web analytics

Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro

Marantz PM6006

De Marantz PM6006… een klassiek ogende Marantz. Links en rechts een grote draaiknop, in het midden drie stuks voor toonregeling en daarboven vier knopjes voor source direct, loudness en speaker A-B. Leuke bonus is de hoofdtelefoon-uitgang. Achterop zien we een deel voor digitale inputs – Coax en twee keer optisch – en daaronder phono (MM), vier lijningangen en nog een recorder-loop. Ook deze Marantz heeft dubbele speaker-terminals. Handig voor wie graag een tweede set speakers wil gebruiken. Bijvoorbeeld voor de keuken of werkkamer.

Layed back…

Als we één woord moeten geven die de Marantz beschrijft, dan is het rustig… De Marantz schakelt ten opzichte van de rest van de testveld écht drie tandjes terug. Zelfs de Gorillaz komt ‘relaxed’ door de speakers rollen. En A Perfect Circle met Hourglass… dat wordt een… tsja… ‘Three Hour Glass’ zullen we maar zeggen. Nee… geen up-beat energiek versterkertje.

Nu hoeft dat geen issue te zijn als u een relaxte sound zoekt. Punt is echter: we missen timing, strakheid en betrokkenheid. De muziek weet ons gewoon niet te grijpen. Ook het akoestieke Alanis Morisette niet. En dat zou wel een genre moeten zijn dat past bij een merk als Marantz. Een merk dat een grote groep liefhebbers heeft.

De match met de Focal Kanta 2 is beduidend beter dan met de Bowers. Bij de Kanta 2 horen we meer vloei en meer balans dan bij de Bowers & Wilkins 702 S2. Die gaat echt wat schreeuwen en bijten, omdat het fundament mist. Bowers heeft vaak ‘stroom’ nodig om goed te klinken. Als er geen stroom wordt geleverd door een versterker, komt er geen laag in: fundament. En tjsa… dan wordt het kaal en hard. Zo ook hier…

Conclusie

De Marantz PM6006 weet ons niet echt te pakken. De versterker is te rustig, te layed back… het mist pit en energie. Daardoor missen we betrokkenheid. Wat ons betreft zijn er betere keuzes in dit prijssegment.

Gerelateerde berichten

Vecteur L4.2S

Marantz PM6006 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesWat is dit? Een speler die zich volledig toespitst op de ‘ouderwetse’ cd? In deze tijd van allesetertjes? Jazeker…Vecteur, een Franse hifiproducent, is verantwoordelijk voor deze gewaagde stap. Alhoewel: puristen draaien de kostbare cd-collectie vaak nog op […]

AKG N90

Video AKG N90 hoofdtelefoon

Marantz PM6006 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesWe hebben eerder al een blik geworpen op de AKG N90 hoofdtelefoon. We vonden het toch leuk om het een en ander ook eens op video vast te leggen. Iets meer uitleg en wat meer eerste indruk! […]

21 reacties

 1. Fijne versterker die PM6006 van Marantz. Kan me totaal niet vinden in bovenstaande review. Niks geen rustig sloom geluid. Soepel, clean, ritmisch, upbeat, helder en natuurlijk dat hoor ik hier op een set Mission M34 speakers, NA6006 streamer en Rega Planar 2 draaitafel. Ook de interne DAC en phono versterker zijn prima. Daarnaast een zeer schappelijke prijs en uiterlijk is veruit het mooiste in deze prijsklasse. Wel een nadeel is het regelbereik van de volumeregelaar die gaat in te grote stappen, zeker via de AB. Het is of te zacht of te hard.

  De PM6006 krijgt van mij een 9.

   1. Excuus, in het video verslag zou de ‘nad’ donderdag pas komen. Komt wel mee in de review maar niet in het filmpje. Helemaal in de veronderstelling geweest dat het om de amp1 van NAD zou gaan. Foutje bedankt!

   1. Dank. Nee foutje van mijn kant. De 3020 is mij wat te digitaal.
    Deze staat in mijn zoektocht niet bovenaan.
    Ik zocht wat reviews over de nieuwe NAD amp 1 ivm de c328.
    Wat meer klassieke versterker met een goede knoppen paneel en wat extra ingangen is wat ik zoek. De 3020 heeft weinig ingangen en valt af.

 2. Deze test weer met veel plezier gelezen! Wat mij opvalt: Jullie zijn nergens lyrisch over. Dat waren jullie wel over de Cambridge CX A60 in een vorige versterker multi test tot €1.000,-.

  De Cambridge is nog gewoon te koop. En, op dit moment zelfs in aanbieding.

  Een koopje voor een heel orkest? Of denk je daar tegenwoordig anders over Jaap?

  1. Ik heb zelf de Cambridge niet getest. Dat was Quintijn. We hebben nu in een andere setting getest op een betere luidspreker (kritischer). De resultaten zijn dus niet te vergelijken. Als ik zelf even probeer te vergelijken, denk ik dat de Arcam wint van de Cambridge.

 3. Wat een lekkere review is dit. Kort en bondig en toch helemaal duidelijk wat je kunt verwachten na het lezen. Het leest als eerlijk getest, en ook de setup is goed gekozen. Duurdere rand-apparatuur om alles te kunnen laten horen wat erin zit. Er kwamen een paar opvallende karakter-eigenschappen naar voren. Arcam stond in mijn herinnering bijvoorbeeld als een warm merk, maar nu blijkt hij het best bij mijn voorkeur te passen. Verder ook bekendere conclusies, zoals die van Marantz. Nooit mijn interesse kunnen wekken.

 4. Ik had verwacht dat in deze prijsklasse meer modellen min of meer als neutraal doorgeefluik konden functioneren. Of wordt er welbewust getuned voor een bepaalde kleuring? Dat zou jammer zijn, doel is de artistieke bedoeling van de opname voor het voetlicht te brengen. Als ik een National Geographic doorblader zet ik tenslotte ook geen rood of blauw brilletje op.

 5. Hallo Jaap, jammer dat niet een model uit de Franse stal van Atoll Electronique is getest. Als je toch een mooie prijs/kwaliteitsverhouding wilt.Vanaf de In50 kan je kiezen tussen phono of dac-board.

  1. Er zullen altijd producten missen missen in een multitest. Bij de kabeltest waar we 17(!) kabels hebben vergeleken, misten ook nog kabels voor sommige lezers. Zo gaat dat. Ter info: Yamaha hadden we aangevraagd, maar geen reactie van gehad. Cambridge Audio heeft geen model in deze klasse. En Atoll zit bij een Belgische importeur waar we – helaas – nog geen contact mee hebben. We proberen altijd een zo interessant mogelijke greep te doen en de test behapbaar te houden. Zowel voor de lezer als voor onszelf. Geloof ons: multitests zijn veel werk.

   1. Ik ben zeer blij met jullie test. Top idee deze horizontale vergelijking. Jaap wat denk je, is het mogelijk om de resultaten uit deze test te koppelen met andere voorgaande versterker testen? Zo heeft Geoffrey in september de sprout 100 getest. Deze valt duidelijk in de Category onder 1000 euro.
    Natuurlijk zij er verschillen in de opstelling en tja niet helemaal objectief maar dan link je ze wel aan elkaar.

Geef een reactie