web analytics

Multitest: Zeven geïntegreerde versterkers 5000 – 6500 euro

Prijs: € 5000 - 6500

McIntosh MA252

Buisjes… jazeker. Maar in geval van de McIntosh MA252 alleen in de voortrap. De eindversterker is nog steeds opgebouwd uit transistors. Neemt niet weg dat het er gaaf uitziet… als groene buisjes uw ‘ding’ zijn natuurlijk.

Over de ‘heritage’ van McIntosh kunnen we kort zijn… die zit wel goed. Het merk heeft 70 jaar historie achter zijn kiezen. Eén memorabel stukje geschiedenis is het gebruik van McIntosh op Woodstock, waarbij de Wall of Sound ingezet werd door de Greatful Dead. Naar zeggen is daar bijna 29 KW aan vermogen voor gebruikt. Allemaal MC 2300’s.

Hybrid

Nu hebben wij geen MC 2300 ter test maar een MA252. Een Hybrid-model waarbij buisjes in de pre-amp zijn gebruikt en ‘normale’ transistors voor de eindtrap. Dat zorgt voor een fijne mengeling van de voordelen van buizen(erg lineair, soepel qua klak, gunstig clippinggedrag…) én de voordelen van transistors (kracht, controle… hitte…).

We plaatsen de McIntosh MA252 allereest in de set-up met de DALI Phantoms. We koppelen de Illusonic IAP8 aan de XLR-ingang van de MA252 en zetten onze playlist aan.

Het is ons vrij snel duidelijk dat de Phantoms en de McIntosh niet echt vrienden zijn. Waar de rest van de testgroep niet écht moeite had met deze forse in-walls – de Ayre zelfs uitzonderlijk goed speelt op deze forse jongens – komt de McIntosh wat bonkerig en uitgeput over. Gek, want ook deze hybrid beschikt over 2 x 100 watt.

Op de Focal-set horen we meer muziek. De controle in het laag is goed en imaging is lekker los. De beeldvorming van de McIntosh is groot. De Sopra’s verdwijnen zonder enig probleem. Wat we wel horen is dat de precisie minder is dan bij bijvoorbeeld de NAD, Yamaha of Ayre. Adele is wel wat groot, zullen we maar zeggen. Nu kan wat extra toe-in helpen, maar feit is: dat hebben we bij de andere versterkers niet hoeven doen. Wie echter wat meer scherpte wenst, kan dit toepassen.

De klankbalans van de McIntosh is lief. Het geheel is uitzonderlijk vloeiend en vrij van scherpte. Verwar dit niet met warm, want de MA252 is niet wollig of warm; iets dat altijd geassocieerd wordt met buizen. Lieve lezers: buizen klinken in principe NIET warm!

Als we Adele’s Lovesong opzetten horen we een grote mate van betrokkenheid en intimiteit. Hier ligt duidelijk de kracht van deze McIntosh: vloeiend, intiem, rijk, gul… groot.

Oordeel

We gaan het niet hebben over ‘buizengeluid’, want buizengeluid bestaat niet. McIntosch heeft simpelweg op handige wijze de voordelen van buizen gekoppeld aan de voordelen van transistor. En dat horen we terug. Al hadden we iets meer punch en controle verwacht op de DALI’s. De McIntosh presenteert groot en overweldigend. En we kunnen ons goed voorstellen dat er liefhebbers zijn die dit zoeken. Zoekt u precisie en wilt u elk detail uit de muziek peuteren… dat zijn er betere alternatieven.

Goed voor wie houdt van Minder goed voor wie houdt van
Lucht Veel detail
Een lieflijk karakter Super precisie
Smooooothness Flexibele groei van een set

Specificaties

Model McIntosh MA252
Inputs 1 x XLR, 2 x single ended, 1 x Phono
Speaker Terminals Spade, Banaan, Losse draad
Hoofdtelefoon Ja
Uitgangen Sub-out
Vermogen 2 x 100 watt bij 8 Ohm, Hybride (tube pre-amp, solid state power-amp)
Uitbreidbaar Nee
Prijs 4999

18 reacties

 1. Even terzijde en off topic: de Grateful Dead begon in 1974 (op 24 februari in Winterland, San Francisco) met een embryonale vorm van de Wall of Sound. Het eerste echte concert met de WoS was op 23 maart. Op 20 oktober 1974, ook in Winterland, volgde het laatste concert, waarna ze anderhalf jaar niet toerden (om te herstellen van de financiële schade, twee studio-abums (en enkele solo albums) op te nemen en Micky Hart weer in de band te integreren).

 2. Ik heb recent de naim nova drie weken in huis gehad. Bediening was perfect, geluid vond ik wat minder. Leek toch of er een sluier over het geluid lag en de bassen vond ik veel te zwaar en ongecontroleerd. Wat betreft het gebruik van de interne streamer, hij doet goed maar qua geluid kan het beter. Mijn auralic aries mini via spdif aangesloten op de naim nam deel van de eerder genoemde sluier weg en dat klonk al een stukje beter. Kortom, goed apparaat, maar let goed op of de geluidssignatuur wel is wat je mooi vindt. Het kan voor het zelfde of minder geld echt beter/anders.

 3. Mooie test, Jaap.

  De Primare i35 had er eigenlijk ook mooi tussen gepast.

  De Mcintosh heb ik inmiddels een paar keer gehoord; vooral de combinatie met Sonus Faber is zeer muzikaal.

  Wat ik niet begrijp is de prijsstelling van Mcintosh.
  Waarom is de Mcintosh in Europa bijna 2000€ duurder.In VS kost de Mcintosh 3500 dollar!!!
  Vervoer, invoer etc kost ook wel wat, snap ik, maar zo’n prijsverschil !!!
  Moon (Canada dacht ik) is hier ook geen 2000 € duurder.
  Omgekeerd Primare heeft nagenoeg dezelfde prijs in de VS als hier.

  Jaar of wat geleden had ik een gesprek met een dealer over het vergelijken van de Primare i35 met de Mcintosh Ma 252
  Dealer zegt dat de Mcintosh veel duurder is en (daarom)beter, dat kan je niet vergelijken.
  Waarop ik zeg die Mcintosh kost eigenlijk 3500 dollar, was toen net iets meer dan 3000€ en toen werd het stil…..

  Een aantal versterkers uit de test heb ik gehoord en ik kan wel zeggen dat als je van een wat warmere aangename klank houdt je met de Primare, Mcintosh en ook Moon heel goed zit.

  Happy listening

 4. Wat een ontzettende leuke review! Waardevol om te lezen! Al had ik ook graag de Lyngdorf tdai3400 in deze test willen zien, met roomcorrection. Ben erg benieuwd hoe jullie deze zouden beoordelen.

  Groet,

  Roland

 5. Een simpele conclusie: Wat een geweldige test. Een aantal bevindingen bevestigen mij de eigen indrukken, maar ik lees ook toch wel de nodige onverwachte mooie puntjes op de I.
  Gezien de zeer geringe verschillen wordt de match van de rest van de apparatuur nog belangrijker dan ik had ingeschat. Ik ben benieuwd bij welke versterker een Aurender A10 het beste past.

   1. Hoi Jaap,

    Bedankt voor de interessante review! Voor mij zeker waardevol aangezien ik me aan het oriënteren ben naar een versterker in deze prijsklasse. Maar gemakkelijk wordt het niet om een keuze te maken. Luidsprekers en akoestiek zijn zeker afhankelijk. Ik zoek een versterker die goed bij mijn Golden Ear Triton 2 luidsprekers past. Heb jij een suggestie?

    1. Dag Daan,

     Gezien het feit dat de Triton 2 een actief laag heeft, is veel vermogen geen vereiste. Wel schoon en snel vermogen. Ik denk dat de Ayre of Yamaha heel goed past, gezien de transparantie en veelzijdigheid.

     1. Hoi Jaap,

      Bedankt voor je suggesties. Had ik zelf niet aan gedacht, eerder aan Moon. Van Hegel ben ik ook wel gecharmeerd. Dus wat jij aangeeft past een versterker met de eigenschappen, snel schoon, niet teveel vermogen goed bij de Golden Ear T2?

      Of het geïntegreerd of voor-eind wordt ben ik nog niet over uit. Geïntegreerd zoals jij de pluspunten omschrijft, zo zie ik het ook wel. Zijn er nog meer merken/modellen wagarvan jij weet die goed samen gaan met Golden Ear T2?

      1. Moon zal zeker ook goed gaan. Hegel ook… het is voorkeur. Ik denk dat de Golden Ears echter meer gaan laten horen met de eerder genoemde modellen.

 6. Bedankt Jaap, het was veel werk maar wordt niet alleen door mij zeer gewaardeerd :-)

  Ben blij dat je https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/introductie-acustica-applicata-volcano/ aanhaalde en raad iedere audiofiel deze pagina fff te lezen

  Als je net als ik van klassieke muziek houdt dan is volgens mij Yamaha de beste keus, retro uiterlijk maar wel met hedendaagse High-end geluidsweergave.

  En voor degenen die geen verstand van zaken heeft en zich door cijfers laat beïnvloeden, NIET DOEN cijfers zeggen vaak heel weinig

  De DIN aansluiting is de standaard van QUAD, Peter J. Walker wist dit toen al, dat als de kabel niet te lang is dan is het echt *****
  Maar zijn de afstanden wel groot dan is XLR ‘n must

Geef een reactie