Multitest monitor luidsprekers: 1400 – 2200 euro

Prijs: € 1400 - 2200

Multitest Multiroom Audio - Meetopstelling (2)

Inleiding

Als mensen denken aan luidsprekers, komt vaak het beeld van een vloerstaander boven. Liefst met zo veel mogelijk units. Drieweg… vierweg? Maar wat als u dát budget nu eens zou stoppen in een monitor-speaker. Een bookshelf zoals vele liefhebbers ze ook wel noemen. Al zou het een misdaad zijn deze beauties op een boekenplank te zetten. Nee: deze vijf sterren horen op een degelijk statief. Met een degelijke bron en versterker om het aan te sturen. We bekijken modellen van DALI, Dynaudio, ATC, Monitor Audio en Bowers & Wilkins. Let’s get to it!

Monitors… we love ’em. Compact, eenvoudig in opzet, en vaak een betere prestatie dan een gelijk geprijsde vloerstaander. Zijn er dan geen concessies? Nou: de laagdruk is veelal wat minder. Puur door natuurkundige beperkingen. Maar in menig woonkamer is dat niet zo’n groot probleem, aangezien (te) veel laagdruk vaak zorgt voor (grote) problemen; de energie kan niet goed weg.

Een voordeel van een goede monitor is een heerlijk puristische weergave met een – vaak – zeer strak en net stereobeeld. Is dit wetenschappelijk te onderbouwen? Geen idee: het is onze ervaring met een goede monitorspeaker. Natuurlijk is dit ook te realiseren met een vloerstaander. Maar dat kost vaak toch een extra rib, nier of wellicht zelfs een scheiding. Allemaal niet zo wenselijk.

De line-up

We hebben voor deze test een paar usual suspects uitgenodigd en een aparteling. Het gaat om het volgende rijtje:

 • DALI Rubicon 2 (€899 per stuk, excl stands)
 • Bowers & Wilkins 705 S2 (€1099 per stuk excl stands)
 • Monitor Audio Gold 100 (€925 per stuk excl stands)
 • ATC SCM11 (€850 per stuk excl stands)
 • Dynaudio Excite X18 (€ 699 per stuk excl stands)

U kunt er vanuit gaan dat een setje bijpassende statieven zo’n €500 extra kosten. Wij raden met klem aan dit erbij te nemen. Allereerst klopt de speelhoogte (tweeter op oorhoogte). En ten tweede klinkt een monitor op een goede stand vele malen beter dan op een boekenplank (jakkes) of een of ander tv-meubel. Uitzonderingen daargelaten (op een stevig tv meubel met een setje goede Isoacoustic Aperta’s kan natuurlijk wel, mits de speelhoogte dan goed is).

Hoe hebben we getest?

U kunt details over de testmethode en onze wijze van meten hier vinden. De testprocedure komt neer op de volgende stappen;

 • Uitpakken en eventueel in elkaar schroeven
 • Inspelen
 • Meten
 • Opstellen voor luistertest
 • … foto’s, etc.
 • Afbreken en inpakken (jippie :-()

We hebben getest op onze referentieset in de luisterruimte. Deze set bestaat uit een Pass Labs XP-12, Bryston 4B SST3, Metrum Acoustics Pavane DAC, Metrum Acoustics Ambre Roon streamer, kabels van Grimm (TPM), Audioquest (Oak, Diamond en NRG-1000) en Kemp (Reference) en een gefilterd stekkerblok van Kemp (Powerstrip 8 Plus).

Streamen gaat via Roon Rock vanaf onze Synology DS1513+ NAS. Er is een apart Vlan voor streaming met speciale quality of service regels (traffic shaping via Pfsense geregeld). We spelen via een optische koppeling naar een converter die vervolgens via een S-FTP CAT6a naar de Ambre gaat. De Ambre is I2S gekoppeld met de Pavane.

Let’s get to the point. Hoe klinken ze?!

 
 

Winkels met ATC

Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL

Winkels met Bowers Wilkins

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE

Winkels met DALI

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

Winkels met Dynaudio

Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Monitor Audio

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

23 reacties

 1. Hallo,
  Is de ATC een goede match met de Cambridge Audio CXR 120 en is een aanvulling in het laag door een subwoofer aan te bevelen? Of haalt dit het karakter weg van de speaker?
  Ik twijfel eigenlijk tussen de ATC SCM11 en de Dynaudio ”s die nu een flink stukje goedkoper zijn.

   1. Jaap,

    Dank voor je reactie. Ik dacht dat cambridge wel om haar goede amps bekend stond. 2×100 watt aan 8 ohm is niet echt onderbemeten toch. Meer power is altijd beter misschien.
    De dynaudio Exite 18 zou beter matchen? Ik heb de special 40 ook beluisterd, prachtige speaker maar hik toch tegen die prijs en het kleuren aanbod aan.

    1. Klopt… Cambridge maakt ook prima versterkers. Maar weet dat watts niets zeggen. Het gaat om de voeding erachter. En bij een receiver die zijn voeding moet delen is een speaker met een lager rendement niet echt een fijne match.

     1. Is dat een echt een groot verschil? Speelt de Forty inderdaad weer op een hoger niveau dan de Rubicon? En geldt dat ook voor de MA Gold 100?

      Winkels die de Forty aanbieden hebben geen Rubicon in het assortiment en visa versa. Dat is lastig vergelijken. Speelt de Forty goed met NAD naar jouw mening?

 2. Fijne test,. Een flinke maar leuke klus lijkt me. Zelf ben ik na een lange route met dynaudio, kef, pmc geland bij de Rubicon 2. De luidspreker die me muzikaal het meest bij de kladden pakte. Gelijk de tip van het lichte indraaien uitgeprobeerd. En inderdaad bingo, het klinkt nog beter. Dank!

 3. Dat is inderdaad een goed idee,luisterdag voor lezers.
  Nooit te oud om te leren!!
  Ik heb de Monitor Audio Gold 100 hier staan op Atacama’s de
  Hms serie afgevuld met Atabite’s(niet te tillen nu).
  Ook ik had last met rommelig laag en staande golven.
  Veel aangepast in het huis om dit tegen te gaan,absorberende
  gordijnen achter de Speakers div absorberende systemen opgehangen .En zo kwam ik steeds dichter bij mijn ideaal laag.
  Ik speel trouwens met een Denon PMA-2500NE versterker
  en Denon DCD-2500NE en Audiquest Rocket 88.
  Ik had tussen de cd- amp een rca van Audioquest.
  Deze heb ik vevangen door een rca van tullurium Q de Black Diamond.En weg staande golven en rommelig laag.
  Dit is mijn 3e serie van monitor audio,waar ik heel erg tevreden
  over ben.
  Mvg Ronald

 4. Mooie test en zeer begrijpelijk dat er geen winnaar is bij veel luidsprekers komt het neer op smaak zeker als ze allemaal in de zelfde prijsklasse zitten.
  Dit is wel een fijne/mooie test als je op het punt staat om een monitor speaker te kopen.
  Een lezersdag lijkt mij inderdaad heel tof.
  Bedankt voor deze test.

 5. Ik zou wel eens naast jullie willen zitten om te begrijpen wat jullie nu horen om te formuleren in woorden. Puur ter lering, en indirect ook ter referentie. Hoe klinkt een rommelig laag, bijvoorbeeld. Zelf vind ik dat ik, bijvoorbeeld, een strak laag heb. En blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Altijd leuk leesvoer op jullie site. Ook vanaf mijn telefoontje op mijn vakantieplek…

   1. Ja. Dat is fijn. Gewoon nieuwsgierig hoe mensen met heel veel luisterervaring beoordelen. Lijkt me een verrijking van mijn eigen beoordeelvermogen. Zo vind ik dat ik thuis een mooi 3d-beeld heb sinds ik een netfilter heb. En misschien schieten jullie in de lach als ik iets 3D ervaar op zo’n dag omdat het onmiskenbaar plat is….of zelfs mono ?

   2. Ja. Dat is fijn. Gewoon nieuwsgierig hoe mensen met heel veel luisterervaring beoordelen. Lijkt me een verrijking van mijn eigen beoordeelvermogen. Zo vind ik dat ik thuis een mooi 3d-beeld heb sinds ik een netfilter heb. En misschien schieten jullie in de lach als ik iets 3D ervaar op zo’n dag omdat het onmiskenbaar plat is….of zelfs mono….ahum.

 6. Geboeid heb ik het verslag van deze multitest zitten lezen. Ik hou wel van een uitgesproken mening; over smaak valt toch niet te twisten. Ik betwijfel echter dat een vloerstaander duurder zou zijn, als je bij monitoren stands moet kopen. Neem i.p.v. stands kastruimte en je hebt ook sublaag, wat het plaatje helemaal compleet zou maken. Want wat is er mooier dan een prachtig ge’laag’d stereobeeld, waarbij het sublaag over de vloer rolt. Ieder zijn ding natuurlijk, mooi verslag!

Geef een antwoord