web analytics

Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro

Arcam SA-10

Als we even terugblikken op de laatste Arcams die we hebben getest, zijn we niet onverdeeld positief. De A19 was geinig, maar niet meer dan dat. Hoe staat het met de nieuwe lijn van de Britten (of moeten we nu Koreanen zeggen, aangezien Samsung Arcam heeft gekocht?). We zetten de Arcam SA10 en hangen de benodigde kabels eraan om muziek te kunnen spelen.

Voordat we naar de kwaliteiten gaan, eerst even de in- en uitgangen. We zien een ethernet-ingangn, maar die is niet voor streaming: het is voor ip-control in een smart home (domotica). Het kan ook via rs232. Er zijn twee coaxiale ingangen en een optische input. Dan drie keer een lijningang en een phono (MM) input. En behalve de speaker-terminals is er ook een pre-out. Handig voor wie nog een beetje extra wil…

Strak!

Nu heeft auteur Geoffrey al eerder deze SA10 in handen gehad. En hij was er behoorlijk over te spreken. En ook nu… Poe… dat is even schrikken zeg! Dit speelt strak. De Bowers & Wilkins 702S2 speelt op deze versterker écht helemaal niet verkeerd. Open, snel en behoorlijk detailrijk. Wellicht een tikkie te veel naar voren voor sommigen, maar feit is: het is écht los. En ritmisch sterk.

We schatten in dat deze Arcam de meest neutrale en strakke versterker in deze test is. En dat met een 50 watt klasse a/b-versterker. Dat is minder dan de Advance Acoustic, maar het is totaal niet te merken. Er is een overvloed aan dynamiek. En dat zonder dat het onrustig of zenuwachtig wordt.

Op de Kanta gaat het een beetje mis. Het laag wordt te veel. Het lijkt wat meer te rommelen dan bij de 702S2, maar het midden en hoog is wel heel fraai. Soft, lief… rustig en detailrijk. Heel prettig om lang naar te luisteren. We kunnen overigens de poorten afdoppen om het laag weer in balans te brengen.

Conclusie

Heel fraaie versterker voor een heel scherp bedrag. Een versterker die naar onze mening zonder veel problemen met veel speakers kan samenwerken. Warm aanbevolen.

Gerelateerde berichten

Logitech Harmony 1100

Arcam SA-10 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesHet is zonder twijfel een zeer bekend probleem bij liefhebbers van audiovisuele apparatuur: talloze afstandsbedieningen die her en der rondslingeren. De juiste vinden is één ding. Wellicht een groter probleem is het aantal dat u nodig hebt […]

Dion Audio DAC 32 converter met usb-ingang

Review Dion Audio DAC32

Arcam SA-10 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesDion Audio is een Nederlandse fabrikant van hifi-apparatuur. Miquel Blauw, de eigenaar van Dion Audio, ontwerpt en fabriceert alles zelf én met de hand. Toch bijzonder, aangezien het productgamma bestaat uit versterkers, d/a-converters, phono-trapjes en zelfs kabels en […]

21 reacties

 1. Fijne versterker die PM6006 van Marantz. Kan me totaal niet vinden in bovenstaande review. Niks geen rustig sloom geluid. Soepel, clean, ritmisch, upbeat, helder en natuurlijk dat hoor ik hier op een set Mission M34 speakers, NA6006 streamer en Rega Planar 2 draaitafel. Ook de interne DAC en phono versterker zijn prima. Daarnaast een zeer schappelijke prijs en uiterlijk is veruit het mooiste in deze prijsklasse. Wel een nadeel is het regelbereik van de volumeregelaar die gaat in te grote stappen, zeker via de AB. Het is of te zacht of te hard.

  De PM6006 krijgt van mij een 9.

   1. Excuus, in het video verslag zou de ‘nad’ donderdag pas komen. Komt wel mee in de review maar niet in het filmpje. Helemaal in de veronderstelling geweest dat het om de amp1 van NAD zou gaan. Foutje bedankt!

   1. Dank. Nee foutje van mijn kant. De 3020 is mij wat te digitaal.
    Deze staat in mijn zoektocht niet bovenaan.
    Ik zocht wat reviews over de nieuwe NAD amp 1 ivm de c328.
    Wat meer klassieke versterker met een goede knoppen paneel en wat extra ingangen is wat ik zoek. De 3020 heeft weinig ingangen en valt af.

 2. Deze test weer met veel plezier gelezen! Wat mij opvalt: Jullie zijn nergens lyrisch over. Dat waren jullie wel over de Cambridge CX A60 in een vorige versterker multi test tot €1.000,-.

  De Cambridge is nog gewoon te koop. En, op dit moment zelfs in aanbieding.

  Een koopje voor een heel orkest? Of denk je daar tegenwoordig anders over Jaap?

  1. Ik heb zelf de Cambridge niet getest. Dat was Quintijn. We hebben nu in een andere setting getest op een betere luidspreker (kritischer). De resultaten zijn dus niet te vergelijken. Als ik zelf even probeer te vergelijken, denk ik dat de Arcam wint van de Cambridge.

 3. Wat een lekkere review is dit. Kort en bondig en toch helemaal duidelijk wat je kunt verwachten na het lezen. Het leest als eerlijk getest, en ook de setup is goed gekozen. Duurdere rand-apparatuur om alles te kunnen laten horen wat erin zit. Er kwamen een paar opvallende karakter-eigenschappen naar voren. Arcam stond in mijn herinnering bijvoorbeeld als een warm merk, maar nu blijkt hij het best bij mijn voorkeur te passen. Verder ook bekendere conclusies, zoals die van Marantz. Nooit mijn interesse kunnen wekken.

 4. Ik had verwacht dat in deze prijsklasse meer modellen min of meer als neutraal doorgeefluik konden functioneren. Of wordt er welbewust getuned voor een bepaalde kleuring? Dat zou jammer zijn, doel is de artistieke bedoeling van de opname voor het voetlicht te brengen. Als ik een National Geographic doorblader zet ik tenslotte ook geen rood of blauw brilletje op.

 5. Hallo Jaap, jammer dat niet een model uit de Franse stal van Atoll Electronique is getest. Als je toch een mooie prijs/kwaliteitsverhouding wilt.Vanaf de In50 kan je kiezen tussen phono of dac-board.

  1. Er zullen altijd producten missen missen in een multitest. Bij de kabeltest waar we 17(!) kabels hebben vergeleken, misten ook nog kabels voor sommige lezers. Zo gaat dat. Ter info: Yamaha hadden we aangevraagd, maar geen reactie van gehad. Cambridge Audio heeft geen model in deze klasse. En Atoll zit bij een Belgische importeur waar we – helaas – nog geen contact mee hebben. We proberen altijd een zo interessant mogelijke greep te doen en de test behapbaar te houden. Zowel voor de lezer als voor onszelf. Geloof ons: multitests zijn veel werk.

   1. Ik ben zeer blij met jullie test. Top idee deze horizontale vergelijking. Jaap wat denk je, is het mogelijk om de resultaten uit deze test te koppelen met andere voorgaande versterker testen? Zo heeft Geoffrey in september de sprout 100 getest. Deze valt duidelijk in de Category onder 1000 euro.
    Natuurlijk zij er verschillen in de opstelling en tja niet helemaal objectief maar dan link je ze wel aan elkaar.

Geef een reactie