web analytics

Multitest: 8 high-end versterkers tussen de 2500 en 4000 Euro

collage-shot-kantoor

NAD C390DD

nad-c390dd-

In een multitest mag NAD volgens ons niet ontbreken. Waarom? NAD maakt al decennialang producten met een hele goede klank terwijl dit niet automatisch samengaat met een gepeperde aankoopnota. NAD houdt de hifi-hobby betaalbaar, zonder dat je als enthousiasteling hele grote concessies hoeft te doen aan de kwaliteit.

Binnen deze line-up stuurt NAD haar C390DD. Deze versterker hebben we een paar jaar geleden al uitvoerig besproken, maar wilden deze desondanks toch meenemen. Waarom? De NAD lijkt een conventionele versterker, maar is dit beslist niet. De NAD is van de ingang tot uitgang digitaal opgebouwd. Dit houdt in dat er geen omzetting van analoog naar digitaal of vice-versa plaatsvindt. Hierdoor blijft de vervorming (in theorie) ultra laag. Wanneer u de techniek welke hierachter schuilt gaat interessant vindt, lees dan de vorige review van de hand van Jaap hier maar eens terug.

Deze NAD is met zijn adviesverkoopprijs van vijfentwintighonderd Euro, net als de Rotel, maar liefst anderhalf duizend Euro goedkoper dan het maximum van vierduizend. In de basis. Wij hebben de C390DD ontvangen met een prachtige BluOS module. Deze optionele insteekkaart kost net geen vijfhonderd Euro, maar qua functionaliteit voegt deze module zo veel extra mogelijkheden toe.

Look & Feel

nad-c390dd-

De NAD moet het niet zozeer hebben van zijn looks. Vinden wij. Deze versterker ziet er gewoon über-sober uit. Links een stand-by switch met een minuscule status-LED, een grote navigatieknop waarmee door het instellingsmenu kan worden genavigeerd, een blauw matrix display waarop vier regels kunnen worden weergegeven, een tweetal druktoetsen voor de inputkeuze en een grote volumeknop. Alleen de Hegel en de DION zijn nog soberder uitgevoerd.

Ondanks de looks voldoet alles prima. Misschien voelt het allemaal niet zo high-end als bij sommige andere kandidaten in de test, maar het prijsverschil moet zich ergens in uitten. In de volumeregelaar bijvoorbeeld. Deze voelt wat wiebelig. Wanneer we deze tussen duim en wijsvinger vastpakken, merken we dat het asje niet van metaal is, maar van relatief flexibel kunststof. We besluiten deze niet langer dan nodig te ‘mishandelen’, want we zouden ons er niet heel erg lekker bij voelen wanneer we deze splinternieuwe C390DD met een afgebroken volumeknop terug zouden moeten sturen. Gelukkig wordt er met de NAD de universele AVR4 remote meegeleverd; een remote die overigens prima in de hand ligt. De C390DD heeft een uitgangsvermogen van 2x 150 Watt en een 24Bit/192kHz DAC. Niet gering. Zeker niet gering.

Functionaliteit

nad-c390dd

Aangezien de NAD een volledig digitaal opgezette versterker is, vinden we er geen analoge ingangen op terug. Waarom ook? Welke analoge componenten heeft u vandaag de dag nog in huis? Precies. We hebben een flatscreen, een spelcomputer en een settopbox. Sommigen onder u zullen misschien nog een werkeloze Bluray speler hebben, maar dan houdt het al snel op. Deze zijn allen digitaal te verbinden met de NAD.

Van links naar rechts vinden we een drietal locaties voor zogenaamde MDC modules, waarvan er bij ons nog een vrij is. De middelste wordt ingenomen door de BluOS module. Deze heeft een dubbele USB-poort, een RJ45 netwerkaansluiting, een aansluiting voor een Bluetooth antenne en een micro-B USB aansluiting voor service doeleinden. In de derde MDC locatie zit een USB-DAC met een USB poort type A voor een extern USB device en een type B aansluiting voor het verbinden met een computer.

Hiernaast een 3,5mm trigger in en uit, een 3,5mm jack aansluiting voor een infrarood ontvanger, een RS232-poort en een stereo pre-out of (indien gewenst) een dubbele subwoofer uit. De DAC kent de volgende ingangen. AES/EBU in, 2x optisch in, 1x optisch uit, 2x coaxiaal in en 1x coaxiaal uit. Vervolgens kiest NAD voor een dubbele set speakerterminals. Voor een bi-wire configuratie. Keurig NAD! Tenslotte een powerswitch, netstekkeraansluiting en een aardklem. Ruim voldoende lijkt ons.

Meer MDC

O, maar u had toch graag meer gewild? Geen probleem. De NAD heeft naast de BluOS meerdere MDC upgrade modules. Hier kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een DD-HDMI-1 module met drie HDMI-ingangen en een HDMI-uitgang. Heeft u meerdere HDMI componenten, dan zal dit een waardevolle aanvulling blijken. Kosten? Driehonderdnegenentwintig Euro.

Toch liever analoge ingangen? Geen probleem. Hiervoor levert NAD voor eveneens 329 Euro de DD-AP1 module. Nu krijgt u de beschikking over een single-ended analoge ingang, een gebalanceerde (XLR) ingang en een omschakelbare single-ended MM/MC phono ingang. Deze module verwerkt het analoge signaal vervolgens naar een digitaal signaal van 24Bit / 192kHz. Hier worden we blij van.

BluOS

Wij hebben de C390DD ontvangen inclusief de optionele BluOS module. Hiermee transformeert de versterker tot een hoogwaardige streaming oplossing. De BluOS module kan overweg met FLAC, ALAC en WAV formaten tot 24bit en 192kHz en ondersteunt gapless weergave. Bovendien krijgt u toegang tot diverse streamingdiensten en internetradio. Tidal (24/96), Spotify (connect), WiMP, Deezer, Juke, Rdio, Napster, Rhapsody, Murfie en iHeart Radio.

Met de geïnstalleerde BluOS module integreert u de C390DD optimaal in een Bluesound omgeving. Mits u natuurlijk meer Bluesound apparaten in uw huishouden heeft. De BluOS module biedt tevens Wi-Fi en Bluetooth, maar werkt niet met, naar eigen zeggen, “middelmatige en gelimiteerde” standaarden als DLNA/UPnP/Airplay. In essentie klopt het wat NAD zegt, maar we vinden het wel jammer. Ondanks dat NAD via de BluOS app een en ander netjes opvangt, creëert NAD wel een ‘eigen’ afgebakend ecosysteem.

De BluOS module is te bedienen met de gratis te downloaden fabriekseigen app uit de appstore. Zonder deze app zijn de streamingfuncties niet te bedienen. De BluOS app werkt na een korte duur van gewenning prima en vooral snel.

Wanneer u beschikt over een NAS dan is deze benaderbaar via de C390DD. Hiervoor dient de NAD wel eerst de bibliotheek te indexeren, want DLNA wordt niet ondersteund. Het indexeringsproces dient wel volledig te worden doorlopen; eerder is de muziek niet benaderbaar. De NAD vraagt dus wel enig geduld. Zeker bij grotere bibliotheken. Met een 200.000 tracks is de NAD al snel een ochtend druk. Na het indexeren is de muziek op verschillende manieren te benaderen. Ofwel met coverflow op artiest, album en recentelijk toegevoegd, ofwel via de mapstructuur van de NAS.

Alleen streamen

We vinden het echter jammer dat de gebruiker via de app enkel de muziek kan selecteren en het volume kan regelen. De rest dient te worden geregeld via de remote of via het menu van de C390DD zelf. Met een kleine aanpassing zou het zo veel eenvoudiger kunnen werken. Ook ondervond redacteur in kwestie enige hinder van de ‘eigen wil’ van de app. Blijkbaar wil deze je soms verrassen met een ander nummer dan die we zelf via de app kiezen. Meermaals liet de NAD track 2 horen wanneer we track 1 selecteerden. Selecteerde we track 2, dan speelde deze 3. Selecteerden we vervolgens 3 dan kon het maar zo zijn dat nummer 1 werd afgespeeld. Gek… dat hebben we niet op de redactie gehad. Het zal iets met indexeren te maken kunnen hebben. Of met een mogelijke bug in de app. Wie zal het zeggen. ‘Never a dull moment’, zeg maar.

Klank

Klankmatig zijn we al snel onder de indruk van de C390DD. Ondanks dat het een oudere versterker betreft (en dit is met een korte levenscyclus van digitale producten altijd een punt van zorg), heeft dit geen invloed op de klank. Het geheel klinkt warm-neutraal, wat voller en vooral heel plezierig.

Aangezien de C390DD een soort van klasse D betreft – al is de werking wel wat anders, zoals te lezen is in de review van de C390DD van een paar jaar terug – verwachten we dit in de weergave terug te horen. Dit doen we echter niet direct. Alles klinkt dynamisch, schoon en vooral heel muzikaal. Het geheel klinkt levendig en heeft een zeer breed stereobeeld. Het geluid wordt van muur tot muur geprojecteerd en komt helemaal los van de speakers. Dit heeft tot gevolg dat we naar ‘muziek’ luisteren en niet naar de ‘set’. Prachtig.

Ruimtelijke weergave is goed. Zang en instrumenten komen vanaf de achterwand ongeveer een meter naar de luisteraar toe, waardoor het geheel lekker luchtig overkomt. Plaatsing en focus zijn zeer goed. Alles is prima aanwijsbaar en staat waar het moet staan. Transparantie is eveneens goed. Het hoog wordt licht gepolijst weergegeven, wat er mede voor zorgt dat de detaillering niet van een afstandje in je broekzakken wordt geworpen. Alles wordt keurig neergezet daar waar het thuishoort. Meer specifiek, de cymbals en rides van de drums worden bijvoorbeeld weergegeven ‘bij’ de drums en niet een meter ervoor of ernaast. Achtergrondruis of brom heeft deze NAD vrijwel niet. Micro details blijven hierdoor redelijk goed hoorbaar, maar ondanks het lage ruisniveau moet de NAD het vlak van microdetaillering enkele andere kandidaten voor zich dulden.

Bite

In het middengebied kan de NAD wat bijten wanneer deze koud is. Is de NAD lekker warm, dan klinkt deze aangenaam en ontspannen. Desondanks blijft het middengebied relatief krachtig en kan een goede match met een speaker lastig maken. Buiten deze NAD delen meerdere klasse D versterkers in deze test dit fenomeen. Erg? Zeker niet.

De laagweergave is van formaat. Het laag wordt een fractie aangezet, waardoor het geheel net even lekkerder klinkt, zonder dat dit ten koste gaat van het neutrale karakter. Het sublaag wordt zeer krachtig weergegeven en de controle in het laag is subliem. Ook bij hogere volumes.

Klankmatig nemen we echter verschillen waar tussen de klank van DAC en die van de BluOS module. Aangezien we ook in het bezit zijn van een NAD M12 inclusief dezelfde BluOS module en hierbij geen klankmatige verschillen konden vinden, verwachten we dat er concessies gedaan zijn bij de integratie van de BluOS module in de C390DD. De M12 is overigens wel significant duurder dan de C390DD, dus dit mag best.

Het zou ook kunnen zijn dat de BluOS module nog een paar weken extra nodig heeft om echt goed op klank te komen. Het initiële geluidsbeeld van de splinternieuwe C390DD via de even nieuwe BluOS module was namelijk koud, plat en samengeknepen. Bij ons heeft de versterker daarom een volle week 24/7 via de BluOS module ingespeeld alvorens we zijn gaan testen. De verschillen tussen nieuw en een week inbranden blijken enorm, maar desondanks nemen we toch nog kleine verschillen waar.

Uniek

De NAD C390DD heeft ons in positieve zin verbaasd. Qua bouwwijze neemt de C390DD een unieke plek in binnen het segment van geïntegreerde versterkers en de klankeigenschappen staan op een substantieel hoger niveau dan dat de prijs doet vermoeden. Puur op basisuitrusting is de NAD al lastig te verslaan.

In combinatie met de BluOS module zet NAD een functioneel zeer competitieve versterker neer die door de mogelijkheid van additionele MDC modules ook nog eens super flexibel blijkt. Je krijgt bij de NAD niet waarvoor je betaalt, maar je betaalt voor wat je wilt hebben. Een subtiel verschil in woord, maar een totaal andere aanpak van de fabrikant.

Zoekt u een betaalbare versterker met een prettige klank en heeft u enkel digitale bronnen beschikbaar? Dan zult u met deze C390DD beslist heel gelukkig worden. Wilt u meer, dan kan dit en gaat u van deze uitgebreidere NAD nog veel gelukkiger worden. Dat durven we u best te beloven.

Score

Features 8.6
Klank 8.6
Totaalscore 8.6
Goed Muzikaal, mooi geluidsbeeld, prijs
Kan beter BluOS-app is soms wat maf, mist wat transparantie, geen dlna, upnp of AirPlay.

 

Gerelateerde berichten

Lead Audio LA100

Review Lead Audio LA 100

NAD C390DD Inhoud 1. Inleiding2. Hegel H1603. Arcam SR2504. AVM Evolution A3.25. Moon Neo 340i D3PX6. Naim Supernait 27. Rotel RA 15928. Dion Audio SE1259. NAD C390DD10. Eindoordeel11. OverzichtstabelReactiesDenemarken is een actief audioland. Met name op luidsprekergebied, maar ook zeker elektronicatechnische is het geen onderschoven kindje. Denk aan het prachtige merk Densen. Of Bang & […]

Audioengine W3 zender en ontvanger

Review Audioengine W3

NAD C390DD Inhoud 1. Inleiding2. Hegel H1603. Arcam SR2504. AVM Evolution A3.25. Moon Neo 340i D3PX6. Naim Supernait 27. Rotel RA 15928. Dion Audio SE1259. NAD C390DD10. Eindoordeel11. OverzichtstabelReactiesHet merk Audioengine heeft als slogan “Join the computer audio revolution”. Inmiddels is het de meesten onder ons wel duidelijk dat de computer audio revolutie daadwerkelijk is […]

58 reacties

 1. Mede dankzij dit item ben ik uiteindelijk geslaagd in het vinden van een nieuwe hifi set. Het is AVM geworden: combi. 3.2 sa en 3.2 pa. Ze klinken goed met mijn B&W cm 10’s echter het upgrade bloed slaat nu al toe. Ik weet dat het een ouder item is maar willen jullie mij een schootsrichting geven voor een eventuele speaker upgrade? Ik weet dat zelf luisteren het meest belangrijk is maar AVM is redelijk beperkt beschikbaar en een beetje sturing qua welk merk speaker wel / niet / minder matched zou mij goed op weg helpen (zeker gelet de opmerking dat niet alle merken speakers even goed zullen matchen).

 2. Uw Multitest is niet helemaal eerlijk. Bij nadere bestudering zitten de versterkers zelfs niet een beetje in dezelfde prijsklasse. De Hegel H160 met standaard DAC kost 3K. De Moon Neo 340i D3PX incl. de optionele DAC kost bijna 5K. Dit is een te groot prijsverschil. En het is dan ook niet vreemd dat een versterker die meer dan anderhalf keer zo duur is, wat beter scoort.

  Behalve de happy few zijn de meeste audiofielen naarstig op zoek naar het beste voor de minste centen. Het aspect prijs-/kwaliteitverhouding speelt een belangrijke rol. Bij reviews in de Duitse audiotijdschriften valt mij op dat de prijs-/kwaliteitverhouding een onderdeel is van de test en ook van invloed kan zijn op het eindoordeel. Dat mis ik hier.

  Mijn keuze is gevallen op de H160. Ook de minimalistische uitstraling spreek mij aan. Ja, het oog wil ook wat :-) 5K voor de Moon voelt niet goed. Spaar dan even door. 2 à 3K erbij en de top komt in beeld.

  Tot slot. Ik lees uw recensies met plezier en waardeer uw inzet en gedrevenheid.

  Wilko

  1. Beste Wilko,

   We hebben de oordelen van de versterkers in de hogere klasse zonder de optionele dac gedaan. We hebben er wel naar geluisterd, maar we hebben hem weggelaten in het oordeel. Anders komen ze niet op 4000 euro uit. Overigens nemen we prijs wel degelijk mee. Dat is zelfs een groot weegpunt. Dat staat ook in de tabel. En in elk oordeel van losse tests.

   We waren in deze test ook bijzonder benieuwd naar hoe een ‘prijskraker’ als de NAD en Hegel het zouden doen. En ja: ze kunnen tot op zekere hoogte concurreren met de ‘big boys’.

   Fijn dat u de reviews kunt waarderen. Daar doen we het voor!

   1. Beste Paul,

    Ik begrijp uw beredenering en – inderdaad – uw heeft de prijzen erbij vermeld. Toch ben ik van mening dat, naast een cijfer voor functionaliteit en klank, een cijfer voor prijs-/kwaliteitverhouding een welkome aanvulling zou kunnen zijn op uw multitest. Dit cijfer is vanzelfsprekend onnodig wanneer alle versterkers gelijk geprijsd zijn. In uw test zijn de prijsverschillen aanzienlijk. Zeker in het volgende (eerder genoemde) hypothetische geval. We kunnen er gewoonweg niet omheen dat wanneer iemand een goede versterker mét DAC wil aanschaffen het prijsverschil tussen de Hegel en de Moon maar liefst bijna 2K is. Terwijl het verschil in de totaalscores bijzonder klein is: resp. 8,3 en 8,6. (Ook al heeft u de DAC’s niet beoordeeld, omdat het in deze test u om de versterker ging.) In dit voorbeeld is het verschil in de prijs-/kwaliteitverhouding heel interessant.

    De H160 kreeg een EISA-Award (Best Product 2015-2016, categorie Amplifiers) en kreeg in 2015 van The Absolute Sound het predikaat ‘Product of the Year Award’. Denkt u dat Hegel deze toekenningen ook had gekregen, wanneer Hegel de H160 voor 6K op de markt had gebracht? Het aspect ‘value-for-money’ woog welzeker mee in de eindbeoordelingen.

    Goed. EISA, de audiotijdschriften, u … ieder doet reviews en tests op zijn manier en dat is ieders goed recht.

   2. Hallo Jaap,
    Ik lees deze test 3/4 jaar later, maar vindt het eigenlijk wel interessant om een test met breder prijssegment te lezen.
    Aangezien ik eind volgend jaar een nieuwe set wil aanschaffen, is dit ideaal orientatiemateriaal. Ik weet nu wat ik ongeveer kan verwachten in deze prijsklasse. En ik leer wat techniek en achtergrond van onbekendere en kleinere merken kennen.
    Ik kan na zelf luisteren besluiten of evt ik meer geld zou willen uitgeven voor een beter geluid.
    Natuurlijk moet je een genuanceerd oordeel hebben, als je de goedkoopste en duurste met elkaar vergelijkt.
    Voor mij is klank de belangrijkste factor, dynamiek, plaatsing/geluidsbeeld en het loskomen van geluid uit de speaker ervaar ik als zeer prettig en een must. Lastiger om te beslissen is mate van kleuring… opgegroeid met opa zijn Quad en B&W of KEF wat ik als kind erg mooi vond.. en stiekem nog steeds aantrekkelijk vindt, maar als je probeert onafhankelijk te luisteren is een neutraler geluid logischer, maar wat is neutraal genoeg? na een NAD 3225PE en een Marantz/Philips PM80 met zelfbouw vifa 2 weg, welke ik nu zelf bezit, veel plezier van gehad, maar ik wil beter… de krachtige mooie zelfbouw scan speak/Krell combinatie van een vriend zet me aan het denken.,

    mvg
    Roy

    1. Hallo Roy,
     Mijn eigen ervaring is dat een krachtige en stabiele versterker een prima uitgangspunt is in de zoektocht. Reviews kunnen u hierbij ter oriëntatie helpen. Een opvolgende luistersessie is een logische tweede stap.

     Vanuit hier zou ik een passende speaker zoeken waarmee uw persoonlijke smaak qua klank wordt benaderd. Zelf houd ik van neutraal, maar wat is neutraal en wat is neutraal genoeg? Goede vraag.

     Een beetje kleuring is helemaal niet erg. Het maakt luisteren vaak wat meer ontspannen. Zelf neem ik doorgaans de klank van een (hand)klap, woodblock of piano als referentie. Deze moeten realistisch op me overkomen en niet te groot (vet) of te klein (dun) klinken.

     Pas daarna beluister ik mijn favoriete albums. In dit stadium begin ik (thuis) te schuiven met de speakers in de ruimte tot ik de beste balans heb gevonden. Blijven alle instrumenten overeind en klinkt het geheel mooi ruimtelijk, lekker in balans en zitten er geen scherpe ‘s’ klanken in, dan ben ik op de goede weg. Met de juiste bekabeling zet ik tenslotte de puntjes op de ‘i’.

     Succes!

  2. Dit is mijn favoriete multitest over geintegreerde versterkers. Ik heb hem meerdere keren gelezen en de sonische eigenschappen en features nauwkeurig met elkaar vergeleken om zo een shortlist te maken.. Daarna heb ik geluisterd naar de AVM (niet de geintegreerde, maar de voorversterker icm M30 mono’s), Neo, Rotel en op zoek gegaan naar de NAD.. Niet de C390DD, maar de M32. Helaas bleken er problemen in de software van de M32 te zitten, dus kon ik de versterker niet zo snel vinden.

   Ik ben het eens met Wilko dat niet alle versterkers binnen dezelfde prijsklasse vallen, maar ik ben toch dankbaar dat de Moon Neo 340i besproken werd. Hier is uiteindelijk ook onze keuze op gevallen. 5K voelde inderdaad niet goed, maar met een beetje onderhandelen en een goed gevoel bij de medewerkers van 010hifi voelde het heel goed.

   Ik sluit me ook graag aan bij Wilko’s compliment! Bedankt!

 3. Hoi Jaap,

  Erg leuke review, en complimenten voor de schrijfwijze.

  Ik ben erg benieuwd of er toch nog een uitgebreidere review komt van de Dion Audio SE125. Zou een mooie upgrade kunnen zijn voor mijn set:-)

  Keep up the good work!

  1. Dank voor het mooie compliment. De SE125 is inderdaad een hele mooie en vooral fijne versterker. Meer dan dit zul je niet nodig hebben om te kunnen genieten van muziek en films. Een uitgebreide review hebben we nog niet gepland, maar ik kan je via de mail wel antwoord geven op specifieke vragen over deze SE125.

 4. Mijn complimenten voor deze uitvoerige vergelijkende test! Wat een monniken werk, maar heel leuk om te doen lijkt me. Ondanks de hype en te grote verwachtingen die geschapen zijn, mis ik een verwijzing naar de MQA compatibiliteit die de NAD C390DD met de BlueOS streamer biedt. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het de weergave naar een nog hoger niveau brengt, maar goed het vergelijken met de andere versterkers gaat dan mank. Value for money zit nog steeds erg goed bij NAD blijkt ook uit deze test. Groeten!

   1. Het aanbod aan MQA albums is schaars, maar groeiende. op http://www.highresaudio.com onder advanced search kun je zoeken naar MQA albums en het zijn er inmiddels 232, waarvan ook een behoorlijk aantal ECM albums in MQA. Ach ja, het wordt pas echt leuk als TIDAL gaat streamen in MQA, maar vooralsnog is het veel beloven en mensen nerveus maken en weinig echt leveren..

 5. Mooie test. Jammer dat de Yamaha A-S2100 niet is meegenomen (ik begrijp dat het ondoenlijk is om alle mogelijke apparaten in 1 test te stoppen). Enig idee waar deze zit t.o.v. de nu geteste versterkers?

 6. Avm is de mooiste. Sommigen hebben veel te veel features en weten bijna niet meer dat ze een versterker zijn. Het zijn eerder dacs of streamers of nog iets anders.

 7. De naim doet het niet zo goed met pop en rock. Ja dat is toch een pak muziek die je niet mooi kan afspelen. En dan toch een heel hoge score voor geluid.

 8. Die Rotel is functioneel en qua bouw wat mij betreft toch wel een toppertje met zijn bescheiden prijs t.o.v. de ddurdere anderen.
  Dat digitale bord ziet er geweldig verzorgd uit met die XMOS USB, ARM proc. en AKM chip-set.

  En dan zeggen jullie dit: “Het is vandaag de dag een echt gemis dat Rotel geen DLNA streaming heeft geïmplementeerd.”
  Maar wat heb je nu net geleerd bij b.v. die Hegel?
  En er zijn meer fabrikanten die hun klanten opschepen met halfbakken streaming-dingen in versterkers en eigenlijk niet goed weten wat ze ermee aanmoeten. (vooral ook software)
  Beter lijkt mij gewoon een los kastje specifiek daarvoor.

  1. Inderdaad. De Rotel heeft echt een prachtige DAC en heel veel functionaliteit.

   DLNA streams klinken dan wel minder goed dan via een digitale ingang op de DAC, maar het is zeker niet superslecht. Het zijn kleine verschillen die bij A/B vergelijk hoorbaar zijn. Bovendien, functionaliteit en gemak telt ook. Wij vinden het derhalve fijn als het er wel op zit.

   Willen we nog beter, dan kan een ‘los kastje’ inderdaad betere resultaten geven. Afhankelijk van de streaming methode uiteraard.

   1. Ik heb nog eens de test gedaan, en wat naar cd’s geluisterd als ook enkele dvd-a schijfjes gemaakt van hi-res downloads … beiden van een universele discspeler (marantz) via coax uit naar de Hegel H360 en het lijkt inderdaad beter dan streaming van de NAS. En ik had net al mijn zelfgebrande dvd-a schijfjes bij het grof vuil afgeleverd na aanschaf van de NAS. Inmiddels opnieuw 2 megapacks besteld en alles opnieuw branden dan maar totdat streaming 100% op punt staat (of zou Auralic Arie Mini met aangepaste voeding en 2TB SSD een betere oplossing zijn?). Streaming zal dan nog enkel gebruikt worden tijdens het werken op de pc als ik minder geconcentreerd luister of om nieuwe albums te ontdekken op Qobuz of Tidal. En inderdaad eens je het streamen met de Hegel onder de knie heb, en je weet hoe je de technische probleempjes kan oplossen gaat het goed, maar op gebied van klantenondersteuning toch wel een dikke onvoldoende. Toch niet normaal dat bij producten die x-aantal keer minder kosten betere klantenondersteuning hebben? Het lijkt wel of ze zich steeds aangevallen voelen als je een probleem aankaart. Klankmatig toch wel tevreden van grote broer H360. Aangezien jullie de H360 ook getest hebben, kunnen jullie een idee geven waar jullie deze zouden plaatsen in deze test? Puntenscore?
    Doen jullie ook een test van de KEF LS50 wireless in nabije toekomst?

    1. Hallo Tim, De duurdere H360 speelt op een nog hoger niveau dan de hele goede H160. Maar om deze nu ‘blind’ in deze lijst te scharen zou niet helemaal eerlijk zijn naar Hegel noch naar de competitie.
     Nu hebben we een kritisch punt neergelegd bij de DLNA streaming methode, maar de verschillen zijn zo klein, dat de meeste mensen ze niet direct zullen horen. Dat zul je waarschijnlijk kunnen beamen. Wij zijn erg geoefend en hebben sets die dergelijke verschillen ook laten horen. Het is een beetje het verschil tussen twee goede componenten van verschillende merken.
     Over de ondersteuning, tja, daar gaat elk merk op zijn eigen manier mee om. Ongeacht de prijsklasse. Waarschijnlijk is het een incidenteel geval, maar we verwachten dat de fabrikant zich eventuele kritiek ten harte neemt.
     Veel luisterplezier!

     1. Hallo Harro,
      Ik heb de Hegel H360 en gebruik de streamer met Tidal via de Bubble UPnP app.
      Het kwaliteitsverschil tussen de Nad m50 en de streamer van de Hegel lijkt me niet meer dan normaal , aangezien de prijs van de m50 2500 Euro bedraagt.
      Maar hoe lagen de verhoudingen met de Pioneer N50, die tenslotte een Dlna netwerkspeler is?
      Ik vroeg me ook af of bv. een bluesound node2 een verbetering zou zijn als de verschillen dan toch zo klein zijn.

      1. Hallo Franky,
       De Bluesound Node2 is klankmatig zeer goed. Zelf heb ik die alleen niet A-B kunnen vergelijken, dus hier durf ik geen uitspraken over te doen. Ook durf ik geen uitspraken te doen in relatie tot de H360. Deze heb ik niet onder dezelfde condities beluisterd.

       De verschillen tussen de N50 en de H160 via DLNA zijn in elk geval hoorbaar. Tussen de M50 en de H160 zijn deze nog een beetje beter hoorbaar. En dit is, zoals u zelf al aangeeft niet meer dan normaal.
       Hetzelfde vergelijk zal opgaan bij – bijvoorbeeld – een geïntegreerde phonotrap ten opzichte van een kwalitatief goede externe phonovoorversterker.

       Tijdens onze tests speuren we juist naar deze kleine verschillen om onze lezers optimaal te informeren, maar als we een album beluisteren vinden we dit helemaal niet belangrijk. Als het lekker en ontspannen klinkt, dan zijn we tevreden. Ik zou me er dus niet teveel zorgen over maken en naar ‘muziek’ luisteren. Niet naar de ‘set’.

 9. Bedankt voor weeral een zeer interessante vergelijking!

  Wat betreft Hegel, het probleem ligt nooit bij hen, zelfs als het wel degelijk zo is. Ik had de Hegel HD30 DAC en die had een probleem met USB, het geluid viel met intervallen weg. Volgens Hegel had ik een te dure USB kabel en moest ik het proberen met een USB printer kabel. Na veel gezeur bleek het toch de DAC te zijn die defect was. Echt geen goede klantenservice. Mijn dealer heeft het wel opgelost met een andere DAC.

 10. Eerst slaat men je rond de oren dat lossless- en hi-res streaming (wired) alles overtreft, en nu ineens zou een cd-speler of luidruchtige computer met usb-kabel beter zijn?

  De review van de Hegel vind ik nogal tweeslachtig. Eerst een hele waslijst van problemen, om daarna te concluderen dat alles perfect gaat.

  Persoonlijk heb ik de grote broer Hegel H360 een tijdje, en daar hoor je soms een tik als je te snel een bestand wil afspelen vlak nadat je de playlist hebt toegevoegd. Laat 2-3 seconden ertussen en er was geen probleem (voor bestanden tot 96kHz-24bit naar mijn ervaring). Ik heb het dan over streaming vanaf Qnap TS253a met 2 HGST schijven van 7200rpm. Wat bij mij wel hielp was dagelijks de “Media Streaming Add On” opnieuw te starten (inloggen via Qfind pro) en bij tab Media-ontvangers, het formaat op “Origineel” te zetten voor zowel de Hegel als NAS. Als server was Minim in mijn opinie beter dan Twonky (lees minder bugs).

  Een eigen app of betere ondersteuning van Hegel zelf zou inderdaad geen overbodige luxe zijn. Ik heb zo de indruk dat ze telkens weer lastige vragen afwimpelen en de gebruiker (en dealer) aan hun lot overlaten.

  Het is als streaming-leek in het begin nogal zoeken en vaak frustrerend. Dat terwijl je bij bv. een Bluesound van een fractie van een prijs een externe nas binnen enkele minuten aan de praat krijgt. Het geluid is inderdaad minder, maar het werkt onmiddellijk en dat is toch waar bij veel mensen het om te doen is. Wat ben je met een apparaat van 5000€ als je het niet deftig aan de praat krijgt, en steeds je dealer moet lastigvallen in zijn vrije tijd?

  Ik vrees dat Hegel hier toch dringend werk gaat van moeten maken als ze hun minder technisch onderlegde fanbase niet willen verliezen.

  Werden bij alle versterkers dezelfde speakers gebruikt?

  Hoe hoog zou u de Hegel H360 inschatten t.o.v. de H160. Persoonlijk vond ik het verschil toch nog groot.
  Ik had graag een direct vergelijk gezien met de H360 en de andere versterkers. Alsook de speakers, randapparatuur in de test gebruikt.

  En finaal de allergrote vraag voor mij … Hoe doen deze apparaten het t.o.v. de nieuwe KEF LS50 Wireless?
  Er zijn nog andere actieve oplossingen (goedkoper en duurder – KII, Dynaudio,…) maar KEF lijkt me het best qua aansluitingen tot zover.

  Ben echt wel serieus aan het overwegen om alle bakjes de deur uit te doen, als de actieve KEF ergens in de buurt komt van deze apparaten (als ik bepaalde reacties mag geloven van op bepaalde shows is dit het geval, en staat hij dichter bij de Reference-serie dan de R-serie?)

  Tja hifi het blijft een zware hobby :)

  1. Wat betreft de Hegel nog verder:
   eens de streaming werkt is het een fantastisch apparaat, de power waarmee hij de speakers aanstuurt is fenomenaal.
   Het geluid zelf, daar ga ik niet over oordelen. Ieder zijn eigen smaak.

   Ik heb zo wat een “live optreden”-gevoel bij de Hegel. Krachtige ruwe performance die teruggrijpt naar de essentie van de muziek en zich niet verliest in kleine details.

   Je moet er voor zijn. Ik ken 2 audioliefhebbers, eentje was onder de indruk en de andere vonder er niks aan…

   Volgens mij is er geen middenweg bij de Hegel, je bent ofwel voor of tegen het geluid. Dat moet iedereen voor zichzelf beslissen, want smaken verschillen nu eenmaal.

  2. De H160 en de H360 zijn klankmatig echt verschillende machines. Het prijsverschil is ook significant. De H160 presteert erg goed, zeker wanneer we vervolgens naar het prijskaartje van de H160 kijken.

   Tja, er werd in het verleden zoveel gezegd over digitale overdracht. Zelfs MP3 zou cd-kwaliteit hebben. Wij weten ondertussen wel beter.

   Met DLNA is het super makkelijk om via het netwerk te streamen. Helaas is de geluidskwaliteit via DLNA minder dan de kwaliteit via PCM naar de DAC. Ook van lossless bestanden. Dit is geen content-ding, maar lijkt een overdrachtsprotocol-ding. Dit hebben we bij vele streamers ervaren en tijdens deze multitest kregen we dit nogmaals bevestigd. Hier kan Hegel ook niets aan veranderen. We vinden het wel fijn dat het er op zit.

   De geschetste problematiek is echter wel vervelend. Hopelijk kan Hegel dit met een firmware update verhelpen.

   1. Het “probleem” met DLNA is dat het vaak onduidelijk is wat er gestreamed wordt.
    JRiver had jaren lang MP3 als default, scheelt een hoop bandbreedte!
    Is gecontroleerd of de DLNA server ook daadwerkelijk bit perfect (zelfde bitdepth en sample rate als de source) naar de renderer stuurt?
    Wat gebeurt er als je de server dwingt om raw PCM te versturen?

  3. Versterkers vergelijken met een actieve speakerset slaat m.i. nergens op. Zo wordt de hobby onnodig zwaar ;-) De functionaliteit is van een ander kaliber.

   De nieuwe LS50 kan wel eens een heel interessante jongen worden, dat absoluut!

 11. Onlangs hebben jullie ook de Yamaha A-S2100 getest en deze stond naast de Hegel H160 ook op mijn lijst om te beluisteren met luidsprekers. Nu is sowieso mijn interesse gewekt voor andere versterkers door jullie test, maar ik vroeg me af hoe jullie de Yamaha zouden plaatsen ten opzichte van deze versterkers?

 12. Alpha-audio wordt zo langzamerhand m,n favoriete website om even het laatste nieuws en met regelmaat nieuwe testen tot mij te nemen. Het enthousiasme straalt er vanaf. Ga zo door a.u.b.

 13. Uitstekende test en vooral ook de opzet en de wijze waarop er naar de verschillende versterkers wordt gekeken. Bij een aantal herken ik de karakteristieken, maar ook een aantal die ik nog niet zo had beoordeeld. Ook de gekozen twee setups zijn interessant. Het toont aan dat dit soort achtergrond informatie van groot belang is voor iedereen die zijn installatie wil upgraden. En tevens dat de keuze vervolgens ook wordt bepaald door de juiste combinatie van de overige componenten in de keten. En dat kan dus alleen met luisteren.

 14. Top review, jullie maken er echt werk van. Straks moeten we echt een tijd wachten voor de site opent. Het aantal lezers gaat groeien zeker weten ;-)

 15. Mooie test die veel duidelijk maakt tussen de geteste versterkers, zelf heb ik uit deze test ook diverse versterkers beluisterd en met de eindconclusie kan ik het wel eens zijn.
  Zelf heb ik na veel luisteren uiteindelijk de Audio GD Master 10 aangeschaft wat een zeer mooie versterkers is en veel van de door mij beluisterde versterker ruimschoots verslaat.

 16. Gefeliciteerd, ik vind dit jullie beste test tot nog toe. Onder andere mooi om te zien wat de Arcam kan inregelen en dat Hypex het zo goed doet, daar lees ik verschillend over.
  En jullie schromen niet om een schroevendraaier te hand te nemen om de binnenkant te fotograveren.

Geef een reactie