Multitest monitor luidsprekers: 1400 – 2200 euro

Prijs: € 1400 - 2200

Multitest Multiroom Audio - Meetopstelling (2)

DALI Rubicon 2

Danish Audiophile Loudspeaker Industries… geniaal. Want wie kent mr Salvador Dali niet? Kortom: als je kan zeggen dat je een DALI in huis hebt… Al moeten we zeggen: ook dit is wel een kunststukje. Want deze Deen heeft ons écht in positieve zin verrast. We hebben de Rubicon 2 eerder getest. En ook toen hebben we genoten. Maar in deze test laat de Deen wederom wat verborgen talenten horen.

SMC

Het geheim van DALI schuilt in een bijzondere magneetstof: SMC. We hebben daar al talloze keren over geschreven. Zoek de review van de Epicon – love it – en de Rubicon maar op. Dan bent u op de hoogte van deze poederige, geperste magneet-techniek. Tel daar nog wat extra magie bij op en we hebben ultrasnelle, lichte units. En ja: dat is hoorbaar. Zeker in de Epicon die wel wat meer laagcontrole en rust heeft nog dan de Rubicon. Maar ja: ook twee keer zo prijzig ongeveer.

De kracht van de DALI is dat het een ongekend neutrale speaker is met een soort hifi-sausje. Het midden is ultrapuur en ontzettend detailrijk. Op dat vlak wint de Rubicon van alle luidsprekers in deze test. We horen een gelaagdheid die ons bijna van de bank laat vallen. Back-vocals, nagalm…

Ze gaan te werk als obsessieve fotorealistische kunstenaars. heerlijk.

TLC

Echter om dat niveau te halen hebt u wel elektronica nodig die dat door laat. En zult u ook heel goed de luidsprekers moeten plaatsen. En helaas: dat zien we zelden. Meestal worden deze luidsprekers met een midrange versterker en bron gecombineerd en worden de speakers veel te dicht op de muur geplaatst. Zonde: want zo komt hij dus niet los. Resultaat: een wat felle, ruwe weergave die neigt tot bonken in het laag. Niet nodig!

Hoewel DALI meldt dat hun speakers recht geplaatst moeten worden, kiezen wij er zowel bij de Epicon als de Rubicon voor om iets in te draaien. Dat zorgt voor een nét wat scherper plaatje. En als we dan iets naar voren schuiven… boem: een geweldige muziekbubble. Met een klankbalans om de vingers bij af te likken.

Afrondend

Wat een verrassend speakertje is deze Rubicon 2. Ja: de Rubicon 2 laat zich moeilijker plaatsen dan menig concurrent. En ja: hij is wat kritischer op elektronica. Maar dat is vaak het geval bij puristische hifi. Lees onze review van de Stenheim maar eens. We hadden de eerste dag praktisch een haat-relatie met die luidspreker. Uiteindelijk is het één van onze favorieten. Kortom: geef de Rubicon de juiste versterker en plaatsing en hij zal ook voor u heel lief zijn.

Metingen DALI Rubicon 2

Onze metingen liegen er niet om: de DALI Rubicon is een neutrale luidspreker met lage vervorming. Ultralaag mogen we wel stellen. Ook hier wint DALI. Zeker als we kijken naar opbreekpunten in het hoog. In het laag zien we waarden -40 tot -47 dB ongeveer (1 tot 0,4%), die zo’n 5 tot 10 dB onder de concurrentie ligt. Vanaf 500 Hz zit hij op -60 dB (0.1%) en is de grafiek ook minder grillig dan bij de concurrenten. Knap. Wellicht maakt dit de Rubicon tot zo’n detailrijk speakertje… wie zal het zeggen.

Score DALI Rubicon 2

Bouwkwaliteit 90
Aanstuurbaarheid 90
Klankbalans 95
Detail 95
Stereobeeld / Staging 80

 

Winkels met ATC

Helios Pro Audio Solutions

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, AF

Contact

Winkels met Bowers Wilkins

Audio Forum

Kornoelje 3
2262 AX Leidschendam, Zuid Holland, NL

Contact

Hifi Studio Wilbert

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Contact

Winkels met DALI

Audio Forum

Kornoelje 3
2262 AX Leidschendam, Zuid Holland, NL

Contact

Ketelaar Hifi

Parkweg 23
8084CG 't Harde, AF

Contact

23 reacties

 1. Hallo,
  Is de ATC een goede match met de Cambridge Audio CXR 120 en is een aanvulling in het laag door een subwoofer aan te bevelen? Of haalt dit het karakter weg van de speaker?
  Ik twijfel eigenlijk tussen de ATC SCM11 en de Dynaudio ”s die nu een flink stukje goedkoper zijn.

   1. Jaap,

    Dank voor je reactie. Ik dacht dat cambridge wel om haar goede amps bekend stond. 2×100 watt aan 8 ohm is niet echt onderbemeten toch. Meer power is altijd beter misschien.
    De dynaudio Exite 18 zou beter matchen? Ik heb de special 40 ook beluisterd, prachtige speaker maar hik toch tegen die prijs en het kleuren aanbod aan.

    1. Klopt… Cambridge maakt ook prima versterkers. Maar weet dat watts niets zeggen. Het gaat om de voeding erachter. En bij een receiver die zijn voeding moet delen is een speaker met een lager rendement niet echt een fijne match.

     1. Is dat een echt een groot verschil? Speelt de Forty inderdaad weer op een hoger niveau dan de Rubicon? En geldt dat ook voor de MA Gold 100?

      Winkels die de Forty aanbieden hebben geen Rubicon in het assortiment en visa versa. Dat is lastig vergelijken. Speelt de Forty goed met NAD naar jouw mening?

 2. Fijne test,. Een flinke maar leuke klus lijkt me. Zelf ben ik na een lange route met dynaudio, kef, pmc geland bij de Rubicon 2. De luidspreker die me muzikaal het meest bij de kladden pakte. Gelijk de tip van het lichte indraaien uitgeprobeerd. En inderdaad bingo, het klinkt nog beter. Dank!

 3. Dat is inderdaad een goed idee,luisterdag voor lezers.
  Nooit te oud om te leren!!
  Ik heb de Monitor Audio Gold 100 hier staan op Atacama’s de
  Hms serie afgevuld met Atabite’s(niet te tillen nu).
  Ook ik had last met rommelig laag en staande golven.
  Veel aangepast in het huis om dit tegen te gaan,absorberende
  gordijnen achter de Speakers div absorberende systemen opgehangen .En zo kwam ik steeds dichter bij mijn ideaal laag.
  Ik speel trouwens met een Denon PMA-2500NE versterker
  en Denon DCD-2500NE en Audiquest Rocket 88.
  Ik had tussen de cd- amp een rca van Audioquest.
  Deze heb ik vevangen door een rca van tullurium Q de Black Diamond.En weg staande golven en rommelig laag.
  Dit is mijn 3e serie van monitor audio,waar ik heel erg tevreden
  over ben.
  Mvg Ronald

 4. Mooie test en zeer begrijpelijk dat er geen winnaar is bij veel luidsprekers komt het neer op smaak zeker als ze allemaal in de zelfde prijsklasse zitten.
  Dit is wel een fijne/mooie test als je op het punt staat om een monitor speaker te kopen.
  Een lezersdag lijkt mij inderdaad heel tof.
  Bedankt voor deze test.

 5. Ik zou wel eens naast jullie willen zitten om te begrijpen wat jullie nu horen om te formuleren in woorden. Puur ter lering, en indirect ook ter referentie. Hoe klinkt een rommelig laag, bijvoorbeeld. Zelf vind ik dat ik, bijvoorbeeld, een strak laag heb. En blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Altijd leuk leesvoer op jullie site. Ook vanaf mijn telefoontje op mijn vakantieplek…

   1. Ja. Dat is fijn. Gewoon nieuwsgierig hoe mensen met heel veel luisterervaring beoordelen. Lijkt me een verrijking van mijn eigen beoordeelvermogen. Zo vind ik dat ik thuis een mooi 3d-beeld heb sinds ik een netfilter heb. En misschien schieten jullie in de lach als ik iets 3D ervaar op zo’n dag omdat het onmiskenbaar plat is….of zelfs mono ?

   2. Ja. Dat is fijn. Gewoon nieuwsgierig hoe mensen met heel veel luisterervaring beoordelen. Lijkt me een verrijking van mijn eigen beoordeelvermogen. Zo vind ik dat ik thuis een mooi 3d-beeld heb sinds ik een netfilter heb. En misschien schieten jullie in de lach als ik iets 3D ervaar op zo’n dag omdat het onmiskenbaar plat is….of zelfs mono….ahum.

 6. Geboeid heb ik het verslag van deze multitest zitten lezen. Ik hou wel van een uitgesproken mening; over smaak valt toch niet te twisten. Ik betwijfel echter dat een vloerstaander duurder zou zijn, als je bij monitoren stands moet kopen. Neem i.p.v. stands kastruimte en je hebt ook sublaag, wat het plaatje helemaal compleet zou maken. Want wat is er mooier dan een prachtig ge’laag’d stereobeeld, waarbij het sublaag over de vloer rolt. Ieder zijn ding natuurlijk, mooi verslag!

Geef een antwoord