web analytics

Multitest high-end luidsprekers

Sfeerbeeld luidsprekertest Alpha Audio

Monitor Audio Platinum 200

Monitor Audio Platinum 200

Een primeurtje! We hebben als enige de Monitor Audio Platinum 200 op moment van testen. Altijd leuk natuurlijk!

Wie de markt volgt, zal gezien hebben dat de MA Platinum onlangs compleet vernieuwd is. Eigenlijk is – net als bij Bowers’ 800-serie – de gehele speaker vernieuwd. Alle units zijn onder handen genomen en ook de kast is opnieuw naar gekeken. Een bereklus die jaren heeft geduurd.

Als we alles even kort door lopen: de RDTII-drivers voor midden en laag bestaan uit twee lagen: 1 laag C-Cam (ceramisch) en een laag carbon fibre. Daarnaast is er een DCF toegpast: een mechanische ontkoppeling die de voice-coil en unit met elkaar verbinden. Het is een soort nylon ring die niet meer rigide is boven de crossover-frequentie. Daarnaast zijn talloze componenten in het filter onder handen genomen en is ook de kast dus verder verstevigd om resonantie mechanisch aan te pakken.

Al de bovengenoemde zaken moeten ervoor zorgen dat de luidspreker sneller is, minder vervormd en dus meer muziek moet doorsturen naar de luisteraar. En dat voor het bedrag van 8800 euro per paar.

Specificaties

De specificaties van de nieuwe Platinum zijn indrukwekkend. Zo is de frequentierespons van 35 Hz tot 100 kHz. We kunnen het letterlijk niet meten, want zo hoog gaat onze MB-microfoon niet. Wel zien we in de metingen dat de vervorming laag is… heel laag.

De opbouw is een drieweg met vier drivers. De basunits laten los bij 750 Hz. De middentoner stopt bij 3,9 kHz om het stokje over te geven aan de ‘MPD high frequency transducer’. De gevoeligheid is 90 dB en de nominale impedantie is 4 Ohm. We meten geen dips, dus dat komt ook wel overeen met onze metingen.

Metingen

Dat Monitor Audio technisch weet wat het doet, blijkt wel uit de metingen. Die zijn gewoon uitstekend. De impedantie is gemoedelijk, de vervorming extreem laag en de frequentierespons is prima in orde. Al zien we wel aan het einde een dipje. Dat zal een bewuste keuze zijn. Wellicht om de speaker wat meer rust mee te geven. Het verschil is goed hoorbaar met de speakers die 100% vlak meten, zoals de Epicon of KEF. Die geven het segment rond de 14 tot 18 kHz meer energie mee.

Luisteren grote set

Monitor Audio Platinum 200
Dit speelt gewoon heel goed zo. Rustig, gecontroleerd, detailrijk… heel erg in balans.

De Monitor Audio blijkt een beetje een allemansvriendje. Het karakter is zeer gemoedelijk. Nooit vermoeiend, detail genoeg, mooi gefundeerd laag en eigenlijk een speaker die op elke set wel speelt. Dat heeft natuurlijk gigantisch veel voordelen.

Zo kan redacteur in kwestie zonder problemen uren luisteren naar de Platinum 200. En genres zijn dan ook geen probleem: rock, pop, house, vocal; alles kan zonder dat het ooit gaat irriteren. Er is echter een keerzijde: er zijn modellen met meer sprankeling en energie in de top-regio. En dat is best vreemd, gezien de ‘ribbon’ die Monitor gebruikt. Het kan overigens best zo zijn dat de ‘300’ anders getuned is.

Auteur Harro meldt: “Een speaker met een van de breedste sweetspots in het testveld. Een mooie openheid in het middengebied, klinkt zeer ruimtelijk maar mist dat kleine doch essentiële sprankeltje in het hoog. Stemmen ‘spetteren’ niet waar dit soms best mag.”

Maar dan over inzetbaarheid. Nagenoeg elke versterker werkt gewoon. En ook minder goede opnames zijn gewoon te beluisteren, want de MA een heel breed inzetbare luidspreker maakt. Daarnaast is dit een van de snelste luidsprekers in het laaggebied. De nieuwe woofers zijn achterlijk snel en detailrijk. Daarnaast gaan ze heel diep: wat toch een bijzondere touch geeft aan de Platinums. We hebben bijvoorbeeld Bjorks remix van Hollow niet beter gehoord dan op de Platinums. Heel strak, gecontroleerd en diep.

Auteur yung zegt: Ietwat donkere weergave in vergelijking met sommige concurrenten. Echter: wel mooi homogeen. Wat minder sprankelend dan je verwacht van een ‘supertweeter’. Mooie neutrale speaker waar je uren naar kunt luisteren. Erg goed voor klassiek en vocaal werk.

Luisteren Hegel H360

Monitor Audio Platinum 200
Ook op Hegel gedraagt de Monitor Audio zich keurig!

Koppelen we de Hegel aan de Monitor Audio dan worden we blij verrast door de samenwerking. Echt een geval van “Hoi!”… “Hoi!”… “Ok: let’s play!”. De grootte en verfijning schaalt iets terug, maar de muziek en het karakter blijft. Zeker een kracht van zowel de Hegel als de Monitor Audio die zich gemakkelijk kan aanpassen.

Wat opvalt is dat, hoewel de Hegel meer vermogen heeft, dit niet direct terug te horen is in meer controle en dynamiek. Het klopt gewoon nog steeds. Wellicht kan het nog iets harder: dat hebben we niet getest.

Luisteren NAIM-systeem

Monitor Audio - NAIM set

Niet direct de meest muzikale oplossing helaas. De ruimte gaat net als bij de DALI meewerken, wat resulteert in gebonk. Beide luidsprekers hebben de basreflex-pijpen aan de achterzijde zitten. Dat zal het probleem zijn. Tevens levert de Monitor Audio veel energie in het laaggebied. Net als de DALI. Ook dat zal niet meewerken in deze kleinere ruimte.

Ook vinden de NAIM-set op de Monitor wat aan de rauwe kant. Het is nog wel soepel en rustig. En de plaatsing is zonder twijfel keurig. Net als de dynamiek. Maar we missen wat… het is gewoon wat minder verfijnd dan de Hegel en de referentie-set. Het laat wederom zien dat combineren een kritisch puntje blijft.

Conclusie

De Monitor Audio Platinum 200 zal veel liefhebbers heel blij gaan maken. Met name consumenten die een luidspreker zoeken met een rustig karakter zonder echt in te leveren op detail, dynamiek en focussering. Want die combinatie weet de Platinum 200 als geen ander te leveren. Een heel fijne luidspreker om uren achtereen naar te luisteren.

Gerelateerde berichten

AudioQuest Kabels

Massatest AudioQuest USB-kabels

Monitor Audio Platinum 200 Inhoud 1. Inleiding2. Testprocedure3. Bowers & Wilkins 804D34. DALI Epicon 65. Focal Sopra 26. KEF Reference 37. Monitor Audio Platinum 2008. Neat Momentum SX7i9. Sonus Faber Olympica 310. ConclusieReactiesUSB-kabels en audio; er is al veel over geschreven. Jaap?s artikel ?De USB-kabelmythe? leverde zoveel heftige reacties op dat enkele discussianten op de […]

Torus RM8 CE

Review Torus RM 8 CE power conditioner

Monitor Audio Platinum 200 Inhoud 1. Inleiding2. Testprocedure3. Bowers & Wilkins 804D34. DALI Epicon 65. Focal Sopra 26. KEF Reference 37. Monitor Audio Platinum 2008. Neat Momentum SX7i9. Sonus Faber Olympica 310. ConclusieReactiesWe blijven er regelmatig op hameren: energie is de basis van een goed systeem. Zonder degelijke basis – dus de energievoorziening- presteert een […]

77 reacties

 1. Multitests blijf ik toch het leukst vinden om te lezen. Jullie schrijven bij de Bowers en Wilkings 804D3: ‘wij zien tussen 80 Hz en 1 kHz een impedantie van 1,3 tot 2,5 Ohm’. Ik begrijp niet zo goed dit moet opvatten. Bijvoorbeeld zou deze speaker zou passen een Moon 600i v2 (125W/8Ohm en 250Watt/4Ohm)? Het is dezelfde prijsklasse, maar hij lijkt niet krachtig genoeg omdat de het gedrag van de speaker buiten de specs van de versterker valt.

  Ik schat zo in dat ik hier te simplistisch naar kijk, want ik heb het gehoord en het klinkt niet verkeerd. Toch vraag ik me af wat wijsheid in deze. Mogelijk haal je niet het maximale uit de speakers.

  Wat is een ‘stabiele, krachtige versterker’, die voldoet aan de 1.3Ohm vereiste? Ik kon er niet zo snel eentje vinden. Zouden jullie dit willen toelichten, ondanks dat de review meer dan drie jaar na publicatie van deze review? :-)

 2. Zojuist de Olympica III gehoord, aangedreven door MCintosch MA252. Bron was een lumin D2. Wat een fijne combinatie. Echt onder de indruk. Had ik maar wat wisselgeld meegenomen ;). Combi staat bij hobo in Apeldoorn mocht je in de buurt zijn..

 3. High-End luidspreker of high-end luidsprekers. Die woorden kunnen voor mij part de drekbak in. Wat een kolder woorden.

  In mijn optiek bestaan er goede luidsprekers en slechte luidsprekers. Goedkope en dure en daar tussenin.

  High-end als audio vind ik prima benoemd.

 4. De sx5i vonden jullie wel goed in combinatie met de naim set. Daar werkte het wel. Hoe zien jullie dat? Dan stond al dat ander geweld er niet naast natuurlijk. Hier krijgt de 7 er serieus van langs. Ik vind dit wel een leuk merk en ik hou wel van de simpele uitvoering. De kleine neat petite staat op mijn shortlist voor de upgrade.

 5. Super boeiende multi test. Een vergelijkende test met bookshelfs lijkt me ook heel leuk. Ik wil de mijne wel in de strijd gooien. Acoustic energy 301. Very nice.

 6. Ik heb zitten genieten van al hetgeen door jullie is geschreven en beoordeeld. Een beetje gekleurd mag, maar was niet merkbaar. Overigens ben ik benieuwd naar de reactie op een vraag van Wim omtrent zijn Audiolab Cresto luidsprekers. Ruimtelijk zit ik in nagenoeg dezelfde situatie. Momenteel draai ik met Accuphase en Kef Reference 205/2 wat ondanks het niet echt diep doorlopende laag toch erg goed neergezet wordt. In ieder geval meer dan voldoende ‘body’ aanwezig. T.o.v. mijn ruim 25 jaar oude Synthese Floating 2 moet gezegd dat deze laatsten in het mid laag iets meer actie hadden. Ik had ze ter vergelijking meegenomen naar luistersessies en constateerde dat ze nog steeds goed meekomen met zelfs tot 2 x duurdere hedendaagse luidsprekers, alleen iets teveel precense en wat minder body in m.n. het laag maar wél verder doorlopend dan m’n nieuwe Kef’s. Verrassend!

  1. De luidsprekers van tegenwoordig worden niet goed gebouwd en dan heb ik het over de klankkast en de inbouw van de luidspreker die mag helemaal niet in aanraking komen met het frontpaneel want de luidspreker geeft zijn resonantie door aan het paneel en dat is nou net niet de bedoeling de luidspreker moet vrij ingebouwd worden dus met een rubberrand of schuimrand op het paneel gebouwd worden ook de schroeven moeten vrij liggen met rubberringen onder de schroeven.Anders geeft het vervorming aan de totaal klank De luidspreker moet het werk doen en niet de kast,het is geen strijkbas daar gebruik je wel de trillingen van het instrument maar van een luidspreker niet die moet vrij resoneren in de kast zonder deze aan te raken.

  2. Ook ik heb hele goede ervaring met de Synthese speaker en heb na 20 jaar weer de Synthese2 gekocht (2e hands). Ik heb zoveel gehad, om er een paar te noemen, B&W 802 matrix S3, 803 nautilus, 802 nautilus, Martin Logan sl3, Kef 105.4, Kef XQ40, Diapason adamantes 3, Sonus Faber electa amator II, Best goede speakers, maar dat rare ontwerp van de Synthese heeft iets zo lekkers, kan het niet uitleggen. En al deze speakers heb ik gehoord op mijn Accuphase E405 versterker, dus het vergelijk is eerlijk. Trouwens op de 2e plaats vindt ik ook de Kef 105.4 uit begin 80-er jaren lekker klinken, gewoon niet scherp, maar o zo muzikaal.

 7. Mooie je recensie; wellicht is het ook eens leuk en leerzaam om de gegevens eens naast de mindere goden op speakergebied te zetten?

  Groter en duurder hoeft niet per definitie beter te zijn….en zoals velen mij voorgingen is zelf luisteren het belangrijkste en zeker in je eigen Luisteromgeving.
  Fasteddie

  1. Deze dure luidsprekers leveren niet datgene wat ik wil horen. Er wordt o.a weinig of geen tijd besteed door de fabrikanten aan kastresonantie’s die nou juist het geluidsbeeld vertroebelen in grote mate.Daarom koop ik nooit geen fabriekskasten.
   Zelf heb ik Audiolab luidsprekerkasten een gesloten systeem namelijk de Cresta CD 2 die ik totaal resonantie vrij heb gemaakt en de klank is geweldig strak, met diep doorlopende bassen zonder pieken of staande golven in het geluidspectrum. Ik werk net zo lang aan mijn luidsprekers totdat ze voor mijn oren een tevreden geluidsbeeld geven en dat koop je niet in de winkel.

   1. Heb recent ook een set Audiolab cresto cd2 speakers op de de kop getikt, ben helaas niet zo onder d indruk van het laag, eigenlijk best afwezig :-( polarisatie is ok.
    Heb een arcam fmj av8 pre staan met een marantz mm 9000 eindbak.
    Denk dat ik wat aan de opstelling moet wijzigen mischien, heb geen flauw idee wat, sta open voor tips.

    Staan nu circa 2.5 meter uit elkaar en ik zit op een meter of 3 er vandaan, kamer is ongeveer 3.5 meter breed.

    1. Dag Wim tja dat was bij mij ook geval geen bas of zeer wenig bas.

     Punt 1: haal de luidsprekers uit de kast en monteer op de rand van elke luidspreker dikke tochtband monteer daarna de luidsprekers weer maar pasop niet met dezelfde slechte schroeven.
     haal langere schroeven met kruiskop in roestvrijstaal zet onder iedere kop van de schroef een verzonken ring waar de schroef inpast plus daaronder een rubberring zodat de luidsprekertrillingen niet doorgegeven worden aan de kast.
     Ook heb ik in de kast 6 ronde verstevigingen gemaakt tussen zij en voorwanden, dus 3 tussen de zijwanden en drie tussen de front en achterwand.{bezemsteel } tussen de luidsprekers ook heb ik de achterkant dikker gemaakt met een plaat MDF.
     De speakers klinken nu fenominaal. Je kunt komen luisteren en bekijken.

    2. Nog even dit de tochtband moet je aanbrengen omdat de kast lek is, de speakers moeten op het tochtband rusten en niet op het fronthout. Ook heb ik nog tochtband op het front zelf geplakt en daarna de speakers erop met langere schroeven maar niet aandraaien totdat de speakers het hout raken een nageldikte vrijlaten van de kast. Het tochtband sluit echt alles af en je hebt geen lekkage meer en dus een veel betere bas.

     1. Beste H.Zuidema,

      Dank voor de uitgebreide reactie :-) de verstevigingen inwendig en de tochband ga ik zeker “even” doen.
      Baat het niet schaad het zeker ook niet.
      Hoe heb je de stokken vastgezet, ik zou waarschijnlijk bruislijm gebruiken.
      Wat heb je gedaan met de bass opening aan de onderzijde van de kast,?
      80 cm van de muur ga ik echt niet halen, 30 cam vanaf de achterwand is denk ik wel het maximum, d ene speaker heeft ook een cm of 30 ruimte aan de zij kant, de ander staat min of meer vrij ( open schouw van de kachel na)
      Inmiddels staan ze ook op rolbare voeten, die had ik toevalig gehaald om wat makkelijker luister posieties te proberen.
      Helaas kan ik hier geen plaatje plaatsen van de huidige opstelling.

      1. Aan de basopening moet je niets doen het bouwsysteem zo laten alleen verstevigen door bezemsteel stukken met houtlijm klem zetten tussen de wanden en dicht maken met dikke tochtband onder de speakers want dat is het euvel dat je geen bas hebt, hij is echt lek want het is een geslotensysteem. Ik vond de kastwanden echt teveel resoneren hoor ook de achterkant die is maar erg dun terwijl de andere delen 2.4 mm zijn erg vreemd.
       O ja op de wanden zitten Heugaveld tegels die heb ik verwijderd dat is origineel tegen resonantie maar helpt niet echt goed, liever dus verstevigen.
       Succes.

      2. De opstelling is bij deze luidsprekers niet zo belangrijk omdat het een gesloten systeem is, jou 30 cm is prima dus de luidsprekers zijn verder erg goed hoor ik heb voor de kamerakoestiek wel een equalizer tussen want het midden gebied is erg aanwezig en dat heb ik iets naar beneden gezet. Het is een Marantz Equalizer voor 50 euro op marktplaats was als nieuw type EQ 551.

      3. Net even een speaker er uit gehaald, die kast zit naast de heugaveld tegels ook helemaal volgepropt met dempingsmateriaal, soort wolachtige flokken zooi.

      4. Nog even 1 ding op de bovenkant zit bij een glasplaat {origineel} maar zat vol krassen, ik heb daar een nu een mat zwarte vloertegel op liggen met tweezijdig plakband vastgezet. de tegel heb ik bij een keuken /vloer centrum op maat laten snijden.

      5. Ja die rotzooi hoort erin kun je echt niet verwijderen je moet alles er weer indoen hoort bij deze systemen is origineel. Kijk maar eens op http://www.audiolab.nl. De bouwer woont vlakbij me want ik moest een nieuwe midspeaker hebben 2 stuks.

      6. Dat vermoede ik al, d website hab ik al gevonden en een mail heen gestuurd. Ziiten voormij vanuit franeker ook lekker in de buurt.
       Morgen maar even de bouwmarkt gaan bezoeken en wat gaan prutsen.
       Dank voor je hulp :-)

 8. Mijn complimenten, heel leuk om te lezen. Leuke baan hebben jullie.
  Ik kan me alleen voorstellen dat sommige lezers moeite hebben om de grafieken te interpreteren. Ik heb gezocht op internet naar informatie waar naar verwezen kan worden maar kon zo snel niets vinden.
  Ik zou de getoonde grafieken beperken tot thd, impedantie en real time sweep waarbij ik bij de laatste in dezelfde grafiek ook een 1/3 octave smoothing zou laten zien (hierdoor is soms makkelijker de klankkleur te beoordelen).
  Nogmaals complimenten.

      1. Is een idee. Volgende keer ga ik eens kijken of het passend te krijgen is. Moet ook in de layout te doen zijn namelijk. Dank voor de inbreng!

 9. Mooie test, geeft een goed beeld waar de toppers zich toch in onderscheiden. Mooi zijn de metingen van de impedantie waar de ene keurig bij haar specs blijft gaat een ander hier toch flink onder zitten (iets om rekening mee te houden als je dit model op het oog had). Zo zie je maar weer de keuze is reuze en smaken verschillen. Top dat jullie zoveel werk verzet hebben om ons een wat beter beeld te schetsen, chapeau!. Rest mij nog een persoonlijk vraagje, waarbij moet ik denken aan “een te kleine ruimte bij de Dali Epicon 6”.

   1. Hartstikke mooi zo’n test.
    Persoonlijk gaat het mij om wat ik zelf ervaar maar dat terzijde.
    Wat ik zou voorstellen voor een volgende test is om de zogenaamde “kenners” die altijd alles denken te weten uit te nodigen voor een test.
    Dan een blind test te doen of ze de dure luidspeakers kunnen onderscheiden van zelfbouw van bijv. Vifa, Scan speak, visaton enz. Deze worden nml vaak als minderwaardig ervaren maar spelen in werkelijkheid soms duurdere merken eruit.
    Dus geen meettest maar een blind gehoortest…….

 10. Feestje om te lezen. Elke onderzoeks of vergelijkingsmethodiek is aan kritiek onderhevig maar ik vind m.n. de switch tussen sets en ruimte leuk om te lezen. Leerzaam ook. Ik draai zelf met speakers in de geteste prijsrange en zou willen dat ik zo uitgebreid kon testen aan de voorkant. Duidelijk en lekker geschreven. Complimenten.

 11. Toffe en eerlijke test heel leuk om te lezen.
  Zou ook mooi zijn om eens speakers te testen die een ander systeem hanteren zoals magnetostaten bv (Magnepan), electrostaten bv (Quad, Martin Logan) of rondstralers bv (NacSound).

 12. KEF

  Name GP Acoustics (UK) Ltd

  Address Eccleston Road Tovil, Maidstone Kent, ME15 6QP

  mmmm toch redelijk Europees

  Ohhh de investeerder staat nu in het verre oosten

  1. Ow joh… natuurlijk. Ik vraag me alleen af waarom ze het doen. Wat halen ze eruit? Wij doen onze bloedbest om een mooie test te maken zodat onze lezers wat leuk leesvoer hebben. En wat doen zij: alleen maar naar de negatieve kanten kijken. Het lijkt mij een heel nare levensinstelling.

 13. Mijn complimenten voor deze arbeidsintensieve en gedurfde vergelijkende test! Zo op papier kan ik er al een bepaald gevoel bij krijgen en een persoonlijke voorkeur duiden. Maar uiteraard is zoiets een eerste stap en kunnen luidsprekers alleen echt getest worden in je eigen luister ruimte voordat een beslissing genomen kan worden. Een strakke laagweergave in jullie ruimte kan thuis namelijk wel eens veel te veel of te weinig blijken te zijn en dan valt de keuze wellicht heel anders uit.. Maar nogmaals: knap en gedurfd en leuk om te lezen!

  1. Dag Peter… natuurlijk: akoestiek doet veel. Maar het zal niet het complete karakter van een speaker om zeep helpen. Vandaar dat we ook in twee ruimtes getest hebben. Klein én groot. Zo kan je een nog beter idee krijgen van de luidspreker. En dank voor je compliment!

 14. Hans reactie nr 1 je denkt alles te weten maar praat onzin. Als de review reclame is waarom zijn er van de 7 speakermerken maar 2 adverteerder en de rest niet ??
  GP Acoustic international heeft niks te maken met Benelux zie product segment, das niet moeilijk te vinden op het internet dus doe onderzoek voordat je wat zegt. Dus deze test is duidelijk niet gesponsord maar juist vanuit de redactie gedaan voor de lezers. Daarnaast zijn alle partijen incl de adverteerders eerder terughoudend dan enthousiast over dit soort tests dus zouden ze nooit dit als reclame momentje aanpakken. Maar dat moet jij als slimmerik wel al weten natuurlijk dus zit je gewoon te stoken en onterecht Alpha Audio en de merken in een “kwaad daglicht” te zetten voor je eigen propaganda. Er jammer want jou kritiek levert niemand wat op daar deze review juist vele mensen helpt !!
  Niemand doet dit soort grote tests en het is toch wel heel belangrijk omdat het de mensen een goed beeld geeft binnen de gestelde parameters van deze zeer goede review. De metingen zijn correct gedaan en dus een goede indicatie. Als jij alles zo goed weet doe de test dan zelf een keer dan beoordeel ik graag jou bevindingen !!
  Maar dat kan je niet en dat durf je ook niet heb dan respect voor de mensen die het uit de juiste beweegredenen wel doen !!
  Top test heren van Alpha Audio ga zo door !! Dit soort tests zijn belangrijk omdat het inzichten geeft die er gewoon niet zijn elders in de markt !!
  Negeer vooral de onzin van Hans de Beunhaas want ik heb sterk het vermoede dat hij met een eigen agenda bewust deze test probeert onderuit te halen met zijn leugens en waan ideeën.

 15. En gelukkig weer een aandeel in het steeds groter wordende nietszeggende op internet te vinden, daarbij kloppen jullie metingen van geen kant, maar dat zeggende is meten ook voor de beleving van geluid van een ieder totaal nutteloos. Geen mens heeft dezelfde gehoorkromme, iedereen luistert individueel dus anders, kortom deze site is een (maar dat is al te zien aan de vele reclame) een lopend reclame bord geworden voor een noodlijdende audio industrie (de 20 en 30 jarige generatie van deze tijd denken voor 99% niet meer aan die rare grote houten kasten met bijhorende rare grote apparaten) afijn waar doe je deze test dan voor?
  Vooral voor eigen ego en sluipreclame…….

  Maakt niet uit, gewoon doorgaan net als de EU, Banken en ons kabinet, bord voor de kop en blijven spuien van “15 minutes of fame” op internet…..

  1. Staat op de laatste pagina nou net mooi omschreven :

   Niets is lastiger dan een conclusie trekken in deze test. Er spelen zoveel factoren een rol, dat het ook bijna niet te doen is. Feit is namelijk: de top zit dicht bij elkaar. En dan hebben we het over bijna alle spelers in deze test. Kortom: het komt aan op smaak.

   En dan wordt het minder lastig, want feit is: ze hebben allemaal een signatuur. Bowers speelt groots en indrukwekkend. Focal idem, maar is iets kritischer op de versterking en meer neiging naar een fris hoog. Sonus Faber heeft een erg mooi midden en hoog gebied maar gaat iets minder diep dan de rest. Monitor Audio is ‘koning ontspannen weergave’ waardoor u er heel de dag naar kunt luisteren. Tevens is het laaggebied opvallend snel van de nieuwe Platinum. En DALI lijkt overal wel op te matchen. Die speelde op alle sets consequent goed. Tevens is het laag gul en krachtig en zet de ribbon effecten mooi om u neer. KEF is met de juiste versterking opvallend mild met toch een ‘aanwezig’ en open midden. Bijzonder. NEAT is voor deze tijd erg tam. Wellicht een interessante keuze voor rock.

   Het grappige aan deze test is dat nagenoeg alle redacteuren een andere voorkeur hebben. De ene gaat zonder twijfel voor de Olympica van Sonus Faber. Een ander pakt zonder aarzelen de DALI. Weer een ander vindt het grootse en detailrijke van de Focal weer mooi. En de vierde kiest voor het ‘krachtige’ en licht ‘aanwezige’ van de Bowers. Allemaal hebben ze een bepaalde kracht. En allemaal hebben ze ook een punt van aandacht. Dat staat allemaal uitgewerkt in de reviews.

  2. Hahaha, nou nou zeg, dat is nog eens echt met het verkeerde been het bed uit stappen Hans.

   Een dergelijke test zal zelden een lezer tot aankoop over doen gaan, zelf kan ik mij deze luidsprekers totaal niet permitteren. Maar het is leuk om te lezen en ook mooi om juist te zien dat iedereen weer een andere voorkeur heeft.

   Als ik jouw stelling volg zou geen enkele test nuttig zijn, maar goed, je hebt recht op je eigen mening en het uiten daarvan.

   Alleen vraag ik mij wel af waarom je deze site dan wel volgt Hans, dat is dan eerder een vorm van zelfkastijding.

 16. Prima test!
  Duidelijk beschreven en er is prima te interpreteren c.q een inschatting te maken welke luidsprekers het beste dienst zouden kunnen doen in je eigen set en opstelling.
  Hartelijk dank Alpha-Audio!

 17. Eigenlijk kan NIEMAND voor mij een speaker beoordelen……….alleen ik zelf kan dat met mijn eigen oren..ongeacht de prijs…9000 euro 23000 gulden per paar ….het ziet er top uit geen probleem en ze zullen ook best heel “goed” zijn. Maar alleen de koper kan ze echt beoordelen…. Horen met je eigen oren..mijn motto. Wat een test wel kan is het product onder de aandacht brengen….. Maar er zijn zo veel luidsprekers op de markt…eerst kijken wat er in je porto zit en dan een speaker erbij zoeken…. En als ze allemaal goed zijn zoals de test hierboven zegt.. dan word het IDD een kwestie van smaak……of is het dat nou altijd…gewoon een kwestie van smaak. :-)

 18. Naim met Focal is super, Naim met Kef kun je bij het grof vuil zetten.
  En de meting klopt niet Kef breek op in het hoog,
  B en W breekt ook open maar dan bij 40,50 khz

  Mvg wol

  1. Beste Wol. Het moet me van ‘t hart om te bedenken dat er iets aan de Naim mankeert. Ik zelf draai met Accuphase en naast o.a. de Focal komen de Kef en B&W als juweeltjes naar voren. Zo veel mensen, zoveel beoordelingen zullen we maar zeggen.

 19. Bedankt voor deze fantastische vergelijkende luidsprekertest! Doe zo voort!

  Keurige metingen en duidelijke informatie over het klankkarakter van elke luidspreker maken het gemakkelijk om toch al een eerste informatieve indruk te krijgen vooraleer zelf te gaan luisteren.

  1. Hulde!!! heldere en eerlijke test komt in nederland niet vaak voor!
   Kom zelf uit de hifi goed dat jullie aangeven hoe belangrijk de combinatie is!
   Ga zo door jongens!

 20. Hier wordt ik nou gelukkig van!
  Er zijn zoveel tests te lezen op het internet waarbij slechts één product wordt beoordeeld.. De recensent is zonder uitzondering dan altijd positief over dat product. Je krijgt de indruk dat ze de fabrikant niet willen teleurstellen.
  Nu eens een test waarbij verschillende producten uit dezelfde prijsklasse worden vergeleken.
  De enige die dit ook doet is het Engelse What Hifi.
  Nu dus eens een test van eigen bodem.
  Prima werk Alpha Audio! Ga zo door.
  Ik zou bijvoorbeeld ook graag een test lezen van versterkers in dezelfde prijsklasse..

 21. Bravo….hier heb je wat aan !!! Het is mij duidelijk geworden, dat ik de Focal moet combineren met Hegel. Dit had ik wel verwacht, maar enorm bedankt voor de bevestiging.
  Met vriendelijke groet,
  Wim

Geef een reactie