donderdag, maart 28, 2024
Home Multitest luidsprekerkabels 400 – 600 euro

Multitest luidsprekerkabels 400 – 600 euro

7

Prijs: € Wisselt

Audioquest Rocket 44-B

Black Rhodium Quickstep

Black Rhodium Quickstep

Van Dimitri van Hoven (Simply Audio) ontvangen we de Black Rhodium Quickstep speakerkabels. De Quickstep is iets speciaals. Het is namelijk een kabel met een zekere knuffelwaarde. De buitenmantel is aaibaar en zacht. Mooi, maar dit maakt de kabel wel wat gevoelig voor stof, honden- en kattenhaar.

Het betreffen per kanaal twee afzonderlijk opgebouwde aders die zijn getwist en vervolgens afgemonteerd met Graham Nalty GN-1 banaanstekers. Het speciale van deze connectors is dat de connectors zijn vervaardigd uit kunststof en slechts een dunne, van een laagje Rhodium voorziene geleidingsstrip hebben waarmee ze contact met de terminals maken. Aan de andere zijde van de stekers is een veertje geplaatst die niet is verbonden met de geleider, om hiermee mogelijke ongewenste effecten uit te sluiten en deze dient uitsluitend als klemveer. Ondanks de ongetwijfeld doordachte filosofie, ervaren we de connectors als erg los en wiebelig in de aansluitingen. We hebben niet het idee dat de contactstrip over de volle lengte contact maakt met de terminals.

Klankbalans

De klankbalans van de Black Rhodium neigt een fractie naar de warme kant van neutraal en ervaren het als evenwichtig en vooral heerlijk ontspannend. Het hoog en het midden worden heel licht gepolijst waardoor scherpe randjes aan zang en digitale korreltjes in de weergave eruit worden gefilterd, maar niets meer dan dat. De timbre van houtklanken lijkt ook een fractie voller dan in de realiteit, maar desondanks is de Quickstep een erg neutraal klinkende kabel. Vocaal klinkt deze kabel zeer schoon. Het laag en sublaag worden droog en goed gecontroleerd weergegeven, maar tijdens onze testtracks bemerken we dat de intensiteit van het laag en midlaag minder explosief is dan van sommige andere luidsprekerkabels die we hebben getest. Bij weergave van onze favoriete albums ervaren we juist de kwaliteit in de laagweergave als een van de sterke punten van deze Quickstep.

Geluidsbeeld

Het geluidsbeeld van de Quickstep ervaren wij als vrijwel perfect. De soundstage is zeer breed en de dieptewerking is holografisch. Het karakter van de Black Rhodium is wel wat meer upfront; alle lijntjes worden naar voren geprojecteerd en in mindere mate achter de speaker geplaatst. Dit is echter een kwestie van persoonlijke smaak. Ondanks de breedte en diepte in het geluidsbeeld is er geen sprake van een ‘gat’ in de weergave. Alles staat op een vaste plek ik het geluidsbeeld en nergens betrappen we de kabel op het laten ‘zweven’ van stemmen. De sweetspot is zeer ruim en dit heeft voordelen tijdens het plaatsen van speakers en het bepalen van de ideale luisterpositie. Wij hebben het gevoel dat de muziek je overal in de ruimte omarmt. Het middengebied is extreem open en transparant waardoor stemmen en instrumenten duidelijk van elkaar kunnen worden onderscheiden. De Quickstep is in staat om zelfs de kleinste nuances en resonanties te laten horen waardoor een zeer realistische ervaring ontstaat. Ook in het sublaag levert de Quickstep voldoende fundament om een mooie ambiance op te bouwen.

Conclusie

Slow, slow, quick-quick, slow. De quickstep. Met een perfecte timing, finesse en accuraatheid. En dit is precies hoe deze kabel van Black Rhodium zich gedraagt. Deze bekabeling maskeert niets in de weergave en komt het best tot zijn recht in goed gematchte sets. De Black Rhodium kabels vallen, net als de bekabeling van Simply Audio, onder het ‘try before you buy’ programma van de leverancier. Bevallen ze niet? Dan mag je ze gewoon weer aan Simply Audio retourneren. Een dikke plus dus!

Scores

Uiterlijk en bouw 80 uit 100
Klankbalans 83 uit 100
Geluidsbeeld 92 uit 100
Totaalscore 86 uit 100
Distributie Simply Audio

www.simplyaudio.nl

Prijs (2x 2 meter) 429 Euro inclusief BTW

 

Blij met Transparantie en microdetail
Plaatsing en focus
Realisme
Try before you buy programma
Minder blij met De beperkte kracht in het laag en midlaag
Wiebelige connectors
Type test
Multitest

Winkels met Audioquest

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

7 REACTIES

  1. Heel interessant deze test.
    Ik was vooral benieuwd naar de review van de Purple Flare van Nordost, die ik sinds anderhalf jaar zelf in gebruik heb.

    Leuk om dan te lezen dat de neutrale (“aan de kant van het koele”? Soit!) Nordost het vooral goed doet bij versterkers met een warme klank. Dat vind ik ook.

    Een tijdje geleden bezocht ik een hifi-winkel, daar speelde een amp van Exposure (3010s2d).
    Hoewel ik mezelf nou niet direct een bijzonder ontwikkelde “audiofiel” vind met een absoluut gehoor, bemerkte ik wel direct dat deze amp een warme, bijna buis-achtige klank produceerde (mooie performance, veel controle, echt heel fraai).

    Eenmaal in de ban besloot ik – overigens zonder enig politiek overleg binnen de woman’s law, wat achteraf gezien wel wat herstelwerkzaamheden met zich meebracht, maar dat ter zijde – om ipv de integrated amp de mono-blocks (3010s2) aan te schaffen. Reden? Er moeten twee hoogbejaarde gereviseerde B&W DM2a luidsprekers worden aangestuurd. Hoewel op hoge leeftijd nog steeds een stel fijne jongens (m/v). Echter, deze luidsprekers hebben een erg laag rendement, dus 2x voeding ipv 1x leek me een goede zaak, daarom dus.

    Aldus heb ik nu een setup waarin de Purple Flare het prima kan vinden met de Exposure’s . Deze combi klinkt heel aardig voor muziek in alle genres.
    Kortom: prima kabel, die Purple Flare!

    Wat Exposure betreft: ideetje om hier ‘ns een review aan te wijden, geacht AA-team?

  2. Over bekabeling kan je leuk discussiëren vind ik.

    Zelf zit ik in een middengebied qua mening en kabels.
    Absurt om gigantische bedragen uit te geven aan luidsprekerkabels en begrijpelijk als je een zeer dure audio setup heb dat daar ook exotische luidsprekerkabels bijhoren.

    Ik heb bij mij de meeste luidsprekers bekabeld met dikke König van 4wg dat betaat uit een kopere binnenkern. Dat vind ik goed genoeg.
    Wel werkt het als een versterker met al die koper, dus moest ik de kabels uitelkaar leggen om flinke knetters te voorkomen.

    De gereviewde kabels zijn geschikt voor bi-wiring en bi-amping, en netjes zitten de bananenstekkers en vorken op de kabels. Getwist om het ongewenste versterker effect om de harde knetters te voorkomen.

    Wel een opmerking om luidsprekerkabels onder een vloerkleed weg te werken. Welke audiokenner doet nou zoiets? Amateuristisch.
    Een audiokenner werkt kabels minstens weg door ontstoorde en van pvc kabelgoten te gebruiken, en de echte wil altijd zo’n kabel mooi kunnen zien vanaf een comfortabel bankstel.

  3. Heel interessant om te lezen deze test. Is ook erg veel tijd in gaan zitten lijkt me.
    Wat me wel opvalt is dat heel wat kabels worden ervaren als warm met daarbij licht gepolijst hoog. Nu wordt erbij de test apparatuur van Bryston gebruikt. Erg mooie apparatuur, maar staat over het algemeen wel bekend om hun warme karakter. Wellicht kunnen kabels die bij deze test worden ervaren als warm met licht gepolijst hoog, in veel andere sets juist neutraal klinken met gedetailleerd hoog?
    Misschien is het een idee om dergelijke omvangrijke tests op meerdere sets te beluisteren en wellicht ook door meerdere personen? Zo is er misschien een nog beter beeld van de geteste kabels te krijgen. Maar ik snap ook wel dat dat wel meer werk met zich meebrengt.
    In ieder geval wel erg leuk om jullie bevindingen elke keer te lezen. Keep up the good work!