web analytics

Multitest: Zeven geïntegreerde versterkers 5000 – 6500 euro

Prijs: € 5000 - 6500

Ayre EX-8

Ayre is een welbekende in de wereld van high-end audio. Het Amerikaanse bedrijf is sinds 1993 actief en gelooft voor zijn versterkers volledig in een volledig gebalanceerd, zero-feedback topology. Nu zijn er altijd meerdere wegen naar Rome. Maar in deze filosofie schuilt natuurlijk wel een kern van waarheid. De reden dat uw redacteur zo’n fan was van Densen, is de snelheid die voortkwam uit hun zero-feedback opzet. En deze snelheid en lucht is ook goed hoorbaar in de Ayre EX-8.

Puristisch

De aanpak van Ayre is puur. Simplistisch in bediening. En doeltreffend in de weergave. Maar voordat we het daarover gaan hebben… eerst even een voorwoord. De modulaire EX-8 kunt u uitvoeren met een dac-board en streaming-module die ROON-compatible is. Dat zou het totaal op ongeveer 8500 euro brengen en daarmee prijst hij zich uit deze test. Maar zonder modules zit u op 6500 euro. En dat is op de grens. We testen dan ook zonder streamer en dac. Al hebben we natuurlijk wel even deze modules beluistert. En ja… ze zijn de meerprijs dubbel en dwars waard.

Even kort over de aansluitingen. We zien achterop ons model behalve ethernet en digitale inputs die optioneel zijn, twee grote speakerterminals waar alleen spades in passen. Wel even iets om rekening mee te houden. Daarnaast gelukkig zowel een set balanced en een tweetal single ended inputs. Dat houdt weliswaar niet over, maar gezien deze tijd moet het genoeg zijn; de meeste bronnen zijn tegenwoordig digitaal. Het dac-board biedt zowel optisch als usb als coax en aes. Zelfs een word-clock is mogelijk. Streaming gaat via ethernet.

Lucht

Terug naar de weergave. Ayre speelt… luchtig. Dat klinkt heel flauw, maar het is gewoon wel het eerste wat opvalt. Lucht, snelheid, inzicht. Puur. Zeker in combinatie met de Focals speelt het ongelooflijk clean. Er lijkt niets meer tussen de bron en ons in te staan. En hoewel dat fantastisch is, moet u er wel van houden en voor kiezen. Want soms is een sluiertje wel lekker. Toch?

Maar wij houden wel van deze benadering. Geen kleuring, no-nonsense… gewoon doorpasen en klaar. Het brengt u uiteindelijk wel dichter bij de muziek namelijk.

Wat opvalt bij de weergave van de Ayre EX-8 is de afwezigheid van scherpte. In geen enkele track horen we randjes of ruwheid. Niet in het middengebied, niet in het hoog. Geen rafelige bekkens… niets. Wel veel energie en veel ruimtelijkheid. En dat terwijl de focus haarscherp blijft. Op sommige vlakken doet deze versterker veel denken aan de Yamaha A-S3000 die ook een bijzonder fijn mid/hoog heeft. Uitermate geschikt voor vocaal werk. Maar de Ayre weet nog iets meer energie te leveren. De Yamaha is soms wat rustiger… wat ook zo zijn voordelen heeft natuurlijk.

Niet kritisch

Een zéér prettige eigenschap van deze Ayre EX-8 is dat hij zowel op de Focals als op de DALI Phantoms erg goed uit de verf komt. Dat geeft vertrouwen. Bij de DALI’s zet hij – in dit testveld – zonder twijfel de meeste punch en energie neer. Sterker nog: het is een bijzonder fijne match. Ware het niet dat we hem niet zo snel in een cinema zouden intergreren. Hij wordt namelijk nogal heet, wat wegwerken problematisch maakt. Dit is een versterker om in een rek te zetten waar koeling geen probleem is. Na een dag flink spelen, kunnen we de EX-8 gewoon niet vasthouden. We hebben hem dus even laten afkoelen voordat we hem in de doos hebben gedaan… Temperamentvol ding!

Oordeel

Waanzinnig snelle, luchtige en lichtvoetige versterker die nagenoeg elke speaker zal kunnen aansturen. Het is de duurste uit de test, maar ook één van de beste op vlak van coherentie, detail en imaging. Op de DALI’s wint hij met vlag en wimpel… Op de Focals is het een smaakkwestie… maar dat het een top-apparaat is, staat buiten kijf.

Goed voor wie houdt van Minder goed voor wie houdt van
Snelheid Een versterker in een kastje wegwerken
Lucht Een vergevingsgezinde set-up; alles telt…
Precisie Bang for the buck set-ups

Specificaties

Model Ayre EX-8
Inputs 1 x balanced, 2 x single ended
Speaker-terminals Spades
Hoofdtelefoon Ja, balanced en single ended
Uitgangen AES en Single ended
Vermogen 2 x 100 watt, 8 Ohm – Solid State
Uitbreidbaar Ja, dac en streamer modules
Prijs 6500 zonder dac en streamer

18 reacties

 1. Even terzijde en off topic: de Grateful Dead begon in 1974 (op 24 februari in Winterland, San Francisco) met een embryonale vorm van de Wall of Sound. Het eerste echte concert met de WoS was op 23 maart. Op 20 oktober 1974, ook in Winterland, volgde het laatste concert, waarna ze anderhalf jaar niet toerden (om te herstellen van de financiële schade, twee studio-abums (en enkele solo albums) op te nemen en Micky Hart weer in de band te integreren).

 2. Ik heb recent de naim nova drie weken in huis gehad. Bediening was perfect, geluid vond ik wat minder. Leek toch of er een sluier over het geluid lag en de bassen vond ik veel te zwaar en ongecontroleerd. Wat betreft het gebruik van de interne streamer, hij doet goed maar qua geluid kan het beter. Mijn auralic aries mini via spdif aangesloten op de naim nam deel van de eerder genoemde sluier weg en dat klonk al een stukje beter. Kortom, goed apparaat, maar let goed op of de geluidssignatuur wel is wat je mooi vindt. Het kan voor het zelfde of minder geld echt beter/anders.

 3. Mooie test, Jaap.

  De Primare i35 had er eigenlijk ook mooi tussen gepast.

  De Mcintosh heb ik inmiddels een paar keer gehoord; vooral de combinatie met Sonus Faber is zeer muzikaal.

  Wat ik niet begrijp is de prijsstelling van Mcintosh.
  Waarom is de Mcintosh in Europa bijna 2000€ duurder.In VS kost de Mcintosh 3500 dollar!!!
  Vervoer, invoer etc kost ook wel wat, snap ik, maar zo’n prijsverschil !!!
  Moon (Canada dacht ik) is hier ook geen 2000 € duurder.
  Omgekeerd Primare heeft nagenoeg dezelfde prijs in de VS als hier.

  Jaar of wat geleden had ik een gesprek met een dealer over het vergelijken van de Primare i35 met de Mcintosh Ma 252
  Dealer zegt dat de Mcintosh veel duurder is en (daarom)beter, dat kan je niet vergelijken.
  Waarop ik zeg die Mcintosh kost eigenlijk 3500 dollar, was toen net iets meer dan 3000€ en toen werd het stil…..

  Een aantal versterkers uit de test heb ik gehoord en ik kan wel zeggen dat als je van een wat warmere aangename klank houdt je met de Primare, Mcintosh en ook Moon heel goed zit.

  Happy listening

 4. Wat een ontzettende leuke review! Waardevol om te lezen! Al had ik ook graag de Lyngdorf tdai3400 in deze test willen zien, met roomcorrection. Ben erg benieuwd hoe jullie deze zouden beoordelen.

  Groet,

  Roland

 5. Een simpele conclusie: Wat een geweldige test. Een aantal bevindingen bevestigen mij de eigen indrukken, maar ik lees ook toch wel de nodige onverwachte mooie puntjes op de I.
  Gezien de zeer geringe verschillen wordt de match van de rest van de apparatuur nog belangrijker dan ik had ingeschat. Ik ben benieuwd bij welke versterker een Aurender A10 het beste past.

   1. Hoi Jaap,

    Bedankt voor de interessante review! Voor mij zeker waardevol aangezien ik me aan het oriënteren ben naar een versterker in deze prijsklasse. Maar gemakkelijk wordt het niet om een keuze te maken. Luidsprekers en akoestiek zijn zeker afhankelijk. Ik zoek een versterker die goed bij mijn Golden Ear Triton 2 luidsprekers past. Heb jij een suggestie?

    1. Dag Daan,

     Gezien het feit dat de Triton 2 een actief laag heeft, is veel vermogen geen vereiste. Wel schoon en snel vermogen. Ik denk dat de Ayre of Yamaha heel goed past, gezien de transparantie en veelzijdigheid.

     1. Hoi Jaap,

      Bedankt voor je suggesties. Had ik zelf niet aan gedacht, eerder aan Moon. Van Hegel ben ik ook wel gecharmeerd. Dus wat jij aangeeft past een versterker met de eigenschappen, snel schoon, niet teveel vermogen goed bij de Golden Ear T2?

      Of het geïntegreerd of voor-eind wordt ben ik nog niet over uit. Geïntegreerd zoals jij de pluspunten omschrijft, zo zie ik het ook wel. Zijn er nog meer merken/modellen wagarvan jij weet die goed samen gaan met Golden Ear T2?

      1. Moon zal zeker ook goed gaan. Hegel ook… het is voorkeur. Ik denk dat de Golden Ears echter meer gaan laten horen met de eerder genoemde modellen.

 6. Bedankt Jaap, het was veel werk maar wordt niet alleen door mij zeer gewaardeerd :-)

  Ben blij dat je https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/introductie-acustica-applicata-volcano/ aanhaalde en raad iedere audiofiel deze pagina fff te lezen

  Als je net als ik van klassieke muziek houdt dan is volgens mij Yamaha de beste keus, retro uiterlijk maar wel met hedendaagse High-end geluidsweergave.

  En voor degenen die geen verstand van zaken heeft en zich door cijfers laat beïnvloeden, NIET DOEN cijfers zeggen vaak heel weinig

  De DIN aansluiting is de standaard van QUAD, Peter J. Walker wist dit toen al, dat als de kabel niet te lang is dan is het echt *****
  Maar zijn de afstanden wel groot dan is XLR ‘n must

Geef een reactie