review nog wat onder de maat maar we zijn ondertussen driekwart jaar en een paar updates verder. Helaas heb ik de varianten met luidspreker nog niet kunnen horen, ik heb daar hoge verwachtingen van: Cabasse is een legendarische luidsprekerfabrikant overgenomen door app bouwer Awox. Een zelfde symbiose zoals die tussen Teufel en Raumfeld ligt voor de hand. En dan op z’n Frans hetgeen toch vaak garant staat voor een geheel eigen benadering.

Geef een reactie