web analytics

Multitest: Zeven geïntegreerde versterkers 5000 – 6500 euro

Prijs: € 5000 - 6500

NAIM Uniti Nova

What’s in a NAIM? Nou… in dit geval vrij veel. De Uniti Nova is een zeer uitgebreide all-in-one van het oer-Britse NAIM. Maar dat wist u waarschijnlijk al, want we hebben de Uniti NOVA eerder getest.

NAIM Uniti heeft wat opstartproblemen gehad. Levering van deze multi-room streaming-serie was zacht uitgedruk problematisch. Maar dat moet nu opgelost zijn, hebben we begrepen. En dat is maar goed ook, want het is een interessant product. Zeker voor de fans van NAIM… want ja: het is dus een NAIM met alle kenmerken die daarbij horen: prat, vormgeving… en de quirks and features. En voordat u denkt… kleine behuizing, dus vast klasse-D: nee. Ook hier stopt NAIM gewoon een klasse AB-versterker in. En het blijft nog verrassend koel ook.

Quirks genoeg bij NAIM… zo treffen we maf genoeg geen gebalanceerde ingangen aan op de NOVA. Wel jammer vinden wij. Wel natuurlijk de DIN-pluggen die volgens NAIM gewoon beter zijn dan cinch en xlr. Dit in verband met – onder andere – een beter aarding; er is voor links én rechts in één plug een aarde… altijd beter dan separaat omdat je de ster-aarding (common ground) kan behouden.

Verder zien we natuurlijk een waanzinnig mooi display op het front (helaas geen touch…) en de prachtige volumeregeling bovenop. Poe… dat ding blijft toch wel erg fraai.

NAIM heeft al jaren een eigen app. Via deze app is de NOVA direct te vinden als deze op het netwerk aangesloten is. Wij hebben letterlijk de stekker in de NAIM gedaan, speakers gekoppeld en de netwerkkabel erin geduwd… klaar. We zien direct de Uniti NOVA in de app. Spelen maar.

Weergave

Wat we al in het begin hebben aangegeven: het is een NAIM. En NAIM heeft een duidelijke signature sound. Binnen deze kenmerkende weergave hoort zogenaamde PRAT: pace rhytm and timing. Een NAIM klinkt altijd ritmisch. En dat doet deze Uniti NOVA ook.

Snares, bass-kicks, aanzet van vocalen: het valt prima op zijn plek bij beide systemen, al heeft de NOVA wel de voorkeur voor de Focal-set. Daar is de weergave het snelst en is klankbalans het mooist. Al horen we ook dan een vleugje warmte.

Wat ook opvalt is de grote imaging. Het beeld is mooi breed en hoog met ruim voldoende diepte om in deze klasse mee te doen.

We schaken van de Ambre met Pavane naar de ingebouwde streamer van de NAIM. Oei… wat een verschil zet! De ingebouwde streamer heeft echt veel meer transparantie dan de analoge ingang. En we weten dat dit niet zit in de Ambre met Pavane. Wilt u dus de beste weergavekwaliteit uit de NOVA halen, dan kunt u het beste de ingebouwde streamer gebruiken.

Oordeel

NAIM zet met de Uniti NOVA een bijzonder interessant product neer. Zeker voor de liefhebber die gewoon alles in één doos wil hebben. De ‘just add speakers’ liefhebber. Opvallend is het gemak waarmee de Uniti Nova zich laat installeren. Gewoon stekkers erin en gaan… En zo hoort het ook. Tevens opvallend is de minder transparante analoge input. Het verschil in detail en ‘presence’ is goed hoorbaar in onze set-up. Dat was bij concurrenten niet het geval.

Goed voor wie houdt van Minder goed voor wie houdt van
Lekker veel PRaT Veel externe bronnen koppelen
No-nonsense Gebalanceerde inputs
Compleet gemak Spade of kale speakerkabels

Specificaties

Model NAIM Uniti NOVA
Inputs 1 x RCA, 2 x Optisch, 1 x coaxiaal, 2 x USB, Ethernet, HDMI ARC (optioneel)
Speaker Terminals Banaan
Hoofdtelefoon Ja, 3.5mm
Uitgangen Pre-out (variabel)
Vermogen 80 watt in 8 Ohm
Uitbreidbaar Nee
Prijs 5250 euro

18 reacties

 1. Even terzijde en off topic: de Grateful Dead begon in 1974 (op 24 februari in Winterland, San Francisco) met een embryonale vorm van de Wall of Sound. Het eerste echte concert met de WoS was op 23 maart. Op 20 oktober 1974, ook in Winterland, volgde het laatste concert, waarna ze anderhalf jaar niet toerden (om te herstellen van de financiële schade, twee studio-abums (en enkele solo albums) op te nemen en Micky Hart weer in de band te integreren).

 2. Ik heb recent de naim nova drie weken in huis gehad. Bediening was perfect, geluid vond ik wat minder. Leek toch of er een sluier over het geluid lag en de bassen vond ik veel te zwaar en ongecontroleerd. Wat betreft het gebruik van de interne streamer, hij doet goed maar qua geluid kan het beter. Mijn auralic aries mini via spdif aangesloten op de naim nam deel van de eerder genoemde sluier weg en dat klonk al een stukje beter. Kortom, goed apparaat, maar let goed op of de geluidssignatuur wel is wat je mooi vindt. Het kan voor het zelfde of minder geld echt beter/anders.

 3. Mooie test, Jaap.

  De Primare i35 had er eigenlijk ook mooi tussen gepast.

  De Mcintosh heb ik inmiddels een paar keer gehoord; vooral de combinatie met Sonus Faber is zeer muzikaal.

  Wat ik niet begrijp is de prijsstelling van Mcintosh.
  Waarom is de Mcintosh in Europa bijna 2000€ duurder.In VS kost de Mcintosh 3500 dollar!!!
  Vervoer, invoer etc kost ook wel wat, snap ik, maar zo’n prijsverschil !!!
  Moon (Canada dacht ik) is hier ook geen 2000 € duurder.
  Omgekeerd Primare heeft nagenoeg dezelfde prijs in de VS als hier.

  Jaar of wat geleden had ik een gesprek met een dealer over het vergelijken van de Primare i35 met de Mcintosh Ma 252
  Dealer zegt dat de Mcintosh veel duurder is en (daarom)beter, dat kan je niet vergelijken.
  Waarop ik zeg die Mcintosh kost eigenlijk 3500 dollar, was toen net iets meer dan 3000€ en toen werd het stil…..

  Een aantal versterkers uit de test heb ik gehoord en ik kan wel zeggen dat als je van een wat warmere aangename klank houdt je met de Primare, Mcintosh en ook Moon heel goed zit.

  Happy listening

 4. Wat een ontzettende leuke review! Waardevol om te lezen! Al had ik ook graag de Lyngdorf tdai3400 in deze test willen zien, met roomcorrection. Ben erg benieuwd hoe jullie deze zouden beoordelen.

  Groet,

  Roland

 5. Een simpele conclusie: Wat een geweldige test. Een aantal bevindingen bevestigen mij de eigen indrukken, maar ik lees ook toch wel de nodige onverwachte mooie puntjes op de I.
  Gezien de zeer geringe verschillen wordt de match van de rest van de apparatuur nog belangrijker dan ik had ingeschat. Ik ben benieuwd bij welke versterker een Aurender A10 het beste past.

   1. Hoi Jaap,

    Bedankt voor de interessante review! Voor mij zeker waardevol aangezien ik me aan het oriënteren ben naar een versterker in deze prijsklasse. Maar gemakkelijk wordt het niet om een keuze te maken. Luidsprekers en akoestiek zijn zeker afhankelijk. Ik zoek een versterker die goed bij mijn Golden Ear Triton 2 luidsprekers past. Heb jij een suggestie?

    1. Dag Daan,

     Gezien het feit dat de Triton 2 een actief laag heeft, is veel vermogen geen vereiste. Wel schoon en snel vermogen. Ik denk dat de Ayre of Yamaha heel goed past, gezien de transparantie en veelzijdigheid.

     1. Hoi Jaap,

      Bedankt voor je suggesties. Had ik zelf niet aan gedacht, eerder aan Moon. Van Hegel ben ik ook wel gecharmeerd. Dus wat jij aangeeft past een versterker met de eigenschappen, snel schoon, niet teveel vermogen goed bij de Golden Ear T2?

      Of het geïntegreerd of voor-eind wordt ben ik nog niet over uit. Geïntegreerd zoals jij de pluspunten omschrijft, zo zie ik het ook wel. Zijn er nog meer merken/modellen wagarvan jij weet die goed samen gaan met Golden Ear T2?

      1. Moon zal zeker ook goed gaan. Hegel ook… het is voorkeur. Ik denk dat de Golden Ears echter meer gaan laten horen met de eerder genoemde modellen.

 6. Bedankt Jaap, het was veel werk maar wordt niet alleen door mij zeer gewaardeerd :-)

  Ben blij dat je https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/introductie-acustica-applicata-volcano/ aanhaalde en raad iedere audiofiel deze pagina fff te lezen

  Als je net als ik van klassieke muziek houdt dan is volgens mij Yamaha de beste keus, retro uiterlijk maar wel met hedendaagse High-end geluidsweergave.

  En voor degenen die geen verstand van zaken heeft en zich door cijfers laat beïnvloeden, NIET DOEN cijfers zeggen vaak heel weinig

  De DIN aansluiting is de standaard van QUAD, Peter J. Walker wist dit toen al, dat als de kabel niet te lang is dan is het echt *****
  Maar zijn de afstanden wel groot dan is XLR ‘n must

Geef een reactie