web analytics

Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro

NAD C328

NAD heeft een C328 ingestuurd. Een veelzijdige versterker van 599 euro. U krijgt daar een tweetal optische en coaxiale, digitale ingangen. Dan een drietal analoge inputs, inclusief phono (MM). Als uitgangen zien we natuurlijk de speaker-terminals én een subwoofer uitgang. Bonus: bluetooth! Handig voor wie graag met de telefoon speelt.

Niet gespiekt

We hebben voor het testen van de versterkers niet gekeken naar vermogens of andere specificaties. Dat kan namelijk invloed hebben op je oordeel. Als we deze NAD aansluiten horen we direct een heerlijk up-beat karakter met een opvallend strak fundament. Nu is het een klein doosje met een bescheiden gewicht. Dus u verwacht het niet. Ook niet als u vervolgens in de specificatielijst kijkt: 40 watt in 8 en 4 Ohm… dat is niet veel. Het laat overduidelijk zien dat vermogen maar heel weinig zegt. Het gaat om de voeding en de controle van de versterker. Niet de watts.

De NAD is gebaseerd op UcD-technologie van Hypex. NAD heeft echter wel wat gemodificeerd aan het geheel om het een eigen sound mee te geven. Zij noemen het Hybrid Class D. De voeding is schakelend gebleven. Dit in tegenstelling tot wat veel fabrikanten doen: een ringkern met een aparte, mooiere bufferstage en gemodificeerde input-stage maken. Dat kan héél veel doen voor klasse-D.

Eigenwijs!

Toch heeft NAD het prima voor elkaar met deze C328. De sound is vriendelijk, vloeiend en strak. Het geluidsbeeld is zowel op de Focal Kanta 2 als op de Bowers & Wilkins 702S2 groot en los. Niet zo 3D als de Arcam of Advance Acoustic, maar wel lekker los. Dat hadden we helemaal niet verwacht van dit kleine doosje! Het is een soort eigenwijs pubertje die even laat zien dat hij het wél kan. Vol overtuiging lekker spelen!

Wat prettig is aan de C328 is dat er geen scherpte in de weergave zit. Zelfs Alanis Morisette heeft geen felle randen. Gorillaz komt lekker strak door de twee forse vloerstaanders. De Bowers weet iets meer beeld neer te zetten. Die combineert wat lekkerder, mede doordat de NAD niet heel veel diepte biedt van zichzelf. De 702 compenseert dit met zijn waanzinnig grote stereobeeld. De Kanta 2 voelt wel iets meer in balans qua klank.

Conclusie

De NAD C328 is een bijzonder goede keuze voor wie een betaalbare alles-in-één oplossing zoekt. De sound is ritmisch, krachtig en opvallend dynamisch. Tel daar veel aansluitmogelijkheden bij op en u snapt dat we enthousiast zijn.

Gerelateerde berichten

MIT Digital Reference

NAD C328 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesMit staat bekend om zijn high-end kabels. Om er een paar te noemen: de Oracle-serie, de Magnum-serie, de Shotgun-serie…Mit bereikt de prachtige kwaliteit door middel van fasecorrectieschakelingen. Dit in tegenstelling tot alle andere producenten die met mooie […]

Simply Audio

Review Simply Audio interconnect

NAD C328 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesDimitri van Hoven is een technicus in hart en nieren. Een netwerk engineer, systeembeheerder… it-specialist. Zaken die we zeker interessant vinden bij Alpha Audio. Mede vanwege de link naar streaming audio natuurlijk. Toch is dat niet de […]

21 reacties

 1. Fijne versterker die PM6006 van Marantz. Kan me totaal niet vinden in bovenstaande review. Niks geen rustig sloom geluid. Soepel, clean, ritmisch, upbeat, helder en natuurlijk dat hoor ik hier op een set Mission M34 speakers, NA6006 streamer en Rega Planar 2 draaitafel. Ook de interne DAC en phono versterker zijn prima. Daarnaast een zeer schappelijke prijs en uiterlijk is veruit het mooiste in deze prijsklasse. Wel een nadeel is het regelbereik van de volumeregelaar die gaat in te grote stappen, zeker via de AB. Het is of te zacht of te hard.

  De PM6006 krijgt van mij een 9.

   1. Excuus, in het video verslag zou de ‘nad’ donderdag pas komen. Komt wel mee in de review maar niet in het filmpje. Helemaal in de veronderstelling geweest dat het om de amp1 van NAD zou gaan. Foutje bedankt!

   1. Dank. Nee foutje van mijn kant. De 3020 is mij wat te digitaal.
    Deze staat in mijn zoektocht niet bovenaan.
    Ik zocht wat reviews over de nieuwe NAD amp 1 ivm de c328.
    Wat meer klassieke versterker met een goede knoppen paneel en wat extra ingangen is wat ik zoek. De 3020 heeft weinig ingangen en valt af.

 2. Deze test weer met veel plezier gelezen! Wat mij opvalt: Jullie zijn nergens lyrisch over. Dat waren jullie wel over de Cambridge CX A60 in een vorige versterker multi test tot €1.000,-.

  De Cambridge is nog gewoon te koop. En, op dit moment zelfs in aanbieding.

  Een koopje voor een heel orkest? Of denk je daar tegenwoordig anders over Jaap?

  1. Ik heb zelf de Cambridge niet getest. Dat was Quintijn. We hebben nu in een andere setting getest op een betere luidspreker (kritischer). De resultaten zijn dus niet te vergelijken. Als ik zelf even probeer te vergelijken, denk ik dat de Arcam wint van de Cambridge.

 3. Wat een lekkere review is dit. Kort en bondig en toch helemaal duidelijk wat je kunt verwachten na het lezen. Het leest als eerlijk getest, en ook de setup is goed gekozen. Duurdere rand-apparatuur om alles te kunnen laten horen wat erin zit. Er kwamen een paar opvallende karakter-eigenschappen naar voren. Arcam stond in mijn herinnering bijvoorbeeld als een warm merk, maar nu blijkt hij het best bij mijn voorkeur te passen. Verder ook bekendere conclusies, zoals die van Marantz. Nooit mijn interesse kunnen wekken.

 4. Ik had verwacht dat in deze prijsklasse meer modellen min of meer als neutraal doorgeefluik konden functioneren. Of wordt er welbewust getuned voor een bepaalde kleuring? Dat zou jammer zijn, doel is de artistieke bedoeling van de opname voor het voetlicht te brengen. Als ik een National Geographic doorblader zet ik tenslotte ook geen rood of blauw brilletje op.

 5. Hallo Jaap, jammer dat niet een model uit de Franse stal van Atoll Electronique is getest. Als je toch een mooie prijs/kwaliteitsverhouding wilt.Vanaf de In50 kan je kiezen tussen phono of dac-board.

  1. Er zullen altijd producten missen missen in een multitest. Bij de kabeltest waar we 17(!) kabels hebben vergeleken, misten ook nog kabels voor sommige lezers. Zo gaat dat. Ter info: Yamaha hadden we aangevraagd, maar geen reactie van gehad. Cambridge Audio heeft geen model in deze klasse. En Atoll zit bij een Belgische importeur waar we – helaas – nog geen contact mee hebben. We proberen altijd een zo interessant mogelijke greep te doen en de test behapbaar te houden. Zowel voor de lezer als voor onszelf. Geloof ons: multitests zijn veel werk.

   1. Ik ben zeer blij met jullie test. Top idee deze horizontale vergelijking. Jaap wat denk je, is het mogelijk om de resultaten uit deze test te koppelen met andere voorgaande versterker testen? Zo heeft Geoffrey in september de sprout 100 getest. Deze valt duidelijk in de Category onder 1000 euro.
    Natuurlijk zij er verschillen in de opstelling en tja niet helemaal objectief maar dan link je ze wel aan elkaar.

Geef een reactie