web analytics

Multitest – de beste dac voor 1000 euro!

Prijs: € 1000

Conclusie

Vijf dacs... allemaal rond de 1000 euro. Allemaal met hun eigen verhaal en eigen interpretatie van de muziek. Hoe groot zijn de verschillen in de praktijk? Mwah... niet ultragroot. Maar wel hoorbaar. Met name in de afbeelding en de rust die een converter laat horen. De RME ADI-2 laat de meeste controle horen vinden wij. De Audiolab komt héél erg dicht in de buurt. Die heeft als grote voordeel dat deze meer aansluitingen heeft. Daarbij vinden wij dat de RME wel een betere voeding verdient, wat toch weer geld kost (dat maakt het gat prijstechnisch weer gelijk met de Audiolab).

IFI verdient de prijs compactheid en prijs / kwaliteit. Deze mobiele dac komt gewoon mee in dit veld. Wat echt wel een prestatie is. De Metrum Amethyst komt zeker wel mee, maar is nu wel een beetje een 'middenmoter' wat het een paar jaar terug niet was... het laat zien dat de tijd niet stil staat.

En tenslotte de Audio GD R1. Een ietwat lastig verhaal. Aan de ene kant laat deze dac zien dat metingen niet alles zeggen... slechts een deel. We kunnen er echter niet omheen dat we onrust horen in de weergave en dat uit zich ook in de hogere vervorming en de lineairiteitsplot die niet recht is. Klinkt deze dac slecht? Nee. Helemaal niet. Maar we worden er ook niet rustig van...

Conclusie en samplevideo

We hebben voor u ook een compilatie gemaakt waarbij we schakelen tussen alle dacs. De verschillen zijn klein. Pak een hoofdtelefoon voor het beste resultaat.

30 reacties

 1. Iedereen die opzoek is naar ‘n DAC/VOORVERSTERKER/KOPTELEFOON versterker, dit is (RME ADI-2 DAC FS) het aangewezen apparaat.
  Samen met de sBooster heb je voor peanuts ‘n geluidsweergave die echt voldoet aan de audiofiel norm. Voor het verschil met deze voeding is ‘n A/B vergelijking niet nodig. Vond netzo als de vorige reacties van voormalige kopers de weergave erg iel/dun dus drukte de LD knop in, zodat de Loudness functie in werking trad. Het verschil was enorm, maar deze functie gebruik je absoluut niet als de sBooster als voeding gebruikt wordt. Alles wat gemist wordt in weergavekwaliteit met de schakelende voeding is aanwezig met de lineaire voeding. Weet zeker dat iedere Hifi zaak die deze combinatie in het assortiment heeft en laat horen. Heel weinig van de overige merken verkoopt.

 2. Wilde ook ‘n RME ADI-2 DAC FS aanschaffen, maar las de review
  https://www.alpha-audio.nl/review/review-burson-audio-conductor-v3/
  Geprobeerd maar hij was defect, nu toch de RME bestelt (vertrouw Burson niet meer) met de
  https://www.iear.nl/product/sbooster-botw-pp-eco-mkii-15-16-volt/
  Er staan hier reacties die overeenkomt met de ervaring van Jaap.
  Maar een veel betere lineaire voeding verandert de weergave ook van ‘n DAC.
  Mits de waarden 0,0…% ook echt zijn, niet door de fabrikant opgegeven, maar ook bij het zelf (Jaap) meten, dezelfde goede cijfers heeft.
  En na 100 uur inspelen kun je constateren hoe audioapparatuur klinkt.
  Jammer genoeg ontvang ik alleen de RME en niet de voeding, iEar is ‘n waardeloze webshop, bij het bestellen staat OP VOORRAAD, daarna ontvang je ‘n e-mail BETALING goedgekeurd, levering 4 ~20 dagen.
  Het prijskaartje/aantal chips/gewicht etc. heeft niets te maken met weergave.
  FFF?!! Het RME telefoonboek/ handleiding bestuderen, want dat is echt ‘n fantastisch boek, staat gelukkig ook online.
  De RME en Sbooster blijft staan, weet zeker dat het over 2 maanden audiofiel klinkt 😉

 3. Jammer dar “Audio-Gd D77” niet in deze test is opgenomen
  dan zou hij met vlag en wimpel de winnaar zijn geweest
  De D-77 DAC heeft maar liefst twee ES9038Pro dac chips zodat ze in mono mode kunnen werken en Femtosecond Accusilicon clocks!
  voor nog betere en precieze weergave
  deze dac kost nog net geen 1000 euro

  R2R technologie staat nog in de kinder schoenen, erg kleven nog al wat nadelen aan die helaas ook meetbaar en zelfs hoorbaar zijn, gelukkig maakt
  Audio-Gd ook andere DAC’s
  Ik kan iedereen die een DAC wilt hebben eerst een zelf op onderzoek te gaan
  en zelf gaan luisteren, want iedereen heeft zijn eigen voorkeur

  andere goed DAC’s voor onder 1000 euro zijn
  Tentlabs b-DAC uit Nederland!
  of even doorsparen voor de DDDAC, ook uit Nederland 🙂

 4. Leuk multitests!

  Een tijd terug had ik de RME ADI2 gekocht als vervanger voor mijn TEAC NT-503 DAC. Ik las er veel goede verhalen over, kon de mooie lichtjes en de uitgebreide handleiding (waar vind je nog een goede handleiding tegenwoordig?) niet weerstaan. Eerste indruk was dat de achtergrond stiller klonk en er iets meer detail was, maar het geluid klonk ook harder (harsh) en sterieler. Na een paar uur luisteren begon de sound me echt tegen te staan en werd de DAC vermoeiend.

  Ik dacht dat mijn ervaring misschien kwam door het ontbreken van een goede break-in tijd, maar op de fora die ik zag, werd daar lacherig over gedaan. Nu ik Jaap’s review lees, denk ik misschien dat het misschien beter had kunnen aflopen door een andere voeding te proberen, maar dat heb ik niet geprobeerd. Ik heb de DAC teruggestuurd en later geüpgraded naar een Schiit Yggdrasil R2R DAC, weliswaar iets duurder..

  Als de bovenstaande conclusie is dat de DACs van rond de 1.000 euro niet veel uit elkaar liggen en mijn RME-indruk is enigszins accuraat, is het dan geen beter idee om even door te sparen voor een iets beters/duurders? Of ben ik te negatief in deze?

  1. Inspelen is geen fabeltje… dus prima dat je daar aan denkt. De voeding van de RME is echter vrij eenvoudig. Vandaar dat ik heb geprobeerd om er een lineaire voeding aan te hangen. En ja: dat is ontzettend goed hoorbaar.

   Een duurdere dac heeft vaak ook gewoonweg een betere voeding. Kortom: je kan doorsparen of zelf een upgradepad kiezen.

   Ga je fors meer uitgeven dan zul je zien dat er meer wordt gedaan: betere clocks, mooiere componenten in de input / outputstage / mooiere kast / etc…

 5. Leuk dat de RME er als winnaar uitkomt (zo lees ik dat dan toch een beetje). Zelf ook een jaar gespeeld met deze geweldige dac, maar nadat ik in aanraking kwam met een mooie r2r dac (Musician Pegasus, kostprijs zo’n 1200 ) was ik snel om en ben ik op dat spoor verder gegaan. Inmiddels geupgrade naar de Sonnet Morpheus, ook weer r2r.

 6. En toch heeft die Audio-gd R1 van de dac’s die ik gehoord heb een zeer hoge (muzikale) ‘fun’ factor. Vooral over buizen. Je hoort ook wel dat het veel beter kan, maar toch …. En zou je hem daarvoor aanschaffen?

  Wat voor bron gebruiken jullie? Over USB of meerdere opties?

 7. Grappig dat SMSL en Topping genoemd worden. Wat opvalt bij advertenties op marktplaats is dat ze altijd kort geleden zijn aangeschaft en nu al weer te koop zijn. Ik heb op die manier een SMSL M400 gekocht en na een maand weer verkocht. Niet muzikaal, kil, scherp.
  Vraag, beetje off topic vrees ik. Ik ben erg blij met een Teac UD-505, ongeveer in deze prijsklasse. Als ik wil upgraden (het is een virus) kan ik naar een winkel stappen en een dac thuis uitproberen. Als ik wil upgraden met een externe klok kan dat niet omdat die meestal alleen online te bestellen is. Hoe kom ik dan in vredesnaam achter de juiste keuze.

 8. Beste Jaap,

  Interessant artikel! Leuk ook vind ik de presentatie van de metingen, alhoewel ik niet van alle metingen precies begrijp wat ze zeggen (referentie naar wat meer info hierover?).
  Over de frequentie- en puls- respons plaatjes heb ik wel een vraag:
  Van een perfecte DAC zou je verwachten dat de frequentie respons helemaal vlak is, en de puls respons precies een puls is. Vooral dat laatste zie ik bijna nergens, en bij de ene die wel bijna een perfecte puls geeft (EN een praktisch vlakke frequentie karakteristiek heeft) wordt gesteld dat ie beroerd klinkt. Dat snap ik niet. Kun je daar iets meer over zeggen?

 9. Hallo Jaap,

  Heel interessante Multitest, bedankt !
  Ik vond het echter wel een beetje jammer dat de Merason Frérot niet in het rijtje voorkwam. Had wel graag eens geweten hoe die zich in dit gezelschap zou profileren.

  Groet,
  Werner

 10. Beste Jaap,

  Leuke test weer! Wat ook leuk zou zijn om eens een keer een aantal “goedkope” Chinese dac’s naast elkaar te zetten voor een vergelijk. Mijn gevoel is dat veel liefhebbers in deze populaire “klasse” zoeken en shoppen. Omdat ze tegenwoordig erg goed meten, best goed klinken en tevens heel betaalbaar zijn. Hierbij denk ik aan bijvoorbeeld de (top)modellen van Topping, Gustard, Aune, SMSL en Musician. Een mooi rijtje dat nog wel eens een heel verrassend vergelijk zou kunnen zijn, waarbij het eindoordeel alle kanten op kan ;-). Ik ben benieuw wat je van het idee vindt.

  1. Dank je! We hebben alle partijen – ook die je hebt genoemd – aangeschreven. SMSL en Topping wilden niet meedoen (we verkopen genoeg, dus waarom…). Aune was niet leverbaar (chiptekorten). Zo gaat dat… :-).

 11. Hi Jaap zoals we allemaal gewend zijn ‘n duidelijk geschreven review. Ging dus direct kijken wat de Sbooster kost. Ja er zijn betere DAC’s maar je moet het ook kunnen betalen. RME is ‘n begrip bij de professionele gebruikers. En de audiofiel weet, dat ‘n heel klein beetje verbetering in de weergavekwaliteit, heel veel meer kost. De negatieve ervaringen (RME) die ik heb gelezen, zijn van de zogenaamde kenners, die denken dat elke voeding gelijk is. Begrijp de fabrikant niet, dat deze de adviesprijs belangrijker vindt dan het uiteindelijke resultaat. Jouw mening heeft niets met smaak te maken, bij jouw gaat hem om de punten die doorslaggevend zijn. Bedankt voor deze multitest en raad de lezers van Alpha-Audio om https://www.rme-audio.de/adi-2-dac.html te openen. Je zult versteld staan van alle opties/mogelijkheden.

  1. Een goede voeding is duur… elke investering gaat uiteindelijk x4. Dus stel dat ze 25 euro extra investeren, dan kost dat de klant 100 euro… Je moet wel een bepaald prijspunt halen. Zonder de Sbooster klinkt hij goed. Met de Sbooster écht beter. Dat is een simpele upgrade. Maar nu is het aan de liefhebber om dat te doen of niet. Gelukkig laat de RME het toe.

 12. Ps ik heb nog een mooie luister tip Fat Freddy’s Drop-Wairunga bij diverse nummers komen de instrumenten geheel links en rechts van luisterpositie naar je oren net als bij Q sound.

 13. Hoi,

  Mooie test en ik heb deze Audio GD DAC en aangesloten op mijn Audio GD master 10, van een onrustige weergave heb ik nog nooit wat gemerkt.
  Ik vind het super goed klinken via mijn Maggies, uren luisteren heerlijk gewoon.
  Het beeld is groots en gedetailleerd enzv.

  Groet Ger

Geef een antwoord