web analytics

Multitest: Zeven geïntegreerde versterkers 5000 – 6500 euro

Prijs: € 5000 - 6500

NAD M32

De NAD M32 is een oude bekende. We hebben deze Master Series al eerder op de redactie gehad. Maar om ons geheugen even op te frissen hebben we hem wel aangevraagd. En dat is maar goed ook, want het is altijd nuttig om direct te vergelijken. Onze luisterruimte is namelijk sinds kort voorzien van DAAD diffusers. En dat heeft zo zijn impact op de weegave: het laag is beter en de ruimtelijkheid is toegenomen. Zo ziet u maar: akoestiek doet een boel!

Modulair

De NAD M32 is – net als de nieuwe Classics en M12 pre-amp – een modulaire versterker. Met de diverse MDC-modules – soort insteekkaarten – kunt u bijvoorbeeld een BluOS-streamer toevoegen, hdmi-ingangen verkrijgen of wellicht een extra set digitale ingangen aanschaffen. Kaal kost de M32 rond de 4500 euro. Met een BluOS module zit u aan ongeveer 5000 euro. prima binnen de bandbreedte van deze test.

DDFA

Het is wellicht één van de laatste NAD’s die voorzien is van DDFA. Deze direct digital versterker – of eigenlijk: een dac-chip met 180 watt vermogen – heeft inmiddels wat moeite met het voldoen aan bepaalde wetgevingen. Tsja… daar kan je als fabrikant niet zoveel aan doen. Het wordt allemaal strenger en strenger.

Het bijzonderde aan deze manier van versterken is dat er in feite geen conversie plaatsvindt. De PCM-signalen worden direct omgezet naar PWM (pulsbreedte modulatie). Het resultaat is een uitermate schoon signaal. Vrij van jitter en kleuring. Tenminste: dat is de theorie. Onze ervaring met DDFA is goed. Mits goed ingeregeld… Daarover later meer.

Set-up!

We pakken de M32 uit de doos en zetten hem klaar. Wat u moet weten is dat DDFA niet van filtering houdt. We hebben het uiteraard wel kort geprobeerd en ja: ook onze Titan vindt de NAD M32 maar niets. Kortom: uit het filter en direct de Kemp in waar alleen een parallelfiltertje in zit.

Vervolgens gaan we het menu in en stellen we de impedantie goed in. Na wat luisteren komen we uit op 6 Ohm: precies tussen de minimale en maximale impedantie in.  Het verschil zit hem vooral in ruimte en laagpunch. Bij 8 Ohm werd het iets te los en wollig. En bij 4 Ohm te strak en droog. Het zijn subtiliteiten, maar het is wel belangrijk.

Tenslotte stellen we de analoge inputkaart – wat in feite een AD-converter is – in op 192 kHz. Onze ervaring is dat dat het beste klinkt.

The sound of Silence

Wat de NAD erg sterk doet, is rust en controle brengen. De DDFA-versterkertechniek is gewoon ontzettend snel en stil. En mede daardoor zijn subtiele details gemakkelijk hoorbaar. Denk aan de aanzet van een gitaarnoot. Net als bij de Yamaha is het bijna hoorbaar welk merk snaren de gitarist gebruikt (mits goed opgenomen). Er zijn niet heel veel versterkers in deze klasse die zoveel resolutie bieden zonder dat het overanalytisch wordt. NAD kan dat met de M32.

Tevens is de grip in het laaggebied erg goed. Zorg voor een optimaal resultaat wel dat u de weerstand goed instelt. Bij ons op de Focals was 6 Ohm perfect, op de DALI’s is 4 Ohm beter. Deze instellingen zorgen voor net genoeg ‘oemf’ zonder definitie te verliezen. Nu is het wel zo dat u geen warme gloed moet verwachten in het mid/laag. De NAD is daar behoorlijk droog. Dat kan voor wat minder ‘sjeu’ zorgen bij vocaal werk. Is het eerlijker? Wellicht… maar het haalt op bepaalde speakers wel wat beleving weg is onze ervaring.

Tevens kiest NAD voor een beeldvorming die wat meer richting de luidsprekers is. Waar Yamaha, MOON en Ayre rondom de speakers spelen, speelt deze NAD veel meer richting de achterwand. Alsof u naar een concert luistert. Keuzes…

Oordeel

NAD zet met de Master Series M32 een veelzijdige versterker neer. Een model dat gemakkelijk met u kan meegroeien door de modulaire opzet. De diverse MDC-modules maakt het een Zwitsers zakmes. En dat heeft enorme voordelen.

De DDFA-technologie resulteert in rust, detaillering en genoeg grip op het laaggebied. De beeldvorming is wat afstandelijk in vergelijking met sommige concurrenten.

Goed voor wie houdt van Minder goed voor wie houdt van
Neutraliteit Veel lucht en diepte in weergave
Controle Sjeu in weergave
Eenvoud

Specificaties

Model NAD M32
Inputs 2 x single ended, phono, 2 x coaxial, 2 x optisch, USB.
Speaker Terminals Spade, Banaan, Losse draad – 2 sets
Hoofdtelefoon Ja
Uitgangen Sub-out, pre-out, optisch, coaxiaal,
Vermogen 2 x 180 watt bij 8 Ohm, DDFA
Uitbreidbaar Ja, met MDC-modules (o.a BluOS, HDMI, DAC…)
Prijs 4499

18 reacties

 1. Even terzijde en off topic: de Grateful Dead begon in 1974 (op 24 februari in Winterland, San Francisco) met een embryonale vorm van de Wall of Sound. Het eerste echte concert met de WoS was op 23 maart. Op 20 oktober 1974, ook in Winterland, volgde het laatste concert, waarna ze anderhalf jaar niet toerden (om te herstellen van de financiële schade, twee studio-abums (en enkele solo albums) op te nemen en Micky Hart weer in de band te integreren).

 2. Ik heb recent de naim nova drie weken in huis gehad. Bediening was perfect, geluid vond ik wat minder. Leek toch of er een sluier over het geluid lag en de bassen vond ik veel te zwaar en ongecontroleerd. Wat betreft het gebruik van de interne streamer, hij doet goed maar qua geluid kan het beter. Mijn auralic aries mini via spdif aangesloten op de naim nam deel van de eerder genoemde sluier weg en dat klonk al een stukje beter. Kortom, goed apparaat, maar let goed op of de geluidssignatuur wel is wat je mooi vindt. Het kan voor het zelfde of minder geld echt beter/anders.

 3. Mooie test, Jaap.

  De Primare i35 had er eigenlijk ook mooi tussen gepast.

  De Mcintosh heb ik inmiddels een paar keer gehoord; vooral de combinatie met Sonus Faber is zeer muzikaal.

  Wat ik niet begrijp is de prijsstelling van Mcintosh.
  Waarom is de Mcintosh in Europa bijna 2000€ duurder.In VS kost de Mcintosh 3500 dollar!!!
  Vervoer, invoer etc kost ook wel wat, snap ik, maar zo’n prijsverschil !!!
  Moon (Canada dacht ik) is hier ook geen 2000 € duurder.
  Omgekeerd Primare heeft nagenoeg dezelfde prijs in de VS als hier.

  Jaar of wat geleden had ik een gesprek met een dealer over het vergelijken van de Primare i35 met de Mcintosh Ma 252
  Dealer zegt dat de Mcintosh veel duurder is en (daarom)beter, dat kan je niet vergelijken.
  Waarop ik zeg die Mcintosh kost eigenlijk 3500 dollar, was toen net iets meer dan 3000€ en toen werd het stil…..

  Een aantal versterkers uit de test heb ik gehoord en ik kan wel zeggen dat als je van een wat warmere aangename klank houdt je met de Primare, Mcintosh en ook Moon heel goed zit.

  Happy listening

 4. Wat een ontzettende leuke review! Waardevol om te lezen! Al had ik ook graag de Lyngdorf tdai3400 in deze test willen zien, met roomcorrection. Ben erg benieuwd hoe jullie deze zouden beoordelen.

  Groet,

  Roland

 5. Een simpele conclusie: Wat een geweldige test. Een aantal bevindingen bevestigen mij de eigen indrukken, maar ik lees ook toch wel de nodige onverwachte mooie puntjes op de I.
  Gezien de zeer geringe verschillen wordt de match van de rest van de apparatuur nog belangrijker dan ik had ingeschat. Ik ben benieuwd bij welke versterker een Aurender A10 het beste past.

   1. Hoi Jaap,

    Bedankt voor de interessante review! Voor mij zeker waardevol aangezien ik me aan het oriënteren ben naar een versterker in deze prijsklasse. Maar gemakkelijk wordt het niet om een keuze te maken. Luidsprekers en akoestiek zijn zeker afhankelijk. Ik zoek een versterker die goed bij mijn Golden Ear Triton 2 luidsprekers past. Heb jij een suggestie?

    1. Dag Daan,

     Gezien het feit dat de Triton 2 een actief laag heeft, is veel vermogen geen vereiste. Wel schoon en snel vermogen. Ik denk dat de Ayre of Yamaha heel goed past, gezien de transparantie en veelzijdigheid.

     1. Hoi Jaap,

      Bedankt voor je suggesties. Had ik zelf niet aan gedacht, eerder aan Moon. Van Hegel ben ik ook wel gecharmeerd. Dus wat jij aangeeft past een versterker met de eigenschappen, snel schoon, niet teveel vermogen goed bij de Golden Ear T2?

      Of het geïntegreerd of voor-eind wordt ben ik nog niet over uit. Geïntegreerd zoals jij de pluspunten omschrijft, zo zie ik het ook wel. Zijn er nog meer merken/modellen wagarvan jij weet die goed samen gaan met Golden Ear T2?

      1. Moon zal zeker ook goed gaan. Hegel ook… het is voorkeur. Ik denk dat de Golden Ears echter meer gaan laten horen met de eerder genoemde modellen.

 6. Bedankt Jaap, het was veel werk maar wordt niet alleen door mij zeer gewaardeerd :-)

  Ben blij dat je https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/introductie-acustica-applicata-volcano/ aanhaalde en raad iedere audiofiel deze pagina fff te lezen

  Als je net als ik van klassieke muziek houdt dan is volgens mij Yamaha de beste keus, retro uiterlijk maar wel met hedendaagse High-end geluidsweergave.

  En voor degenen die geen verstand van zaken heeft en zich door cijfers laat beïnvloeden, NIET DOEN cijfers zeggen vaak heel weinig

  De DIN aansluiting is de standaard van QUAD, Peter J. Walker wist dit toen al, dat als de kabel niet te lang is dan is het echt *****
  Maar zijn de afstanden wel groot dan is XLR ‘n must

Geef een reactie