web analytics

Multitest luidsprekerkabels tot 400 euro

Prijs: € Wisselt

AudioQuest Type 4

Audioquest Type 4

De Type 4 van AudioQuest is de evergreen uit het leveringsprogramma van AudioQuest. Het is een full range speakerkabel met vier getwiste (Star-Quad design) solid core ‘long-grain’ koperen kernen van verschillende diameters, waarbij per polariteit twee kernen van ongelijke dikte worden samengevoegd. Ofwel, een kabel die is opgebouwd volgens de filosofie van de fabrikant; de combinatie van een dikke en een dunne solid core geleider per polariteit.

Klankbalans

Wat ons direct bij deze Type-4 opvalt is de realistische timbre van houtklanken (denk aan de klank van een woodblock) en zijn heerlijke punch. De toonbalans van het gehele spectrum is mooi in balans en maakt de oorspronkelijke opname door zijn koel-neutrale karakter niet mooier dan dat deze in werkelijkheid is. Drums en het midlaag klinken krachtig en droog. Sublaag heeft een enorme druk en blijft onder alle omstandigheden strak en goed gecontroleerd. Het middengebied is wat direct en kan bij sommige koel of analytisch klinkende sets wellicht wat fel worden. Het hoog klinkt daarentegen licht gepolijst, waardoor hij niet zo snel scherp zal klinken.

Geluidsbeeld

Deze kabel typeert zich door zijn upfront geluidsweergave. Het geluidsbeeld is kamerbreed en vindt vooral plaats voor de speakers. De weergave is ruimtelijk en komt helemaal los van de speakers. De focus en plaatsing zijn erg goed. Nergens hebben we het idee dat er iets over de bühne of door de opnamestudio zweeft. Elke artiest staat als het ware vastgenageld op zijn vaste plek. De sweetspot is relatief klein en plaatsing van speakers komt hiermee precies. Volgens AudioQuest is deze kleine sweetspot een sterk punt van de AudioQuest bekabeling. Deze kleine sweetspot wordt namelijk veroorzaakt door de afwezigheid van faseverschuivingen in de bekabeling. De linker en rechter luidsprekerkabel zijn qua gedrag dus 100% identiek aan elkaar. Is de juiste sweetspot gevonden dan valt alles keurig netjes op zijn plek.

Conclusie

Deze Type 4 is levendig en laat ongelofelijk veel horen. Dit hoeft niet ieders smaak te zijn. Wij vinden het een prettige speaker kabel. We snappen dat de fabrikant deze al decennia in zijn leveringsprogramma heeft. Wij zijn van mening dat deze Type-4 elke set naar een hoger niveau tilt indien deze nog is voorzien van speakerkabel afkomstig van de rol bij de groothandel of bouwmarkt.

Score

Uiterlijk en bouw 83 uit 100
Klankbalans 88 uit 100
Geluidsbeeld 72 uit 100
Totaalscore 80 uit 100
Distributie AudioQuest, www.audioquest.com
Prijs (2x 2 meter) 234 Euro inclusief BTW

Winkels met Audioquest

Hifi Studio Wilbert

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Contact

Rhapsody Audio

Borneolaan 25
1217GX Hilversum, AF

Contact

2 reacties

  1. De multitest is inmiddels 3 jaar oud maar heeft mij een mooie set luidsprekerkabels opgeleverd. Ik was overigens op voorhand sceptisch of er wel een verbetering t.o.v degelijk koperkabel mogelijk was. Na het beluisteren thuis van de Tellurium q kabels was ik overtuigd. Met name toen ik na een aantal dagen mijn oude kabel terugplaatste. 260 euro is het dubbel en dwars waard.

Geef een antwoord