web analytics

Multitest: Zeven geïntegreerde versterkers 5000 – 6500 euro

Prijs: € 5000 - 6500

Hegel H390

Als je aan ons vraag waar het merk Hegel voor staat, dan komen er een paar woorden boven: all-in-one… stabiel… krachtig… dynamisch. Bijna elke Hegel die we hier hebben gehad weet te overtuigen op gebied van stabiliteit, controle en rust. En ja… de H390 is niet anders. Alles wat we van Hegel kennen zit ook in deze H390 verwerkt. En nog wat meer…

Nieuwer… beter…

De H390 is de opvolger van de uiterst succesvolle Hegel H360. Een versterker die wel redelijk in ons geheugen gegrifd staat. Mede vanwege de enorme dynamiek en stabiliteit waaraan de Hegel SoundEngine-technologie debet is. De SoundEngine hebben we al meer over geschreven. U kunt de video bekijken om meer te weten te komen over deze interessante, ‘op-amp’ on steroids.

Daarbij valt bij de H360 en nu de H390 de veelzijdigheid op vanwege de ingebouwde streamer en de (fijne) dac. U kunt zich voorstellen dat er bijna geen concurrenten zijn voor een dergelijk apparaat. Immers: waar koopt u voor nét geen 6000 euro een compleet apparaat met een krachtige eindversterker, degelijke dac én een ROON-compatible streamer? Maar voordat we direct naar de test springen: even nog wat over de veelzijdigheid. Want sjongen… wat een aansluitmogelijkheden. We zien analoog én digitaal, usb… alles. In de tabel ziet u ze uiteengezet.

De Hegel H390 moet – uiteraard – weer een stapje beter zijn (en 500 euro duurder trouwens… mede door de betere dac en krachtigere streaming-board). Wij beginnen met een sessie op de Focals en sjouwen hem daarna naar de DALI Phantoms. We sluiten de Pavane-dac aan op de Hegel via een setje Grimm SQM XLR en prikken een ethernetkabel in de poort om ook via ROON te kunnen streamen. Luidsprekers eraan en spelen maar.

Kracht

Direct valt de kracht en controle op bij deze Hegel. De punch onderin is gewoonweg indrukwekkend. Wie van een ‘potje stampen’ houdt, zal direct vrienden worden met deze Noorse creatie! Voordat u ‘potje stampen’ verkeerd interpreteerd… dit is positief bedoeld. De Hegel kan namelijk ongekend hard zonder te clippen of in de compressie te gaan… dat lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het dus niet…

En we willen hier niet mee zeggen dat deze Noor elk nummer met de brute hamer bewerkt. Nee… detail en ruimte is zeker goed hoorbaar. Maar eerlijk: er zijn modellen in deze klasse die iets meer finesse vertonen. Denk aan de MOON 340i, Ayre EX-8 en de Yamaha A-S3000. Zeker de laatste twee gaan wat fijnzinnger te werk. Maar ja: dat gaat bij deze modellen weer ten koste van kracht en punch. Al komt de Ayre wel in de buurt… met een bijpassend prijskaartje… Zonder dac en streamer zit deze al op 6500 euro.

Compleet

Laten we eerlijk zijn: voor 5995 haalt u een bijzonder compleet en goed klinkend apparaat in huis wat als totaalpakket bijzonder lastig te verslaan is. De directe concurrent waar wij aan denken – als totaalpakket – is de MOON 340i die een ietwat gelijkwaardig klankkarakter heeft, iets meer verfijning vertoond, maar wel inboet op pure punch (niet gek met 100 watt in plaats van 250 watt) wat bij bepaalde speakers en genres kan helpen in de beleving. De streaming-oplossing van de MOON is wel beter. Dus wie ook een degelijk streamingplatform zoekt, kan beter naar de Canadezen kijken, aangezien zij met een eigen app en platform multiroom bieden. Er is géén ROON nodig… Al kan de Hegel ook via UPnP streamen (niet multiroom).

Oordeel

Zoekt u een oplossing die alles biedt: streaming, dac, vermogen, dynamiek… dan is de Hegel H390 een partner die u erg blij kan maken. De H390 biedt voor nét geen 6000 euro een erg compleet pakket. Een pakket dat veel muziek de woonkamer instuurt en zich weinig aantrekt van de luidspreker. Niet alleen vanwege het ruime vermogen, maar ook vanwege de interessante SoundEngine-technologie. Verwacht echter niet op álle vlakken evenveel verfijning… wel een boel fun!

Goed voor wie houdt van Minder goed voor wie houdt van
Punch Veel detail
Controle Super verfijning
Eenvoud

Specificaties

Model Hegel H390
Inputs 1 x balanced, 2 x single ended, 1 x coaxiaal, 3 x optisch, 1 x USB, 1 x ethernet.
Speaker-terminals Spades, banaan, los
Hoofdtelefoon Nee
Uitgangen 1 x coaxiaal, 1 x single ended, 1 x XLR
Vermogen 2 x 250 watt in 8 Ohm, Solid State
Uitbreidbaar Nee. (Wel software updates)
Prijs 5995

18 reacties

 1. Even terzijde en off topic: de Grateful Dead begon in 1974 (op 24 februari in Winterland, San Francisco) met een embryonale vorm van de Wall of Sound. Het eerste echte concert met de WoS was op 23 maart. Op 20 oktober 1974, ook in Winterland, volgde het laatste concert, waarna ze anderhalf jaar niet toerden (om te herstellen van de financiële schade, twee studio-abums (en enkele solo albums) op te nemen en Micky Hart weer in de band te integreren).

 2. Ik heb recent de naim nova drie weken in huis gehad. Bediening was perfect, geluid vond ik wat minder. Leek toch of er een sluier over het geluid lag en de bassen vond ik veel te zwaar en ongecontroleerd. Wat betreft het gebruik van de interne streamer, hij doet goed maar qua geluid kan het beter. Mijn auralic aries mini via spdif aangesloten op de naim nam deel van de eerder genoemde sluier weg en dat klonk al een stukje beter. Kortom, goed apparaat, maar let goed op of de geluidssignatuur wel is wat je mooi vindt. Het kan voor het zelfde of minder geld echt beter/anders.

 3. Mooie test, Jaap.

  De Primare i35 had er eigenlijk ook mooi tussen gepast.

  De Mcintosh heb ik inmiddels een paar keer gehoord; vooral de combinatie met Sonus Faber is zeer muzikaal.

  Wat ik niet begrijp is de prijsstelling van Mcintosh.
  Waarom is de Mcintosh in Europa bijna 2000€ duurder.In VS kost de Mcintosh 3500 dollar!!!
  Vervoer, invoer etc kost ook wel wat, snap ik, maar zo’n prijsverschil !!!
  Moon (Canada dacht ik) is hier ook geen 2000 € duurder.
  Omgekeerd Primare heeft nagenoeg dezelfde prijs in de VS als hier.

  Jaar of wat geleden had ik een gesprek met een dealer over het vergelijken van de Primare i35 met de Mcintosh Ma 252
  Dealer zegt dat de Mcintosh veel duurder is en (daarom)beter, dat kan je niet vergelijken.
  Waarop ik zeg die Mcintosh kost eigenlijk 3500 dollar, was toen net iets meer dan 3000€ en toen werd het stil…..

  Een aantal versterkers uit de test heb ik gehoord en ik kan wel zeggen dat als je van een wat warmere aangename klank houdt je met de Primare, Mcintosh en ook Moon heel goed zit.

  Happy listening

 4. Wat een ontzettende leuke review! Waardevol om te lezen! Al had ik ook graag de Lyngdorf tdai3400 in deze test willen zien, met roomcorrection. Ben erg benieuwd hoe jullie deze zouden beoordelen.

  Groet,

  Roland

 5. Een simpele conclusie: Wat een geweldige test. Een aantal bevindingen bevestigen mij de eigen indrukken, maar ik lees ook toch wel de nodige onverwachte mooie puntjes op de I.
  Gezien de zeer geringe verschillen wordt de match van de rest van de apparatuur nog belangrijker dan ik had ingeschat. Ik ben benieuwd bij welke versterker een Aurender A10 het beste past.

   1. Hoi Jaap,

    Bedankt voor de interessante review! Voor mij zeker waardevol aangezien ik me aan het oriënteren ben naar een versterker in deze prijsklasse. Maar gemakkelijk wordt het niet om een keuze te maken. Luidsprekers en akoestiek zijn zeker afhankelijk. Ik zoek een versterker die goed bij mijn Golden Ear Triton 2 luidsprekers past. Heb jij een suggestie?

    1. Dag Daan,

     Gezien het feit dat de Triton 2 een actief laag heeft, is veel vermogen geen vereiste. Wel schoon en snel vermogen. Ik denk dat de Ayre of Yamaha heel goed past, gezien de transparantie en veelzijdigheid.

     1. Hoi Jaap,

      Bedankt voor je suggesties. Had ik zelf niet aan gedacht, eerder aan Moon. Van Hegel ben ik ook wel gecharmeerd. Dus wat jij aangeeft past een versterker met de eigenschappen, snel schoon, niet teveel vermogen goed bij de Golden Ear T2?

      Of het geïntegreerd of voor-eind wordt ben ik nog niet over uit. Geïntegreerd zoals jij de pluspunten omschrijft, zo zie ik het ook wel. Zijn er nog meer merken/modellen wagarvan jij weet die goed samen gaan met Golden Ear T2?

      1. Moon zal zeker ook goed gaan. Hegel ook… het is voorkeur. Ik denk dat de Golden Ears echter meer gaan laten horen met de eerder genoemde modellen.

 6. Bedankt Jaap, het was veel werk maar wordt niet alleen door mij zeer gewaardeerd :-)

  Ben blij dat je https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/introductie-acustica-applicata-volcano/ aanhaalde en raad iedere audiofiel deze pagina fff te lezen

  Als je net als ik van klassieke muziek houdt dan is volgens mij Yamaha de beste keus, retro uiterlijk maar wel met hedendaagse High-end geluidsweergave.

  En voor degenen die geen verstand van zaken heeft en zich door cijfers laat beïnvloeden, NIET DOEN cijfers zeggen vaak heel weinig

  De DIN aansluiting is de standaard van QUAD, Peter J. Walker wist dit toen al, dat als de kabel niet te lang is dan is het echt *****
  Maar zijn de afstanden wel groot dan is XLR ‘n must

Geef een reactie