web analytics

Multitest luidsprekerkabels 650 – 1000 euro

Prijs: € Wisselt

Shunyata Venom

Nordost Blue Heaven

Nordost Blue Heaven

Hifinesse, de importeur van het Amerikaanse Nordost, stuurt ons de Blue Heaven speakerkabel uit de Leif-lijn toe voor een review. De Blue Heaven heeft, net als alle andere luidsprekerkabels van Nordost, de vormfactor van een bandkabel. Een onderscheidende verschijning. Maar is de klank even onderscheidend als het uiterlijk doet vermoeden?

Eerder hebben we op de redactie de Purple Flare uit de Leif-lijn ter test ontvangen en hiervan waren we erg onder de indruk. Onze verwachtingen bij deze Blue Heaven zijn dus hooggespannen.

Eerlijk gezegd moesten we ons eerst even achter de oren krabben. Behalve een andere kleur konden we namelijk niet zo een-twee-drie hele grote verschillen ontdekken met de eerder gereviewde Purple Flare. Nu horen we wel vaak klankmatige verschillen in de toegepaste materialen en bouwwijze. We hebben echter nog niet ervaren dat de kleur bijdraagt aan de auditieve beleving.

Nadat we de buitenmaten van de bandkabel van de Blue Heaven hebben opgemeten bemerken we dat de breedte met drie millimeter is toegenomen naar drie centimeter en de dikte eveneens met fractie is toegenomen ten opzichte van de eerder geteste Purple Flare en dit brengt de totale dikte op een hele millimeter.

Het doornemen van de specificaties leert ons dat Nordost in de Blue Heaven zestien AWG 14 geleiders heeft toegepast in plaats van de veertien (dunnere) AWG 15 geleiders in de Purple Flare. Het materiaal, verzilverde solid core OFC koperen geleiders, blijft hetzelfde maar het totale oppervlak neemt wel met een derde toe.

Heeft u een nestje jonge scherpe tandjes of (een nest) speelse kinderen? Laat u dan niet tegenhouden door de op het eerste gezicht fragiele bouwwijze. Volgens de fabrikant is de Blue Heaven hier prima tegen bestand. Heeft de vrouw des huizes een probleem met de stijlbreuk qua kleurgebruik in het interieur, dan veegt u de argumenten gemakkelijk (en samen met de speakerkabel) onder het tapijt.

Geluidsbeeld

De Blue Heaven klinkt snel, precies en direct. Het gehele geluidsbeeld is vrijwel perfect. De soundstage is breed, diep en zeer transparant. De plaatsing en focus zijn hierbij perfect. We kunnen diep in het geluidsbeeld ‘kijken’ en zodoende laat deze Blue Heaven ons veel horen. Alles eigenlijk. Stemmen en snaarinstrumenten worden met deze Blue Heaven netjes op de voorgrond in de ruimte geplaatst, maar niet zodanig dat gitaristen u de ogen uitsteken met de stemmechanieken van de gitaar.

Klankbalans

De klankbalans van de Blue Heaven is ultra-neutraal en voegt door het ontbreken van kleuring nergens warmte toe. De Timbre van houtklanken is realistisch en alle instrumenten hebben met de Blue Heaven de juiste grootte. De definitie en kracht in het middengebied is in een woord uitstekend.

De Blue Heaven klinkt minder steriel dan de eerder geteste Purple Flare en profiteert blijkbaar van de dikkere en de extra geleiders in de laagweergave. De eerder geteste Purple Flare kan soms wat terughoudend klinken in het laag en midlaag. De Nordost Blue Heaven trekt de klankbalans in onze referentie-set helemaal recht. Het laag een stevige ‘punch’, maar zal zich nooit in nadelige zin opdringen. De kracht en controle in het sublaag zijn subliem.

Conclusie

De Blue Heaven is een speakerkabel die op alle vlakken uitzonderlijk goed presteert.

De klankbalans is ultra-neutraal en het ontbreekt aan kleuring. De Blue Heaven is hiermee geen speakerkabel voor iedereen. Ja, klassieke en akoestische muziekstukken komen helemaal tot leven, maar een beetje kleuring maakt de luisterervaring voor veel luisteraars wel makkelijker en meer ontspannen. De Nordost Blue Heaven heeft het vermogen om tekortkomingen in de set en in de muziekalbums genadeloos te laten horen.

Wij verwachten dat de Blue Heaven minder goed tot zijn recht komt in sets (met bookshelf speakers) die in mindere mate over laag en sublaag beschikken. In dat geval kan het muzikale plaatje wat vlak en minder dynamisch worden. Deze Blue Heaven kan bij een uitstekend gematchte en nauwkeurig geplaatste set echter voor een hemelse ervaring zorgen, want dit is precies zoals wij de Nordost Blue Heaven op de redactie hebben ervaren; hemels.

Scores

Uiterlijk en bouw 80 uit 100
Klankbalans 90 uit 100
Geluidsbeeld 89 uit 100
Totaalscore 88 uit 100
Distributie Hifinesse, www.hifinesse.nl/nordost/
Prijs (2x 2 meter) 719 Euro inclusief BTW

 

Blij met Magistrale klankeigenschappen
Perfecte focus en plaatsing van zang en instrumenten
Minder blij met Helemaal niets

Gerelateerde berichten

Hegel H190

Review Hegel H190 geïntegreerde versterker – streamer

Nordost Blue Heaven InhoudHegel. Een naam die van alles kan betekenen. Van de Duitse filosoof, tot ‘slag’, waarbij Hegel “vreemd” betekent. Of eigenlijk “debiel”. Maar we gokken dat Hegel dat niet voor ogen heeft bij zijn producten. Want de Hegel H190 is alles behalve ‘hegel’. Sterker nog: het is een ware alleskunner. 

Chord Chordette Qute HD

Review Chord Chordette Qute HD

Nordost Blue Heaven InhoudChord is een Brits merk dat sinds 1989 eigenzinnige producten op de markt brengt. De oprichters van Chord zijn afkomstig van de luchtvaartelektronica en dat kan je zien aan de opzet en afwerking van hun producten. Industriële vormgeving en  zelf ontwikkelde elektronische onderdelen zijn uw deel als u besluit een Chord toe […]

6 reacties

 1. En dan nog iets, luisteren deze mensen nog wel naar muziek of naar de de inperfectie ( zal wel niet goed geschreven zijn). Het belangrijkste is toch het genieten van muziek en niet luisteren wat je mist of iets beter kan.

  1. Hallo Mart,

   Helemaal waar. Het gaat om de muziek. En het effect van bekabeling kan hier net het verschil maken tussen goed luisterbaar en een perfecte ‘beleving’.

   Maar, hiervoor moet de rest van de set ook goed zijn. Een middelmatige set tweaken met highend kabels zal nooit die beleving brengen die je hoopt te zoeken.

 2. Kun je niet sneller een beter resultaat halen door een betere versterker en/of luidsprekers te kopen dan een heleboel geld in tweaks te steken? En waarom dikke dure interlinks terwijl inwendig alles van dun koper is. Of mis ik iets.

 3. Met veel interesse heb ik de drie gedetailleerde artikelen gelezen over de kabels en hun prijsklassen. Goede informatie, maar ik mis een beetje context. Wanneer geef je €1000 uit aan een kabel en wanneer is €20 ook goed? Ik heb beide geprobeerd en ja er is verschil, maar of dat prijsverschil zich ook uit.. Dat moet iedereen zelf weten natuurlijk, maar het zijn vaak nuances is mijn ervaring. Iets wat alleen opvalt als het heel slecht is of als je de kabels echt omruilt.

 4. Alle info is op Alpha-Audio met kennis van zaken geschreven. Maar wat erg jammer is dat de meeste opnames van vele labels te kort schieten. De verschillen die ik op mijn verre van audiofiel kwaliteit installatir hoor is gigantisch. Begrijp niet dat de muzikanten er niets van zeggen. Spotify kreeg er hier ook van langs. En nu ik een tijdje luister naar de streams, moet ik toegeven dat de tracks soms echt slecht zijn, maar dat is de fout van de man achter de knoppen. Wat hebben deze kabels voor zin als de monitors op de mengtafel tegen het glas staan. Soms is de ESL 57 een ramp want je hoort elke fout. En dat wordt met deze kabels met dito klasse apparatuur nog meer hoorbaar. 3D is belangrijk maar de complete frequentie ook, en dat wordt vergeten in de studio. Maar wie gaat dit uitleggen.

  1. Goede Ferdy. Het klopt dat soms de man achter de knoppen even naar de doktor mag voor een oormeting. Toch: ik heb in Wisseloord de vinyl-master naast de ‘gewone’ master gehoord. Doe mij die van het Vinyl maar, want die was veel meer open en verfijnd. De ‘gewone’ was compleet plat-gecompressed. Helaas de mode van nu. Al komt er een verandering heb ik begrepen.

Geef een reactie