web analytics

Multitest: Zeven geïntegreerde versterkers 5000 – 6500 euro

Prijs: € 5000 - 6500

MOON 340i

MOON… Het klinkt als een wat zweverig merk. Maar ja: what’s in a name? En weet dat MOON in feite Simaudio is. Tenminste: dat is de producent. Het is dus voluit: MOON by Simaudio. Wellicht is dat wat minder zweverig…

De producten van MOON zijn volledig in eigen huis ontwikkeld én gefabriceerd. En daar zijn ze trots op. Bij ons interview met Costa  meldt hij ook dat het een merk voor generaties is. Vaak als de liefhebber thuis – vader of moeder – toe is aan iets nieuws, schuift het door naar één van de kinderen. Ik kan u verzekeren dat ik als zoon bijzonder blij was geweest met het ‘erven’ van een MOON-systeem.

Alles

De MOON 340iX die wij hebben getest staat één stapje boven de 240i. Ons model is modulair, maar is niet voorzien van het MiND streaming-board (op moment van schrijven versie 2), maar we hebben wél het dac-board (versie 3).

In volledige uitvoering met dac-board én streaming komt een MOON 340i D3PX dan uit op 5200 euro. Erg netjes voor de functionaliteit en prestaties waar we het zo over gaan hebben. Overigens staat de X voor een gebalanceerde input. Zonder dac en streamer bespaart u 1000 euro. Wij raden alle opties aan als u nog geen moderne dac en streamer hebt: het is het echt waard.

To the MOON?

We pakken de Canadees uit, plaatsen hem in het rek en laten hem even een tijdje opwarmen. Dat heeft deze versterker ook nodig blijkt. Een uurtje later zijn de spieren opgewarmd en horen we dat de randjes en stroefheid verdwenen zijn. Mooi… tijd voor muziek!

De MOON lijkt overal een beetje tussenin te vallen. Het is niet direct de meest precieze versterker – de Ayre en Yamaha zijn nog wat puntiger en detailrijker en soms wat strakker in de beeldvorming – maar op gebied van de vloei en ruimtelijkheid en in zekere zin ook snelheid, weet deze compacte versterker zonder problemen te overtuigen. En vergis u ook niet in de laagpunch en kracht. Nee: het is geen Hegel in termen wat stuwing, maar we horen wel veel detail en ronding onderin. Meer detail dan bij de Hegel H390, wat goed hoorbaar is bij het nummer van Massive Attack: The Spoils.

Adele’s Lovesong op het album 21 is een bijzonder goede testtrack als het gaat om detail, vloei en puurheid. Het gitaarspel in het begin moet goed te volgen zijn en er moet een natuurlijk ritme en vloei hoorbaar zijn (de harmonischen en nagalm). de MOON doet dit met een opvallend goede balans in detail, vloei en betrokkenheid waardoor we binnen no-time in het nummer verdrinken. Dat zegt genoeg…

Hetzelfde geldt voor Pariah van Steven Wilson. De stem van Ninet Tayeb heeft een natuurlijke heesheid en een lekker randje als ze aanzet. Dat valt vaak weg op minder transparante systemen. Niet op de MOON. Heerlijk!

Oordeel

De MOON 340i is een versterker die op nagenoeg alle vlakken weet mee te komen. Het is weliswaar niet de meest precieze of snelle versterker van dit stel, maar hij is wel uitstekend in balans. En dat is misschien nog wel belangrijker. Want wat hebt u aan ladingen details als de imaging of betrokkenheid mist? Of aan enorme kracht onderin als de detaillering daar mist? MOON weet een perfecte balans te vinden met de 340i. Een uitstekende alleskunner met een zeer aantrekkelijk prijskaartje.

Goed voor wie houdt van Minder goed voor wie houdt van
Een ietsie pietsie toegevoegde warmte Bling…
Balans in weergave Stapels apparaten
Eenvoud … ultra definitie

Specificaties

Model MOON 340i D3X
Inputs 1x XLR, 4 x Cinch, 1 x optisch, 2 x coaxiaal, 1 x USB. Optioneel Ethernet.
Speaker terminals Spade, banaan, kaal
Hoofdtelefoon Ja
Uitgangen 2 x single ended (fixed en variable)
Vermogen 100 watt / 8 Ohm, solid state
Uitbreidbaar Ja: dac en streaming
Prijs 4200 – 5200 euro

18 reacties

 1. Even terzijde en off topic: de Grateful Dead begon in 1974 (op 24 februari in Winterland, San Francisco) met een embryonale vorm van de Wall of Sound. Het eerste echte concert met de WoS was op 23 maart. Op 20 oktober 1974, ook in Winterland, volgde het laatste concert, waarna ze anderhalf jaar niet toerden (om te herstellen van de financiële schade, twee studio-abums (en enkele solo albums) op te nemen en Micky Hart weer in de band te integreren).

 2. Ik heb recent de naim nova drie weken in huis gehad. Bediening was perfect, geluid vond ik wat minder. Leek toch of er een sluier over het geluid lag en de bassen vond ik veel te zwaar en ongecontroleerd. Wat betreft het gebruik van de interne streamer, hij doet goed maar qua geluid kan het beter. Mijn auralic aries mini via spdif aangesloten op de naim nam deel van de eerder genoemde sluier weg en dat klonk al een stukje beter. Kortom, goed apparaat, maar let goed op of de geluidssignatuur wel is wat je mooi vindt. Het kan voor het zelfde of minder geld echt beter/anders.

 3. Mooie test, Jaap.

  De Primare i35 had er eigenlijk ook mooi tussen gepast.

  De Mcintosh heb ik inmiddels een paar keer gehoord; vooral de combinatie met Sonus Faber is zeer muzikaal.

  Wat ik niet begrijp is de prijsstelling van Mcintosh.
  Waarom is de Mcintosh in Europa bijna 2000€ duurder.In VS kost de Mcintosh 3500 dollar!!!
  Vervoer, invoer etc kost ook wel wat, snap ik, maar zo’n prijsverschil !!!
  Moon (Canada dacht ik) is hier ook geen 2000 € duurder.
  Omgekeerd Primare heeft nagenoeg dezelfde prijs in de VS als hier.

  Jaar of wat geleden had ik een gesprek met een dealer over het vergelijken van de Primare i35 met de Mcintosh Ma 252
  Dealer zegt dat de Mcintosh veel duurder is en (daarom)beter, dat kan je niet vergelijken.
  Waarop ik zeg die Mcintosh kost eigenlijk 3500 dollar, was toen net iets meer dan 3000€ en toen werd het stil…..

  Een aantal versterkers uit de test heb ik gehoord en ik kan wel zeggen dat als je van een wat warmere aangename klank houdt je met de Primare, Mcintosh en ook Moon heel goed zit.

  Happy listening

 4. Wat een ontzettende leuke review! Waardevol om te lezen! Al had ik ook graag de Lyngdorf tdai3400 in deze test willen zien, met roomcorrection. Ben erg benieuwd hoe jullie deze zouden beoordelen.

  Groet,

  Roland

 5. Een simpele conclusie: Wat een geweldige test. Een aantal bevindingen bevestigen mij de eigen indrukken, maar ik lees ook toch wel de nodige onverwachte mooie puntjes op de I.
  Gezien de zeer geringe verschillen wordt de match van de rest van de apparatuur nog belangrijker dan ik had ingeschat. Ik ben benieuwd bij welke versterker een Aurender A10 het beste past.

   1. Hoi Jaap,

    Bedankt voor de interessante review! Voor mij zeker waardevol aangezien ik me aan het oriënteren ben naar een versterker in deze prijsklasse. Maar gemakkelijk wordt het niet om een keuze te maken. Luidsprekers en akoestiek zijn zeker afhankelijk. Ik zoek een versterker die goed bij mijn Golden Ear Triton 2 luidsprekers past. Heb jij een suggestie?

    1. Dag Daan,

     Gezien het feit dat de Triton 2 een actief laag heeft, is veel vermogen geen vereiste. Wel schoon en snel vermogen. Ik denk dat de Ayre of Yamaha heel goed past, gezien de transparantie en veelzijdigheid.

     1. Hoi Jaap,

      Bedankt voor je suggesties. Had ik zelf niet aan gedacht, eerder aan Moon. Van Hegel ben ik ook wel gecharmeerd. Dus wat jij aangeeft past een versterker met de eigenschappen, snel schoon, niet teveel vermogen goed bij de Golden Ear T2?

      Of het geïntegreerd of voor-eind wordt ben ik nog niet over uit. Geïntegreerd zoals jij de pluspunten omschrijft, zo zie ik het ook wel. Zijn er nog meer merken/modellen wagarvan jij weet die goed samen gaan met Golden Ear T2?

      1. Moon zal zeker ook goed gaan. Hegel ook… het is voorkeur. Ik denk dat de Golden Ears echter meer gaan laten horen met de eerder genoemde modellen.

 6. Bedankt Jaap, het was veel werk maar wordt niet alleen door mij zeer gewaardeerd :-)

  Ben blij dat je https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/introductie-acustica-applicata-volcano/ aanhaalde en raad iedere audiofiel deze pagina fff te lezen

  Als je net als ik van klassieke muziek houdt dan is volgens mij Yamaha de beste keus, retro uiterlijk maar wel met hedendaagse High-end geluidsweergave.

  En voor degenen die geen verstand van zaken heeft en zich door cijfers laat beïnvloeden, NIET DOEN cijfers zeggen vaak heel weinig

  De DIN aansluiting is de standaard van QUAD, Peter J. Walker wist dit toen al, dat als de kabel niet te lang is dan is het echt *****
  Maar zijn de afstanden wel groot dan is XLR ‘n must

Geef een reactie