web analytics

Multitest hoofdtelefoons – Headphone Heaven Fieldtrip

Prijs: € 3500

Multitest High End Hoofdtelefoons

Level 2: ‘die Tausender’

Multitest High End Hoofdtelefoons

We stappen over naar de volgende categorie. Vier hoofdtelefoons die min of meer gelijk zijn geprijsd. Al bij het opzetten van de eerste uit deze serie keken uw redacteuren elkaar aan: “Woooooooooowwww!”. Dit is een enorme stap dichter bij de “headphone heaven.”

Audeze LCD 2 classic

Het uit Californië afkomstige Audeze (spreek uit als ‘Odyssey’) bestaat eigenlijk nog niet zo lang, namelijk sinds 2008. Het merk specialiseert zich in planar hoofdtelefoons die er stoer en chic uitzien. Mooie materialen, afwerking idem dito.

We horen een werkelijk prachtige soundstage uit de Audeze LCD 2 Classic komen. Daar waar hoofdtelefoons het geluid meestal rondom het hoofd laten klinken, slaagt de Audeze erin om het geluid voor ons neer te zetten. Wow. We horen muziek met punch, wat bijzonder is voor open planars. Het zal komen doordat het weliswaar een open systeem is maar waarbij het membraan toch enigszins is afgesloten van de buitenwereld. Dit is te testen door onze handen van en naar onze oren te bewegen. Bij zeer open systemen verandert de klank zelfs als de handen een centimeter of 30-40 van de oren staan.

De Audeze LCD-2 Classic had dat in veel mindere mate. Een punt van aandacht is het gewicht. Het is de zwaarste van het stel en dat is voor sommigen een probleem. Ook is het wel opvallend dat Audeze nergens een opgave doet van het gewicht van de LCD-2 Classic. We hadden geen weegschaal bij de hand, maar schatten het op 550 gram schoon aan de haak. Mocht u aanschaf overwegen, onderzoek dan goed of het gewicht van de Audeze ook na een lange luistersessie geen problemen oplevert in draagcomfort.

Wat zegt Harriëtte erover?

We zien een keurige respons. Een rijk mid en mid / laag met een mooi open hoog. Vervorming is heel laag. Al vanaf het begin. Heel knap. We zien een minimale vervorming richting de -80dB, wat krankzinnig laag is. Opvallend is de pik aan het einde rond 8kHz. Dat zit dus ook bij 16 kHz (2e Harmonische). Wellicht een reflectie of een opbreking. Maar weet dat dit nog steeds op -60dB zit, wat neer komt op 0.1%. Impulsgedrag is onder controle, maar niet zo goed als de betere dynamische modellen.

Specificaties Audeze LCD 2 Classic

Type Open  Back
Driver Planar
Gevoeligheid 101 dB
Impedantie 70 Ohm
Gewicht N.b
Lengte kabel N.b
Prijs 799

Mr Speakers ÆON Flow Closed

Ook deze Amerikaan hebben we eerder onder de loep genomen; onze review leest u hier. Het eerste dat opvalt is het gewicht. Zeker in vergelijking met heavy-weight Audeze hebben we hier te maken met weltergewicht: 340 gram. In deze klasse verwachten we een uitmuntende afwerking en daarin stelt de ÆON Flow Closed zeker niet teleur. Het lage gewicht en de prettige materialen zorgen ervoor dat deze hoofdtelefoon past als een lekker zittende jas. Als enige van de vier ‘duizendjes’ levert de fabrikant er nog een aantal filters bij die we in de oorschelp kunnen zetten. Deze maken echt verschil, vooral in soundstage/neutraliteit. Zonder filter horen we wat meer dynamiek. Met filter domineert het frequentie-middengebied meer; voor liefhebbers van akoestische muziek, klassieke kamermuziek of solo-instrumenten zal dit een welkome optie zijn. We schreven het al bij de Final Sonorous III: accent op de mid-frequenties leidt tot een genuanceerdere klankkleur.

De akoestische filters maken echt hoorbaar verschil. Voor een gesloten planar zouden we meer punch/bas verwachten.

Wat zegt Harriëtte erover?

We zien hier gelijkwaardige prestaties. Een prima vervormingsgedrag – lage vervorming – wat in het laag nét niet het niveau van de Audeze haalt, maar in het hoog weer beter presteert. Impulsgedrag is strak. De respons kunnen we niet compleet meten vanwege de nét niet afsluiting. Echter, het middengebied laat een prima respons zien met een lekkere hoog-extensie.

Specificaties Mr Speakers Aeon Closed

Type Over-ear Closed Back
Driver Dynamisch
Gevoeligheid 92 dB
Impedantie 13 Ohm
Gewicht 340 gram
Lengte kabel 2 meter
Prijs 899

Hifiman Ananda

De Ananda is onlangs door Hifiman op de markt gezet als opvolger van de Edition X V2 en is ook in lijn met de nieuwe naamgeving van Hifimans modellen; van cijfers en letters naar Sanskriet. De (uiteraard) planar Ananda is bedoeld om de brug te leggen tussen high end muziekbeleving zonder dat u daar per se een hoofdtelefoonversterker voor nodig hebt. De namen die Hifiman aan zijn producten geeft hebben een betekenis. Daarom hebben we voor u opgezocht naar de diepere duiding van het woord Ananda:

Ananda refers to a joy that “changes and dances itself in many ways to enthrall your mind and keep your attention occupied and interested forever.”

Terug op de Alpha-Audio aarde horen we de Ananda als een hoofdtelefoon die enigszins vergelijkbaar is met de MrSpeakers ÆON Flow Closed, maar dan nog meer in balans. Er is een tikkeltje meer rust en overzicht. En qua klanksignatuur mooi familie van de Hifiman-lijn. Een duidelijke stap vooruit ten opzichte van de Sundara, en door sober materiaalgebruik toch niet zo exclusief als zijn hoger geprijsde merkgenoten.

Wat zegt Harriëtte erover?

Een typische Hifiman-curve, zullen we maar zeggen. Een relaxte afstemming. Maar lees de review: open, mooie imaging… fijne balans. Technisch gezien een prima model, maar meettechnisch niet de hoogvlieger, al hebben we het over marginale verschillen. Of de vervorming nu -38 of -40 dB is bij 20 Hz gaat u niet horen. En -70 of -72dB al helemaal niet. Opvallend is dat Hifiman het hoog beter onder controle heeft dan Audeze. We zien geen opbreking. Knap. Impulsgedrag kan beter.

Specificaties Hifiman Ananda

Type Over-ear Open Back
Driver Planar
Gevoeligheid 103 dB
Impedantie 25 Ohm
Gewicht 399 gram
Lengte kabel N.b
Prijs 999

Campfire Audio Cascade

De Campfire is de enige niet-planar die we in deze klasse testen. De driver is van Berylium, een materiaal dat een merk als Focal ook gebruikt in zijn topmodellen speakers en hoofdtelefoons.

Campfire heeft in korte tijd (pakweg twee jaar) een naam opgebouwd met in-ears die qua materiaalgebruik en vormgeving opvallend zijn. De Cascade is de enige over-ear hoofdtelefoon in de serie. Zoals het hoort bij conventionele drivers heeft deze geen probleem met aansturing.  De Campfire is heel gevoelig vergeleken met de andere planars. Het zoveelste bewijs dat specificaties een heel beperkte waarde hebben, want de impedantie en gevoeligheid van de Campfire Audio Cascade zouden op papier moeten matchen met de Hifiman Ananda. Niet dus.

Heel bassy, veel punch. Het vult ons hoofd op met geluid. Dit is een ideaal toestel voor buiten, onderweg, op de smartphone of audiospeler. Hoofdtelefoonversterker hebt u niet nodig, is zelfs niet gewenst want dan klinkt hij gewoon niet prettig meer. Dit is een in-ear hoofdtelefoon voor degenen die geen in-ear willen/niet verdragen/lelijk vinden.

Wat zegt Harriëtte erover?

Sja… meettechnisch geen hoogvlieger. Respons is niet helemaal jofel door de afsluiting (hij neigt naar een on-ear wat nooit lekker afsluit op Harriette). Maar de curve doet gek richting het hoog, wat ook hoorbaar is. Ook zien we bij het impulsgedrag wat onrust en de vervorming is hoog in het laaggebied – wat hoorbaar is. Zoekt u neutraal en schoon… dit is niet uw hoofdtelefoon.

Specificaties Campfire Audio Cascade

Type Over-ear Closed Back
Driver Dynamisch
Gevoeligheid 100 dB
Impedantie 38 Ohm
Gewicht 383 gram
Lengte kabel N.b
Prijs 849

Winkels met Audeze

Ketelaar Hifi

Parkweg 23
8084CG 't Harde, AF

Contact

4 reacties

 1. Leuke test.
  Aangezien ik de laatste jaren echter alleen nog maar via hoofdtelefoon muziek beluister was en ben ik altijd geïnteresseerd in dit soort reviews.
  Echter kan ik mij zelf absoluut niet vinden in de beoordeling van de hoger segment modellen welke getest zijn.
  Met name de Meze emporium welke ik hoge verwachtingen had zijn mij persoonlijk echter zeer tegen gevallen.
  Heb deze op zowel high end thube amps als solid state versterkers uitvoerig beluisterd maar vond het laag gewoonweg slecht en ongedefinieerd.
  Midden en hoog ervoer ik als mat en weinig dynamisch.
  De Raal SRH1A daarentegen ervoer ik als een absolute openbaring in alle facetten.
  Niets klinkt en ervaart zoals de Raal
  Smaak verschilt dus ook duidelijk.

 2. De HD 660 S doet prima mee in het viertal dat we in deze categorie testen. De planar en open hoofdtelefoon valt op door een prettig neutrale klank, een soundstage die het geluid mooi om het hoofd heen afbeeldt. Ook het midden-laag klinkt prettig, een beetje neigend naar warm, bijna zoals een niet-planar driver zou klinken.

  Dat laatste zinnetje klopt wel, want het is geen planar maar een moving coil.

Geef een antwoord