Multitest: Zeven geïntegreerde versterkers 5000 – 6500 euro

Prijs: € 5000 - 6500

Inleiding

U zoekt een nieuw hart van het systeem: een nieuwe versterker. Geïntegreerd. Wellicht met een d/a-converter en/of streamer aan boord. Maar het moet een serieus apparaat worden. De beste in zijn klasse! Een topding…! Kracht, finesse, controle. Alles moet er zijn. Wij testen zeven versterkers in de prijsklasse 5000 euro tot 6500 euro. Zowel met als zonder dac en streamer. It’s Battle Royale Time! 

De geïntegreerde versterker is voor vele liefhebbers het hart van het systeem. Deze schakel- en power-hub zorgt ervoor dat u handig kunt schakelen tussen de diverse inputs, volume op een mooie wijze kunt reguleren én dat de luidsprekers de nodige stroom krijgen. Een geïntegreerd model heeft een paar voordelen boven een losse voor- en eindversterker. Allereerst ruimte; één apparaat in plaats van twee of drie. Daarbij zijn signaalwegen korter. Immers: u hoeft geen kabels te trekken tussen de voor- en eindtrap. Dat zit nu gewoon met korte kabeltjes intern met elkaar verbonden. Tevens hebt u maar één netkabel nodig en bent u ook maar één stopcontact kwijt.

Een nadeel is dat de voor- en eindversterker de voeding delen en dat er iets meer hinder van strooivelden kunnen zijn. Dat zorgt voor iets minder punch en iets minder definitie dan bij een hoogwaardige, losse set-up. Mits alles daar goed matcht en in orde is natuurlijk.

Inzicht en kunde

En daar komen we op een volgend punt: eenvoud. En degelijke engineering. Een goed merk weet gewoon wat het doet en zal zaken goed op elkaar afstemmen. Zo is in sommige gevallen een hoger niveau mogelijk dan met losse componenten die niet zo lekker samenspelen. En dat is gewoon soms het geval. Hoe goed de losse onderdelen ook zijn: ze moeten ook samenwerken. Het is net een huwelijk: individueel kunnen het twee lieve, goede mensen zijn. Maar dat betekent niet dat ze lekker matchen en een leven kunnen delen…

Test set-ups

We hebben de zeven kandidaten op twee systemen getest. Allereerst op de set met de Focal Sopra No1 met de Metrum Acoustics Ambre streamer en Pavane-dac en bekabeling van Audioquest, Grimm. Al dan niet balanced (indien mogelijk). Als een versterker met streamer binnen de prijsklasse valt, testen we de streamer en dac. Anders niet; al luisteren we wel kort natuurlijk. We testen de versterkers zowel via de Isotek Titan als via de Kemp. Dit in verband met mogelijk wisselende resultaten. De NAD M32 houdt bijvoorbeeld niet van filters…

Daarnaast testen we op de cinema-set die bestaat uit een set DALI Phantom 280S in-walls en een Illusonic IAP8 processor met ingebouwde streamer. Bekabeling is daar van QED en Audioquest.

Door op twee systemen te testen krijgen we een idee van de stabiliteit, matching en mogelijk wisselende resultaten met andere speakers. De ene versterker match gemakkelijk, de ander niet… Laten we beginnen met de reviews. We hebben de versterkers gewoon op alfabetische volgorde in het menu gezet. Dit is niet per-se de testvolgorde of een hiërarchie.

Als test-tracks hebben we onder meer gebruikt:

 • Opéra van Emanuel Santorramana (CD, 16/44.1)
 • Lovesong, Adele (CD, 16/44.1)
 • The Spoils, Massive Attack (HR, 24/48)
 • Pariah, Steven Wilson (HR, 24/96)
 • … En nog wat losse tracks.

 

Winkels met Hegel

Bender Hifi

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

Contact

Winkels met Moon

Hifi Studio Wilbert

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Contact

Rhapsody Audio

Borneolaan 25
1217GX Hilversum, AF

Contact

Winkels met NAD

Ketelaar Hifi

Parkweg 23
8084CG 't Harde, AF

Contact

Winkels met Naim

Bender Hifi

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

Contact

Dé Audiowinkel

Spoorstraat 18
7491 CK Delden, Overijssel, NL

Contact

Hifi Studio Wilbert

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Contact

Omera Hifi en Streaming

Markt 3
3131 CR Vlaardingen, AF

Contact

Rhapsody Audio

Borneolaan 25
1217GX Hilversum, AF

Contact

Tune Inn

Laat 29A
1811EB Alkmaar, AF

Contact

Winkels met Yamaha

Ketelaar Hifi

Parkweg 23
8084CG 't Harde, AF

Contact

18 reacties

 1. Even terzijde en off topic: de Grateful Dead begon in 1974 (op 24 februari in Winterland, San Francisco) met een embryonale vorm van de Wall of Sound. Het eerste echte concert met de WoS was op 23 maart. Op 20 oktober 1974, ook in Winterland, volgde het laatste concert, waarna ze anderhalf jaar niet toerden (om te herstellen van de financiële schade, twee studio-abums (en enkele solo albums) op te nemen en Micky Hart weer in de band te integreren).

 2. Ik heb recent de naim nova drie weken in huis gehad. Bediening was perfect, geluid vond ik wat minder. Leek toch of er een sluier over het geluid lag en de bassen vond ik veel te zwaar en ongecontroleerd. Wat betreft het gebruik van de interne streamer, hij doet goed maar qua geluid kan het beter. Mijn auralic aries mini via spdif aangesloten op de naim nam deel van de eerder genoemde sluier weg en dat klonk al een stukje beter. Kortom, goed apparaat, maar let goed op of de geluidssignatuur wel is wat je mooi vindt. Het kan voor het zelfde of minder geld echt beter/anders.

 3. Mooie test, Jaap.

  De Primare i35 had er eigenlijk ook mooi tussen gepast.

  De Mcintosh heb ik inmiddels een paar keer gehoord; vooral de combinatie met Sonus Faber is zeer muzikaal.

  Wat ik niet begrijp is de prijsstelling van Mcintosh.
  Waarom is de Mcintosh in Europa bijna 2000€ duurder.In VS kost de Mcintosh 3500 dollar!!!
  Vervoer, invoer etc kost ook wel wat, snap ik, maar zo’n prijsverschil !!!
  Moon (Canada dacht ik) is hier ook geen 2000 € duurder.
  Omgekeerd Primare heeft nagenoeg dezelfde prijs in de VS als hier.

  Jaar of wat geleden had ik een gesprek met een dealer over het vergelijken van de Primare i35 met de Mcintosh Ma 252
  Dealer zegt dat de Mcintosh veel duurder is en (daarom)beter, dat kan je niet vergelijken.
  Waarop ik zeg die Mcintosh kost eigenlijk 3500 dollar, was toen net iets meer dan 3000€ en toen werd het stil…..

  Een aantal versterkers uit de test heb ik gehoord en ik kan wel zeggen dat als je van een wat warmere aangename klank houdt je met de Primare, Mcintosh en ook Moon heel goed zit.

  Happy listening

 4. Wat een ontzettende leuke review! Waardevol om te lezen! Al had ik ook graag de Lyngdorf tdai3400 in deze test willen zien, met roomcorrection. Ben erg benieuwd hoe jullie deze zouden beoordelen.

  Groet,

  Roland

 5. Een simpele conclusie: Wat een geweldige test. Een aantal bevindingen bevestigen mij de eigen indrukken, maar ik lees ook toch wel de nodige onverwachte mooie puntjes op de I.
  Gezien de zeer geringe verschillen wordt de match van de rest van de apparatuur nog belangrijker dan ik had ingeschat. Ik ben benieuwd bij welke versterker een Aurender A10 het beste past.

   1. Hoi Jaap,

    Bedankt voor de interessante review! Voor mij zeker waardevol aangezien ik me aan het oriënteren ben naar een versterker in deze prijsklasse. Maar gemakkelijk wordt het niet om een keuze te maken. Luidsprekers en akoestiek zijn zeker afhankelijk. Ik zoek een versterker die goed bij mijn Golden Ear Triton 2 luidsprekers past. Heb jij een suggestie?

    1. Dag Daan,

     Gezien het feit dat de Triton 2 een actief laag heeft, is veel vermogen geen vereiste. Wel schoon en snel vermogen. Ik denk dat de Ayre of Yamaha heel goed past, gezien de transparantie en veelzijdigheid.

     1. Hoi Jaap,

      Bedankt voor je suggesties. Had ik zelf niet aan gedacht, eerder aan Moon. Van Hegel ben ik ook wel gecharmeerd. Dus wat jij aangeeft past een versterker met de eigenschappen, snel schoon, niet teveel vermogen goed bij de Golden Ear T2?

      Of het geïntegreerd of voor-eind wordt ben ik nog niet over uit. Geïntegreerd zoals jij de pluspunten omschrijft, zo zie ik het ook wel. Zijn er nog meer merken/modellen wagarvan jij weet die goed samen gaan met Golden Ear T2?

      1. Moon zal zeker ook goed gaan. Hegel ook… het is voorkeur. Ik denk dat de Golden Ears echter meer gaan laten horen met de eerder genoemde modellen.

 6. Bedankt Jaap, het was veel werk maar wordt niet alleen door mij zeer gewaardeerd 🙂

  Ben blij dat je https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/introductie-acustica-applicata-volcano/ aanhaalde en raad iedere audiofiel deze pagina fff te lezen

  Als je net als ik van klassieke muziek houdt dan is volgens mij Yamaha de beste keus, retro uiterlijk maar wel met hedendaagse High-end geluidsweergave.

  En voor degenen die geen verstand van zaken heeft en zich door cijfers laat beïnvloeden, NIET DOEN cijfers zeggen vaak heel weinig

  De DIN aansluiting is de standaard van QUAD, Peter J. Walker wist dit toen al, dat als de kabel niet te lang is dan is het echt *****
  Maar zijn de afstanden wel groot dan is XLR ‘n must

Geef een antwoord