Multitest luidsprekerkabels 400 – 600 euro

Prijs: € Wisselt

Audioquest Rocket 44-B

Tubulus Libentus

Tubulus Libentus

Van Tubulus ontvangen we de Libentus speakerkabel ter review. Deze is opgebouwd uit vier verzilverde solid core koperen geleiders en zijn voorzien van airtubes als isolator. Vaak wordt ten onrechte verondersteld dat verzilverde kabels hard en scherp klinken, maar Tubulus bewijst dat verzilverde bekabeling helemaal niet hard en scherp hoeft te klinken.

Klankbalans

De Libentus klinkt warm, dynamisch en vooral heel muzikaal. Het midden en hoog worden licht gepolijst weergegeven. Hiermee zal de Libentus nergens hard of scherp klinken. Ondanks de polijstende werking in het hoog hebben we niet het idee dat het een suffige kabel is. In tegendeel. De muziekstukken klinken voldoende levendig en zelfs microdetails blijven met de Libentus netjes behouden. Het middengebied ervren we bij de Libentus als  warm en soms zelfs knuffelig. Ja, dit gaat een klein stukje ten koste van de articulatie en definitie, maar bij sets waar het middengebied overheerst trekt de Libentus het gehele klankbeeld netjes in balans. Het laag heeft een enorme kracht en loopt netjes gecontroleerd door tot in de laagste octaven van het audiospectrum.

Geluidsbeeld

Het geluidsbeeld is ruimtelijk en komt, ten opzichte van standaard luidsprekerkabel, mooi los van de speakers. Geluidsbreedte en –diepte zijn erg goed. Hierbij geeft de Libentus de zang en instrumenten een realistische positie in het geluidsbeeld. Het gehele geluidsbeeld wordt met de Libentus een metertje naar achteren verplaatst. Hiermee krijgt de Libentus een meer laid-back karakter met als bijkomende voordeel dat er niet op een onverwacht moment een gitarist in je gezicht springt. De sweetspot is vrij breed waardoor de plaatsing van de speakers en het bepalen van de luisterpositie een stuk eenvoudiger wordt.

Conclusie

Goede opnames, slechte opnames; wij hebben de Tubulus Libentus ervaren als een hele prettige kabel die overal warmte, rust en muzikaliteit brengt. De Libentus is bovendien in staat om een atmosfeer in de ruimte te scheppen. Wij verwachten dat de Tubulus Libentus door zijn vergevende karakter minder goed tot zijn recht komt in een warm en erg laid-back systeem, maar wonderen zal verrichten in felle en scherp klinkende sets.

Scores

Uiterlijk en bouw 80 uit 100
Klankbalans 85 uit 100
Geluidsbeeld 78 uit 100
Totaalscore 81 uit 100
Distributie Tubulus

www.tubulus.net/nl/

Prijs (2x 2 meter) 419 Euro inclusief BTW

 

Blij met Rust in de weergave
Krachtig laag en sublaag
Bouwwijze
Minder blij met Zou een fractie transparanter mogen zijn

 

Winkels met Audioquest

Hifi Studio Wilbert

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Contact

Rhapsody Audio

Borneolaan 25
1217GX Hilversum, AF

Contact

7 reacties

 1. Heel interessant deze test.
  Ik was vooral benieuwd naar de review van de Purple Flare van Nordost, die ik sinds anderhalf jaar zelf in gebruik heb.

  Leuk om dan te lezen dat de neutrale (“aan de kant van het koele”? Soit!) Nordost het vooral goed doet bij versterkers met een warme klank. Dat vind ik ook.

  Een tijdje geleden bezocht ik een hifi-winkel, daar speelde een amp van Exposure (3010s2d).
  Hoewel ik mezelf nou niet direct een bijzonder ontwikkelde “audiofiel” vind met een absoluut gehoor, bemerkte ik wel direct dat deze amp een warme, bijna buis-achtige klank produceerde (mooie performance, veel controle, echt heel fraai).

  Eenmaal in de ban besloot ik – overigens zonder enig politiek overleg binnen de woman’s law, wat achteraf gezien wel wat herstelwerkzaamheden met zich meebracht, maar dat ter zijde – om ipv de integrated amp de mono-blocks (3010s2) aan te schaffen. Reden? Er moeten twee hoogbejaarde gereviseerde B&W DM2a luidsprekers worden aangestuurd. Hoewel op hoge leeftijd nog steeds een stel fijne jongens (m/v). Echter, deze luidsprekers hebben een erg laag rendement, dus 2x voeding ipv 1x leek me een goede zaak, daarom dus.

  Aldus heb ik nu een setup waarin de Purple Flare het prima kan vinden met de Exposure’s . Deze combi klinkt heel aardig voor muziek in alle genres.
  Kortom: prima kabel, die Purple Flare!

  Wat Exposure betreft: ideetje om hier ‘ns een review aan te wijden, geacht AA-team?

 2. Over bekabeling kan je leuk discussiëren vind ik.

  Zelf zit ik in een middengebied qua mening en kabels.
  Absurt om gigantische bedragen uit te geven aan luidsprekerkabels en begrijpelijk als je een zeer dure audio setup heb dat daar ook exotische luidsprekerkabels bijhoren.

  Ik heb bij mij de meeste luidsprekers bekabeld met dikke König van 4wg dat betaat uit een kopere binnenkern. Dat vind ik goed genoeg.
  Wel werkt het als een versterker met al die koper, dus moest ik de kabels uitelkaar leggen om flinke knetters te voorkomen.

  De gereviewde kabels zijn geschikt voor bi-wiring en bi-amping, en netjes zitten de bananenstekkers en vorken op de kabels. Getwist om het ongewenste versterker effect om de harde knetters te voorkomen.

  Wel een opmerking om luidsprekerkabels onder een vloerkleed weg te werken. Welke audiokenner doet nou zoiets? Amateuristisch.
  Een audiokenner werkt kabels minstens weg door ontstoorde en van pvc kabelgoten te gebruiken, en de echte wil altijd zo’n kabel mooi kunnen zien vanaf een comfortabel bankstel.

  1. Harde knetters?
   Waar komen die vandaan?
   De versterker levert max 30 Volt, te weinig om te knetteren.
   Statische elektriciteit?
   Werken de kabels als versterker?
   Ik lees de test verder, wellicht word ik dan wat wijzer.
   Toon

 3. Heel interessant om te lezen deze test. Is ook erg veel tijd in gaan zitten lijkt me.
  Wat me wel opvalt is dat heel wat kabels worden ervaren als warm met daarbij licht gepolijst hoog. Nu wordt erbij de test apparatuur van Bryston gebruikt. Erg mooie apparatuur, maar staat over het algemeen wel bekend om hun warme karakter. Wellicht kunnen kabels die bij deze test worden ervaren als warm met licht gepolijst hoog, in veel andere sets juist neutraal klinken met gedetailleerd hoog?
  Misschien is het een idee om dergelijke omvangrijke tests op meerdere sets te beluisteren en wellicht ook door meerdere personen? Zo is er misschien een nog beter beeld van de geteste kabels te krijgen. Maar ik snap ook wel dat dat wel meer werk met zich meebrengt.
  In ieder geval wel erg leuk om jullie bevindingen elke keer te lezen. Keep up the good work!

  1. Beste Aldwin,

   De Bryston 4BSST3 en BP26 zijn behoorlijk neutraal hoor! En als interlinks Grimm TPR kleurt ook niet naar mijn weten. Maar ja: op meerdere sets testen zou helpen. Echter was dit echt niet te doen met deze hoeveelheden. Volgende keer wellicht. Dank voor de feedback!

 4. Leuke test. Kabels kosten wel evenveel als mijn set dus nog niet voor meteen. Maar wel tof om te lezen en misschien iets voor later. Moet niet eenvoudig zijn om al die nuances er uit te halen maar op een set van Bryston kan het vast wel.

Geef een antwoord