web analytics

Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro

Advance Acoustic X-i75

We werken de kandidaten af op alfabetische volgorde. Dus als eerste pakken we de Advance Acoustic X-i75. Een geïntegreerd model met zowel digitale – coax, optisch, usb – als analoge inputs. En een phono-trapje (MM). Wie graag bluetooth wil: ook dat kan met een add-on module. We vinden achterop twee speaker-aansluitingen en een subwoofer-uitgang. Naast de subwoofer-uitgang treffen we nog een high-bias schakelaar die de versterker (2 x 75 watt klasse a/b) net wat hoger in klasse-A zet. Dat geeft – zoals we merken – iets meer vloei en souplesse. Maar wel ten koste van een paar watts én een hogere ruststroom.

Warm

De overall-signatuur van Advance Acoustic is prettig. Het geheel komt soepel en vriendelijk over. Advance Acoustic kiest overduidelijk voor een lieve signatuur die neigt naar warm. Zeker ten opzichte van de concurrenten (met name Denon, waarover later meer). De X-i75 laat echter nooit de greep los op de speakers. Zowel de Bowers als de Focals zijn onder controle. Onze voorkeur gaat in dit geval naar de combinatie met de Bowers & Wilkins 702S2, omdat die iets meer openheid biedt dan de Focal Kanta 2. Op de Kanta 2 wordt het geheel écht te warm waardoor detail en balans verloren gaat.

Als we naar de high-bias stand gaan horen we iets meer diepte in de weergave. En iets meer souplesse. Het geeft de muziek nog iets meer een ‘gouden randje’. Dat kan heel prettig zijn op een mooie monitor-speaker. We gokken dat de combinatie op onze Sopra No1 heel prettig is. Of wellicht op een Bowers & Wilkins 706 S2… Dynaudio?

Conclusie

De Advance Acoustic X-i75 is een bijzonder veelzijdig apparaat. Er zijn talloze aansluitmogelijkheden waarbij zelfs uitbreiding met bluetooth niet ontbreekt. De signatuur is warm en soepel. We raden een warme speaker af. Dat wordt echt te veel met deze Fransoos. Wie een neutraal afgestemde monitor pakt, zal jaren heerlijk kunnen spelen.

Gerelateerde berichten

AudioQuest Rocket 44

Review AudioQuest Rocket 44 luidsprekerkabel

Advance Acoustic X-i75 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesVeel luisteraars vragen zich (terecht) af in hoeverre het prijsverschil tussen een dure en goedkope luidsprekerkabel de moeite waard is. Wij nemen de proef op de som en vervangen op onze geluidsset de luidsprekerkabel Van den […]

Pass Labs XP12

Review Pass Labs XP-12 voorversterker

Advance Acoustic X-i75 Inhoud 1. Inleiding2. Advance Acoustic X-i753. Arcam SA-104. Denon PMA-800NE5. Marantz PM60066. NAD C3287. Rotel A128. SamenvattendReactiesPass Labs introduceert nooit zomaar iets nieuws. Als er een nieuw model voorversterker in de schappen belandt, is er ook iets significant aangepast. Zo ook bij de Pass Labs XP-12 die de ‘good old’ XP-10 opvolgt. […]

20 reacties

   1. Excuus, in het video verslag zou de ‘nad’ donderdag pas komen. Komt wel mee in de review maar niet in het filmpje. Helemaal in de veronderstelling geweest dat het om de amp1 van NAD zou gaan. Foutje bedankt!

   1. Dank. Nee foutje van mijn kant. De 3020 is mij wat te digitaal.
    Deze staat in mijn zoektocht niet bovenaan.
    Ik zocht wat reviews over de nieuwe NAD amp 1 ivm de c328.
    Wat meer klassieke versterker met een goede knoppen paneel en wat extra ingangen is wat ik zoek. De 3020 heeft weinig ingangen en valt af.

 1. Deze test weer met veel plezier gelezen! Wat mij opvalt: Jullie zijn nergens lyrisch over. Dat waren jullie wel over de Cambridge CX A60 in een vorige versterker multi test tot €1.000,-.

  De Cambridge is nog gewoon te koop. En, op dit moment zelfs in aanbieding.

  Een koopje voor een heel orkest? Of denk je daar tegenwoordig anders over Jaap?

  1. Ik heb zelf de Cambridge niet getest. Dat was Quintijn. We hebben nu in een andere setting getest op een betere luidspreker (kritischer). De resultaten zijn dus niet te vergelijken. Als ik zelf even probeer te vergelijken, denk ik dat de Arcam wint van de Cambridge.

 2. Wat een lekkere review is dit. Kort en bondig en toch helemaal duidelijk wat je kunt verwachten na het lezen. Het leest als eerlijk getest, en ook de setup is goed gekozen. Duurdere rand-apparatuur om alles te kunnen laten horen wat erin zit. Er kwamen een paar opvallende karakter-eigenschappen naar voren. Arcam stond in mijn herinnering bijvoorbeeld als een warm merk, maar nu blijkt hij het best bij mijn voorkeur te passen. Verder ook bekendere conclusies, zoals die van Marantz. Nooit mijn interesse kunnen wekken.

 3. Ik had verwacht dat in deze prijsklasse meer modellen min of meer als neutraal doorgeefluik konden functioneren. Of wordt er welbewust getuned voor een bepaalde kleuring? Dat zou jammer zijn, doel is de artistieke bedoeling van de opname voor het voetlicht te brengen. Als ik een National Geographic doorblader zet ik tenslotte ook geen rood of blauw brilletje op.

 4. Hallo Jaap, jammer dat niet een model uit de Franse stal van Atoll Electronique is getest. Als je toch een mooie prijs/kwaliteitsverhouding wilt.Vanaf de In50 kan je kiezen tussen phono of dac-board.

  1. Er zullen altijd producten missen missen in een multitest. Bij de kabeltest waar we 17(!) kabels hebben vergeleken, misten ook nog kabels voor sommige lezers. Zo gaat dat. Ter info: Yamaha hadden we aangevraagd, maar geen reactie van gehad. Cambridge Audio heeft geen model in deze klasse. En Atoll zit bij een Belgische importeur waar we – helaas – nog geen contact mee hebben. We proberen altijd een zo interessant mogelijke greep te doen en de test behapbaar te houden. Zowel voor de lezer als voor onszelf. Geloof ons: multitests zijn veel werk.

   1. Ik ben zeer blij met jullie test. Top idee deze horizontale vergelijking. Jaap wat denk je, is het mogelijk om de resultaten uit deze test te koppelen met andere voorgaande versterker testen? Zo heeft Geoffrey in september de sprout 100 getest. Deze valt duidelijk in de Category onder 1000 euro.
    Natuurlijk zij er verschillen in de opstelling en tja niet helemaal objectief maar dan link je ze wel aan elkaar.

Geef een reactie