Home Multitest lichtnetfilters

Multitest lichtnetfilters

56

Prijs: € Wisselt

Test-setup-luistertest

AudioQuest Niagara 1000

AudioQuest heeft ons zijn instapper gestuurd van de nieuwe ‘power-producten’: Niagara. Een toepasselijke naam voor een serie die energie moet filteren. Wat beter dan een waterval aan pure energie?!

Layout

De kokervorminge, aluminium AudioQuest Niagara 1000 heeft zes outputs. Het is daardoor prima mogelijk een bron, dac, voorversterker tv en eindversterker aan te sluiten. En dan is er nog één output over voor uitbreiding. Vijf van de zes outputs zijn compleet gefilterd en één is geschikt voor high-current apparatuur. Denk aan een eindversterker. Bij deze ‘high current’ aansluiting is de filtering achterwegen gelaten, maar wordt er wel ‘ground-noise dissipation’ toegepast. Dit is een gepatenteerde technologie van AudioQuest waarbij vervuiling op de aarde wordt aangepakt. Deze wordt veelal niet gefilterd, waardoor er alsnog vervuiling in het systeem terecht kan komen.

De high gloss – black chrome – afwerking van de AudioQuest Niagara 1000 is… smaakgevoelig. Onze Kemp PowerStrip 8 Plus gaat, inclusief 1,5 meter netkabel, voor 1100 euro van de hand en is wat neutraler vormgegeven. En… eerlijk: het voelt toch ook wat degelijker in elkaar geschroefd. Wellicht heeft AudioQuest ervoor gekozen voor een andere vormgeving en afwerking te gaan, wat de kosten heeft opgedreven. Of wellicht is de verchroomde afwerking van het aluminium wat duurder dan gespoten staal.

Nu is het natuurlijk ook zo dat je een stekkerdoos niet in het zicht legt. En veelal is het bij dit soort producten een kwestie van stekker erin en klaar… Dus erg hoeft het niet te zijn. Ga voor uzelf na hoeveel waarde u hier aan hecht.

Meten

De AudioQuest Niagara meet met onze Isotek Mains Noise Analyzer een nette 0 op de vijf gefilterde uitgangen. Op de High Current zien we getallen iets boven de 700, wat betekent dat het nog steeds filtert, want de meter staat op MAX als we hem gewoon in de muur doen. Dus het zal nog steeds minimaal 30% van de ruis weghalen met hun ‘gound noise dissipation’ technologie.

Als we een homeplug in het blok duwen, gaat de ruis iets omhoog. De meter stijgt naar iets onder de 50. En dat is beter dan de Polaris en SNS-plug. Er wordt nog steeds gefilterd, maar apparaten hebben onderling dus wel een beetje last van elkaar. Dat is niet gek gezien de opbouw en hoeft ook niet per-sé niet hoorbaar te zijn.

Luisteren

De AudioQuest geeft in eerste instantie een zeer energiek gevoel. Het midden lijkt wat meer open te trekken en het laag lijkt meer punch mee te krijgen. Ten opzichte van de – later in deze test te lezen – Isotek Aquarius en onze Kemp lijken we een fractie meer hiss te horen op vocalen. Denk aan de cd van Angus & Julia Stone en het zeer recent gelanceerde Radiohead OKNOTOK 1997 – 2017, high-res (Qobuz). Dat kan komen door het iets prominentere middengebied.

Wat de AudioQuest zonder twijfel op orde heeft, is de stijging in detail en lucht. Als wij ‘uit de muur’ draaien, slaat het beeld plat en horen we veel meer blur. De AudioQuest ruimt dat netjes op en zorgt ervoor dat het stereobeeld aan ruimte wint. De speakers verdwijnen weer netjes.

Tevens horen we een winst aan ‘PRAT’ zoals de Britten dat noemen. Pace, Rhythm and Timing. Bij wat meer up-beat nummers horen we zonder twijfel meer punch en slam uit de Focals komen. Ook zonder dat het irriteert. Een belangrijke graadmeter voor rust in een systeem.

High Current

Knap aan deze Niagara is dat de High Current-uitgang zonder krimp de Pass Labs X250.8 kan aansturen. We hebben in deze test de eindversterker voornamelijk in de Kemp gelaten, omdat uit de muur niet echt lekker gaat. En aangezien niet veel filters een ‘dikke’ eindbak kunnen voorzien van energie, leek ons dat een goede oplossing. Als we de Pass in de AudioQuest doen, horen we dat de stem een stuk verder naar voren wordt geplaatst. De stem wordt iets kleiner afgebeeld en is wat gevoeliger voor plaatsing geworden. Bij de Kemp staat het dus iets meer naar achteren, iets groter en wat minder kritisch voor de luisterpositie. Smaakkwestie.

Samenvattend

Werkt de AudioQuest Niagara 1000? Jazeker. Zonder twijfel. AudioQuest doet wat het belooft. En met een typische AudioQuest-signatuur: up-beat, strak, energiek en veel punch. De High Current output is geschikt voor eindversterkers en filtert zelfs nog wat weg van de aarde. Dat is een fijne bonus.

Type test
Single Test
Type accessoire
Bekabeling
Geleider materiaal
Koper
Soort geleider
Stranded
Afscherming
Ja

Winkels met Audioquest

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Isotek

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

56 REACTIES

  1. Hallo Jaap,
    Heel interessante test en zelf gebruik ik na lang zoeken een erg goed bevallen Puritan netfilter met 6 gefilterde ingangen. Bij mijn 2×300 Watt Hegel H590 merk ik zelf niets van dynamiek verlies op de gefilterde uitgang. Op het muur stopcontact meet ik overdag 1720 mV vervuiling met mijn goedkope Chinese AliExpress oled line emi meter.

    Op mijn Puritan optimiser blijft daarvan nog 60 mV over, wanneer mijn zonnepanelen uit staan. Met de zonnepanelen in werking meet dit metertje ong 260 mV achter het filter.
    Met 2 extra sns pluggen is die 260 mV nog te verlagen naar 50 mV, echter dat brengt gehoormatig geen verandering meer.

    Met de Isotek mains noise analyser deed ik vorig jaar diverse metingen en die gaf echt véél lagere waardes aan. Daarom ga ik binnenkort ook daarmee nog eens meten aan mijn puritan netfilter als ik die nogmaals lenen kan bij de dealer. Volgens mij meet mijn goedkope metertje namelijk over een groter gebied waardoor een geheel andere uitslag.

    In welk gebied meet de Isotek mains noise analyser?

    De chinese meter meet van 10 kHz tot 10 mHz

  2. Hoi Jaap, leuk dit soort reviews!
    Wel een vraag: bij de Polaris adviseer je geen (eind)versterkers aan te sluiten. Maar kun je dit wel in z’n algemeenheid stellen? In deze test is een zware versterker gebruikt.
    Alhoewel Isotek ten aanzien van de Polaris geen adviezen geeft over het gebruik van eindversterkers, stelt Isotek dat de broer van de Polaris – de Sirius – geschikt is voor eindverstekers tot 100 watt. Zwaardere versterkers zijn dus inderdaad niet geschikt, maar omgekeerd is het niet zo dat bij elke eindversterker per definitie dynamiekverlies optreedt. Zelf merk ik – ik gebruik de Sirius – evenmin dat sprake is van dynamiekverlies. Integendeel. Benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt!

  3. Vraag me af wat je meet met die analyzer.

    Noise op schaal van 0 tot 1000 duidelijk, maar uitgedrukt in wat? Appels, peren? Wat is de eenheid?

    Als mijn crest factor op de WCD 1.414 is
    De ferq 50hz
    Voltage 230V
    GEEN aarde gebruik
    En een aparte groep voor audio heb dan is het toch perfect.

    Niet om te zeuren hoor maar ik wil weten wat ik meet met zo’n apparaat zodat ik de meerwaarde kan begrijpen

  4. Ik heb een NAD M12/M22 combi en heb onlangs een Niagara 1000 blok gekocht. Tweedehands. Pas na een week begon het echt goed te klinken. Inspelen moet dus ook voor gebruikte apparatuur? Begrijpen doe ik dat niet maar het verschil is meer dan een nuance.

    Voor wat betreft de M22. Dit is een klasse D die hoog rendement heeft. Wat is beter, de M22 op de high current of toch éé de filtered outputs?

    Dan nog een opmerking. Je schrijft dat de op de Niagara apparaten toch onderling last van elkaar hebben. Dit is niet helemaal waar. De bovenste drie stopcontacten zijn geïsoleerd van de twee eronder. En dan de high current. Ik heb mijn M12 op één van die onderste twee en de rest op de bovenste drie. Meet dat eens goed. Als het goed is blijf je een 0 meten op de bovenste drie terwijl je een powerline op de onderste twee plugt?

  5. Interessante test omdat met de isotek detectie stroomvervuiling kan worden bewezen,wat voor niet audiofielen
    al een twistpunt was. ook de mate van filtereffectiviteit kan gemeten worden,ook al verbluffend.Gebruik zelf blacknoise filtering,voor de voor / eindcombinatie met 110 watt vermogen aan 8 ohm gebruik ik de blacknoise 500,en vaar er wel bij.

  6. Jammer dat ik op alpha-audio.nl altijd zo moet zoeken naar de prijs van het geteste product.
    Eerst naar het einde scrollen/klikken om een prijstabel te zien.
    Waarom niet meteen bij de intro van het betreffende product de prijs vermeld?
    Dan weet ik meteen of ik doorlees of oversla…….
    (het heeft weinig zin testen te lezen van producten die ver boven mijn budget gaan: werkt alleen maar frustrerend)

  7. Klinkt misschien raar maar net als bij netkabels dienen ook deze lichtnetfilters een paar weken ingespeeld worden. Dan kunnen pas de kwaliteiten beoordeeld worden. Zo te lezen hebben de besproken netfilters geen AC offsetkiller om mechanisch brommen van trafo’s te voorkomen. Mocht iemand daar last van hebben dan is het AH! netfilter met genoemde ‘killer’ een oplossing.

  8. Een zeer heldere test! Daar de Isotek Aquarius op mijn verlanglijstje staat ben ik wel wat geschrokken door het feit dat deze 2 uitgangen bezit om eindversterkers op aan te sluiten maar blijkbaar werken deze niet naar behoren. Ikzelf wil er mijn 2 mono-amps van Advance Acoustic (x-220) op aansluiten maar wellicht zonder voordeel?
    Toch ben ik een beetje op mijn honger blijven zitten over het aanbod van de test… Want er zijn nog merken die zich hierin gespecialiseerd hebben, nl: PS audio, Gigawatt, Furutech,..Ik weet het, je kan niet alle merken testen maar toch vind ik het nogal beperkt. Ook vraag ik me af wat de duurdere modellen presteren van de merken (Isotek, Audioquest) die jullie hebben getest wat de goedkopere minder doen. Misschien komt er nog een vervolg?

  9. Dag Rob, wat is de rol van aarde in dit verhaal. In de woonkamer heb ik ongeaarde stopcontacten, ik maak gebruik van Oehlbach netfilter c.q. stekkerdoos en ongefilterde stekkerdozen. Nu is in een halfjaar tijd 2x een actieve Dynaudio Studiomonitor per acuut kapot gegaan. Kapotter voeding, eenmaal was er sprake van bliksem direct boven het huis, de aardlek klapte eruit. De keer daarvoor bleek er kortsluiting in een geaarde keuken muurblok, ook aardlekschakelaar eruit. Waar helpt nu precies wat tegen, die duurdere netwerkfilters beloven allemaal ruisreductie zoals in je test en overspanningsbeveiliging, maar is dat laatste wel zo?? De enige spanningsgenerator waar ik ooit hoorbare resultaten mee had was zo’n stroom unit van Accuphase, maar die zijn echt duur zoals je weet. Hoe kan ik dit probleem het beste oplossen?

      • Hallo Jaap,
        Heel interessante test en zelf gebruik ik na lang zoeken een erg goed bevallen Puritan netfilter met 6 gefilterde ingangen. Bij mijn 2×300 Watt Hegel H590 merk ik zelf niets van dynamiek verlies op de gefilterde uitgang. Op het muur stopcontact meet ik overdag 1720 mV vervuiling met mijn goedkope Chinese AliExpress oled line emi meter.

        Op mijn Puritan optimiser blijft daarvan nog 60 mV over, wanneer mijn zonnepanelen uit staan. Met de zonnepanelen in werking meet dit metertje ong 260 mV achter het filter.
        Met 2 extra sns pluggen is die 260 mV nog te verlagen naar 50 mV, echter dat brengt gehoormatig geen verandering meer.

        Met de Isotek mains noise analyser deed ik vorig jaar diverse metingen en die gaf echt véél lagere waardes aan. Daarom ga ik binnenkort ook daarmee nog eens meten aan mijn puritan netfilter als ik die nogmaals lenen kan bij de dealer. Volgens mij meet mijn goedkope metertje namelijk over een groter gebied waardoor een geheel andere uitslag.

        In welk gebied meet de Isotek mains noise analyser?

        De chinese meter meet van 10 kHz tot 10 mHz

    • Het kan zijn dat het filter een zogenaamde Y capaciteit gebruikt. Deze capaciteiten zijn geschakeld tussen fase en aarde en nul en aarde. Bij het niet aansluiten van de aarde ja er dus een AC spanning op de aarde en op de behuizingen van de geaarde apparaten komen te staan.

×