Multitest lichtnetfilters

Test-setup-luistertest

Inleiding

Stroom is stroom… toch? Nou… ja, in zekere zin natuurlijk wel. Als u een stofzuiger in het stopcontact doet, werkt deze gewoon. Ongeacht het stopcontact dat u gebruikt in het huis. Bij audio ligt dat helaas wel anders. Hifi-apparatuur wordt steeds preciezer en werkt met signaal / ruisverhoudingen van tot wel -140 dB. Kortom: microdetail komt er moeiteloos doorheen. Mits alle omstandigheden goed zijn. Inclusief… stroom. Wij testen drie lichtnetfilters, plus een bonus! 

Wie Alpha Audio een beetje volgt, heeft wellicht onze video gezien van de Isotek Mains Noise Analyzer. In deze video hebben we een paar filters gemeten. Puur op ruisonderdrukking. Een punt wat we in deze video niet hebben aangehaald, is hoe deze filters nu presteren op gebied van weergave. Immers: metingen zeggen niet alles. En in dit geval zegt de meting helemaal niets over de klankeigenschappen van het filter.

We hebben van Isotek de Polaris (499 euro) en de Aquarius (1395 euro). Van Audioquest hebben we de Niagara 1000 (1199 euro). En we zetten er in deze test soms ook nog onze Kemp PowerStrip 8 (1095 euro met 1,5 meter Kemp-kabel)) naast. En als bonus: we nemen ook een Kemp SNS-plug (149 euro) mee. Gewoon omdat het kan.

De test bestaat voor een deel uit metingen die we eerder hebben gedaan en in de video te bekijken zijn. Indien een filter een speciale high-current output heeft, meten we die apart. Denk aan de Isotek Aquarius en de AudioQuest Niagara 1000. Een high-current uitgang wordt anders gefilterd of zelfs helemaal niet gefilterd namelijk.

Het tweede deel is luisteren. Immers: metingen vertellen maar een deel van het verhaal. Uiteindelijk gaat het erom hoe een product presteert binnen het systeem.

NB: weet dat de werking van energieproducten enorm verschilt per situatie. Wat wij constateren in deze test hoeft niet één op één bij u zo te zijn. Wij testen simpelweg de effectiviteit van het filter met de meter en luisteren ernaar in ónze luisterruimte, ons lichtnet en op ónze set. We doen ons best klankverschillen zo objectief mogelijk te vertalen en hebben onze set-up en ruimte zo ingericht dat we ze gemakkelijk moeten kunnen horen. Test filters echter altijd eerst thuis voordat u ze definitief aanschaft!

Gerelateerde berichten

T+A DAC8 DSD

Review T+A DAC8 DSD

Inleiding InhoudT+A: niet direct een merk wat we veel in handen hebben gehad de afgelopen jaren. Het Duitse bedrijf heeft echter een interessante line-up van dacs, versterkers en alles-in-één oplossingen. Kortom: we hebben eens aan de bel getrokken. Kort daarna valt de T+A DAC8 DSD op de deurmat. Een converter die zowel PCM als DSD […]

Bach S II HE Monitor

Review Bach S II HE luidspreker

Inleiding InhoudZe vallen zonder twijfel op, deze Bach S II HE-luidsprekers. Niet alleen vanwege de geinige naam, maar ook vanwege de afwerking, vorm én weergave. Deze kleine monitors zijn namelijk in staat tot zéér zuivere en grootste weergave. Oei: hebben we de conclusie al een beetje weggegeven? 

34 reacties

 1. Beste Jaap, uit een van de reacties leid ik af dat je beschikt over een Kemp Powerstrip of zelfs een Kemp Powerstrip Plus. Heb je deze ook al eens onderworpen aan een test met de Isotek Mains Noise Analyser? Zo ja, wat was hiervan het resultaat. Daar ben ik zeer benieuwd naar.

 2. Ik heb een NAD M12/M22 combi en heb onlangs een Niagara 1000 blok gekocht. Tweedehands. Pas na een week begon het echt goed te klinken. Inspelen moet dus ook voor gebruikte apparatuur? Begrijpen doe ik dat niet maar het verschil is meer dan een nuance.

  Voor wat betreft de M22. Dit is een klasse D die hoog rendement heeft. Wat is beter, de M22 op de high current of toch éé de filtered outputs?

  Dan nog een opmerking. Je schrijft dat de op de Niagara apparaten toch onderling last van elkaar hebben. Dit is niet helemaal waar. De bovenste drie stopcontacten zijn geïsoleerd van de twee eronder. En dan de high current. Ik heb mijn M12 op één van die onderste twee en de rest op de bovenste drie. Meet dat eens goed. Als het goed is blijf je een 0 meten op de bovenste drie terwijl je een powerline op de onderste twee plugt?

 3. Als je de Kemp Powerstrip Plus gebruikt, is een SNS Plug en een QA plug nog nodig, als die er al inzitten?
  Kan je 1 Kemp Powerstrip Plus gebruiken voor zowel DAC/amp als eindversterker? En wat met de plugs? Alvast bedankt.

  1. Niet echt nee. Maar elders een SNS plug gebruiken, kan storing toch nog wat tegengaan.

   Ik gebruik bijvoorbeeld een extra SNS-plug in de muur. Dat geeft net een tikkie extra rust. Een extra QA-plug is niet direct nodig.

 4. Interessante test omdat met de isotek detectie stroomvervuiling kan worden bewezen,wat voor niet audiofielen
  al een twistpunt was. ook de mate van filtereffectiviteit kan gemeten worden,ook al verbluffend.Gebruik zelf blacknoise filtering,voor de voor / eindcombinatie met 110 watt vermogen aan 8 ohm gebruik ik de blacknoise 500,en vaar er wel bij.

 5. Jammer dat ik op alpha-audio.nl altijd zo moet zoeken naar de prijs van het geteste product.
  Eerst naar het einde scrollen/klikken om een prijstabel te zien.
  Waarom niet meteen bij de intro van het betreffende product de prijs vermeld?
  Dan weet ik meteen of ik doorlees of oversla…….
  (het heeft weinig zin testen te lezen van producten die ver boven mijn budget gaan: werkt alleen maar frustrerend)

 6. Klinkt misschien raar maar net als bij netkabels dienen ook deze lichtnetfilters een paar weken ingespeeld worden. Dan kunnen pas de kwaliteiten beoordeeld worden. Zo te lezen hebben de besproken netfilters geen AC offsetkiller om mechanisch brommen van trafo’s te voorkomen. Mocht iemand daar last van hebben dan is het AH! netfilter met genoemde ‘killer’ een oplossing.

 7. Een zeer heldere test! Daar de Isotek Aquarius op mijn verlanglijstje staat ben ik wel wat geschrokken door het feit dat deze 2 uitgangen bezit om eindversterkers op aan te sluiten maar blijkbaar werken deze niet naar behoren. Ikzelf wil er mijn 2 mono-amps van Advance Acoustic (x-220) op aansluiten maar wellicht zonder voordeel?
  Toch ben ik een beetje op mijn honger blijven zitten over het aanbod van de test… Want er zijn nog merken die zich hierin gespecialiseerd hebben, nl: PS audio, Gigawatt, Furutech,..Ik weet het, je kan niet alle merken testen maar toch vind ik het nogal beperkt. Ook vraag ik me af wat de duurdere modellen presteren van de merken (Isotek, Audioquest) die jullie hebben getest wat de goedkopere minder doen. Misschien komt er nog een vervolg?

 8. Dag Rob, wat is de rol van aarde in dit verhaal. In de woonkamer heb ik ongeaarde stopcontacten, ik maak gebruik van Oehlbach netfilter c.q. stekkerdoos en ongefilterde stekkerdozen. Nu is in een halfjaar tijd 2x een actieve Dynaudio Studiomonitor per acuut kapot gegaan. Kapotter voeding, eenmaal was er sprake van bliksem direct boven het huis, de aardlek klapte eruit. De keer daarvoor bleek er kortsluiting in een geaarde keuken muurblok, ook aardlekschakelaar eruit. Waar helpt nu precies wat tegen, die duurdere netwerkfilters beloven allemaal ruisreductie zoals in je test en overspanningsbeveiliging, maar is dat laatste wel zo?? De enige spanningsgenerator waar ik ooit hoorbare resultaten mee had was zo’n stroom unit van Accuphase, maar die zijn echt duur zoals je weet. Hoe kan ik dit probleem het beste oplossen?

   1. Dank voor je snelle reactie! Ik moet dus een aarde draad laten trekken met dito wandcontactdozen… dat opperde mijn reparateur van het bedrijf Mofix (Berkhout, Noord-Holland) ook al. Overigens is Mofix een aanrader voor defecte consumentenapparatuur met een zeer vriendelijke prijsstelling!

    1. Ja inderdaad, maar een aparte audiogroep is ook een optie. Bij mij in de kamer is ook alles ongeaard, maar voor een schemerlamp is dat natuurlijk geen probleem. Derhalve ee aparte audiogroep aan laten leggen.

  1. Het kan zijn dat het filter een zogenaamde Y capaciteit gebruikt. Deze capaciteiten zijn geschakeld tussen fase en aarde en nul en aarde. Bij het niet aansluiten van de aarde ja er dus een AC spanning op de aarde en op de behuizingen van de geaarde apparaten komen te staan.

 9. Inderdaad een erg mooie test en jullie nieuwe “speeltje”, de Isotek Mains Noise Analyzer wordt al mooi in het gebruik genomen. Alles geeft ook weer aan dat meten alleen niet voldoende is in de magische audiowereld.

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Video montage Bassocontinuo audiorack

Video montage Bassocontinuo audiorack