web analytics

Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro

Denon PMA-800NE

Upbeat en energie! Dat is het eerste wat we denken als we deze versterker aan de Focal Kanta 2 en Bowers & Wilkins 702S2 hangen. Maar goed… laten we eerst even een stap terug doen en gaan kijken wat deze Denon PMA 800NE biedt.

Denon heeft zo’n onmiskenbaar – tsja – Denon-uiterlijk. Grote knop in het midden, input rechts, paar knoppen voor de equalizer, source direct, analogue mode… klaar. Op deze 800NE zien we ook nog een MM/MC-schakelaar voor de phono-input. Jazeker: beide soorten worden ondersteund door deze Denon van 499 euro.

Behalve Phono treffen we nog drie (!) optische inputs en een coaxiale spdif-ingang aan. Echter: geen usb. Wel vier extra lijningangen en een recorder loop. Wie nog een extra setje speakers wil aansluiten: dat kan: er zijn twee sets beschikbaar (en te schakelen).

Dance baby!

Zoals gezegd: jeetje… wat een energie horen we! Echt een enorm contrast met de Marantz PM6006 die we ook hebben getest. Waar de Marantz enorm layed back is (straks meer daarover), is deze Denon een ‘voetjes van de vloer’-model. Zeer up-beat, dynamisch en energiek. De klankkleur neigt meer naar fris dan warm. En eerlijk; af en toe bijt de Bowers nu wel. De match met de Bowers & Wilkins 702S2 is echter verrassend goed nog. We lezen in de aantekeningen: “Laat de Bowers zingen…” De Focal is onder aan de streep echter prettiger in dit geval.

Wat knap is, is de controle en het diepe laag wat deze Denon uit beide speakers weet te houden. Bij bijvoorbeeld A Perfect Circle horen we écht heel diep laag uit de Focal en Bowers. En dan geen flubberend, zwabberend los laag, maar strak en diep. Iets wat duidt op dat deze Denon veel stroom kan leveren als het moet.

De soundstage is een stuk breder en dieper dan bij ‘stalgenoot’ Marantz. Weet echter dat Arcam hier nog steeds wint… die is nog een stukje preciezer en levert meer overall verfijning dan deze Denon. Qua fun-factor… hmmm… andere discussie.

Conclusie

Een zeer verrassende kandidaat die niet alleen hoog scoort in zijn prijsklasse, maar ook mee kan komen met de klasse erboven. Knap!

Gerelateerde berichten

NAD D3020

Review NAD D3020

Denon PMA-800NE Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesIdiotproof. Zo eenvoudig dat iedereen het kan gebruiken. Dat is toch wel de blije eerste conclusie bij de NAD D3020 versterker. Deze hybride versterker is Plug and Play op zijn best. Direct na het uitpakken, is het […]

BeoPlay A3 liggend

Review B&O BeoPlay A3

Denon PMA-800NE Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesAls ons gevraagd zou worden om 2 merken aan te wijzen die tot de verbeelding spreken qua designfilosofie en uitstraling, dan zijn dat wel Apple en Bang & Olufsen (B&O). Andere overeenkomsten zijn beider opvattingen over begrippen […]

21 reacties

 1. Fijne versterker die PM6006 van Marantz. Kan me totaal niet vinden in bovenstaande review. Niks geen rustig sloom geluid. Soepel, clean, ritmisch, upbeat, helder en natuurlijk dat hoor ik hier op een set Mission M34 speakers, NA6006 streamer en Rega Planar 2 draaitafel. Ook de interne DAC en phono versterker zijn prima. Daarnaast een zeer schappelijke prijs en uiterlijk is veruit het mooiste in deze prijsklasse. Wel een nadeel is het regelbereik van de volumeregelaar die gaat in te grote stappen, zeker via de AB. Het is of te zacht of te hard.

  De PM6006 krijgt van mij een 9.

   1. Excuus, in het video verslag zou de ‘nad’ donderdag pas komen. Komt wel mee in de review maar niet in het filmpje. Helemaal in de veronderstelling geweest dat het om de amp1 van NAD zou gaan. Foutje bedankt!

   1. Dank. Nee foutje van mijn kant. De 3020 is mij wat te digitaal.
    Deze staat in mijn zoektocht niet bovenaan.
    Ik zocht wat reviews over de nieuwe NAD amp 1 ivm de c328.
    Wat meer klassieke versterker met een goede knoppen paneel en wat extra ingangen is wat ik zoek. De 3020 heeft weinig ingangen en valt af.

 2. Deze test weer met veel plezier gelezen! Wat mij opvalt: Jullie zijn nergens lyrisch over. Dat waren jullie wel over de Cambridge CX A60 in een vorige versterker multi test tot €1.000,-.

  De Cambridge is nog gewoon te koop. En, op dit moment zelfs in aanbieding.

  Een koopje voor een heel orkest? Of denk je daar tegenwoordig anders over Jaap?

  1. Ik heb zelf de Cambridge niet getest. Dat was Quintijn. We hebben nu in een andere setting getest op een betere luidspreker (kritischer). De resultaten zijn dus niet te vergelijken. Als ik zelf even probeer te vergelijken, denk ik dat de Arcam wint van de Cambridge.

 3. Wat een lekkere review is dit. Kort en bondig en toch helemaal duidelijk wat je kunt verwachten na het lezen. Het leest als eerlijk getest, en ook de setup is goed gekozen. Duurdere rand-apparatuur om alles te kunnen laten horen wat erin zit. Er kwamen een paar opvallende karakter-eigenschappen naar voren. Arcam stond in mijn herinnering bijvoorbeeld als een warm merk, maar nu blijkt hij het best bij mijn voorkeur te passen. Verder ook bekendere conclusies, zoals die van Marantz. Nooit mijn interesse kunnen wekken.

 4. Ik had verwacht dat in deze prijsklasse meer modellen min of meer als neutraal doorgeefluik konden functioneren. Of wordt er welbewust getuned voor een bepaalde kleuring? Dat zou jammer zijn, doel is de artistieke bedoeling van de opname voor het voetlicht te brengen. Als ik een National Geographic doorblader zet ik tenslotte ook geen rood of blauw brilletje op.

 5. Hallo Jaap, jammer dat niet een model uit de Franse stal van Atoll Electronique is getest. Als je toch een mooie prijs/kwaliteitsverhouding wilt.Vanaf de In50 kan je kiezen tussen phono of dac-board.

  1. Er zullen altijd producten missen missen in een multitest. Bij de kabeltest waar we 17(!) kabels hebben vergeleken, misten ook nog kabels voor sommige lezers. Zo gaat dat. Ter info: Yamaha hadden we aangevraagd, maar geen reactie van gehad. Cambridge Audio heeft geen model in deze klasse. En Atoll zit bij een Belgische importeur waar we – helaas – nog geen contact mee hebben. We proberen altijd een zo interessant mogelijke greep te doen en de test behapbaar te houden. Zowel voor de lezer als voor onszelf. Geloof ons: multitests zijn veel werk.

   1. Ik ben zeer blij met jullie test. Top idee deze horizontale vergelijking. Jaap wat denk je, is het mogelijk om de resultaten uit deze test te koppelen met andere voorgaande versterker testen? Zo heeft Geoffrey in september de sprout 100 getest. Deze valt duidelijk in de Category onder 1000 euro.
    Natuurlijk zij er verschillen in de opstelling en tja niet helemaal objectief maar dan link je ze wel aan elkaar.

Geef een reactie