Multitest monitor luidsprekers: 1400 – 2200 euro

Prijs: € 1400 - 2200

Multitest Multiroom Audio - Meetopstelling (2)

Dynaudio Excite X18

De Denen zijn goed vertegenwoordigd in deze test. Ook Dynaudio stuurt een leuke kandidaat in. De Excite X18. We zijn ook bij Dynaudio op bezoek geweest. En we hebben dus kunnen proeven van hun filosofie. Een filosofie die wellicht ‘neutraal’, want het gaat er bij Dynaudio om dat de muziek eer aan gedaan wordt. Maar wat Dynaudio wel anders maakt, is dat ze in élke luidspreker dezelfde soort units plaatsen: hun MSP units. Deze wordt gekoppeld aan een degelijk, krachtige magneet. Voor het hoog zet Dynaudio een softdome tweeter in. De reden: deze breken niet hard op en ‘ringen’ aanzienlijk minder. Of gewoon niet…

Nu is het wel zo dat de ‘instappers’ units meekrijgen met ruimere toleranties. Het kan niet zo zijn dat een Evidence dezelfde units meekrijgt als een Excite. Wel is het zo dat de signatuur gelijk is. Een Dynaudio klinkt als een Dynaudio.

Layed back

En gek genoeg horen we dus overeenkomsten met ATC. Beide hebben een layed back weergave: ontspannen. En we zien het ook in de metingen. Beide zijn neutraal afgestemd. Wel heeft de ATC iets meer hoogextentie dan de Dynaudio; die rolt wat eerder af op de luisterplek. Nu is dat helemaal niet erg, want dit is deels te compenseren met kabels, akoestiek of elektronica. Echter: zoekt u iets met sprankeling of extra energie in het hoog… dit is niet uw speaker.

Wij waren echt blij verrast dat de goedkoopste speaker – ja: de Excite kost 1400 euro per set en is dus 800 euro goedkoper dan de duurste: de 705 S2 – toch nog echt wel mee kan komen in deze line-up. Het speelt hoorbaar minder groots en minder strak gefocusseerd dan bijvoorbeeld de Monitor Audio Gold 100. En zeker met minder detail dan de DALI. Maar overall is deze Dynaudio echt heel prettig in balans.

Wel kunnen zonder moeite uren naar deze Deen luisteren. En we kunnen hem alles voeren; het lust gewoon alles. Rock, pop, klassiek of electronische muziek.. Geen probleem. Verwacht alleen geen ronkende bassen bij een Nummer als Angel van Massive Attack. Maar is dat altijd een probleem? Niet als je het ons vraagt. Want het doet de rest gewoon ontzettend fijn. Het gaat bij deze Excite X18 om het totaalplaatje… de balans.

Balans

Om dat een beetje toe te lichten: veel luidsprekers hebben een bepaalde kracht. Ook in deze test. Maar ze laten weer een steekje vallen op een ander punt (wat soms op te lossen is). Deze Dynaudio doet alles op niveau 8. En dus iets niets uit toon.

Het excelleert niet echt op één vlak, maar laat ook geen steken vallen. En ja… wellicht is dat zijn kracht. Het is opvallend goed in balans allemaal.

Afrondend

De Dynaudio Excite X18 heeft ons positief verrast. Het is een speaker die heel prettig in balans is. Het is een neutraal afgestemde speaker die opvallend veel overeenkomsten heeft met de ATC in deze test. Al gaat die wel een stap verder op gebied van beeldvorming, laagpunch en detaillering. Maar daar betaalt u ook voor. Toch… knap dat deze Dynaudio als goedkoopste in de test gewoon meekomt.

Metingen Dynaudio Excite X18

Het zal u niet verrassen; de metingen neigen naar neutraal. We zien een lichte push bij 2.5 kHz – 4 kHz. De bult bij 400 Hz zit in de kamer. Vervorming is niet ultralaag, maar wel vrij gelijkmatig. Al zien we wel twee bultjes. Die blijven wel onder en hoorbaar punt. En dat is positief. Daarbij is hij laag genoeg gezien de prijsklasse waarin deze Dynaudio opereert.

Score Dynaudio Excite X18

Bouwkwaliteit 75
Aanstuurbaarheid 90
Klankbalans 95
Detail 75
Stereobeeld / Staging 80

 

Winkels met ATC

Helios Pro Audio Solutions

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, AF

Contact

Winkels met Bowers Wilkins

Audio Forum

Kornoelje 3
2262 AX Leidschendam, Zuid Holland, NL

Contact

Hifi Studio Wilbert

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Contact

Winkels met DALI

Audio Forum

Kornoelje 3
2262 AX Leidschendam, Zuid Holland, NL

Contact

Ketelaar Hifi

Parkweg 23
8084CG 't Harde, AF

Contact

23 reacties

 1. Hallo,
  Is de ATC een goede match met de Cambridge Audio CXR 120 en is een aanvulling in het laag door een subwoofer aan te bevelen? Of haalt dit het karakter weg van de speaker?
  Ik twijfel eigenlijk tussen de ATC SCM11 en de Dynaudio ”s die nu een flink stukje goedkoper zijn.

   1. Jaap,

    Dank voor je reactie. Ik dacht dat cambridge wel om haar goede amps bekend stond. 2×100 watt aan 8 ohm is niet echt onderbemeten toch. Meer power is altijd beter misschien.
    De dynaudio Exite 18 zou beter matchen? Ik heb de special 40 ook beluisterd, prachtige speaker maar hik toch tegen die prijs en het kleuren aanbod aan.

    1. Klopt… Cambridge maakt ook prima versterkers. Maar weet dat watts niets zeggen. Het gaat om de voeding erachter. En bij een receiver die zijn voeding moet delen is een speaker met een lager rendement niet echt een fijne match.

     1. Is dat een echt een groot verschil? Speelt de Forty inderdaad weer op een hoger niveau dan de Rubicon? En geldt dat ook voor de MA Gold 100?

      Winkels die de Forty aanbieden hebben geen Rubicon in het assortiment en visa versa. Dat is lastig vergelijken. Speelt de Forty goed met NAD naar jouw mening?

 2. Fijne test,. Een flinke maar leuke klus lijkt me. Zelf ben ik na een lange route met dynaudio, kef, pmc geland bij de Rubicon 2. De luidspreker die me muzikaal het meest bij de kladden pakte. Gelijk de tip van het lichte indraaien uitgeprobeerd. En inderdaad bingo, het klinkt nog beter. Dank!

 3. Dat is inderdaad een goed idee,luisterdag voor lezers.
  Nooit te oud om te leren!!
  Ik heb de Monitor Audio Gold 100 hier staan op Atacama’s de
  Hms serie afgevuld met Atabite’s(niet te tillen nu).
  Ook ik had last met rommelig laag en staande golven.
  Veel aangepast in het huis om dit tegen te gaan,absorberende
  gordijnen achter de Speakers div absorberende systemen opgehangen .En zo kwam ik steeds dichter bij mijn ideaal laag.
  Ik speel trouwens met een Denon PMA-2500NE versterker
  en Denon DCD-2500NE en Audiquest Rocket 88.
  Ik had tussen de cd- amp een rca van Audioquest.
  Deze heb ik vevangen door een rca van tullurium Q de Black Diamond.En weg staande golven en rommelig laag.
  Dit is mijn 3e serie van monitor audio,waar ik heel erg tevreden
  over ben.
  Mvg Ronald

 4. Mooie test en zeer begrijpelijk dat er geen winnaar is bij veel luidsprekers komt het neer op smaak zeker als ze allemaal in de zelfde prijsklasse zitten.
  Dit is wel een fijne/mooie test als je op het punt staat om een monitor speaker te kopen.
  Een lezersdag lijkt mij inderdaad heel tof.
  Bedankt voor deze test.

 5. Ik zou wel eens naast jullie willen zitten om te begrijpen wat jullie nu horen om te formuleren in woorden. Puur ter lering, en indirect ook ter referentie. Hoe klinkt een rommelig laag, bijvoorbeeld. Zelf vind ik dat ik, bijvoorbeeld, een strak laag heb. En blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Altijd leuk leesvoer op jullie site. Ook vanaf mijn telefoontje op mijn vakantieplek…

   1. Ja. Dat is fijn. Gewoon nieuwsgierig hoe mensen met heel veel luisterervaring beoordelen. Lijkt me een verrijking van mijn eigen beoordeelvermogen. Zo vind ik dat ik thuis een mooi 3d-beeld heb sinds ik een netfilter heb. En misschien schieten jullie in de lach als ik iets 3D ervaar op zo’n dag omdat het onmiskenbaar plat is….of zelfs mono ?

   2. Ja. Dat is fijn. Gewoon nieuwsgierig hoe mensen met heel veel luisterervaring beoordelen. Lijkt me een verrijking van mijn eigen beoordeelvermogen. Zo vind ik dat ik thuis een mooi 3d-beeld heb sinds ik een netfilter heb. En misschien schieten jullie in de lach als ik iets 3D ervaar op zo’n dag omdat het onmiskenbaar plat is….of zelfs mono….ahum.

 6. Geboeid heb ik het verslag van deze multitest zitten lezen. Ik hou wel van een uitgesproken mening; over smaak valt toch niet te twisten. Ik betwijfel echter dat een vloerstaander duurder zou zijn, als je bij monitoren stands moet kopen. Neem i.p.v. stands kastruimte en je hebt ook sublaag, wat het plaatje helemaal compleet zou maken. Want wat is er mooier dan een prachtig ge’laag’d stereobeeld, waarbij het sublaag over de vloer rolt. Ieder zijn ding natuurlijk, mooi verslag!

Geef een antwoord