web analytics

Multitest: Zeven geïntegreerde versterkers 5000 – 6500 euro

Prijs: € 5000 - 6500

Yamaha A-S3000

Ouwbollig hoor… zo’n Yamaha-versterker met VU-meters… Of toch niet? Nou… als we het over verrassingen moeten hebben, dan staat deze Yamaha in deze test met stip op één. Poe… dit ding maakt muziek. Het lijkt wel een liefdes-duo met de Focals… Zo ziet u maar: de verrassingen zitten soms in een klein hoekje… uhh… dat is geen Nederlands. Maar u begrijpt wat we bedoelen.

Van instrument tot huiskamer

Een groot voordeel van een merk als Yamaha, is dat ze de keten van instrument tot woonkamer kennen. Yamaha maakt wereldklasse piano’s, is te vinden in menig studio én maakt hoogwaardige audio-apparatuur. Als er dus één fabrikant is die de klank degelijk kan toetsen, dan is het Yamaha.

En dat is hoorbaar, vinden wij. De A-S3000 komt bijzonder neutraal en vloeiend over. Wellicht zelfs op niveau van de Ayre EX-8. Als we bijvoorbeeld luisteren naar de gitaar in Adele’s Lovesong, dan horen we bijna het type snaar wat gebruikt is. Zo gedefinieerd klinkt deze A-S3000 van het Japanse Yamaha. Deze manier van presenteren zorgt voor een bijzondere ervaring bij veel van onze test-tracks. Kippenvel.

Gaan we echter naar wat ruwer werkt – denk aan wat house-muziek – dan merken we dat de kracht van Yamaha niet ligt bij deze electronische genres. Massive Attack gaat overigens wel goed, maar techno, trance… niet echt. Het mist stuwing onderin. Daar zijn andere modellen in onze test beter. Houdt u echter van vocaal, akoestisch of progressive werk, dan is deze Yamaha een bijzonder interessante keuze.

Beelvorming is zéér precies bij de Yamaha A-S3000. We horen ‘razer-sharp’ Adele voor ons staan, de effecten van Opéra om ons heen vliegen en het duo in Pariah. Pin point precies. We bekijken de notities en zien daar ‘high-end aspiraties’ staan… Ja… dat heeft deze A-S3000 wel. Vergeet echter niet dat u een bron op niveau nodig hebt met ditto bekabeling. U zit dus binnen no-time over de 10.000 heen als u een mooie stapel wilt samenstellen. Maar goed: dan hebt u wel wat!

Oordeel

Dit is toch wel even een verrassing in onze test. We proberen altijd zonder vooroordelen een test in te gaan. En dat lukt heel aardig. Maar we ontkomen er niet aan toch altijd iets te verwachten. En boy: wat zaten we er naast bij deze A-S3000. Dit is een zeer muzikaal apparaat. En een versterker die u eigenlijk niet moet overslaan als u iets zoekt in deze prijsklasse.

Goed voor wie houdt van Minder goed voor wie houdt van
Betrokkenheid en emotie Super grunt en punch
Superstrakke focussering Sober uiterlijk
Veel lucht en 3D Status

Specificaties

Model Yamaha A-S3000
Inputs 2 x gebalanceerd, 4x single ended, 1 x phono, 1 x main-input (eindversterker-modus)
Speaker Terminals 2 sets, spade, banaan, losse draad
Hoofdtelefoon Ja
Uitgangen 1 x record, 1 x pre-out
Vermogen 2 x 170 watt bij 4 Ohm
Uitbreidbaar Nee
Prijs 4999

18 reacties

 1. Even terzijde en off topic: de Grateful Dead begon in 1974 (op 24 februari in Winterland, San Francisco) met een embryonale vorm van de Wall of Sound. Het eerste echte concert met de WoS was op 23 maart. Op 20 oktober 1974, ook in Winterland, volgde het laatste concert, waarna ze anderhalf jaar niet toerden (om te herstellen van de financiële schade, twee studio-abums (en enkele solo albums) op te nemen en Micky Hart weer in de band te integreren).

 2. Ik heb recent de naim nova drie weken in huis gehad. Bediening was perfect, geluid vond ik wat minder. Leek toch of er een sluier over het geluid lag en de bassen vond ik veel te zwaar en ongecontroleerd. Wat betreft het gebruik van de interne streamer, hij doet goed maar qua geluid kan het beter. Mijn auralic aries mini via spdif aangesloten op de naim nam deel van de eerder genoemde sluier weg en dat klonk al een stukje beter. Kortom, goed apparaat, maar let goed op of de geluidssignatuur wel is wat je mooi vindt. Het kan voor het zelfde of minder geld echt beter/anders.

 3. Mooie test, Jaap.

  De Primare i35 had er eigenlijk ook mooi tussen gepast.

  De Mcintosh heb ik inmiddels een paar keer gehoord; vooral de combinatie met Sonus Faber is zeer muzikaal.

  Wat ik niet begrijp is de prijsstelling van Mcintosh.
  Waarom is de Mcintosh in Europa bijna 2000€ duurder.In VS kost de Mcintosh 3500 dollar!!!
  Vervoer, invoer etc kost ook wel wat, snap ik, maar zo’n prijsverschil !!!
  Moon (Canada dacht ik) is hier ook geen 2000 € duurder.
  Omgekeerd Primare heeft nagenoeg dezelfde prijs in de VS als hier.

  Jaar of wat geleden had ik een gesprek met een dealer over het vergelijken van de Primare i35 met de Mcintosh Ma 252
  Dealer zegt dat de Mcintosh veel duurder is en (daarom)beter, dat kan je niet vergelijken.
  Waarop ik zeg die Mcintosh kost eigenlijk 3500 dollar, was toen net iets meer dan 3000€ en toen werd het stil…..

  Een aantal versterkers uit de test heb ik gehoord en ik kan wel zeggen dat als je van een wat warmere aangename klank houdt je met de Primare, Mcintosh en ook Moon heel goed zit.

  Happy listening

 4. Wat een ontzettende leuke review! Waardevol om te lezen! Al had ik ook graag de Lyngdorf tdai3400 in deze test willen zien, met roomcorrection. Ben erg benieuwd hoe jullie deze zouden beoordelen.

  Groet,

  Roland

 5. Een simpele conclusie: Wat een geweldige test. Een aantal bevindingen bevestigen mij de eigen indrukken, maar ik lees ook toch wel de nodige onverwachte mooie puntjes op de I.
  Gezien de zeer geringe verschillen wordt de match van de rest van de apparatuur nog belangrijker dan ik had ingeschat. Ik ben benieuwd bij welke versterker een Aurender A10 het beste past.

   1. Hoi Jaap,

    Bedankt voor de interessante review! Voor mij zeker waardevol aangezien ik me aan het oriënteren ben naar een versterker in deze prijsklasse. Maar gemakkelijk wordt het niet om een keuze te maken. Luidsprekers en akoestiek zijn zeker afhankelijk. Ik zoek een versterker die goed bij mijn Golden Ear Triton 2 luidsprekers past. Heb jij een suggestie?

    1. Dag Daan,

     Gezien het feit dat de Triton 2 een actief laag heeft, is veel vermogen geen vereiste. Wel schoon en snel vermogen. Ik denk dat de Ayre of Yamaha heel goed past, gezien de transparantie en veelzijdigheid.

     1. Hoi Jaap,

      Bedankt voor je suggesties. Had ik zelf niet aan gedacht, eerder aan Moon. Van Hegel ben ik ook wel gecharmeerd. Dus wat jij aangeeft past een versterker met de eigenschappen, snel schoon, niet teveel vermogen goed bij de Golden Ear T2?

      Of het geïntegreerd of voor-eind wordt ben ik nog niet over uit. Geïntegreerd zoals jij de pluspunten omschrijft, zo zie ik het ook wel. Zijn er nog meer merken/modellen wagarvan jij weet die goed samen gaan met Golden Ear T2?

      1. Moon zal zeker ook goed gaan. Hegel ook… het is voorkeur. Ik denk dat de Golden Ears echter meer gaan laten horen met de eerder genoemde modellen.

 6. Bedankt Jaap, het was veel werk maar wordt niet alleen door mij zeer gewaardeerd :-)

  Ben blij dat je https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/introductie-acustica-applicata-volcano/ aanhaalde en raad iedere audiofiel deze pagina fff te lezen

  Als je net als ik van klassieke muziek houdt dan is volgens mij Yamaha de beste keus, retro uiterlijk maar wel met hedendaagse High-end geluidsweergave.

  En voor degenen die geen verstand van zaken heeft en zich door cijfers laat beïnvloeden, NIET DOEN cijfers zeggen vaak heel weinig

  De DIN aansluiting is de standaard van QUAD, Peter J. Walker wist dit toen al, dat als de kabel niet te lang is dan is het echt *****
  Maar zijn de afstanden wel groot dan is XLR ‘n must

Geef een reactie