Multitest DAC’s – d/a-converters – 1500 – 2500 euro

Voordelen

 • Nvt

Nadelen

 • nvt
 • Prijs: € 1500 - 2500

  Inleiding

  U zoekt de beste DAC (d/a-converter) in de prijsklasse van 1500 euro tot 2500 euro? Dat komt mooi uit. Wij hebben tien modellen naast elkaar gezet. En we hebben deze live op camera voor u getest. Deze stream hebt u op 15 februari 2020 kunnen volgen. Maar als u hem gemist hebt: hier staat hij. Nu werken we per converter de plus- en minpunten nog even uit. 

  Multitests zijn altijd interessant. En wel om meerdere redenen. Allereerst geeft het een goed inzicht in een bepaald productsegment. Het is interessant om direct te vergelijken, want op die manier komen verschillen beter aan het licht. En dat hoeft niet per-sé goed of slecht te zijn, maar ook verschillen in interpretatie, focus, doelgroep, et cetera.

  Ten tweede is het ongelooflijk leerzaam. Want zo direct vergelijken leert ons heel goed wát de verschillen tussen diverse dacs inhouden. Zijn ze groot? Op welke manier wijkt het af? Hoe zit dat met prijsverschillen? Ga zo maar door.

  Om volledig transparant te werk te gaan, hebben we de live-stream aangezet. Zo kunt u zien hoe we te werk zijn gegaan én hebt u zelfs mee kunnen luisteren. Immers: we hebben de microfoon voor de speaker gezet. In de volgende stream proberen we het volledig stereo te doen. Dat zou helemaal mooi zijn.

  We hebben de test met drie auteurs gedaan: Yung Lie, Geoffrey Vanhouwaert en uw redacteur: Jaap Veenstra.

  Testsysteem

  Het testsysteem is menig lezer wel bekend:

  Streaming gaat via ons medianetwerk waarin ook een optische ontkoppeling is aangebracht. We streamen vanaf de NAS én vanaf Tidal. Alle dacs – behalve de Chord – zijn coaxiaal aangesloten om zaken gelijk te houden. De Chord hebben we optisch aangesloten via een Audioquest Vodka optische kabel. Dit is een zeer hoogwaardige optische interlink.

  De tracks:

  • Steven Wilson – Pariah – Live Royal Albert Hall (FLAC, 24bit / 96 kHz)
  • Anette Askvik – Liberty (Tidal, FLAC)
  • Jacques Loussier Trio – Little Fugue in G minor (Flac, CD)
  • Bob Dylan – Man in the Long Black Coat (Tidal, FLAC)

  Laten we beginnen met de eerste vijf!

   

  Winkels met Atoll

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Dé Audiowinkel

  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Overijssel, NL

  Contact

  Winkels met Benchmark

  Helios Pro Audio Solutions

  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, AF

  Contact

  Winkels met Moon

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  6 reacties

  1. https://gear.nativedsd.com/product-category/dacs/surround-sound-dacs/

   Beetje dure hobby

   Vroeger had ik geroepen Oppo maar die zijn gestopt: https://www.oppodigital.com/blu-ray-udp-203/blu-ray-udp-203-Support.aspx

   Mogelijk dat de usual suspects (Sony etc) iets hebben wat wel betaalbaar is.
   Het idee is SACD player annex USB DAC (voor de downloads) maar dat is het huiswerk wat je zelf even moet maken want ik heb niks met dit soort formats.

  2. Ik heb een vraag over DSD-decodering. Via Jared Sacks van Channelclassics, die al zijn uitgaven ook in 5-channel Super Audio levert, weet ik, dat er zowel DSD128 als DSD256 in 5-channel versie bestaat: je kunt bij hem die DSD-producten kopen.
   Mijn vraag is: heb je een speciale DAC nodig die kan coderen naar 5 kanalen? Zat deze toevallig bij de test?

   1. In aanvulling op het antwoord van Jaap en Vincent: Illusonic IAP is verkrijgbaar tot een 16-kanaals processor. Bryston heeft de SP3 en SP4 multichannel surround processor. Inderdaad geen goedkope apparaten, maar wel erg goed

  Geef een antwoord