Multitest: Betaalbare streaming bridges

Voordelen

 • Nvt

Nadelen

 • Nvt
 • Prijs: € 1499 - 2890

  Zo met de koude feestdagen voor de deur is de tijd weer gekomen dat we heerlijk ongestraft van onze muziek mogen genieten. Een glaasje alcoholisch vocht in de ene hand, de remote in de ander en warme sloffen aan de voeten. Kacheltje en de volumeknop samen een tandje hoger en genieten maar. 

  Genieten van de heerlijke muziekstromen van uw favoriete albums met de zachte gloed van de zojuist opgetuigde kerstboom in uw ooghoek. Via de trouwe, maar ietwat bejaarde netwerkspeler. Wat een gezelligheid. Dan komt na een paar refills de onvermijdelijke vraag van de ware audiofiel: wordt het niet eens tijd om te upgraden? Uitstekend idee natuurlijk. Het zou een idee van onszelf kunnen zijn.

  Nu besteden we bij Alpha-Audio bij dergelijke ‘upgrades’ voornamelijk aandacht aan highend audio en veel van onze trouwe lezers zijn dan wel enorme hifi-liefhebbers, lang niet iedereen heeft een even grote beurs om de producten die we testen ook te kunnen aanschaffen. Veel van deze highend producten hebben immers een prijskaartje van vier tot vijf cijfers.

  Hierover krijgen we dan ook geregeld ontevreden reacties. En wij snappen dit. We willen ons enerzijds niet beperken tot prachtige maar onbetaalbare producten, anderzijds willen we onze trouwe bezoekers wel blijven informeren over de ‘volgende stap’ in hifi-land. Want, daar gaat het bij ons muziekliefhebbers natuurlijk ook om. Met kleine stapjes naar een hoger niveau in de muzikale beleving. Hierom publiceren we deze keer een multitest van drie hoogwaardige netwerkspelers voor een meer bescheiden budget. Een budget dat meer past bij de omvang van de zojuist bijgeschreven kerstgratificatie. Leek ons een prima criterium.

  We hebben niet zomaar spelers voor u uitgekozen, maar hebben drie streaming-bridges geselecteerd die behoren tot de betere die op dit moment verkrijgbaar zijn. We spreken over bekende namen als Auralic, Aurender en Bryston. Premium merken met elk een hele goede reputatie, die uitblinken op specifieke gebieden en in het bijzonder goed scoren op klankeigenschappen. Maar, zult u denken, wat is nu in hemelsnaam een ‘streaming-bridge’?

  DAC eraf

  Een streaming-bridge is een hifi-streamer die ontdaan is van een interne DAC. Niet dat een interne DAC per definitie onvoldoende presteert. In tegendeel zelfs. Maar soms is het niet zinvol om overal een interne DAC te hebben.

  Misschien heeft de versterker al een hele goede inwendige DAC, of heeft u net geïnvesteerd in een separate DAC die beter klinkt en meer aansluitingen heeft waar u mee uit de voeten kan. En, laten we eerlijk wezen; al is het een flinke investering, een separate DAC is al lang niet meer voorbehouden aan de vermogende audiofiel en loont zich tegenwoordig ook voor de groeiende hifi-liefhebber.

  Vandaag de dag zijn er zoveel kleine bedrijfjes die heel betaalbare DAC’s produceren die waanzinnig goed klinken en hiermee ver boven het niveau van een hogere middenklasse streamer met interne DAC uitstijgen. Met name in ruimtelijkheid en holografische weergave kan echt een enorme stap voorwaarts worden geboekt met een losse kwaliteits-DAC. In dergelijke situaties is de aanschaf van een streaming-bridge zeker interessant.

  Geen bridge te ver

  We hebben in deze multitest geprobeerd om drie totaal verschillende machines qua bediening, functionaliteit en connectiviteit te selecteren. Hoe meer hiervan voorhanden is, des te hoger doorgaand de investering. Nu zijn er ook onderlinge klankverschillen. Ondanks dat alle drie gewoon enen en nullen uitsturen. Hoe kan dit nu?

  Bij de verwerking van digitale signalen is het belangrijk dat alle IC’s en processors op de juiste manier zijn geïmplementeerd. Sommige merken kiezen voor de snelste componenten, anderen kiezen juist voor om een specifiek geselecteerd component in de digitale dataverwerking. Tevens kan er veel gebeuren bij het uitpakken en verwerken van de files die binnen komen. Denk aan het uitpakken van FLAC, ALAC of wellicht Mp3 bij gebruik van bijvoorbeeld Deezer. Tevens is het wel van belang dat de bridge een nauwkeurige klok uitstuurt zodat de DAC er goed mee aan de slag kan.

  Vervolgens heeft ook de voeding een significant aandeel in de geluidskwaliteit. Een betere, meer stabiele en beter gefilterde voeding levert doorgaans een betere geluidskwaliteit en meer rust op. Ongeacht de DAC die hier aan wordt gekoppeld. ‘Garbage in’ is immers ‘garbage out’.

  Tenslotte is de door de fabriek ontwikkelde software, ook wel firmware genoemd, niet alleen bepalend voor wat de machine functioneel allemaal kan, het is ook bepalend voor de klank. Zo kan een fabrikant door aanpassingen in de firmware bepaalde parameters aanpassen waardoor deze zich net even anders presenteert.

  Flexibiliteit

  Met een streaming-bridge en separate DAC is de muziekliefhebber in de praktijk een stuk flexibeler om de weergave af te stemmen op zijn of haar (!) klankwens. Jazeker. We horen niet zelden dat juist de vrouw in huis een doorslaggevende stem heeft. Deze kijkt niet alleen of het man-cave gehalte niet te groot is, maar vooral of de klankeigenschappen haar ook aanstaan. En pas op, vrouwen hebben doorgaans de betere oren in huis. Hebben we het dan toch over klankeigenschappen, deze zijn bij een streaming-bridge en separate DAC doorgaans zodanig veel beter dan voorheen dat er na een grondige luistersessie vaak geen weg meer terug is. U bent gewaarschuwd.

  [nextpage title=”Testprocedure”]
  Wij hebben de drie spelers getest zoals we deze van de importeur hebben ontvangen. We hebben alle settings, voor zover deze aanwezig zijn, zodanig ingesteld dat deze geen maskerende invloed hebben op de weergaveprestaties.

  De kandidaten hebben we telkens verbonden met onze referentie DAC, zodat we een eerlijke indruk krijgen van elk van de kandidaten. Hierna hebben we nog met een voedingsupgrade gespeeld bij de Auralic. Maar of dit heel veel zoden aan de dijk zet zullen we later in de multitest verklappen.

  In het geheel beoordelen we een streamer op meer dan 60 punten. Normaal gesproken waarderen we producten eerst op klank en zaken als functionaliteit, gebruiksgemak en aansluitniveau krijgen doorgaans een lagere prioriteit. In dit geval wegen we alles voor een gelijk deel mee. We weten op voorhand niet hoe een bepaalde streamer scoort. Dit bepalen we aan het einde van de rit zodat we met onze persoonlijke voorkeuren de uiteindelijke scores niet beïnvloeden.

  We hebben behalve onze eigen – voor elke kandidaat dezelfde – test tracks ook onze favoriete muziekalbums gedraaid. Bovendien hebben elke streamer voor een langere periode als dagelijkse streamer gebruikt.

  We moeten namelijk eerlijk bekennen dat we soms echt even door een donkere wolk heen moeten als – bijvoorbeeld – de installatie niet helemaal zo ging als dat we hadden ingeschat. Soms moet juist de roze wolk even optrekken omdat we ons anders laten leiden door het uiterlijk waarop we instant verliefd zijn geworden. Wel zo eerlijk toch?

  Het grappige is dat juist tijdens deze dagelijkse ervaringen de beste indruk van geluidskwaliteit wordt opgedaan. Bovendien ervaren we op deze manier ook de minder praktische kanten van het product. Of soms juist de unieke eigenschappen.

  Referentieset:

  Versterking: Bryston 4B Cubed eindversterker
  Bryston BP26 voorversterker met MPS2 voeding
  DAC: Bryston BDA3
  Interlinks: Grimm TPR (gebalanceerd)
  Grimm TPR (single-ended)
  Speakerkabels: Purecable nanoPTC-1 (full range)
  Luidsprekers: Usher MD2 Beryllium Series

   

  [nextpage title=”Kandidaat 1: Bryston BDP-Pi”]

  Van Bryston ontvangen we de compacte BDP-Pi. De Pi maakt deel uit van een reeks Bryston producten met een kleinere vormfactor en een klein(er) bijbehorend prijsje. En u raadt het al wel, deze kleine Pi is gebaseerd op de populaire Raspberry Pi. De Bryston BDP-Pi is door de fabrikant gepositioneerd als consumentenproduct en dan zeer specifiek op de groep die de high-end producten van de fabrikant (nog) niet kunnen aanschaffen, maar wel hele goede oren hebben.

  De Pi betreft een zogenaamde streaming bridge. Een streamer waarop een externe DAC dient te worden aangesloten. Het hart van deze Baby Bryston is dus een Raspberry Pi en deze is gekoppeld aan een door HIFIBerry voor Bryston ontworpen audioboard. Dit board is voorzien van een uitstekende Wolfson WM8804 Digital Interface Tranceiver en Bryston heeft haar kennis en ervaring op het gebied van stroomvoorziening aan toegevoegd.

  Functionaliteit en connectiviteit

  Wanneer we naar de uitrusting van deze baby-Bryston kijken dan valt het ons op dat de veelvoud aan aansluitingen die doorgaans op Bryston producten worden aangetroffen ontbreken. Geen AES-EBU, geen SP/DIF via BNC. En aangezien deze aansluitingen zelden worden gebruikt, drukt dit de productiekosten en dit vertaalt zich naar u in extra bestedingsruimte.

  Helaas ontbreekt er de mogelijkheid om een harddisk of SSD in de behuizing op te nemen. Een optie die bij de high-end streamer van Bryston, de BDP2 en de nieuwe BDP3 wel aanwezig is. Natuurlijk kan er altijd een externe opslagdevice als HDD of SSD via een van de USB-poorten worden aangesloten.

  De unit wordt geleverd zonder remote. Ook is er geen gratis app meer beschikbaar via de AppStore van Apple. Voor Android zijn er wel MPD-gebaseerde apps verkrijgbaar, maar deze zijn niet van Bryston zelf. Ze zijn wel weer geheel kosteloos te downloaden en deze voldoen in de regel heel goed. De unit zelf is met toetscombinaties te bedienen, maar dit werkt wat omslachtig. Nu zijn de twee meest linker knoppen voor navigeren naar rechts en omlaag. Gecombineerd met de meeste rechter (option) button wordt dit links en omhoog. Tweemaal de option-toets indrukken is afspelen. De twee linker navigatiebuttons tegelijk indrukken rouleert door de verschillende informatie-modi in de display. We hebben even met deze vorm van navigeren gestoeid, maar we verdwaalden tijdens deze manier van browsen hopeloos in de getoonde map structuur. We hadden graag andere functionaliteit achter deze toetsen gezien, namelijk play/pauze, stop en displaymode.

  De display zelf is een leuke feature, maar in de praktijk zal niemand hier echt iets aan hebben. De kijkhoek is beperkt en door de grootte is deze op afstand niet afleesbaar. We vinden het wel fijn dat deze er op zit, want wanneer de Pi is opgestart toont deze heel netjes het IP adres waarop deze via de webbrowser te benaderen is. Vervolgens de getoonde info op album-art zetten; dan toont de display in heldere kleuren de hoes van het spelende album; de enige vorm van kleuring waar we de Bryston op kunnen betrappen.

  Manic Moose

  Wanneer de Bryston BDP-Pi door het ingeven van het IP-adres of via de URL ‘my.bryston.com’ via de browser wordt benaderd kan deze, net als zijn grotere broer, helemaal worden geconfigureerd. Deze Manic Moose interface is bijzonder functioneel, maar niet heel erg intuïtief. Tijdens het gebruik blijven we veelvuldig scrollen omdat het werkblad groter is dan het scherm van de iPad waarop we Manic Moose draaien.

  De importeur laat weten dat de interface is geoptimaliseerd voor het gebruik in Google Chrome en werkt hier zoals de fabrikant voor ogen heeft. De layout wordt met Chrome netjes aangepast aan de beschikbare beeldschermresolutie. Bryston stelt in deze interface vooral de techniek centraal, maar had beter de gebruiker centraal kunnen zetten; een werkwijze die we vaker tegenkomen binnen de streamermarkt. Gelukkig is de BDP-Pi ook te gebruiken als een Roon eindpunt. En voor 500 Euro koop je bij Roon een levenslange gebruikerslicentie.

  Beide geen optie? De BDP-Pi is vanuit de webinterface ook te configureren als UPnP/DLNA streamer. En op deze manier is de Bryston met vele apps voor iPhone of Android te bedienen als ‘normale’ DLNA streamer.

  Connectivity

  De BDP-Pi ondersteunt zo ongeveer alle bestandsformaten die momenteel in de industrie worden aangeboden. MP3, WMA, FLAC, WAV, DSD tot DSD128 en dit alles uiteraard gapless. Niets mis mee dus. De enige standaard die niet wordt ondersteund is MQA.

  De Pi is voorzien van vier USB poorten voor de connectie met een opslagmedium, of voor het streamen van muziekbestanden in DSD formaat naar een DSD ondersteunende DAC. Hiernaast heeft de Pi een HDMI audio uitgang die tot 16bit/48kHz stereo kan verwerken. Hiernaast uiteraard een optische en coaxiale digitale uitgang, een RJ45 netwerkaansluiting en een remote aansluiting.

  Geluidskwaliteit

  De geluidskwaliteit van de Bryston BDP-Pi is indrukwekkend. We hebben de Pi met de meegeleverde netadapter beluisterd en dit viel ons beslist niet tegen.

  De klankbalans van de Pi is, net als de BDP-2, zeer neutraal en dynamisch. Nergens zet de Pi overdreven aan of laat deze bepaalde toongebieden weg. De timbre van instrumenten is realistisch. Nergens hebben we het idee dat een instrument groter of kleiner klinkt dan in werkelijkheid. De weergave van het sublaag is prima, het laag en midlaag zijn krachtig, het middengebied klinkt nergens fel of hard en in het hoog ervaren we een licht polijstende werking. Desondanks spint de kleine Pi zo levendig als een jonge kitten.

  Wanneer we het geluidsbeeld beoordelen bemerken we grotere verschillen met de BDP-2. De transparantie en detaillering zijn zeer goed, maar de geluidsbreedte en diepte leveren iets in ten aanzien van zijn grotere broer. De focus van de Pi is minder precies en stemmen worden wat breder in het stereobeeld weergegeven.

  De controle in het sublaag, dus de controle in de allerlaagste octaven, laat iets te wensen over. Wij verwachten dat dit geheel te wijten is aan de meegeleverde voeding. Wanneer de BDP-Pi wordt gecombineerd met, bijvoorbeeld, een Sbooster verwachten we dat de imaging en laagcontrole beslist zullen verbeteren.

  Eindoordeel

  Bryston heeft met de ontwikkeling van deze schattige kleine Bryston-telg niet bespaard op de geluidskwaliteit. De kwaliteit van deze Bryston-light is van hoog niveau en doet niet heel erg veel onder voor de veel duurdere BDP-2.

  Het komt dus vooral aan op de software en het gebruiksgemak. Nu gebruikt Bryston al jaren de zelf ontwikkelde en continu doorontwikkelde Manic Moose programmatuur. Wanneer de gebruiker deze spartaans uitgevoerde interface kent, kan deze hier echt prima mee uit de voeten. Er zijn echter intuïtievere interfaces. Gelukkig is de Pi ook als Roon eindpunt te configureren. En dat is mooi.

  Ondanks de unit is gebaseerd op een Raspberry-Pi van een paar tientjes, is alles dat om de Raspberry Pi is geconstrueerd ‘custom’ en vervaardigd in een relatief lage oplage. Dit heeft een stuwend effect op de kostprijs. De Manic Moose interface is ook niet vanzelf ontstaan en dan hebben we nog alle heffingen en belastingen die rechtstreeks naar den Haag vloeien.

  De Pi wordt geleverd met relatief een goedkope Chinese netspanningsadapter en we verwachten dat hier winst is te behalen. Bent u al in het bezit van een MPS-2 voeding, dan kan deze de Nokia-stijl voeding vervangen. Maar aangezien deze Pi meer is gericht op een kleinere beurs, zouden wij bij Alpha-Audio adviseren eens een blik te werpen op de sublieme voedingen van het Nederlandse Sbooster. Deze zijn namelijk een stuk beter betaalbaar dan de voeding van Bryston zelf. En de kwaliteit? Oho…

  Plus

  Klankeigenschappen
  Connectivity

  Min

  OEM voedingsunit
  De interface is even wennen

  [nextpage title=”Kandidaat 2: Aurender N100H”]

  De netwerk spelers van Aurender, het streaming audio merk van het Koreaanse Aurender Inc., gooit al jaren hoge ogen als het gaat om uiterlijk, bouwwijze en klank. De Aurender N100H maakt hierop geen uitzondering. Het uiterlijk en de afwerking zijn werkelijk prachtig. Maar hoe verhoudt ‘prettyboy’ Aurender zich tegenover de concurrentie. Is het alleen uiterlijk dat telt?

  Eerder hebben we bij Alpha-Audio de Aurender A10, de eerste netwerkspeler met geïntegreerde DAC van deze fabrikant, gereviewd. We waren zo onder de indruk van deze speler dat we deze het verdiende predicaat best klinkende netwerkspeler met geïntegreerde DAC hebben meegeven.

  Nu weten we dat Aurender de gebruikerservaring hoog in het vaandel heeft staan. En het heeft ons ook niet verbaasd dat halverwege dit jaar de aankondiging kwam dat alle netwerkspelers na een gratis firmware update ook MQA zouden ondersteunen. Kijk, daar kunnen sommige audiofabrikanten nog iets van leren.

  Optisch ziet de Aurender N100H er dus heel netjes en verzorgd uit. Waar heel veel netwerkspelers er vooral technisch, futuristisch of imponerend uitzien, houdt de Aurender zich met een mooi en meer minimalistisch uiterlijk wat meer op de achtergrond. En dit werkt. Zelfs vrouwelijke individuen kunnen het niet laten om even ondeugend met de vingertoppen de mat geparelde behuizing te strelen.

  Functionaliteit en connectiviteit

  Wanneer we beginnen met de connectiviteit zijn we snel klaar. De Aurender N100H heeft aan de achterzijde van de behuizing een netspanning aansluiting, een RJ-45 netwerk aansluiting, twee USB-poorten voor USB-opslag devices en een USB-poort voor connectie met een USB-DAC. That’s it. Geen Toslink, geen S/PDIF, geen BNC en geen AES-EBU. Maar waarom ook? De USB-poort ondersteunt immers alle bitbreedtes en samplingfrequenties tot DSD 4x. Dus investeren in een knappe USB-kabel en spelen maar. Wilt u nu perse een 75 Ohm coaxiale SPDIF aansluiting, dan levert de importeur de optionele Aurender UC-100 USB naar SPDIF omzetter.

  Op functioneel gebied is er gelukkig meer te beschrijven. Naast een powerswitch heeft de N100H een bescheiden maar goed afleesbaar informatiedisplay. Deze is naar wens omschakelaar naar een nerveus hopsende VU-meter, playlists, netwerkinformatie en naar de huidig spelende track. Deze laatste heeft uiteraard onze voorkeur.

  Naast het (amoled) display zijn een viertal druktoetsen geplaatst waarmee er door de verschillende display-settings kan worden gefietst, de huidige track kan worden gepauzeerd en naar de vorige en volgende track in de playlist geskipt. Stand-alone kan er ook door de muziekbibliotheek van de NAS worden gebrowsed. Hiervoor dient gebruik te worden gemaakt van het gratis programma Aurender Media Manager (AMM).

  De Aurender speelt werkelijk alle bestandsformaten af die op dit moment in de industrie worden gevoerd. Aangezien het een streaming ‘bridge’ betreft is het aan de DAC om er iets moois van te maken en de samplingrates te verwerken. En wilt u genieten van (volledig) MQA, dan zal de dac hier natuurlijk wel compatible mee moeten zijn. Al zal de Aurender wel de eerste unfold kunnen verrichten.

  De N100H speelt muziek van zo ongeveer alle denkbare muziekbronnen. Uiteraard kan de Aurender internetstations ontvangen, zijn HD muziekdiensten Tidal en Qobuz in de grafische interface opgenomen en vindt de Aurender het ook helemaal niet erg om de iTunes bibliotheek of gratis streamingdiensten als SoundCloud via het ‘crappy’ Airplay protocol af te spelen.

  Tot slot heeft de N100H een music server functie. Er is een interne harddisk van (op dit moment) maximaal 4TB aanwezig waarop een muziekbibliotheek kan worden opgeslagen. Tevens is er een SSD van 120GB aanwezig die fungeert als bufferopslag bij het afspelen van muziekstukken en playlists. Het afspelen via de interne music server werkt in de praktijk net zo als het browsen en afspelen van muziekbestanden via de NAS.

  App

  De meest onderscheidende functionaliteit zit echter in de door Aurender ontwikkelde app. Deze app behoort onze de top-3 meest favoriete streaming apps. Op zo ongeveer alles is overzichtelijk te filteren en het gemak bij het gebruik van playlists is ongeëvenaard. We verwijzen voor een uitgebreidere beschrijving graag naar onze eerdere review van de Aurender A10. De Aurender A10 app is, op uitzondering van DAC-specifieke settings van de A10, 100% gelijk.

  Er kleeft echter een nadeel aan deze sublieme app. Deze is namelijk enkel beschikbaar voor de iPad. Voor Android is er wel een app beschikbaar, maar betreft (nog steeds) een Beta en deze ondersteunt ook niet alle beschikbare functionaliteit. Voor de iPhone is helaas geen app beschikbaar. Aangezien de N100H UPnP/DLNA ondersteunt is de streamer wel weer met een veelvoud aan third party apps te bedienen. Maarja, dit is ongeveer hetzelfde als een oliekacheltje opstoken wanneer het huis is voorzien van een perfect goed werkende centrale verwarming voorzien van een slimme thermostaat.

  Klank

  Over de klank van de N100H kunnen we kort zijn. Deze is in een woord zalig. Uiteraard wordt een deel van de klank door de DAC bepaald, maar de streaming-bridge is in beginsel verantwoordelijk voor de klank. Gaat het hier niet goed, dan kan zelfs de best klinkende DAC ter wereld hier niets aan veranderen.

  Er zijn een paar zaken die ervoor zorgen dat de verschillende bridges verschillend klinken. In de eerste plaats is de voeding van groot belang. Een goede voeding voegt een flinke dosis laagcontrole, imaging en rust toe. Vervolgens hebben een accurate klok, processors en de firmware een invloed op jitter, de snelheid waarmee de datastreams worden verwerkt en de uiteindelijke klank. Aurender heeft hier bij het ontwerp van de Aurender N100H veel aandacht aan besteed en dit is hoorbaar.

  Klankbalans

  De N100H heeft een muzikaal en een meer laid-back karakter. De klankbalans is neutraal, maar heeft een vleugje warmte waardoor instrumenten en stemmen fundament krijgen. Alles in het hoorbare spectrum is perfect in balans. Het hoog is gedetailleerd, maar niet over-gedetailleerd. Het hoog en midden zijn vrij van scherpte of hardheid. In het laag zijn de verschillende lagen goed onderling onderscheidbaar en in het sublaag heeft de N100H een vrijwel perfecte controle op de vluchtige bits en bytes.

  Geluidsbeeld

  Het eerste dat ons bij de N100H opvalt is de enorme rust die de speler in de muziek brengt. Alles blijft op gepaste afstand van de luisteraar en loopt door tot een anderhalve meter achter de speakers. Het geluidsbeeld heeft voldoende diepte, maar springt dus niet op schoot. Als luisteraar ervaren we dit alsof we uiterst comfortabel voor de bühne zitten zonder dat we bang hoeven te zijn dat we spuug of zweetdruppels van de artiest in ons gezicht krijgen.

  Het gemak waarmee we naar de diverse albums luisteren ervaren we zelden. De imaging van de N100H is subliem. Ook hier ervaren we de meerwaarde van de stabiele voeding van de Aurender. De soundstage is breed en de weergave is ruimtelijk; we luisteren naar muziek en niet naar onze speakers. De focus is nagenoeg perfect en nergens ervaren we zwevende stemmen of instrumenten. Alles staat op een vaste, duidelijk aan te wijzen plek in het muzikale plaatje.

  Eindoordeel

  We hebben uren en uren achtereen naar de Aurender N100H geluisterd. Hierbij hebben we genoten van vele albums die we nooit eerder hebben afgespeeld, maar ook van onze favoriete albums en (uiteraard) onze testtracks. Terwijl we bij menig speler na een paar uur verlangen naar rust en stilte, zetten we bij de Aurender nogmaals een nieuw album op.

  De software van Aurender verdient een dikke pluim. De functionaliteit is hoog, maar desondanks blijft alles clean en overzichtelijk. De overlappende schermen voor het browsen en het bedienen van de playlist zijn even wennen, maar na een tijdje ervaren we dit vooral als inventief; met een relatief klein beeldscherm hebben we alle informatie in een oogopslag beschikbaar. We zouden wensen dat deze app voor meer devices beschikbaar zou zijn.

  Plus

  Rust en controle
  Prachtige bouw en afwerking
  Interne muziekserver

  Min

  Enkel USB-audio uit

  [nextpage title=”Kandidaat 3: Auralic Aries Femto”]

  De Auralic Aries is misschien wel een van de belangrijkste producten van fabrikant Auralic. De Aries is in elk geval wel een van de meeste bekende verschijningen in de streaming markt, loopt al heel wat jaartjes mee en is in de loop van de jaren op vele vlakken geperfectioneerd.

  Hifi dealers zijn er, naar verluidt, ondanks de lange levenscyclus van de Aries nog steeds zeer enthousiast over. En dit heeft echt helemaal niets te maken met een mooie marge voor de retailer alleen. De fabrikant doet duidelijk iets goed. Dealers zullen immers niet enthousiast zijn over een product dat om de haverklap terugkomt met gebruikersvragen of voor technische support. Dit kost de dealers en importeur immers veel geld.

  Het zegt veel meer over het gemak en de betrouwbaarheid van het product in combinatie met de onverminderde aandacht van de fabrikant voor de huidige install-base. En met name dit laatste onderdeel is helaas nog een punt van zorg bij vele grote hifiproducenten. Deze luisteren niet naar de klant en nemen doorgaans enkel kleine productverbeteringen mee in het product voor het volgende modeljaar.

  De Aries is een zogenaamde streaming bridge. Een streamer zonder ingebouwde DAC. Wie denkt dat alle streamers gelijk zijn en dat de DAC verantwoordelijk is voor het klankverschil, heeft het echter mis. Het zijn niet de enen en de nullen die verantwoordelijk zijn voor de klank, het heeft vooral te maken hoe de datastromen worden verwerkt, hoe precies de klok is en hoe snel de ‘0’ naar een ’1’ getild kan worden. En wederom terug naar nul. De gebruikte processor alsmede de stabiliteit en filtering van de voeding spelen hierbij een grote rol.

  Functionaliteit

  Ondanks dat er geen DAC in de behuizing is geïntegreerd, heeft de Aries veel functionaliteit beschikbaar. De app, bijvoorbeeld, is een van de meest uitgebreide en fijne apps waar we de afgelopen jaren mee hebben mogen werken. De werking is snel, overzichtelijk en op zo ongeveer alles is te filteren. Zelfs op bitbreedte, bestandstype en samplingfrequentie.

  De look en feel is redelijk intuïtief. Soms hebben we het idee dat we wat vaak heen en weer bladeren door de verschillende schermen, maar buiten dit werkt de app gewoon heerlijk. Auralic kiest in haar dataoverdracht voor de MultiCast methode die ook door branchegenoten Linn en Bluesound worden toegepast. Toch liever een alternatieve app gebruiken? Geen probleem. De Aries is tevens als UPnP/DLNA streamer of als (gecertificeerd) Roon eindpunt te configureren.

  Naast het browsen door albums, artiesten en – onder meer – genres, kan de gebruiker ook via de map structuur van de NAS browsen. Dit werkt soms net even een fractie sneller wanneer naar dat ene specifieke album wordt gezocht.
  Verder kan via de app worden gebladerd door vele tienduizenden Internetradiostations en heeft de fabrikant de commerciële streamingdiensten Qobuz, Tidal en Wimp in de app ingebouwd. Keurig!

  De Aries Femto kan overweg met de meest voorkomende bestandsformaten en kan van MP3 tot DSD-4x afspelen. Inclusief MQA. Althans, een soort van MQA. Auralic hanteert namelijk een eigen manier om met MQA bestanden om te gaan. Wanneer de externe DAC de MQA bestanden niet zelf kan unfolden, dan kan de Aries Femto dit ook voor zijn rekening nemen.

  Connectiviteit

  En welke DAC er ook op de Aries wordt aangesloten, er is altijd een geschikte digitale aansluiting voorhanden. We vinden zowel een optische, coaxiale en AES/EBU S/PDIF aansluiting terug. De Aries Femto kan native (1-bit) DSD bestanden doorsturen naar een native DSD DAC. Wanneer er DSD bestanden worden afgespeeld hebben de eerder genoemde connecties echter onvoldoende bandbreedte en dient de USB-DAC poort te worden gebruikt. Deze laatste is overigens geschikt voor alle digitale bestandformaten, bitbreedtes en samplingfrequenties.

  Vervolgens heeft de Aries een USB-poort voor het aansluiten van een USB-opslag device, een RJ45 LAN aansluiting is voorzien van Wi-Fi en ondersteunt zowel Airplay als UPnP/DLNA-streams.

  Klank

  We ervaren de Auralic Aries Femto als een levendige en muzikale streaming bridge. De klankbalans is warm-neutraal. De timbre van instrumenten is net iets groter en een fractie voller dan in werkelijkheid. Hierdoor worden veel ‘magere’ albums beter luisterbaar en krijgen stemmen meer autoriteit. De weergave van het hoog is heel licht gepolijst en haalt de harde korreltjes in slechtere opnames effectief weg. Het middengebied heeft een uitstekende definitie maar is niet geheel vrij van felheid. Het midlaag en laag hebben voldoende kracht en worden goed gecontroleerd weergegeven.

  Geluidsbeeld

  De geluidsbreedte en diepte zijn goed en muziekstukken worden ruimtelijk weergegeven. De transparantie in het geluidsbeeld en de weergave van detail en microdetail is prima. De stemmen worden wat groots tussen de speakers geprojecteerd, maar we hebben niet de indruk dat er iets niet klopt of dat er iets lijkt te missen in het muzikale plaatje.

  De magie van Sbooster

  Nu hebben we van het Nederlandse sbooster speciaal voor deze Auralic Aries de Best of Two Worlds Power & Precision ECO 15V-16V voeding ontvangen. Ondanks we weten dat Sbooster een ruime expertise heeft opgebouwd met het fabriceren van voedingsunits specifiek voor Auralic, verwachten we op dit gebied eerlijk gezegd geen enorme winsten te behalen. De door Auralic meegeleverde voeding is immers al van uitstekende kwaliteit. We zijn op voorhand dus zeer gespannen over de mogelijke ondervindingen.

  Wanneer we de meegeleverde voeding na een eerste beoordelingsronde eindelijk mogen verruilen voor een exemplaar van Sbooster, dan vallen we van de ene verbazing in de andere. Het geluidsbeeld van de Aries transformeert instant. De klank en de signatuur van de Aries blijft grotendeels gelijk, maar de hardheid die we voorheen in het middengebied waarnamen is met de Sbooster compleet weg.

  De geluidsbreedte, ruimtelijkheid en geluidsdiepte verbeteren direct met een volle punt. De speakers verdwijnen nu compleet in het geluidsbeeld. De transparantie en focus worden beide ook een volle punt beter. Dit uit zich direct in minder brede stemmen die bovendien exact aanwijsbaar zijn in het geluidsbeeld. Het effect is zodanig dat de Aries enerzijds veel meer rust heeft in de weergave. Alles klopt gewoon. Anderzijds laat de Aries met Sbooster meer gevoel en ambiance in onze luisterruimte vloeien. Met de Sbooster ‘beleven’ we de muziek in plaats van het ‘luisteren naar muziek uit de luidsprekers’.

  De Sbooster van binnen (Bron: Sbooster)

  Indien u beschikt over een hifi-set van bovengemiddelde kwaliteit, dan adviseren we u bij aankoop van een Auralic Aries gelijk te investeren in een voeding van Sbooster. U zult hier beslist geen spijt van krijgen.

  Plus

  Klankeigenschappen
  Fijne app
  Winst door Sbooster voeding

  Min

  Wordt al een dagje ouder

  [nextpage title=”Eindoordeel”]

  We zijn verrast door de prestatie die elk van deze kandidaten in deze multitest levert. Elk van de gereviewde streamers heeft zo zijn sterke en minder sterke punten. Waar de een uitblinkt in bediening, heeft de ander net niet voldoende aansluitingen om hem te verbinden met de rest van de keten. Of alles is wel precies naar wens, maar is de besturing weer wat lastiger te doorgronden. Het is zo persoonlijk en iedere situatie is weer anders.

  Hierdoor is er geen beste kandidaat aan te wijzen voor ‘iedereen’. Elk van deze kandidaten heeft een eigen signatuur, maar zonder a-b vergelijk zijn de verschillen heel erg moeilijk vast te stellen. Een geoefend luisteraar zal de verschillen los van elkaar wellicht opmerken, maar de weergavekwaliteiten liggen heel dicht op elkaar. Dan komt het toch op de persoonlijke wensen op het gebied van connectiviteit en functionaliteit.

  We hebben de Bryston BDP-Pi ervaren als een muzikale en heel open klinkende streaming bridge. Omdat de gebruiker zelf kan kiezen welke DAC met de Pi wordt gecombineerd is deze zeer flexibel implementeerbaar. Wanneer er bovendien wordt geïnvesteerd in een kwaliteitsvoeding schieten de capaciteiten van de BDP-Pi naar grote waarschijnlijkheid nog eens een flinke stap omhoog.

  We hebben de Aurender N100H ervaren als een heerlijke muzikale streaming-bridge. Het uiterlijk is clean en vrij van scherpe details; zo ook de klankeigenschappen. Hierbij zijn de rust en de eigenschap om een mooie ambiance in de ruimte neer te zetten een dikke plus voor deze Aurender N100H. Op het gebied van connectiviteit biedt de N100H misschien niet zo veel als zijn concurrenten, maar met zijn interne muziekserver, de software en uitgebreide functionaliteit maken de N100H tot een van onze meest geliefde streaming-bridges van dit moment.

  De Aries streaming bridge van Auralic is ondanks zijn leeftijd nog steeds een zeer populaire streaming device. En dit is niet voor niets. De functionaliteit en connectiviteit zijn hoog en af fabriek zijn de prestaties ook nog eens uitstekend. Met een Sbooster voeding is het niveau zelfs nog verder te verbeteren en hiermee transformeert de Aries van een hifi-streamer naar een high-end streamer voor een investering van slechts 265 Euro. Deze eigenschappen maken de Auralic Aries nu al tot een iconische streamer.

  Conclusie

  We hebben een drietal titanen gereviewd. De welbekende Auralic Aries Femto, de prachtige Aurender N100H en de nieuwkomer, de Bryston BDP-Pi. De geluidskwaliteit van elke kandidaat is dik in orde en ook in het dagelijks gebruik hebben alle kandidaten zich van hun beste kant laten zien. Bent u in het bezit van een separate DAC of interne DAC in uw versterker, dan zijn deze kandidaten een hele mooie stap richting highend streaming.

  Overzichtstabel

  Kandidaat Auralic Aries Femto (Sbooster) Aurender N100H (2TB HDD) Bryston Digital Player BDP-Pi
  Klankbalans 8,4 (8,4) 9 8,8
  Geluidsbeeld 8 (8,6) 8,8 8,3
  Functionaliteit 7 9 7
  Connectiviteit 8 6 7
  Wi-Fi Ja Nee Nee
  Bluetooth Nee Nee Nee
  Airplay Ja Ja Ja
  UPnP/DLNA Ja Ja Ja
  Internetradio Ja Ja Ja
  Streamingdiensten Ja Ja Ja
  Roon compliant Ja Nee Ja
  Interne HDD Nee Ja Nee
  DSD Ja Ja Ja
  MQA Ja Ja Nee
  Distributie Dynaudio More Music Mafico
  Garantietermijn 1 jaar 2 jaar 5 jaar
  Prijs 1.749 Euro 2.890 Euro 1.490 Euro

  20 reacties

   1. Op een Aurender n100 kan je (nu nog) alleen gebruik maken van de Aurender app, dus geen Roon en geen DLNA en dan alleen op een iPad (zelfs geen iPhone). Dit vind ik het enige stevige nadeel van de Aurender. Die app werkt overigens wel goed en stabiel. Ik gebruik hem icm een Mytek Brooklyn dat met een SBooster. Werkelijk een zeer fraaie combo.

    1. Inderdaad een hele fraaie combo Peter. Roon wordt -nog- niet ondersteund. Dit hebben we even bij de importeur nagevraagd omdat er enige onduidelijkheid over bestond.

     De iPad app van Aurender werkt inderdaad erg goed en bovendien zeer stabiel. Voor Android is er een Aurender Beta app te downloaden via de Playstore, waarmee deze voor 99% is te bedienen.

    2. Dank voor het antwoord PeterB.
     Nog (steeds) niet de ideale bridge voor mij dus.
     Maar eens gaan kijken naar de BDP-3 dan.
     Er moet toch iets beters te vinden zijn dan mijn getweakte Intel NUC-je met SBooster…!

      1. Indien maakbaar zou een vergelijk met de eveneens nieuwe en even dure Auralic Aries G2 héél interessant kunnen zijn.
       Mocht dit te veel werk zijn dan stuur de Bryston maar naar mij toe, die Auralic kan ik zelf wel regelen… 🙂

  1. Mooie review, duidelijke beoordeling. Graag zou ik een aanvulling lezen met Sotm SMS-200 en Sonore ultraRendu. Beide moeten het doen zonder display en hebben alleen een usb-uitgang, maar zijn uitstekend van klank en een stuk vriendelijker van prijs.

  2. Wanneer klok synchronisatie zo belangrijk is tussen Streamer en DAC, waarom dan de hele zaak weer uit elkaar trekken? Je weet met een Femto toch nooit wat hij doet op een Bryston DAC, of omgekeerd? De referentie set is Bryston. Lijkt me niet meer dan logisch dat dit de beste combinatie is voor de Pi.
   Daarnaast kan ik met niet voorstellen dat een sterk mechanisch onderdeel als een HDD de kwaliteit van het proces positief beïnvloed. Het zal allemaal een stuk eenvoudiger zijn, maar technisch valt er denk ik veel winst te behalen door de HDD zover mogelijk van de streamer c.q. DAC te plaatsen. Voor SSD gelden natuurlijk andere normen.
   Wat betreft externe voedingen: Altijd zelf eerst even proberen hoe het zit met de polariteit van je stekkers in het stopcontact. Theoretisch zou dit niet veel mogen uitmaken, maar sommige producten, zoals mijn Bluesound Node 2, blijken hier erg gevoelig voor te zijn.

  3. Mooie test! Betaalbaar is voor iedereen natuurlijk verschillend. Voor echt budget kom je bijvoorbeeld uit bij Denon-Heos, Teufel of Marantz. En alle 3 in staat om dsd af te spelen.

  Geef een antwoord