web analytics

Multitest monitor luidsprekers: 1400 – 2200 euro

Prijs: € 1400 - 2200

Multitest Multiroom Audio - Meetopstelling (2)

Bowers & Wilkins 705 S2

Bowers & Wilkins… één van die wereldberoemde merken waarbij iedereen wel een beeld kan vormen. Denk aan die befaamde 800-serie. Of natuurlijk: de Nautilus. Wat een speaker. Je moet het maar durven!

700-series

Eind vorig jaar heeft Bowers de nieuwe 700-series geïntroduceerd. De Series 2 (S2). En nee… deze is gewoonweg niet te vergelijken met de eerste 700-series. Alles is anders. We kunnen in feite beter spreken over een 800-serie op dieet, of een CM op steroiden. U mag kiezen. We zien een continuum middentoner, een nieuwe carbon-verstevigde double dome tweeter en een betere kast die minder resonanties toelaat. Dan kunnen we bij sommige modellen ook nog spreken over een ontkoppelde middentoner. Jep: Bowers is losgegaan.

Bowers & Wilkins 705 S2

We hebben eerder de instapper en de grootste vloerstaander getest. Nu is het de beurt aan de meest luxe monitor in deze serie: de 705 S2. Deze heeft een tweeter on top en een continuum-unit voor midden en laag. Onze versie is satin-wit. Fraai. En de midden/laag unit is fraai voorzien van een ring om geen schroeven te tonen. Achterop zien we bi-wire terminals voor wie graag wil bi-ampen of wellicht wil bi-wiren. Wij raden het altijd aan bij Bowers.

De sound van de Bowers & Wilkins is rijk en… typisch Bowers & Wilkins. Wie van de sound houdt, voelt zich direct thuis. En zo hoort het natuurlijk ook. Een Bowers is een Bowers… Wat opvalt bij de 705 S2 is het ontspannen middengebied en het bijzonder grote stereobeeld.

Wie in het midden zit, wordt helemaal omringt met muziek. Massive Attack vult met gemak de ruimte. En bij kleiner werk voelen we praktisch de artiest voor ons staan of zitten. Het is echt een beleving.

Wel vinden we het hoog wat los staan van de rest. Dat is niet bij elke track te horen, maar bij akoestisch of vocal werk is het soms aan de nadrukkelijke kant als we luisteren naar de balans in de muziek. We weten dat dit een bewuste keuze is van Bowers. En ja: het is smaakgebonden, maar het valt op. En het is terug te zien in de metingen.

Overall

Bowers zet met de nieuwe 700-serie een luidspreker neer die onbetwist past binnen hun filosofie. Het is een échte Bowers. De metingen laten zien dat er hoogwaardige units zijn gebruikt: vervorming is laag. Heel laag in het midden en hoog. Imaging is echt een kracht: het beeld is diep en groot. Wij houden er wel van. De klankbalans… is een smaakkwestie.

Metingen Bowers & Wilkins 705 S2

Hieronder vindt u alle metingen die we hebben verricht aan de Bowers & Wilkins 705 S2. Houdt er rekening mee dat we bij veel metingen een time-window hebben ingesteld. Ofwel 3ms ofwel 12ms. Dit heeft invloed op de metingen in het laag.

We zien – vrij logisch – ook bij de Bowers 705 S2 de zeer typerende ‘Bowers-respons’. Dat wil zeggen een iets ‘gedrukt’ midden en een oplopend hoog. Dat is goed te zien bij de meting op de luisterplek. Is dit slecht? Nee: het is een keuze van Bowers & Wilkins. Dus wij gaan hier géén waardeoordeel aan hangen.

Over vervorming kunnen we kort zijn: die is laag. Al zijn er modellen die het beter doen. Bijvoorbeeld ATC wint in het laag. Maar niet in het midden en hoog.  Wij vinden het keurige cijfers voor een in-room meting op de luisterplek.

Score Bowers & Wilkins 705 S2

Bouwkwaliteit 85
Aanstuurbaarheid 80
Klankbalans 75
Detail 90
Stereobeeld / Staging 90

Gerelateerde berichten

Final 600i

Bowers & Wilkins 705 S2 Inhoud 1. Inleiding2. ATC SCM113. Bowers & Wilkins 705 S24. DALI Rubicon 25. Dynaudio Excite X186. Monitor Audio Gold 1007. AfrondendReactiesHij staat statig in de woonkamer, is doorschijnend, slank, zilver met zwart, ongeveer anderhalve meter hoog en wacht hooggespannen op een signaal van mijn kant.De Final 600i? Terug naar: Inleiding

Grimm SQM

Review Grimm Audio SQM balanced interlink

Bowers & Wilkins 705 S2 Inhoud 1. Inleiding2. ATC SCM113. Bowers & Wilkins 705 S24. DALI Rubicon 25. Dynaudio Excite X186. Monitor Audio Gold 1007. AfrondendReactiesGrimm Audio staat vooral bekend om zijn LS1 luidsprekerlijn. We hebben al reviews van deze actieve luidsprekers. Maar wellicht wist u nog niet dat Grimm Audio ook een paar clocks […]

22 reacties

 1. Hallo,
  Is de ATC een goede match met de Cambridge Audio CXR 120 en is een aanvulling in het laag door een subwoofer aan te bevelen? Of haalt dit het karakter weg van de speaker?
  Ik twijfel eigenlijk tussen de ATC SCM11 en de Dynaudio ”s die nu een flink stukje goedkoper zijn.

   1. Jaap,

    Dank voor je reactie. Ik dacht dat cambridge wel om haar goede amps bekend stond. 2×100 watt aan 8 ohm is niet echt onderbemeten toch. Meer power is altijd beter misschien.
    De dynaudio Exite 18 zou beter matchen? Ik heb de special 40 ook beluisterd, prachtige speaker maar hik toch tegen die prijs en het kleuren aanbod aan.

    1. Klopt… Cambridge maakt ook prima versterkers. Maar weet dat watts niets zeggen. Het gaat om de voeding erachter. En bij een receiver die zijn voeding moet delen is een speaker met een lager rendement niet echt een fijne match.

 2. Fijne test,. Een flinke maar leuke klus lijkt me. Zelf ben ik na een lange route met dynaudio, kef, pmc geland bij de Rubicon 2. De luidspreker die me muzikaal het meest bij de kladden pakte. Gelijk de tip van het lichte indraaien uitgeprobeerd. En inderdaad bingo, het klinkt nog beter. Dank!

 3. Dat is inderdaad een goed idee,luisterdag voor lezers.
  Nooit te oud om te leren!!
  Ik heb de Monitor Audio Gold 100 hier staan op Atacama’s de
  Hms serie afgevuld met Atabite’s(niet te tillen nu).
  Ook ik had last met rommelig laag en staande golven.
  Veel aangepast in het huis om dit tegen te gaan,absorberende
  gordijnen achter de Speakers div absorberende systemen opgehangen .En zo kwam ik steeds dichter bij mijn ideaal laag.
  Ik speel trouwens met een Denon PMA-2500NE versterker
  en Denon DCD-2500NE en Audiquest Rocket 88.
  Ik had tussen de cd- amp een rca van Audioquest.
  Deze heb ik vevangen door een rca van tullurium Q de Black Diamond.En weg staande golven en rommelig laag.
  Dit is mijn 3e serie van monitor audio,waar ik heel erg tevreden
  over ben.
  Mvg Ronald

 4. Mooie test en zeer begrijpelijk dat er geen winnaar is bij veel luidsprekers komt het neer op smaak zeker als ze allemaal in de zelfde prijsklasse zitten.
  Dit is wel een fijne/mooie test als je op het punt staat om een monitor speaker te kopen.
  Een lezersdag lijkt mij inderdaad heel tof.
  Bedankt voor deze test.

 5. Ik zou wel eens naast jullie willen zitten om te begrijpen wat jullie nu horen om te formuleren in woorden. Puur ter lering, en indirect ook ter referentie. Hoe klinkt een rommelig laag, bijvoorbeeld. Zelf vind ik dat ik, bijvoorbeeld, een strak laag heb. En blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Altijd leuk leesvoer op jullie site. Ook vanaf mijn telefoontje op mijn vakantieplek…

   1. Ja. Dat is fijn. Gewoon nieuwsgierig hoe mensen met heel veel luisterervaring beoordelen. Lijkt me een verrijking van mijn eigen beoordeelvermogen. Zo vind ik dat ik thuis een mooi 3d-beeld heb sinds ik een netfilter heb. En misschien schieten jullie in de lach als ik iets 3D ervaar op zo’n dag omdat het onmiskenbaar plat is….of zelfs mono ?

   2. Ja. Dat is fijn. Gewoon nieuwsgierig hoe mensen met heel veel luisterervaring beoordelen. Lijkt me een verrijking van mijn eigen beoordeelvermogen. Zo vind ik dat ik thuis een mooi 3d-beeld heb sinds ik een netfilter heb. En misschien schieten jullie in de lach als ik iets 3D ervaar op zo’n dag omdat het onmiskenbaar plat is….of zelfs mono….ahum.

 6. Geboeid heb ik het verslag van deze multitest zitten lezen. Ik hou wel van een uitgesproken mening; over smaak valt toch niet te twisten. Ik betwijfel echter dat een vloerstaander duurder zou zijn, als je bij monitoren stands moet kopen. Neem i.p.v. stands kastruimte en je hebt ook sublaag, wat het plaatje helemaal compleet zou maken. Want wat is er mooier dan een prachtig ge’laag’d stereobeeld, waarbij het sublaag over de vloer rolt. Ieder zijn ding natuurlijk, mooi verslag!

Geef een reactie