Multitest budget monitor luidsprekers – 360 – 650 euro

Prijs: € 600

Multitest bookshelfs

Elac BS-U5

Elac… we testen er nooit wat van. Maar we wilden deze kans niet voorbij laten gaan. Immers: er zijn heel wat ronkende verhalen op internet te lezen. Wat is daarvan waar? Wij hebben een budgetmodel: de BS-U5, waarbij BS niet voor Bullshit staat. In tegendeel. Elac is een Duits, dus zwaar serieus bedrijf… geen grappen hier!

De Elac is een model met een coaxiale unit voor het midden en hoog. Daaronder zit een compacte woofer voor het laag. Het is dus een drieweg basreflex. De enige in deze test. De tweeter is een silk dome van 25mm, daaromheen zit een aluminium middentoner van 10cm. Daaronder een aluminium woofer van 13cm. Erg comact dus. Toch moet het bereik zo’n 46 – 25.000 Hz zijn. Crossovers zitten op 270 Hz en 2700 Hz. Nominale impedantie is 4 Ohm en het rendement is een gemiddelde 85dB. Zo… specs hebben we gehad!

Sound

Al direct na de eerste noten horen we dat deze luidspreker in balans is. Net als bij de Dynaudio… het valt gewoon op z’n plek. De presentatie is vloeiend en rustig. We horen eigenlijk geen afleidende rafels, hardheid of inbalans. Een kracht die je niet direct verwacht voor 349 per luidspreker. Maar zoals wel vaker bewezen in deze test…. ook goedkope luidsprekers kunnen heel goed klinken!

Het maakt niet echt uit wat voor muziek we spelen. Massive Attack komt vol gloed en detail de ruimte in. Angel vervormt niet en kunnen we behoorlijk luid spelen. Steven Wilson staat stabiel en ruimtelijk in de luisterruimte. Alles blijft netjes te volgen. Ook bij Luminol, wat toch een complex nummer is. En als we naar rustiger werk grijpen, weet ook daar de Elac netjes muziek van te maken. Het is een pure allrounder. Geen echter voorkeur… en zo hoort het. Netjes. Andrew Jones weet duidelijk wat hij doet.

Metingen Elac BS-U5

De metingen reflecteren niet direct de kracht van de Elac valt ons op. We zien een bult in de vervorming. En ook nog met een 3e harmonische. Tevens een extra slingering bij de impulsmeting. Nu is de Elac een coaxiale luidspreker. En onze ervaring is dat je die anders moet meten. Off axis geeft bijvoorbeeld betere resultaten. En dat zien we dan ook. De off axis meting op 1 meter / 12ms laat al een betere frequentierespons zien. Minder kamfilter-effect. Neemt niet weg dat het impulsgedrag nog steeds niet perfect is.

Vervorming tussen 100 en 500 Hz is te hoog naar onze mening. Nu is de 2e harmonische dominant wat minder kritisch is dan de 3e. We horen daar dus vooral een prettige warmte. En dat klopt ook met onze bevindingen ten opzichte van de Dynaudio die een ietwat gelijkwaardig karakter heeft, maar minder ‘warmte’ laat horen.

Conclusie

Alpha Approved

Elac zet met de BS-U5 een klankmatig erg fijne luidspreker neer. Overall klinkt de Elac goed in balans met een fijn mid/laag. Wellicht komt dat dus wel door de 2e harmonische die we meten. Maar ja: who cares. Het klinkt lekker. Voor ons is dit onder aan de streep de winnaar. Nét ietsje voor de Dynaudio. Approved!

 

 
 

Winkels met Bowers Wilkins

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE

Winkels met Definitive Technology

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Dynaudio

Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Elac

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

Winkels met Focal

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Markt 3
3131 CR Vlaardingen, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

Winkels met Hegel

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

Winkels met Kef

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Laat 29A
1811EB Alkmaar, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

Winkels met Monitor Audio

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

19 reacties

 1. Het bloed stroomt waar het niet gaan kan en ik heb mijn Dali’s Ikon 5 MK2 vloerstaanders onlangs vervangen door de Dynaudio Emit M10 (afgaand op jullie review en het 5-sterren review in WhatHifi). Dus toch weer monitors. In jullie review is niets gelogen! Ik zocht een speaker die ook alles laat horen bij een laag volume en dat doet de Emit M10. En inderdaad ook de punch, precisie, balans (coherent in bas-, midden- en hoogweergave) en neutraliteit zijn verbluffend! Kortom, een hele fijne speaker!!

 2. Fijne, uitgebreide test, van een zeer populaire prijsklasse, heren!

  Zelf ben ik in het bezit van de Elac’s geweest, welke mij echter, in combinatie met een Marantz PM6006, niet konden bekoren. Toch lees ik veel positiefs over de UB-BS5 (wat mede mijn beslissing tot aanschaf heeft beïnvloed). Wellicht dat de combinatie Marantz/Elac simpelweg niet de juiste is. De Elac’s speelden nooit lekker vol en los op de PM6006. Vooral op laag volumeniveau klonken de Elac’s in mijn beleving vrij middelmatig. Wat meer volume bracht daar enigszins verandering in, maar nooit was ik echt onder de indruk.

  Dus de Marantz/Elac combinatie de deur uitgedaan en overgestapt op Dynaudio, zijnde de Excite 14a (‘’a’’ voor active) in combinatie met een Bluesound Node 2i. Wat een verschil zeg! In mijn beleving een veel rijkere, gedetailleerde en voornamelijk, plezierige luidspreker, ook op laag niveau, om naar te luisteren. Wellicht is het van belang dat Dynaudio in deze luidspreker zelf voor de versterking heeft gekozen, aangezien het een actieve luidspreker betreft.

  Omdat ik dermate onder de indruk van de Excite’s was, ook een set Emit M10, voor een andere locatie (gebruik op bureau, waar ze prima uit de voeten kunnen) in huis gehaald. En wederom zeer onder de indruk van de Dynaudio-sound. Ook de M10 (overigens i.c.m. een Yamaha WXA-50) is in mijn beleving een fijner klinkende (meer plezierig, zoals ook de Excite), wederom ook op laag niveau, luidspreker t.o.v. de Elac UB-BS5.

  Dat de Elac UB-BS5 als winnaar uit de test komt kan uiteraard met de Hegel Röst als versterking te maken hebben. Zoals in de test wordt aangegeven is deze versterker in zekere zin overkill, maar wordt er door de Hegel wel eventueel het maximale uit de luidsprekers gehaald. Het is echter de vraag of de gemiddelde geïnteresseerde in luidsprekers van de geteste prijsklasse voor een dergelijke versterking gaat.

  Al met al, hele mooie test!

  1. Dag Mark!

   Een PM6006 heeft aanzienlijk minder vermogen dan een Röst. Dus wellicht zit daar het verschil in presentatie. Om een beeld los en ‘vol / compleet’ te krijgen is bij bepaalde modellen in deze test wel wat ‘ballen’ nodig. De Röst heeft daar geen probleem mee. De PM6006 wel. Dus een gemakkelijkere speaker is dan wel gewenst. De Dynaudio is een vriendelijkere belasting dan de Elac. Dat verklaart dus wel waarom je deze verschillen waarneemt.

   1. Dag Jaap,

    Je hebt gelijk hoor, zeer waarschijnlijk zit het in het verschilvermogen tussen de PM6006 en de Röst. De vraag blijft echter, wie de Röst aan één van de luidsprekers uit de test gaat hangen, aangezien deze versterker in een hogere prijsklasse zit.

    Het zou interessant zijn om te zien wat (één, wellicht de beste) van de versterkers uit deze test: https://www.alpha-audio.nl/review/multitest-de-beste-versterker-voor-onder-1000-euro/ in combinatie met de luidsprekers uit bovenstaande test doen, aangezien het een vergelijkbare prijsklasse betreft, die wellicht vaak gecombineerd wordt.

    1. Ook daar heb je een goed punt. De gedachte is echter geen ‘bottleneck’ te hebben. De speaker moet de zwakke schakel zijn. Zo zie je maar… Overal is iets voor te zeggen. ;).

 3. Leuke test van deze (budget) monitoren. Ik mag ze graag lezen. Ik mis inderdaad de door jullie zeer goed geteste Q Acoustics 3020 in dit rijtje. Verder zijn het de gangbare merken waar altijd wel veel testen van zijn.
  Kunnen we van jullie ook een test verwachten van de Buchhardt S400 die nogal wat lovende kritieken heeft ontvangen? Ik heb de speaker vorige week ontvangen, ik ben zeer verrast moet ik bekennen.

  1. Nog even een vraagje wat ik niet was tegengekomen, hebben jullie de speakers getest koud uit de doos of is er een bepaalde inspeel periode geweest? Zo schijnt het bij mijn nieuwe speakers zo te zijn dat ze na 2 a 300 uur pas optimaal presteren.

 4. Dank voor de de uitgeschreven versie van de video. Ik ben aan het kijken voor een goede kleine luidspreker en ik denk dat ik dit als een goede referentie kan gebruiken. Ik heb mijn oog/oor laten vallen op de B&W of Elac, maar ga daar de KEF aan toevoegen. Overigens had de Q-acoustics 3020i ook wellicht nog een goede kandidaat geweest in deze test.

   1. Jaap ik ben erg benieuwd waarom je dit aanraad. Ik heb zelf namelijk de actieve KEF LS50 beluisterd en was totaal niet onder de indruk. Ik ben zelf zeer te spreken over de KEF R500 vloerstaanders (die grijpen mij vele malen meer). Ik gebruik het overigens de helft van de tijd voor films en series en de andere helft streaming audio.

    1. Dag Wouter,

     Het is mijn ervaring. Naar mijn mening zijn monitors vaak preciezer dan een vloerstaander in dezelfde prijsklasse. Tot een bepaalde klasse natuurlijk. Maar als dat niet jouw ervaring is… prima. Het gaat er uiteindelijk om dat je een set hebt staan waar je van geniet.

     1. Mijn vermoeden is dat een zuil in het algemeen een wat diepere bas heeft.
      Bij een monitor liggen echter de akoestische assen van woofer en tweeter zeer dicht bij elkaar.
      Dat geeft een wat betere focus, het is meer een puntbron dan de gemiddelde vloerstaander.

      Dan krijg je de huiskamer quiz vraag.
      Wat nu als hoog/midden een concentrische driver is met 2 bas-drivers in een soort D’appolito er omheen m.a.w. de R500 ?

      1. Kef doet het goed op dat vlak ja… Maar je hebt wel meer resonanties bij een vloerstaander…

      2. Ik weet niet de juiste termen om het te omschrijven maar bij een vloerstaander zit ik echt midden in het geluid en hoor ik het helemaal om mij heen met de R500. Dit mis ik volledig bij de LS50 actieve speakers. Het gaat ook om een reguliere huiskamer dus niet een aparte luisterkamer waar ik zit om rustig naar muziek te luisteren.

 5. Denk dat jullie met deze heldere test veel mensen een plezier zullen doen. En mooi dat je voor dergelijke bedragen toch echt van muziek kunt genieten!

Geef een antwoord