web analytics

Multitest hoofdtelefoons – Headphone Heaven Fieldtrip

Prijs: € 3500

Multitest High End Hoofdtelefoons

Inleiding

We zijn in Hilversum, de stad van het beeld en van het geluid. In dit geval komen we voor geluid, en wel persoonlijk geluid, ofwel head-fi. Hoofdtelefoons dus. Bij Beter Beeld & Geluid zien we een indrukwekkende verzameling hoofdtelefoons en versterkers. Ongeveer een jaar geleden beginnen Björn en Garmt met een uitgebreide collectie hoofdtelefoons en hoofdtelefoonversterkers. “De klanten die voor hoofdtelefoons komen, zijn bijna allemaal nieuwe klanten. Een nieuw publiek, dat niet op zoek is naar een audiosysteem met luidsprekers, versterkers en randapparatuur. Zij nemen personal audio serieus en willen een set waarmee ze minstens zoveel detail, emotie en muziekplezier kunnen bereiken als een traditionele audio-installatie.”

Volgens Garmt is het met goede head-fi set mogelijk om de geluidskwaliteit te bereiken van een gewone-audioset-met-versterker-en-speakers voor 10% van de prijs. Om het concreet te maken: “Onze top-lijn hoofdtelefoons en -versterkers is even goed als de Grimm LS1be die ongeveer 36.000 euro kost. En deze Grimm-set is voor wat het biedt en deze klasse een bang for the buck. Een systeem met losse componenten van dezelfde kwaliteit gaat makkelijk voor het dubbele over de toonbank.”

De multitest

Uit het aanbod kiezen wij twaalf hoofdtelefoons in drie prijscategorieën: tussen 400 en 750 euro, rond 1.000 euro, en tussen 3.000 en 3.500 euro. We beluisteren deze op dezelfde hoofdtelefoonversterker; de Questyle CMA 800i met twee uitgangen, zodat we tegelijkertijd kunnen luisteren. We maken gebruik van de kabels die standaard zijn meegeleverd. Dat zijn in alle gevallen 6,35 of 3,5 mm jackpluggen. Geen gebalanceerde kabels, geen kabels van andere merken. Als bron hebben we een Melco Audio server-streamer en storage oplossing gebruikt.

We schuiven de bank in de luisterruimte naar voren tot we ca. 1 meter van het audiomeubel zitten. Beetje bizarre opstelling, maar het is wel zo praktisch… De Harbeth speakers zetten we opzij en we stellen de twaalf hoofdtelefoons op als een podium bij de Olympische spelen. Nadat we een setje van vier hebben beluisterd, gaan we naar de huisbioscoop van Beter Beeld & Geluid die voor de gelegenheid dienstdoet als meetruimte. Deze kamer is zeer goed geïsoleerd en akoestisch behandeld. Onze bekende meetopstelling met de Illusonic IAP8 en het meethoofd Henriette is ook meegereisd naar Hilversum. Gezellig!

Gerelateerde berichten

KEF LSX Wireless Speaker

Review KEF LSX actieve streaming speaker

Inleiding InhoudWie kent hem niet… de KEF LS50. Een iconische luidspreker om meerdere redenen. Allereerst oogt hij bijzonder met zijn ‘single’ Uni-Q unit. Ten tweede klinkt hij bijzonder goed… én is hij scherp geprijsd. De actieve versie: de LS50 Wireless hebben we onder handen gehad en ja: ook die klinkt bijzonder goed. En gezien het […]

Veho Z-1 in-ear headsets

Review Veho Z-1 in-ears

Inleiding InhoudWij kenden Veho nog niet. Het blijkt een fabrikant te zijn met aardig wat interessante gadgets. Waaronder een paar hoofdtelefoons in in-ear modellen. Wij testen de VEP-003-360Z1BW… of gewoon de Z-1 in-ears… een modieus setje van slechts 25 euro. Weet het te presteren?

3 reacties

  1. De HD 660 S doet prima mee in het viertal dat we in deze categorie testen. De planar en open hoofdtelefoon valt op door een prettig neutrale klank, een soundstage die het geluid mooi om het hoofd heen afbeeldt. Ook het midden-laag klinkt prettig, een beetje neigend naar warm, bijna zoals een niet-planar driver zou klinken.

    Dat laatste zinnetje klopt wel, want het is geen planar maar een moving coil.

Geef een reactie