web analytics

Multitest lichtnetfilters

Prijs: € Wisselt

Test-setup-luistertest

Test setup

We hebben de filters niet alleen gemeten. We hebben ook geluisterd. Luisteren gaat op een systeem dat bestaat uit een setje Focal Sopra No1, een Pass Labs XP12 – opvolger van de XP10 – een Pass Labs X250.8 eindversterker (2 x 250 watt in 8 Ohm), een Metrum Acoustics Pavane (level 2), een NAD M50 streamer en bekabeling van Grimm Audio (TPM), AudioQuest (NRG-1000 en Oak speakerkabel) en Kemp. Muziek komt van onze NAS (Netgear RN314, Synology DS1513+ en een Unraid-server). We streamen zowel cd-kwaliteit als high-res flac.

Winkels met Audioquest

Hifi Studio Wilbert

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Contact

Rhapsody Audio

Borneolaan 25
1217GX Hilversum, AF

Contact

56 reacties

 1. Hallo Jaap,
  Heel interessante test en zelf gebruik ik na lang zoeken een erg goed bevallen Puritan netfilter met 6 gefilterde ingangen. Bij mijn 2×300 Watt Hegel H590 merk ik zelf niets van dynamiek verlies op de gefilterde uitgang. Op het muur stopcontact meet ik overdag 1720 mV vervuiling met mijn goedkope Chinese AliExpress oled line emi meter.

  Op mijn Puritan optimiser blijft daarvan nog 60 mV over, wanneer mijn zonnepanelen uit staan. Met de zonnepanelen in werking meet dit metertje ong 260 mV achter het filter.
  Met 2 extra sns pluggen is die 260 mV nog te verlagen naar 50 mV, echter dat brengt gehoormatig geen verandering meer.

  Met de Isotek mains noise analyser deed ik vorig jaar diverse metingen en die gaf echt véél lagere waardes aan. Daarom ga ik binnenkort ook daarmee nog eens meten aan mijn puritan netfilter als ik die nogmaals lenen kan bij de dealer. Volgens mij meet mijn goedkope metertje namelijk over een groter gebied waardoor een geheel andere uitslag.

  In welk gebied meet de Isotek mains noise analyser?

  De chinese meter meet van 10 kHz tot 10 mHz

  1. Dag Thei,

   Ik ken Puritan niet. Maar zal eens gaan kijken!

   De Mains Noise Analyzer meet in PPM. Dat is een totaal andere waarde / eenheid dan mV. Dus die metingen zijn niet te vergelijken. Ik zou ook niet weten hoe mV gekoppeld kan worden aan vervuiling. mV is gewoon de eenheid van spanning. Vervorming kan gemeten worden in de hoeveelheid DC, dB (ruis), etc.

   1. Het merk Puritan komt uit Engeland en de eigenaar van dit bedrijf is zelf een groot audio liefhebber. Er zijn wel wat tests te vinden op internet bij bijvoorbeeld HifiChoice en De Audiophileman Paul Rigby.

   2. Inmiddels heb ik de geleende Isotek blue horizon mains noise analyser in huis en heb daarmee gemeten. Gemeten aan de dedicated audiokabel, vóór aansluiting op de Puritan, meet ik 704 ppm.
    Gemeten achter de Puritan, meet ik op alle uitgangen 000 ppm. Ook na inschakelen van 3 erop aangesloten apparaten blijft het 000, dus ook goede onderlinge scheiding. Meer of minder zon op de panelen verandert ook niets aan het resultaat. Ik heb er video’s van gemaakt maar kan die hier helaas niet plaatsen.

 2. Hoi Jaap, leuk dit soort reviews!
  Wel een vraag: bij de Polaris adviseer je geen (eind)versterkers aan te sluiten. Maar kun je dit wel in z’n algemeenheid stellen? In deze test is een zware versterker gebruikt.
  Alhoewel Isotek ten aanzien van de Polaris geen adviezen geeft over het gebruik van eindversterkers, stelt Isotek dat de broer van de Polaris – de Sirius – geschikt is voor eindverstekers tot 100 watt. Zwaardere versterkers zijn dus inderdaad niet geschikt, maar omgekeerd is het niet zo dat bij elke eindversterker per definitie dynamiekverlies optreedt. Zelf merk ik – ik gebruik de Sirius – evenmin dat sprake is van dynamiekverlies. Integendeel. Benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt!

 3. Vraag me af wat je meet met die analyzer.

  Noise op schaal van 0 tot 1000 duidelijk, maar uitgedrukt in wat? Appels, peren? Wat is de eenheid?

  Als mijn crest factor op de WCD 1.414 is
  De ferq 50hz
  Voltage 230V
  GEEN aarde gebruik
  En een aparte groep voor audio heb dan is het toch perfect.

  Niet om te zeuren hoor maar ik wil weten wat ik meet met zo’n apparaat zodat ik de meerwaarde kan begrijpen

   1. Stukkies in duizenden dus 0 1000

    Zou het onwenselijke ferq op het net zijn naast de 50hz. Gezien het i geluid kan worden uitgedrukt. Zou je het met een oscilloscoop ook kunnen weergeven??

    Zou het graag willen uitproberen op mijn wcd. Maar beste prijs voor 1 malige meeting.

      1. Met bovenstaande vraag bedoel ik hoe de werking van een niagara is zonder een geaarde wandcontactdoos in vergelijking met een geaarde wandcontactdoos. En dat verschil zichtbaar maken met mains noise analyser.

       Interessant product dat van AQ iig

      1. Nog 1tje dan 😉

       Wat ook Misschien een interessante test is als je een dac aansluit op een van de outlets van de netfilters. En dan op de overige outlets te meten met de analyser wat de invloed is van de digitalebron is.

 4. Beste Jaap, uit een van de reacties leid ik af dat je beschikt over een Kemp Powerstrip of zelfs een Kemp Powerstrip Plus. Heb je deze ook al eens onderworpen aan een test met de Isotek Mains Noise Analyser? Zo ja, wat was hiervan het resultaat. Daar ben ik zeer benieuwd naar.

 5. Ik heb een NAD M12/M22 combi en heb onlangs een Niagara 1000 blok gekocht. Tweedehands. Pas na een week begon het echt goed te klinken. Inspelen moet dus ook voor gebruikte apparatuur? Begrijpen doe ik dat niet maar het verschil is meer dan een nuance.

  Voor wat betreft de M22. Dit is een klasse D die hoog rendement heeft. Wat is beter, de M22 op de high current of toch éé de filtered outputs?

  Dan nog een opmerking. Je schrijft dat de op de Niagara apparaten toch onderling last van elkaar hebben. Dit is niet helemaal waar. De bovenste drie stopcontacten zijn geïsoleerd van de twee eronder. En dan de high current. Ik heb mijn M12 op één van die onderste twee en de rest op de bovenste drie. Meet dat eens goed. Als het goed is blijf je een 0 meten op de bovenste drie terwijl je een powerline op de onderste twee plugt?

 6. Als je de Kemp Powerstrip Plus gebruikt, is een SNS Plug en een QA plug nog nodig, als die er al inzitten?
  Kan je 1 Kemp Powerstrip Plus gebruiken voor zowel DAC/amp als eindversterker? En wat met de plugs? Alvast bedankt.

  1. Niet echt nee. Maar elders een SNS plug gebruiken, kan storing toch nog wat tegengaan.

   Ik gebruik bijvoorbeeld een extra SNS-plug in de muur. Dat geeft net een tikkie extra rust. Een extra QA-plug is niet direct nodig.

 7. Interessante test omdat met de isotek detectie stroomvervuiling kan worden bewezen,wat voor niet audiofielen
  al een twistpunt was. ook de mate van filtereffectiviteit kan gemeten worden,ook al verbluffend.Gebruik zelf blacknoise filtering,voor de voor / eindcombinatie met 110 watt vermogen aan 8 ohm gebruik ik de blacknoise 500,en vaar er wel bij.

 8. Jammer dat ik op alpha-audio.nl altijd zo moet zoeken naar de prijs van het geteste product.
  Eerst naar het einde scrollen/klikken om een prijstabel te zien.
  Waarom niet meteen bij de intro van het betreffende product de prijs vermeld?
  Dan weet ik meteen of ik doorlees of oversla…….
  (het heeft weinig zin testen te lezen van producten die ver boven mijn budget gaan: werkt alleen maar frustrerend)

 9. Klinkt misschien raar maar net als bij netkabels dienen ook deze lichtnetfilters een paar weken ingespeeld worden. Dan kunnen pas de kwaliteiten beoordeeld worden. Zo te lezen hebben de besproken netfilters geen AC offsetkiller om mechanisch brommen van trafo’s te voorkomen. Mocht iemand daar last van hebben dan is het AH! netfilter met genoemde ‘killer’ een oplossing.

 10. Een zeer heldere test! Daar de Isotek Aquarius op mijn verlanglijstje staat ben ik wel wat geschrokken door het feit dat deze 2 uitgangen bezit om eindversterkers op aan te sluiten maar blijkbaar werken deze niet naar behoren. Ikzelf wil er mijn 2 mono-amps van Advance Acoustic (x-220) op aansluiten maar wellicht zonder voordeel?
  Toch ben ik een beetje op mijn honger blijven zitten over het aanbod van de test… Want er zijn nog merken die zich hierin gespecialiseerd hebben, nl: PS audio, Gigawatt, Furutech,..Ik weet het, je kan niet alle merken testen maar toch vind ik het nogal beperkt. Ook vraag ik me af wat de duurdere modellen presteren van de merken (Isotek, Audioquest) die jullie hebben getest wat de goedkopere minder doen. Misschien komt er nog een vervolg?

 11. Dag Rob, wat is de rol van aarde in dit verhaal. In de woonkamer heb ik ongeaarde stopcontacten, ik maak gebruik van Oehlbach netfilter c.q. stekkerdoos en ongefilterde stekkerdozen. Nu is in een halfjaar tijd 2x een actieve Dynaudio Studiomonitor per acuut kapot gegaan. Kapotter voeding, eenmaal was er sprake van bliksem direct boven het huis, de aardlek klapte eruit. De keer daarvoor bleek er kortsluiting in een geaarde keuken muurblok, ook aardlekschakelaar eruit. Waar helpt nu precies wat tegen, die duurdere netwerkfilters beloven allemaal ruisreductie zoals in je test en overspanningsbeveiliging, maar is dat laatste wel zo?? De enige spanningsgenerator waar ik ooit hoorbare resultaten mee had was zo’n stroom unit van Accuphase, maar die zijn echt duur zoals je weet. Hoe kan ik dit probleem het beste oplossen?

   1. Dank voor je snelle reactie! Ik moet dus een aarde draad laten trekken met dito wandcontactdozen… dat opperde mijn reparateur van het bedrijf Mofix (Berkhout, Noord-Holland) ook al. Overigens is Mofix een aanrader voor defecte consumentenapparatuur met een zeer vriendelijke prijsstelling!

    1. Ja inderdaad, maar een aparte audiogroep is ook een optie. Bij mij in de kamer is ook alles ongeaard, maar voor een schemerlamp is dat natuurlijk geen probleem. Derhalve ee aparte audiogroep aan laten leggen.

   2. Hallo Jaap,
    Heel interessante test en zelf gebruik ik na lang zoeken een erg goed bevallen Puritan netfilter met 6 gefilterde ingangen. Bij mijn 2×300 Watt Hegel H590 merk ik zelf niets van dynamiek verlies op de gefilterde uitgang. Op het muur stopcontact meet ik overdag 1720 mV vervuiling met mijn goedkope Chinese AliExpress oled line emi meter.

    Op mijn Puritan optimiser blijft daarvan nog 60 mV over, wanneer mijn zonnepanelen uit staan. Met de zonnepanelen in werking meet dit metertje ong 260 mV achter het filter.
    Met 2 extra sns pluggen is die 260 mV nog te verlagen naar 50 mV, echter dat brengt gehoormatig geen verandering meer.

    Met de Isotek mains noise analyser deed ik vorig jaar diverse metingen en die gaf echt véél lagere waardes aan. Daarom ga ik binnenkort ook daarmee nog eens meten aan mijn puritan netfilter als ik die nogmaals lenen kan bij de dealer. Volgens mij meet mijn goedkope metertje namelijk over een groter gebied waardoor een geheel andere uitslag.

    In welk gebied meet de Isotek mains noise analyser?

    De chinese meter meet van 10 kHz tot 10 mHz

  1. Het kan zijn dat het filter een zogenaamde Y capaciteit gebruikt. Deze capaciteiten zijn geschakeld tussen fase en aarde en nul en aarde. Bij het niet aansluiten van de aarde ja er dus een AC spanning op de aarde en op de behuizingen van de geaarde apparaten komen te staan.

 12. Inderdaad een erg mooie test en jullie nieuwe “speeltje”, de Isotek Mains Noise Analyzer wordt al mooi in het gebruik genomen. Alles geeft ook weer aan dat meten alleen niet voldoende is in de magische audiowereld.

Geef een antwoord