web analytics

Multitest: Alpha-Audio test 17 high-end interlinks

Prijs: € Tussen 100 en 600 Euro

Inleiding

Eerder dit jaar hebben we een paar pro-audio interlinks vergeleken met retail varianten. De verschillen waren zo interessant en de reacties dermate positief dat we hebben besloten hier op voort te borduren. Het resultaat: een multitest van maar liefst zeventien interlinks. Een helse klus, maar o zo interessant!

Het is bij de meeste hifi-liefhebbers onder u wel bekend dat kabels een grote invloed hebben op de klank van een set. De meeste vakhandels hebben dan ook een breed leveringsprogramma voorhanden om u als klant, ongeacht de set, een passende oplossing te bieden.

Helaas blijkt het in de online- of retail-shop niet altijd duidelijk welke kabel welk resultaat geeft in welke set. Het ene doosje is wel mooier dan de andere. Het ene prijskaartje is gek genoeg ook hoger dan de andere, terwijl beide keuzes exact een meter lang blijken. Welke is dan de beste keuze?

De beste keuze blijkt een relatief begrip. Een interlink heeft namelijk óók de taak om te finetunen. Het zijn de kleine aanpassingen die hiermee kunnen worden gemaakt. Klinkt uw set na een verhuizing net een beetje anders (lees: iets minder prettig), dan kan een andere kabel nét dat verschil maken dat u het favoriete album niet halverwege afzet maar het wel helemaal luistert. En daarna bovendien ook een volgend album opzet.

De zwakste schakel

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar de kwaliteit van het geheel is slechts zo goed als die van de zwakste schakel. Dit betekent dat u met interlinks kunt experimenteren zoveel u wilt, maar als u nog met goedkope OEM netstroom kabels (of stekkerblok!) werkt, dan zal een investering in interlinks van een hoge kwaliteit nooit het beoogde resultaat hebben.

Hetzelfde geldt voor de match tussen de versterking en weergevers. Heeft de set ergens een mismatch, dan zal een kabel hier geen oplossing bieden en kan deze de mismatch zelfs duidelijker ten gehore brengen.

Een interlink zal nooit een mismatch tussen componenten kunnen opheffen, maar het kan net het verschil maken tussen een goed spelende set en een wereldset. Heeft u wat een heldere set, dan beluistert u eens een interlink die wij als warm betitelen. Heeft u juist behoefte aan meer levendigheid in uw set, dan kiest u een meer heldere kandidaat. Et cetera. Heeft u na verloop van jaren een andere smaak gekregen? Dan zal een ander kabeltje waarschijnlijk niet de ultieme oplossing bieden.

Bottom line: een goed gematchte set klinkt met standaard geleverde OEM kabeltjes al heel aardig. Extra investering in bekabeling zal daarna alleen nog maar meer uit de set halen waarop u vervolgens jarenlang van uw investering zult blijven genieten.

‘Cable-Loom’

Vaak wordt geadviseerd om in een systeem van voor naar achter kabels van het zelfde merk op te nemen. Hiermee zouden de signatuur en klankvoordelen van het gekozen merk ten volle worden benut. Zelf spelen we met verschillende testconfiguraties in een zogenaamde ‘cable loom’ en behalen hiermee zeer goede resultaten.

We spelen echter ook met systemen welke met verschillende merken bekabeling zijn uitgerust. Met name bij gescheiden voor- en eindcombinaties. Hierbij is de filosofie om van bron naar voorversterker een interlink in te zetten die zoveel mogelijk informatie naar de voorversterker transporteert waarmee de voorversterker zijn werk kan doen en vervolgens een interlink tussen de voor- en eindversterker kiezen om het uiteindelijke geluidsbeeld aan te passen op de persoonlijke smaak. De behaalde resultaten kunnen magisch zijn.

46 reacties

 1. Ik hoorde onlangs van een dealer een vreemde opmerking. Hij beweerde dat een analoge interlink van 1 meter beter klinkt dan dezelfde van 50 cm. Lijkt mij echt kolder. Ik dacht altijd zo kort mogelijk. Want als 50 cm genoeg is koop je toch geen 1 meter?

 2. Als liefhebber van het helaas slecht opgenomen metal genre lijkt de QED audio 40 Signature interessant. Meende altijd dat QED juist een erg scherp hoog had en Chord juist milder en warmer. Wordt tenminste door veel dealers beweerd.
  Maar goed; welke QED speakerkabel past bij deze QED interlink? Ik denk 1 merk nog altijd het beste?

  1. Dag Robert,

   Kabels gaan het probleem van slechte opnames niet verbloemen. Daarvoor moet je de set aanpassen. Denk aan de speaker of versterker. Kabels zijn een (belangrijk) puntje op de ‘i’. Ze gaan echter geen wereld van veschil maken en ineens slechte opnames ‘goed / luisterbaar’ maken.

   1. Hallo Jaap,

    Begrijp ik, maar kabels kunnen net dat laatste zetje geven. Maar ik las op Amazon een gebruikers review van deze interlink. Hij was er erg tevreden mee, maar schrijft ook a tad Bright for someone. Kan ik niet rijmen met wat u schrijft, maar is wel de naam die qed heeft,

    1. Hallo Robert,
     Goed om uitvoerig onderzoek te verrichten. Nu weet ik niet of het platform waar u de stelling dat een QED ‘a tad bright’ is, wel zo representatief is om blind op te vertrouwen. Onder welke condities was dit? In welke set was dit? Wat is de smaak van de reviewer en welke albums heeft deze beluisterd?

     Feit is, zelfs interlinks uit hetzelfde kabelhuis klinken anders. Bij ons klonk de QED Signature significant anders dan de QED Reference. Beide na 100 uur inspelen en in een zeer neutrale set bij verschillende muziekgenres.

     Ik zou adviseren om interlinks altijd uitvoerig zelf te beluisteren voordat u deze daadwerkelijk aanschaft. Geef ze wel een dag of drie om te ‘wennen’, want de klank van nieuwe kabels is echt anders dan die van een goed ingespeelde. Sommige kabels klinken direct uit het doosje namelijk ‘a tad bright’.

     1. Hallo Harro,

      Je hebt natuurlijk gelijk. Heb al wat kabels hier gehad. Maar vind vele voor mijn smaak en muziek te neutraal, steriel.
      De Van den Hul 102 op dit moment nog het beste. Maar na het lezen van jullie goede test, compliment, zat ik me af te vragen of deze qed misschien fijner zou zijn. Hopelijk kan ik een dealer vinden die ze even wil uitlenen.

      1. Dag Robert,

       Ik denk dat je beter gewoon een paar kabels kan lenen. We beschikken niet over een glazen bol en kennen niet jouw oren.

    2. Dag Robert,

     De reden dat ik het zo duidelijk ben, is om verwachtingen te managen. Sommige gebruikers verwachten wonderen. Die ga je niet krijgen.
     Of QED ‘scherp’ is… tsja… sommige wel, sommige niet :-).

     1. Je hebt gelijk, maar je kunt niet alle speakerkabels proberen. Je moet toch een selectie maken. Misschien v.d. Hul d352. Geen snelle kabel, maar warmer en wat donker klinkend wat ik juist mooi vind. Het wordt tegen allemaal veel te helder. De door jullie geprezen audioqest flx 14/4 kon mij niet bekoren. Klinkt niet met mijn muziek. Vond het te iel, niet full bodied, niet warm genoeg en te helder.

      1. Hi Robert,

       Zoals je de Audioquest omschrijft lijkt deze nog niet ingespeeld. Deze Audioquest speakerkabel zou juist een volle klank moeten geven. Misschien kun je even een pm geven aan de redactie. Anders gaat een en ander te veel off-topic.

      2. Een AQ klinkt zelden iel… dat is wel gek. Ik ken de FLX. Draai er zelf mee om m’n monitors op kantoor. Zeker niet iel!

   2. Ik overweeg de aanschaf van de qed signature audio 40. Is het dan wijs om ook de speakercable van hetzelfde merk te nemen bv de xt40? Ik vraag dit ook omdat qed nog altijd de naam heeft Bright te zijn. Of zal een Chord clearway beter zijn?

    1. Hallo Robert,

     Het blijkt een hardnekkig fabeltje te zijn dat QED erg heldere kabels maakt. Niets is namelijk minder waar. QED maakt juist heel neutraal klinkende kabels die soms juist wat richting de warmere kant neigen qua klank.

     De XT40 is een uitstekende speakerkabel die beslist goed past bij de Reference interlink van hetzelfde merk. Ze kosten ook geen rib uit het lijf, dus met de aankoop van een XT40 val je je niet zo snel een buil. Mocht deze combinatie – na een tijdje inspelen (!) – wel scherp klinken, dan zal dit waarschijnlijk elders in de set of in de stroomvoorziening worden veroorzaakt.

     Groet, Harro

     1. Op areadvd.de ook een test van de qed signature audio 40. Zij schrijven o.a. .

      Wohl aber stellen wir fest, dass das Signature Audio 40 die Brillanz im Hochtonbereich im Detail anhebt,

      Conclusie? Waarde van testen 0,0………

      1. Ik deel uw conclusie niet. Soms is het een kwestie van smaak, soms ook een kwestie van match. Ik ben voorzichtig om te oordelen over de testresultaten van onze collega’s. Zij zullen in elk geval met de beste bedoelingen reviewen.

       We kunnen u alleen maar adviseren om met uw eigen oren te luisteren. Liefst met uw eigen set. Een advies vragen mag, maar het komt wel aan op uw eigen oren. Niet die van ons en niet die van onze collega’s.

       We wensen u heel veel luisterplezier toe.

  2. Hallo robert,

   Ik speel zelf nu bijna een jaar met de gehele reference 40 serie van qed en ik vind het voor het geld niet te kloppen.

   Ik draai ook o.a regelmatig metal en van een scherp hoog is er bij mij geen sprake, de rest van je set moet uiteraard gewoon in orde zijn, kabels zijn het puntje op de i.

   Ik heb o.a hiervoor ook altijd met vd hul kabels gespeeld maar dan de duurdere series, ook heel mooi maar dan hangt er ook een heel ander prijskaartje aan uiteraard en door de vele verschillende (karakter en opbouw) vd interlinks en ls kabels van van de hul
   Is het lastiger een goede combi te maken.

   Ik heb de volgende kabels gehad van den hul:

   the orchid
   The first ultimate mk2
   The jubilee
   The integration
   Ls kabels reference the inspiration hybrid en the clearwater ls kabels

   Allemaal hele mooie kabels met een nogmaals ander prijskaartje

   Nu trug naar de qed die ik eigenlijk even als tussenstap had aangeschaft door een verandering van Set up.

   De reference 40 serie is Voor het geld is het een super kabel en kan je zonder enige twijfel aanschaffen mits je set uiteraard van voldoende kwaliteit is en netjes op orde is uiteraard, anders helpt geen enkele kabel als je set niet goed bij elkaar past of uitgebalanceerd is etc…

   Ik zou de reference 40 interlink altijd combineren met de xt40 ls kabels van qed ,deze zijn voor elkaar ontworpen en zoals gezegd voor t geld hoef je t niet te laten om je set op een juiste manier een
   niewe impuls te geven.
   Speel zelf nu ook met de xlr40 en 2 sets xt 40 ls kabels (biamp) en daarnaast ook de digital reference 40 coax kabel voor de streamer.

   Het zijn gewoon hele mooie gebouwde en super klinkende kabels die voor het geld niet te verslaan zijn,simpel..

   hopelijk heb je hiermee iets meer vertrouwen in het aanschaffen van je volgende Kabels.
   Mvg
   Rico

   ik hoop

 3. Goede bekabeling is zoo belangrijk, al heb je luidsprekers en componenten van tienduizenden euro’s als het niet goed van a naar b overkomt houd het al op en kan je systeem nooit optimaal presteren! Met goede bekabeling zet je de puntjes op de i ! moest ik even kwijt : )

 4. Leuke en grote uitgebreide test, goed om te lezen dat er ruime aandacht naar deze belangrijke onderdelen van een goede hifi set up word gegeven….en dat mijn huidige interlink en kabelmerk ook heel goed uit de test kwam is ook een leuke bevestiging ; ). ga zo door !

 5. Beste Geoffrey en Rob,

  De VdH D102 heeft een ander karakter dan de recent geteste interlinks. Het laag van de VdH is krachtig en loopt diep door. Het hoog is iets gepolijst maar sprankelt en geeft een breed en diep stereobeeld.
  Het midden daarentegen is wat gedempt ten opzichte van de later geteste interlinks. Het klinkt wat warmer, maar zonder dat dit ten koste gaat van de levendigheid. Misschien komt deze nog wel het dichtst in de buurt bij de John van Gent Zilver-Goud 2, maar deze laatst genoemde is wel van een substantieel hoger niveau.

    1. Gaat niet lukkern. Geen dealer die de QED kan/wil uitlenen. Een duitse test heeft het over veel hoog met deze kabel……..
     Ik verleg mijn aandacht naar Cardas. Kan ik wél lenen bij een goede dealer.

 6. Dag Jaap,

  Jullie hebben toch wel de van den hul d102 bij de vijf interlinks besproken. Uw reactie op Rob. Of ben ik nu verkeerd?

  Groeten

  Geoffrey

 7. 1 ding staat vast:geluidsbeleving is subjectief.De een wil een warme sound,de ander meer open enz.Afhankelijk daarvan is de een zijn keuze de andere niet.Zelf gebruik ik transparent audio interlinks,een vibex stekkerblok met als resultaat glasheldere sound.

 8. Beste Harro & Jaap, mooi initiatief en bruikbaar oriënterend advies! Daar kunnen een hoop ‘vak’bladen nog iets van leren..
  Heb naar aanleiding van jullie eerdere multitest in Maart de Grimm TPR rca aangeschaft, met zeer fijne luister resultaten tot gevolg, waarvoor dank 🙂
  Hoe verhouden de toen zeer goed bevonden professionele kabels (Grimm & Vovox) zich tegenover deze high-end test winnaars?
  Keep on going guys..

 9. hoi,
  ik mis een beetje de gekende namen: van den hul,
  crystal cable, en hantom cable….
  zelf goede ervaringen met al deze drie
  mvg,
  allard van der starre

 10. Heerlijk om te lezen en zeer informatief deze test, klasse!
  Ik ben zeer benieuwd naar de helaas niet kunnen testen Supra kabel.
  Sinds kort heb ik de speakerkabel Quadrax biwire van Supra aangeschaft icm Audio GD Master 10, Magnepan 1.6 en ben hier zeer tevreden over.
  Het merk Supra spreekt mijn aan ivm de betaalbare kabels, overzichtelijk gamma en de prima kwaliteit en alles wordt in eigen beheer gefabriceerd.
  Nogmaals prima test bedankt.

 11. En ik zie een foutje. Het is zeker geen coaxiaal opgebouwde kabel want er loopt geen signaal door de mantels. Deze werken alleen als shield en zijn slechts aan de bronkant aangesloten.

 12. Beste Harro en Jaap, jullie hebben weer goed je best gedaan!
  Wat ik niet terug kon vinden, m.u.v. de Bryston versterker dan, is hoe de samenstelling van de rest van de set waarmee jullie deze interlink-test hebben uitgevoerd …
  Ik gebruik op dit moment overal in mijn set de TUBULUS Argentus incl. de LS V2 kabel. M.u.v. de USB kabel. Die is van TotalDac. Zoals jullie ook al hadden geconstateerd een erg neutrale kabel. Dat geldt in mijn beleving ook voor de digitale interlink en de LS-kabel. Dit i.c.m. de Pass versterkers (XP-20 en XA-100.5) en de Metrum Pavane DAC een zeer neutraal systeem en ideaal voor het ontwerpen van mijn luidsprekers 😉

 13. Goeie test, voetjes blijven op de grond.
  Kunt merken dat jullie zo duidelijk mogelijk, met minimum aan ‘gezweef’
  de boel in beeld/gehoor willen brengen.
  Persoonlijk hik ik nog steeds aan tegen de prijs die met goede interlink gepaard gaat.
  Ik werk zelfs nog met het ergens genoemde stekkerblokje ????
  Maar mijn set verdiend het wel
  Dussss, ik moet er toch maar eens aan.

  Chapeau voor initiatief èn uitwerking.

 14. Nou nou, wat een werk is dat geweest.. Wat me opvalt dat er 1 kabel bij zit die de maximale score van 7 x een 10 scoort.. Houdt dit in dat er geen ruimte voor verbetering meer is?

 15. Dit geeft een nieuwe betekenis aan het woord multitest. Fantastisch om te lezen tijdens het ontbijt. Ik kende er een heel aantal niet van. Bijzondere spullen.

Geef een antwoord