web analytics

Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro

Rotel A12

 

Rotel is een gevestigd merk in de wereld van versterkers. Het doet al decennia mee in de top van deze industrie. Met de Rotel A12 hebt u een instapper van dit merk in huis.

De Rotel A12 voelt degelijk gebouwd. De kast is stevig en prima afgewerkt. Het front is ‘clean’ van opzet. Draaiknop rechts, daarnaast een menu-knop met + en – om het menu te bedienen. Daarnaast, onder het display, de input-select knopjes. Helemaal links nog een speaker A en B schakelaar én een hoofdtelefoon en usb-aansluiting. Simpel, duidelijk, functioneel.

Aan de achterkant treffen we een Phono (MM), vijf lijn-ingangen, 2x coax, 2x optisch, usb en bluetooth aan. Dat is als we goed hebben geteld de meest veelzijdige versterker van deze test. Het kan bijna niet zo zijn dat u nu nog ingangen mist. Degelijk werk hier van de Britten.

Kracht

De versterkers die wij hebben getest van Rotel zijn zonder uitzondering krachtpatsers. En dat is nu ook niet anders. Op papier is het niet de meest krachtige versterker (60 watt per kanaal, de Advance heeft 75 watt), maar we horen echt een enorme controle onderin. Strak, punchy… Lekker. Zeer geschikt voor house of andersoortige elektronische muziek. Of hip-hop wellicht.

Punt is echter: het voelt een beetje rauw allemaal. In het hoog horen we een licht korreltje en de timing is niet zo precies als bij de Arcam. En het maffe: de Rotel klinkt aanzienlijk beter op de Focal dan op de Bowers 702S2. En dat terwijl die twee merken uit dezelfde groep komen. Het kan gek gaan in de hifiwereld.

Conclusie

De Rotel A12 is een prima versterker met vooral een enorme diversiteit in aansluitingen. Dat maakt deze A12 van 849 euro de meest veelzijdige versterker in deze test. Het mist echter de verfijning en vloei van de gelijkgeprijsde Arcam SA10.

Gerelateerde berichten

teufel Definion 3

Review Teufel Definion 3

Rotel A12 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesNeutraal of temperamentvol? Waar streeft u naar? Moet uw set de opname afspelen op een zo droog mogelijke manier? Of mag uw set zijn eigen kleur aan de weergave van een opname geven? Hoe dicht komen we […]

Hypex nCore 400

Review Hypex nCore 400 bouwpakket

Rotel A12 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesEindelijk… we kunnen wat schrijven over de klankmatige eigenschappen van de Hypex nCore 400 kit van Hypex. We hebben ze even flink ingespeeld en in meerdere set-ups gebruikt om er wat van te kunnen zeggen. Zoekt u […]

21 reacties

 1. Fijne versterker die PM6006 van Marantz. Kan me totaal niet vinden in bovenstaande review. Niks geen rustig sloom geluid. Soepel, clean, ritmisch, upbeat, helder en natuurlijk dat hoor ik hier op een set Mission M34 speakers, NA6006 streamer en Rega Planar 2 draaitafel. Ook de interne DAC en phono versterker zijn prima. Daarnaast een zeer schappelijke prijs en uiterlijk is veruit het mooiste in deze prijsklasse. Wel een nadeel is het regelbereik van de volumeregelaar die gaat in te grote stappen, zeker via de AB. Het is of te zacht of te hard.

  De PM6006 krijgt van mij een 9.

   1. Excuus, in het video verslag zou de ‘nad’ donderdag pas komen. Komt wel mee in de review maar niet in het filmpje. Helemaal in de veronderstelling geweest dat het om de amp1 van NAD zou gaan. Foutje bedankt!

   1. Dank. Nee foutje van mijn kant. De 3020 is mij wat te digitaal.
    Deze staat in mijn zoektocht niet bovenaan.
    Ik zocht wat reviews over de nieuwe NAD amp 1 ivm de c328.
    Wat meer klassieke versterker met een goede knoppen paneel en wat extra ingangen is wat ik zoek. De 3020 heeft weinig ingangen en valt af.

 2. Deze test weer met veel plezier gelezen! Wat mij opvalt: Jullie zijn nergens lyrisch over. Dat waren jullie wel over de Cambridge CX A60 in een vorige versterker multi test tot €1.000,-.

  De Cambridge is nog gewoon te koop. En, op dit moment zelfs in aanbieding.

  Een koopje voor een heel orkest? Of denk je daar tegenwoordig anders over Jaap?

  1. Ik heb zelf de Cambridge niet getest. Dat was Quintijn. We hebben nu in een andere setting getest op een betere luidspreker (kritischer). De resultaten zijn dus niet te vergelijken. Als ik zelf even probeer te vergelijken, denk ik dat de Arcam wint van de Cambridge.

 3. Wat een lekkere review is dit. Kort en bondig en toch helemaal duidelijk wat je kunt verwachten na het lezen. Het leest als eerlijk getest, en ook de setup is goed gekozen. Duurdere rand-apparatuur om alles te kunnen laten horen wat erin zit. Er kwamen een paar opvallende karakter-eigenschappen naar voren. Arcam stond in mijn herinnering bijvoorbeeld als een warm merk, maar nu blijkt hij het best bij mijn voorkeur te passen. Verder ook bekendere conclusies, zoals die van Marantz. Nooit mijn interesse kunnen wekken.

 4. Ik had verwacht dat in deze prijsklasse meer modellen min of meer als neutraal doorgeefluik konden functioneren. Of wordt er welbewust getuned voor een bepaalde kleuring? Dat zou jammer zijn, doel is de artistieke bedoeling van de opname voor het voetlicht te brengen. Als ik een National Geographic doorblader zet ik tenslotte ook geen rood of blauw brilletje op.

 5. Hallo Jaap, jammer dat niet een model uit de Franse stal van Atoll Electronique is getest. Als je toch een mooie prijs/kwaliteitsverhouding wilt.Vanaf de In50 kan je kiezen tussen phono of dac-board.

  1. Er zullen altijd producten missen missen in een multitest. Bij de kabeltest waar we 17(!) kabels hebben vergeleken, misten ook nog kabels voor sommige lezers. Zo gaat dat. Ter info: Yamaha hadden we aangevraagd, maar geen reactie van gehad. Cambridge Audio heeft geen model in deze klasse. En Atoll zit bij een Belgische importeur waar we – helaas – nog geen contact mee hebben. We proberen altijd een zo interessant mogelijke greep te doen en de test behapbaar te houden. Zowel voor de lezer als voor onszelf. Geloof ons: multitests zijn veel werk.

   1. Ik ben zeer blij met jullie test. Top idee deze horizontale vergelijking. Jaap wat denk je, is het mogelijk om de resultaten uit deze test te koppelen met andere voorgaande versterker testen? Zo heeft Geoffrey in september de sprout 100 getest. Deze valt duidelijk in de Category onder 1000 euro.
    Natuurlijk zij er verschillen in de opstelling en tja niet helemaal objectief maar dan link je ze wel aan elkaar.

Geef een reactie