Home Multitest: 8 high-end versterkers tussen de 2500 en 4000 Euro

Multitest: 8 high-end versterkers tussen de 2500 en 4000 Euro

58
collage-shot-kantoor

Rotel RA 1592

rotel-ra1592

Voor deze test stuurt Rotel haar nieuwe RA 1592 in. Deze kandidaat blijkt de goedkoopste te zijn in het gehele testveld. En niet marginaal. Maar liefst vijftienhonderd Euro is deze Rotel goedkoper dan het gestelde maximum van vierduizend Euro. Qua functionaliteit en uitrusting ligt de Rotel op hoog niveau. Ook de vermogensopgave en dempingsfactor van de RA 1592 zijn op papier erg concurrerend met het overige testveld. De Rotel heeft bovendien een high-end AKM DAC met DSD ondersteuning. Oei. Een slimme zet van de fabrikant!

Decennia

Rotel is een speler die al decennialang actief is in het betere hifi segment. Welke muziekliefhebber is nu niet na zijn ‘first’ Japanner overgestapt naar een Rotel? Erg begrijpelijk, want Rotel maakt prijstechnisch prettige producten met een hoge functionaliteit en prima klank. De klank van een Rotel kruipt een beetje onder de huid. Het voelt heel vertrouwd en het laat barstensveel horen.

Vaak is een stap naar Rotel een opstap naar het hogere high-end segment. Want goed geluid smaakt naar meer en als je eenmaal het pad van het betere hifi segment inslaat… Tja, u weet maar al te goed hoe dat afloopt.

Functionaliteit

Optisch zien we grote gelijkenis met de ons bekende RC1590 voorversterker en dat is begrijpelijk, want de RA 1592 is, volgens Rotel, een Combi van RC1590 en de RB1582MKII. Hiermee komt de Rotel feitelijk het dichtst bij een losse voor en eind versterker. Het zijn immers separate componenten, maar dan ondergebracht in dezelfde behuizing.

Het vermogen van de discreet en complementair opgebouwde klasse AB eindversterker wordt door Rotel opgegeven als tweemaal 200 Watt bij 8 Ohm. De 1592 heeft een dempingsfactor van 600. Stevige specificaties. Deze zijn in theorie ruim voldoende voor het aansturen van lastige speakers.

De voorversterker is, zoals we al eerder bij een test van de RC1590 concludeerden, bijzonder veelzijdig. De RA1590 heeft vier analoge single-ended ingangen, waaronder een phonotrap. Deze heeft helaas alleen een moving magnet (MM) mogelijkheid. Vervolgens een gebalanceerde (XLR) ingang, een drietal optische Toslink ingangen, eveneens drie coaxiale SP/DIF ingangen en een pc USB ingang bedoeld voor, ondermeer, DSD weergave. Tevens vinden we een RS232 interface en een Bluetooth Apt X interface. Deze laatste om draadloos via een Bluetooth bron te kunnen streamen. De RJ45 netwerk aansluiting is enkel bedoeld voor software upgrades en home automation besturing. Qua uitgangen heeft de 1592 twee single-ended subwoofer uitgangen, een single ended pre-out en twee paar speakerterminals. Tenslotte nog twee Rotel Link aansluitingen, een externe remote aansluiting en een tweetal 12V trigger aansluitingen in 3,5 mm jack formaat.

DAC

De interne AKM DAC heeft een maximale bit breedte van 32bit en een maximale samplingfrequentie van 384kHz. Dit maakt de DAC geschikt voor weergave van DSD 64, 128 en 256 muziekbestanden. Uiteraard is dit enkel mogelijk via USB, aangezien de optische en coaxiale digitale ingangen hiervoor qua techniek ontoereikend zijn.

Aan de voorzijde vinden we een USB aansluiting voor een mobile device, selectiebuttons voor speaker A en speaker B, een duidelijk informatiedisplay en onder dit display keurig de verschillende buttons voor de inputkeuze. Zo zien we het graag. Vervolgens een grote volumeknop en hieronder besturingsknoppen voor het uitgebreide en eenvoudig bedienbare settingsmenu. In dit menu kunnen ondermeer de toonregeling, balans en bijvoorbeeld de gain van de verschillende inputs worden ingesteld. De Rotel wordt standaard geleverd met een flinke remote. Deze verdient niet de designprijs, maar is overzichtelijk en eenvoudig bedienbaar. Top.

Klank

Klankmatig is de Rotel niet neutraal; het midden-hoog lijkt minimaal te zijn aangezet en het laaggebied lijkt een bult te hebben in het audiospectrum. Alles klinkt net een fractie mooier en groter dan in werkelijkheid. Erg? Niet perse. Dit is precies wat veel luisteraars juist prettig vinden.

Muziek klinkt levendig, dynamisch en ruimtelijk. De mate van detail en microdetail is eveneens prima in orde. De Rotel laat gewoon heel erg veel horen, al mist er enige nuance. De presentatie is groots en soundstage zeer breed. De focus en plaatsing van instrumenten is voldoende. De Rotel zet de instrumenten keurig in boogje voor en naast de speakers en nergens hebben we het gevoel dat we de instrumenten op schoot geworpen krijgen. Het sublaag is krachtig en prima gecontroleerd. Wanneer de RA 1592 met de juiste speaker wordt gematcht, dan kan er een combinatie ontstaan die hele goede prestaties neerzet.

Klein puntje van kritiek hebben we wel. Het is vandaag de dag een echt gemis dat Rotel geen DLNA streaming heeft geïmplementeerd. Alle techniek is voorhanden om van de RA1592 een absolute ‘killer amp’ te maken. Dergelijke functionaliteit had – in onze beleving – best vertaald mogen worden in een bescheiden meerprijs.

Sloopkogel

De Rotel RA1592 is een hele goede versterker met prima specs. De functionaliteit is dik in orde en met name de DSD DAC is een onverwacht snoepje. De muziek komt bij de Rotel mooi los van de speakers, maar schiet ten opzichte van de overige kandidaten wel licht tekort op het gebied van transparantie en finesse.

De Rotel is klankmatig wat directer en heeft daarbij de kracht van een sloopkogel. Het spelen met deze Rotel voelt soms een beetje zoals vissen naar forel in een zacht kabbelend beekje met een jachtgeweer. Beetje rauw, wat minder verfijnd maar het geeft wel een oppermachtig gevoel. En laten we eerlijk zijn, het prijstechnische gat van anderhalf duizend Euro is gewoon heel groot. Dit is een absolute plus voor deze Rotel. We snappen niet zo goed hoe Rotel dit prijspunt heeft weten te behalen, maar wij zeggen: Ga vooral zo door!

Jaap: Het verschil tussen de digitale en analoge inputs is opvallend. Digitaal klinkt veel beter. Dat is wel een puntje van aandacht. Verder is het een versterker met bijzonder veel kracht en ballen. Iets meer verfijning was leuk geweest. Maar goed: voor dit geld: zeker een concurrerend apparaat.”

Score

Features 9.3
Klank 7.5
Totaalscore 8.1
Goed Functionaliteit, connectiviteit, dynamsiche weergave
Kan beter Mist wat transparantie en verfijning

Winkels met Rotel

Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

58 REACTIES

  1. Mede dankzij dit item ben ik uiteindelijk geslaagd in het vinden van een nieuwe hifi set. Het is AVM geworden: combi. 3.2 sa en 3.2 pa. Ze klinken goed met mijn B&W cm 10’s echter het upgrade bloed slaat nu al toe. Ik weet dat het een ouder item is maar willen jullie mij een schootsrichting geven voor een eventuele speaker upgrade? Ik weet dat zelf luisteren het meest belangrijk is maar AVM is redelijk beperkt beschikbaar en een beetje sturing qua welk merk speaker wel / niet / minder matched zou mij goed op weg helpen (zeker gelet de opmerking dat niet alle merken speakers even goed zullen matchen).

  2. Uw Multitest is niet helemaal eerlijk. Bij nadere bestudering zitten de versterkers zelfs niet een beetje in dezelfde prijsklasse. De Hegel H160 met standaard DAC kost 3K. De Moon Neo 340i D3PX incl. de optionele DAC kost bijna 5K. Dit is een te groot prijsverschil. En het is dan ook niet vreemd dat een versterker die meer dan anderhalf keer zo duur is, wat beter scoort.

    Behalve de happy few zijn de meeste audiofielen naarstig op zoek naar het beste voor de minste centen. Het aspect prijs-/kwaliteitverhouding speelt een belangrijke rol. Bij reviews in de Duitse audiotijdschriften valt mij op dat de prijs-/kwaliteitverhouding een onderdeel is van de test en ook van invloed kan zijn op het eindoordeel. Dat mis ik hier.

    Mijn keuze is gevallen op de H160. Ook de minimalistische uitstraling spreek mij aan. Ja, het oog wil ook wat 🙂 5K voor de Moon voelt niet goed. Spaar dan even door. 2 à 3K erbij en de top komt in beeld.

    Tot slot. Ik lees uw recensies met plezier en waardeer uw inzet en gedrevenheid.

    Wilko

    • Beste Wilko,

      We hebben de oordelen van de versterkers in de hogere klasse zonder de optionele dac gedaan. We hebben er wel naar geluisterd, maar we hebben hem weggelaten in het oordeel. Anders komen ze niet op 4000 euro uit. Overigens nemen we prijs wel degelijk mee. Dat is zelfs een groot weegpunt. Dat staat ook in de tabel. En in elk oordeel van losse tests.

      We waren in deze test ook bijzonder benieuwd naar hoe een ‘prijskraker’ als de NAD en Hegel het zouden doen. En ja: ze kunnen tot op zekere hoogte concurreren met de ‘big boys’.

      Fijn dat u de reviews kunt waarderen. Daar doen we het voor!

      • Beste Paul,

        Ik begrijp uw beredenering en – inderdaad – uw heeft de prijzen erbij vermeld. Toch ben ik van mening dat, naast een cijfer voor functionaliteit en klank, een cijfer voor prijs-/kwaliteitverhouding een welkome aanvulling zou kunnen zijn op uw multitest. Dit cijfer is vanzelfsprekend onnodig wanneer alle versterkers gelijk geprijsd zijn. In uw test zijn de prijsverschillen aanzienlijk. Zeker in het volgende (eerder genoemde) hypothetische geval. We kunnen er gewoonweg niet omheen dat wanneer iemand een goede versterker mét DAC wil aanschaffen het prijsverschil tussen de Hegel en de Moon maar liefst bijna 2K is. Terwijl het verschil in de totaalscores bijzonder klein is: resp. 8,3 en 8,6. (Ook al heeft u de DAC’s niet beoordeeld, omdat het in deze test u om de versterker ging.) In dit voorbeeld is het verschil in de prijs-/kwaliteitverhouding heel interessant.

        De H160 kreeg een EISA-Award (Best Product 2015-2016, categorie Amplifiers) en kreeg in 2015 van The Absolute Sound het predikaat ‘Product of the Year Award’. Denkt u dat Hegel deze toekenningen ook had gekregen, wanneer Hegel de H160 voor 6K op de markt had gebracht? Het aspect ‘value-for-money’ woog welzeker mee in de eindbeoordelingen.

        Goed. EISA, de audiotijdschriften, u … ieder doet reviews en tests op zijn manier en dat is ieders goed recht.

      • Hallo Jaap,
        Ik lees deze test 3/4 jaar later, maar vindt het eigenlijk wel interessant om een test met breder prijssegment te lezen.
        Aangezien ik eind volgend jaar een nieuwe set wil aanschaffen, is dit ideaal orientatiemateriaal. Ik weet nu wat ik ongeveer kan verwachten in deze prijsklasse. En ik leer wat techniek en achtergrond van onbekendere en kleinere merken kennen.
        Ik kan na zelf luisteren besluiten of evt ik meer geld zou willen uitgeven voor een beter geluid.
        Natuurlijk moet je een genuanceerd oordeel hebben, als je de goedkoopste en duurste met elkaar vergelijkt.
        Voor mij is klank de belangrijkste factor, dynamiek, plaatsing/geluidsbeeld en het loskomen van geluid uit de speaker ervaar ik als zeer prettig en een must. Lastiger om te beslissen is mate van kleuring… opgegroeid met opa zijn Quad en B&W of KEF wat ik als kind erg mooi vond.. en stiekem nog steeds aantrekkelijk vindt, maar als je probeert onafhankelijk te luisteren is een neutraler geluid logischer, maar wat is neutraal genoeg? na een NAD 3225PE en een Marantz/Philips PM80 met zelfbouw vifa 2 weg, welke ik nu zelf bezit, veel plezier van gehad, maar ik wil beter… de krachtige mooie zelfbouw scan speak/Krell combinatie van een vriend zet me aan het denken.,

        mvg
        Roy

        • Hallo Roy,
          Mijn eigen ervaring is dat een krachtige en stabiele versterker een prima uitgangspunt is in de zoektocht. Reviews kunnen u hierbij ter oriëntatie helpen. Een opvolgende luistersessie is een logische tweede stap.

          Vanuit hier zou ik een passende speaker zoeken waarmee uw persoonlijke smaak qua klank wordt benaderd. Zelf houd ik van neutraal, maar wat is neutraal en wat is neutraal genoeg? Goede vraag.

          Een beetje kleuring is helemaal niet erg. Het maakt luisteren vaak wat meer ontspannen. Zelf neem ik doorgaans de klank van een (hand)klap, woodblock of piano als referentie. Deze moeten realistisch op me overkomen en niet te groot (vet) of te klein (dun) klinken.

          Pas daarna beluister ik mijn favoriete albums. In dit stadium begin ik (thuis) te schuiven met de speakers in de ruimte tot ik de beste balans heb gevonden. Blijven alle instrumenten overeind en klinkt het geheel mooi ruimtelijk, lekker in balans en zitten er geen scherpe ‘s’ klanken in, dan ben ik op de goede weg. Met de juiste bekabeling zet ik tenslotte de puntjes op de ‘i’.

          Succes!

    • Dit is mijn favoriete multitest over geintegreerde versterkers. Ik heb hem meerdere keren gelezen en de sonische eigenschappen en features nauwkeurig met elkaar vergeleken om zo een shortlist te maken.. Daarna heb ik geluisterd naar de AVM (niet de geintegreerde, maar de voorversterker icm M30 mono’s), Neo, Rotel en op zoek gegaan naar de NAD.. Niet de C390DD, maar de M32. Helaas bleken er problemen in de software van de M32 te zitten, dus kon ik de versterker niet zo snel vinden.

      Ik ben het eens met Wilko dat niet alle versterkers binnen dezelfde prijsklasse vallen, maar ik ben toch dankbaar dat de Moon Neo 340i besproken werd. Hier is uiteindelijk ook onze keuze op gevallen. 5K voelde inderdaad niet goed, maar met een beetje onderhandelen en een goed gevoel bij de medewerkers van 010hifi voelde het heel goed.

      Ik sluit me ook graag aan bij Wilko’s compliment! Bedankt!

    • Dank voor het mooie compliment. De SE125 is inderdaad een hele mooie en vooral fijne versterker. Meer dan dit zul je niet nodig hebben om te kunnen genieten van muziek en films. Een uitgebreide review hebben we nog niet gepland, maar ik kan je via de mail wel antwoord geven op specifieke vragen over deze SE125.

  3. Mijn complimenten voor deze uitvoerige vergelijkende test! Wat een monniken werk, maar heel leuk om te doen lijkt me. Ondanks de hype en te grote verwachtingen die geschapen zijn, mis ik een verwijzing naar de MQA compatibiliteit die de NAD C390DD met de BlueOS streamer biedt. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het de weergave naar een nog hoger niveau brengt, maar goed het vergelijken met de andere versterkers gaat dan mank. Value for money zit nog steeds erg goed bij NAD blijkt ook uit deze test. Groeten!

  4. Die Rotel is functioneel en qua bouw wat mij betreft toch wel een toppertje met zijn bescheiden prijs t.o.v. de ddurdere anderen.
    Dat digitale bord ziet er geweldig verzorgd uit met die XMOS USB, ARM proc. en AKM chip-set.

    En dan zeggen jullie dit: “Het is vandaag de dag een echt gemis dat Rotel geen DLNA streaming heeft geïmplementeerd.”
    Maar wat heb je nu net geleerd bij b.v. die Hegel?
    En er zijn meer fabrikanten die hun klanten opschepen met halfbakken streaming-dingen in versterkers en eigenlijk niet goed weten wat ze ermee aanmoeten. (vooral ook software)
    Beter lijkt mij gewoon een los kastje specifiek daarvoor.

    • Inderdaad. De Rotel heeft echt een prachtige DAC en heel veel functionaliteit.

      DLNA streams klinken dan wel minder goed dan via een digitale ingang op de DAC, maar het is zeker niet superslecht. Het zijn kleine verschillen die bij A/B vergelijk hoorbaar zijn. Bovendien, functionaliteit en gemak telt ook. Wij vinden het derhalve fijn als het er wel op zit.

      Willen we nog beter, dan kan een ‘los kastje’ inderdaad betere resultaten geven. Afhankelijk van de streaming methode uiteraard.

      • Ik heb nog eens de test gedaan, en wat naar cd’s geluisterd als ook enkele dvd-a schijfjes gemaakt van hi-res downloads … beiden van een universele discspeler (marantz) via coax uit naar de Hegel H360 en het lijkt inderdaad beter dan streaming van de NAS. En ik had net al mijn zelfgebrande dvd-a schijfjes bij het grof vuil afgeleverd na aanschaf van de NAS. Inmiddels opnieuw 2 megapacks besteld en alles opnieuw branden dan maar totdat streaming 100% op punt staat (of zou Auralic Arie Mini met aangepaste voeding en 2TB SSD een betere oplossing zijn?). Streaming zal dan nog enkel gebruikt worden tijdens het werken op de pc als ik minder geconcentreerd luister of om nieuwe albums te ontdekken op Qobuz of Tidal. En inderdaad eens je het streamen met de Hegel onder de knie heb, en je weet hoe je de technische probleempjes kan oplossen gaat het goed, maar op gebied van klantenondersteuning toch wel een dikke onvoldoende. Toch niet normaal dat bij producten die x-aantal keer minder kosten betere klantenondersteuning hebben? Het lijkt wel of ze zich steeds aangevallen voelen als je een probleem aankaart. Klankmatig toch wel tevreden van grote broer H360. Aangezien jullie de H360 ook getest hebben, kunnen jullie een idee geven waar jullie deze zouden plaatsen in deze test? Puntenscore?
        Doen jullie ook een test van de KEF LS50 wireless in nabije toekomst?

        • Hallo Tim, De duurdere H360 speelt op een nog hoger niveau dan de hele goede H160. Maar om deze nu ‘blind’ in deze lijst te scharen zou niet helemaal eerlijk zijn naar Hegel noch naar de competitie.
          Nu hebben we een kritisch punt neergelegd bij de DLNA streaming methode, maar de verschillen zijn zo klein, dat de meeste mensen ze niet direct zullen horen. Dat zul je waarschijnlijk kunnen beamen. Wij zijn erg geoefend en hebben sets die dergelijke verschillen ook laten horen. Het is een beetje het verschil tussen twee goede componenten van verschillende merken.
          Over de ondersteuning, tja, daar gaat elk merk op zijn eigen manier mee om. Ongeacht de prijsklasse. Waarschijnlijk is het een incidenteel geval, maar we verwachten dat de fabrikant zich eventuele kritiek ten harte neemt.
          Veel luisterplezier!

          • Hallo Harro,
            Ik heb de Hegel H360 en gebruik de streamer met Tidal via de Bubble UPnP app.
            Het kwaliteitsverschil tussen de Nad m50 en de streamer van de Hegel lijkt me niet meer dan normaal , aangezien de prijs van de m50 2500 Euro bedraagt.
            Maar hoe lagen de verhoudingen met de Pioneer N50, die tenslotte een Dlna netwerkspeler is?
            Ik vroeg me ook af of bv. een bluesound node2 een verbetering zou zijn als de verschillen dan toch zo klein zijn.

          • Hallo Franky,
            De Bluesound Node2 is klankmatig zeer goed. Zelf heb ik die alleen niet A-B kunnen vergelijken, dus hier durf ik geen uitspraken over te doen. Ook durf ik geen uitspraken te doen in relatie tot de H360. Deze heb ik niet onder dezelfde condities beluisterd.

            De verschillen tussen de N50 en de H160 via DLNA zijn in elk geval hoorbaar. Tussen de M50 en de H160 zijn deze nog een beetje beter hoorbaar. En dit is, zoals u zelf al aangeeft niet meer dan normaal.
            Hetzelfde vergelijk zal opgaan bij – bijvoorbeeld – een geïntegreerde phonotrap ten opzichte van een kwalitatief goede externe phonovoorversterker.

            Tijdens onze tests speuren we juist naar deze kleine verschillen om onze lezers optimaal te informeren, maar als we een album beluisteren vinden we dit helemaal niet belangrijk. Als het lekker en ontspannen klinkt, dan zijn we tevreden. Ik zou me er dus niet teveel zorgen over maken en naar ‘muziek’ luisteren. Niet naar de ‘set’.

  5. Bedankt voor weeral een zeer interessante vergelijking!

    Wat betreft Hegel, het probleem ligt nooit bij hen, zelfs als het wel degelijk zo is. Ik had de Hegel HD30 DAC en die had een probleem met USB, het geluid viel met intervallen weg. Volgens Hegel had ik een te dure USB kabel en moest ik het proberen met een USB printer kabel. Na veel gezeur bleek het toch de DAC te zijn die defect was. Echt geen goede klantenservice. Mijn dealer heeft het wel opgelost met een andere DAC.

  6. Eerst slaat men je rond de oren dat lossless- en hi-res streaming (wired) alles overtreft, en nu ineens zou een cd-speler of luidruchtige computer met usb-kabel beter zijn?

    De review van de Hegel vind ik nogal tweeslachtig. Eerst een hele waslijst van problemen, om daarna te concluderen dat alles perfect gaat.

    Persoonlijk heb ik de grote broer Hegel H360 een tijdje, en daar hoor je soms een tik als je te snel een bestand wil afspelen vlak nadat je de playlist hebt toegevoegd. Laat 2-3 seconden ertussen en er was geen probleem (voor bestanden tot 96kHz-24bit naar mijn ervaring). Ik heb het dan over streaming vanaf Qnap TS253a met 2 HGST schijven van 7200rpm. Wat bij mij wel hielp was dagelijks de “Media Streaming Add On” opnieuw te starten (inloggen via Qfind pro) en bij tab Media-ontvangers, het formaat op “Origineel” te zetten voor zowel de Hegel als NAS. Als server was Minim in mijn opinie beter dan Twonky (lees minder bugs).

    Een eigen app of betere ondersteuning van Hegel zelf zou inderdaad geen overbodige luxe zijn. Ik heb zo de indruk dat ze telkens weer lastige vragen afwimpelen en de gebruiker (en dealer) aan hun lot overlaten.

    Het is als streaming-leek in het begin nogal zoeken en vaak frustrerend. Dat terwijl je bij bv. een Bluesound van een fractie van een prijs een externe nas binnen enkele minuten aan de praat krijgt. Het geluid is inderdaad minder, maar het werkt onmiddellijk en dat is toch waar bij veel mensen het om te doen is. Wat ben je met een apparaat van 5000€ als je het niet deftig aan de praat krijgt, en steeds je dealer moet lastigvallen in zijn vrije tijd?

    Ik vrees dat Hegel hier toch dringend werk gaat van moeten maken als ze hun minder technisch onderlegde fanbase niet willen verliezen.

    Werden bij alle versterkers dezelfde speakers gebruikt?

    Hoe hoog zou u de Hegel H360 inschatten t.o.v. de H160. Persoonlijk vond ik het verschil toch nog groot.
    Ik had graag een direct vergelijk gezien met de H360 en de andere versterkers. Alsook de speakers, randapparatuur in de test gebruikt.

    En finaal de allergrote vraag voor mij … Hoe doen deze apparaten het t.o.v. de nieuwe KEF LS50 Wireless?
    Er zijn nog andere actieve oplossingen (goedkoper en duurder – KII, Dynaudio,…) maar KEF lijkt me het best qua aansluitingen tot zover.

    Ben echt wel serieus aan het overwegen om alle bakjes de deur uit te doen, als de actieve KEF ergens in de buurt komt van deze apparaten (als ik bepaalde reacties mag geloven van op bepaalde shows is dit het geval, en staat hij dichter bij de Reference-serie dan de R-serie?)

    Tja hifi het blijft een zware hobby 🙂

    • Wat betreft de Hegel nog verder:
      eens de streaming werkt is het een fantastisch apparaat, de power waarmee hij de speakers aanstuurt is fenomenaal.
      Het geluid zelf, daar ga ik niet over oordelen. Ieder zijn eigen smaak.

      Ik heb zo wat een “live optreden”-gevoel bij de Hegel. Krachtige ruwe performance die teruggrijpt naar de essentie van de muziek en zich niet verliest in kleine details.

      Je moet er voor zijn. Ik ken 2 audioliefhebbers, eentje was onder de indruk en de andere vonder er niks aan…

      Volgens mij is er geen middenweg bij de Hegel, je bent ofwel voor of tegen het geluid. Dat moet iedereen voor zichzelf beslissen, want smaken verschillen nu eenmaal.

    • De H160 en de H360 zijn klankmatig echt verschillende machines. Het prijsverschil is ook significant. De H160 presteert erg goed, zeker wanneer we vervolgens naar het prijskaartje van de H160 kijken.

      Tja, er werd in het verleden zoveel gezegd over digitale overdracht. Zelfs MP3 zou cd-kwaliteit hebben. Wij weten ondertussen wel beter.

      Met DLNA is het super makkelijk om via het netwerk te streamen. Helaas is de geluidskwaliteit via DLNA minder dan de kwaliteit via PCM naar de DAC. Ook van lossless bestanden. Dit is geen content-ding, maar lijkt een overdrachtsprotocol-ding. Dit hebben we bij vele streamers ervaren en tijdens deze multitest kregen we dit nogmaals bevestigd. Hier kan Hegel ook niets aan veranderen. We vinden het wel fijn dat het er op zit.

      De geschetste problematiek is echter wel vervelend. Hopelijk kan Hegel dit met een firmware update verhelpen.

      • Het “probleem” met DLNA is dat het vaak onduidelijk is wat er gestreamed wordt.
        JRiver had jaren lang MP3 als default, scheelt een hoop bandbreedte!
        Is gecontroleerd of de DLNA server ook daadwerkelijk bit perfect (zelfde bitdepth en sample rate als de source) naar de renderer stuurt?
        Wat gebeurt er als je de server dwingt om raw PCM te versturen?

  7. Onlangs hebben jullie ook de Yamaha A-S2100 getest en deze stond naast de Hegel H160 ook op mijn lijst om te beluisteren met luidsprekers. Nu is sowieso mijn interesse gewekt voor andere versterkers door jullie test, maar ik vroeg me af hoe jullie de Yamaha zouden plaatsen ten opzichte van deze versterkers?

  8. Uitstekende test en vooral ook de opzet en de wijze waarop er naar de verschillende versterkers wordt gekeken. Bij een aantal herken ik de karakteristieken, maar ook een aantal die ik nog niet zo had beoordeeld. Ook de gekozen twee setups zijn interessant. Het toont aan dat dit soort achtergrond informatie van groot belang is voor iedereen die zijn installatie wil upgraden. En tevens dat de keuze vervolgens ook wordt bepaald door de juiste combinatie van de overige componenten in de keten. En dat kan dus alleen met luisteren.

  9. Mooie test die veel duidelijk maakt tussen de geteste versterkers, zelf heb ik uit deze test ook diverse versterkers beluisterd en met de eindconclusie kan ik het wel eens zijn.
    Zelf heb ik na veel luisteren uiteindelijk de Audio GD Master 10 aangeschaft wat een zeer mooie versterkers is en veel van de door mij beluisterde versterker ruimschoots verslaat.

×